Utstilling

Filtering by: Utstilling
Salt Art & Music - Program 2024
Sep
28
to Aug 3

Salt Art & Music - Program 2024

Velkommen til SALT Art & Music

Et vellykket kunstprosjekt bryggelangs på Langkaia blir bare bedre og bedre med et større og variert kulturprogram år for år. SALT er en kulturarena med fantastisk beliggenhet på kaia midt i hjertet av Oslo. Konserter, teater, sauna, kunstutstillinger, filmforestillinger, festivaler, foredrag, ulike events og mye mer.

salt ESL-Salt-Melissa_Horn_030818_0317-Endre_Lohne-51.jpg

Arrangementer de neste dager

〰️

Arrangementer de neste dager 〰️


SALT ART & MUSIC

- en smeltedigel av kultur, kos og rekreasjon

Besøk en av verdens største saunaer i kombinasjon med friske kaldkulper, fjordutsikt, bar, musikk fra artister/ band eller DJ´s, teater, Stand Up, diverse festivaler og store utendørsområder med sol

NYHET Velkommen til fjordterassen, et nytt serverings- og saunaområde på SALT. Her får du tre tønnesaunaer, uteservering, nydelig utsikt over Bjørvika og fjorden, og sol fra morgen til kveld.

Fjordterrassen. Foto: Salt Art & Music

Fredag, lørdag og søndag inngår terassen i sauna session-tilbudet: Vi flytter DJ-en ut på terassen, åpner baren og har egne kokker på plass med grillmat: sauna med en følelse av strandklubb

Mat skarem ha

Pizza, egen vegansk meny, gamle favoritter som rekesmørbrød og crispy chicken steam bun og mer – har du fått med deg at vi har oppdatert matmenyen?

Full oversikt finnes på salted.no/food

 
salt 17-04-15_SALT_2075+Foto+Baard+Henriksen.jpg

SALT ART & MUSIC

Havneområdet i Oslo er i voldsom utvikling og futuristiske bygninger med metall- og glassfasader popper opp her og der. Som et motstykke og en kraftig kontrast til det moderne bildet av Norges hovedstad er det befriende med en slik kulturell smeltedigel SALT har utviklet seg til å bli.

salt ardna_endrelohne.jpg

Hva er SALT?

Enorme fiskeheshjer i massivt treverk og skiftende utstillinger byr på pirrende undring. Hva er nå dette? Reklame for Lofoten? Norsk hytteliv? Oslo badstuers hovedkontor? Festivalområde?

På den tidligere havnen står blant annet fire trekantede konstruksjoner som alle er levninger av gamle, nordnorske fiskehjell fra Lofoten. Den ene er bygd om til et amfi og en badstue med plass til 125 mennesker. Den andre er et arrangementslokale og de to resterende kan brukes som konsertlokaler med plass til opptil 400 personer.

Fargerike matvogner, skjeve treskur og små hytter i stygg plank huser lune spisesteder. Sauna-fasiliteter i akevitt-tønner og templer i plank. Disse originale bygninger og installasjoner gjør at du raskt trives i dette havneområdet som kanskje får deg til å føle at du er inne på et slags fremtidens festivalområde. Den inkluderende stemningen her er herlig fri og positiv løssluppen.

Det startet som et slags kunstprosjekt, da en pyramidehjell – en trekantet fiskehesje for tørrfiskfremstilling – ble flyttet fra Sandhornøya utenfor Bodø, via Bergen for en kort utstillingsperioden under Hansa-dagene, til Oslo og vestsiden av Bjørvika i 2017.

I utgangspunktet skulle det “nomadiske kunstprosjektet SALT” vise frem kunst som skulle løfte folks interesse for havet og den norske kystkulturen. I hvor sterk grad kunstprosjektet har bidratt til å øke folks bevissthet om havet vites ikke, men prosjektet har i hvert fall i sterk grad vært et positivt og uoriginalt innslag i Oslos byutvikling, og byens befolkning og turister har trykket SALT til sitt bryst.

Etter hvert kom badstuene og kaldtvannskulpene, kulturscenen og utekinoen, beduinteltet med vannpiper og markedet for håndverkskunst. Salt er med andre ord ganske mange ting på én gang. Kunstprosjektet er midlertidig og skal stå ut 2020. Hva som så skjer vet man ikke i skrivende stund, men la oss håpe SALT står i mange år til. God kunst og et vellykket bymiljøprosjekt tåler mange flere år.

SALT ESL-Salt-Melissa_Horn_030818_0297-Endre_Lohne-19.jpg

Hvorfor fiskehjeller i Oslo by?

SALT er et nomadisk kunstprosjekt med noen pyriamidelignende trekonstruksjoner kalt “hesjer”. Fiskehesjer som står på Langkaia i Oslo er bygget etter tradisjonell byggeskikk som var vanlig metode langs kysten for slike konstruksjoner. Norge har en av verdens lengste kystlinjer og en gammel kystkultur hvor man fisket i pakt og i respekt for naturen.

Fiskehesjer ble satt opp for at fisk skulle henge og tørke i vinden og til slutt bli tørrfisk. Tørrfisk ga ikke bare næringsgrunnlag for mennesker langs kysten, men ble også en viktig eksportartikkel som har vært helt signifikant i byggingen av Norge som land.

Fra de pyramideformede konstruksjonene strakk handelsruter seg ut i verden. Og uten å gjøre krav på mye ressurser fra naturen har konstruksjonen vært livsgrunnlaget for folk på kyst og innland. Kysten og deler av det norske er bygget på tørket fisk. Fiskehesjen er en minnebank for havets betydning for mennesker, og fiskerienes betydning for det norske samfunn. Havet har gitt oss de ressurser den norske nasjon og velferdsstaten er bygget på og som fremtidens generasjoner skal høste fra.

SALT har fiskehesjen som sin inspirasjonskilde. Hesjen har vært og er en bærekraftig teknologi og struktur som har gjort det mulig å tørke fisk, drive handel, bygge båter og bygge samfunn og økonomi langs hele kysten.

Gjennom drøye to år på kaia i Oslo har SALT blitt et møtepunkt mellom kulturer og generasjoner, en liten kulturlandsby med en eim av nordnorske fiskevær blandet med kunstnerbydeler i Berlin.

Våre tradisjonsrike tørrfiskhesjer løfter frem fortidens bærekraftige samspill med naturen. Gjennom arkitektur, kunst og rituelle badetradisjoner åpner SALT opp våre forfedres bærekraftige kulturarv for tilreisende og den oppvoksende generasjon.

Samtidig er SALT gjennom sitt kulturprogram en yrende møteplass der nye inntrykk fra verden utenfor kommer seilende opp fjorden og blander seg med Oslo sin allerede multietniske kultur. Denne miksen har byens unge omfavnet og gjort til en del av sin egen hverdag og bykultur.

ÅPNINGSTIDER/OPENING HOURS

CAFÉ NAUSTET:
Mandag: Stengt/closed
Tirsdag - torsdag: 12:00 - 23:00
Fredag: 12:00 - 24:00
Lørdag: 10:00 - 24:00
Søndag: 10:00 - 22:00

SAUNA SESSIONS:
Fredag: 15:00 - 23.30
Lørdag: 12:00 - 23:30
Søndag: 12:00 - 20:30

WEEKDAY BATH & SAUNA:Tirsdag-torsdag: 15:00 - 20:30

MORNING BATH & SAUNA:Lørdag-søndag: 09:00 - 12:00

Ovenfor kan du holde deg oppdatert på siste nytt fra SALT, samt arrangementsoversikt som viser hva som skjer på en av Europas kuleste kunstprosjekter.

 

Sommerens program på SALT er klart

26. mai klokken 12 ble endelig portene på kaikanten åpnet igjen etter flere måneder med stengt kulturliv, og vi ser fram til å komme i gang med kulturarrangementsauna og servering. Fra og med i morgen byr vi på et tettpakket kulturprogram bestående av konserter, impro, teater, film og mer. 

Nå begynner store deler av sommerprogrammet, som vil består av mer enn 400 arrangementer, å ta form. SALT byr på kortreist festivalfølelse i trygge omgivelser hele sommeren.

Vi har et variert og omfattende program som spenner fra unge entusiaster til etablerte kunstnere som setter ord på tiden vi lever i. Full oversikt over programmet får du på vår nettside. Det er få billetter, og mye begynner å Ta en titt, sett av datoene og gled deg til sommer på SALT!

SPELET OM TRONA
Både sesong 1 og sesong 2 har vært rimelig utplukka for billetter, men nå er det lagt ut flere billetter for ALLE kommende datoer! Spelet om Trona sesong 2 har premiere 18. juni i Bazaar. Se alle datoer og finn billetter her.

UTEKONSERTER
Noen av sommerens mest spektakulære opplevelser får du på vår nye utescene Den Arktiske Hovedscenen. Blant annet kan du få med deg navn som Lost Girls, Eva Weel Skram, Vegard og Ivar Band, Tuvaband og Øystein Greni.

UTVIDA ÅPNINGSTID
Fra og med onsdag 16. juni har vi utvidet åpningstidene våre. Vi åpner kl. 11 hver dag, og stenger kl. 23 på hverdager, midnatt fredag-lørdag og kl. 22 søndager. Det begynner å bli nokså fullt på forhåndsreservasjoner, men vi har alltid drop-in. Velkommen innom!

MIDNIGHT SAUNA SESSION
Med lengre åpningstid kommer mer sauna! Sauna Session klokken 21 er nå tilbake fredager og lørdager. Sauna, servering og god stemning i skjønn forening! Se tider og book her.


DET SKJER ALLTID NOE PÅ SALT!

PROGRAM 2021 - DAG FOR DAG:

JazzRamp presenterer: Kirsti Huke

20. jun. 2021, 18:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

I AM UNDONE

20. jun. 2021, 19:00

SALT, Pyramiden, Oslo

Spelet om Trona sesong 2

20. jun. 2021, 21:00

SALT, Pynten, Oslo

Gruppesex i badstua: Stolthet

21. jun. 2021, 19:00

SALT, Árdna, Oslo

KORET

21. jun. 2021, 19:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

LEKsikon

21. jun. 2021, 19:30

SALT, Pyramiden, Oslo

Stand-up på SALT

22. jun. 2021, 18:00

SALT, Bazaar, Oslo

Konsert: Three souls

22. jun. 2021, 19:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Ecstacy Impro & Kjekke Unge Karer fortsetter å holde show sammen

22. jun. 2021, 19:30

SALT, Pyramiden, Oslo

Konsert: Ohnesorg (nytt album "Retten til byen")

22. jun. 2021, 21:00

SALT, Langhuset, Oslo

Rhythm danceparty

23. jun. 2021, 13:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Spelet om Trona sesong 2

23. jun. 2021, 18:00

SALT, Pynten, Oslo

Konsert: The Northern Belle

23. jun. 2021, 19:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Diamond Club presenterer: Magic Mirror og Heatwaves

23. jun. 2021, 20:30

SALT, Langhuset, Oslo

Dronningimpro

23. jun. 2021, 20:30

SALT, Árdna, Oslo

Happiness: Sorry for Party Rocking

23. jun. 2021, 20:30

SALT, Pyramiden, Oslo

Spelet om Trona sesong 2

24. jun. 2021, 18:00

SALT, Pynten, Oslo

Konsert: Signe Marie Rustad

24. jun. 2021, 19:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Blot

24. jun. 2021, 20:30

SALT, Árdna, Oslo

Sommershow med Tre frekke og han kjekke: BOMBA!

24. jun. 2021, 20:30

SALT, Pyramiden, Oslo

Konsert: Ponette

24. jun. 2021, 21:00

SALT, Langhuset, Oslo

Rhythm danceparty

25. jun. 2021, 13:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Sommershow med Tre frekke og han kjekke: BOMBA!

25. jun. 2021, 18:00

SALT, Pyramiden, Oslo

Konsert: Gåte (akustisk)

25. jun. 2021, 19:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Naustet Viseklubb presenterer Vilde Bye

25. jun. 2021, 20:30

SALT, Naustet, Oslo

Erling Ramskjell

25. jun. 2021, 21:00

SALT, Pyramiden, Oslo

car.pool og KALENA med Goofy Geese

25. jun. 2021, 21:00

SALT, Langhuset, Oslo

Rhythm danceparty

26. jun. 2021, 13:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Osloby-revyen 2021: Ei påsa med Twist

26. jun. 2021, 14:00

SALT, Langhuset, Oslo

Scener fra et soverom

26. jun. 2021, 15:00

SALT, Pyramiden, Oslo

Konsert: Thov Wetterhus

26. jun. 2021, 18:00

SALT, Langhuset, Oslo

Konsert: Valkyrien Allstars med support: Ævestaden

26. jun. 2021, 19:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Konsert: Axel Frønes

26. jun. 2021, 20:30

SALT, Pyramiden, Oslo

Naustet Viseklubb presenterer Anna Kajander

26. jun. 2021, 20:30

SALT, Naustet, Oslo

Kizomba and Urbankiz Social

27. jun. 2021, 12:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Osloby-revyen 2021: Ei påsa med Twist

27. jun. 2021, 14:00

SALT, Langhuset, Oslo

Scener fra et soverom

27. jun. 2021, 15:00

SALT, Pyramiden, Oslo

Spelet om Trona sesong 1

27. jun. 2021, 17:00

SALT, Pynten, Oslo

Global Oslo Music presenterer Javid Afsari Rad & Kaveh Mahmudiyan

27. jun. 2021, 18:00

SALT, Langhuset, Oslo

Scener fra et soverom

27. jun. 2021, 18:00

SALT, Pyramiden, Oslo

Jazzramp presenterer: Dark Roast

27. jun. 2021, 19:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Spelet om Trona sesong 2

27. jun. 2021, 21:00

SALT, Pynten, Oslo

Konsert: Ingrid Olava support: Synne Sanden

28. jun. 2021, 18:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Blue Monday-Slam på SALT

28. jun. 2021, 20:00

SALT, Pyramiden, Oslo

Blot

28. jun. 2021, 20:30

SALT, Árdna, Oslo

Demokratiske drømmer

28. jun. 2021, 21:00

SALT, Langhuset, Oslo

Osloby-revyens SOMMERSHOW

29. jun. 2021, 18:00

SALT, Bazaar, Oslo

Kaptein Lars fyller hullene

29. jun. 2021, 19:00

SALT, Árdna, Oslo

Konsert: Kristian Kristensen Solo

29. jun. 2021, 19:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Blot

29. jun. 2021, 20:30

SALT, Árdna, Oslo

Konsert: Magnus Skaug

29. jun. 2021, 20:30

SALT, Pyramiden, Oslo

Stand-up på SALT

29. jun. 2021, 20:30

SALT, Langhuset, Oslo

Spelet om Trona sesong 2

30. jun. 2021, 18:00

SALT, Pynten, Oslo

Konsert: Kristian Kristensen Solo

30. jun. 2021, 19:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Blot

30. jun. 2021, 20:30

SALT, Árdna, Oslo

Sommershow med Tre frekke og han kjekke: BOMBA!

30. jun. 2021, 20:30

SALT, Pyramiden, Oslo

Jadudah

30. jun. 2021, 21:00

SALT, Langhuset, Oslo

Spelet om Trona sesong 2

1. jul. 2021, 18:00

SALT, Pynten, Oslo

Konsert: Ingebjørg Bratland

1. jul. 2021, 19:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Dronningimpro

1. jul. 2021, 20:30

SALT, Árdna, Oslo

OPEN DRAG STAGE Night på SALT

1. jul. 2021, 20:30

SALT, Langhuset, Oslo

Sommershow med Tre frekke og han kjekke: BOMBA!

1. jul. 2021, 20:30

SALT, Pyramiden, Oslo

Rhythm danceparty

2. jul. 2021, 13:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Sommershow med Tre frekke og han kjekke: BOMBA!

2. jul. 2021, 18:00

SALT, Pyramiden, Oslo

Benedikt & Simen Mitlid/Dobbel Slippkonsert - DEN ARKTISKE HOVEDSCENEN

2. jul. 2021, 19:00

SALT, Langhuset, Oslo

Folkefiende - generalprøve

3. jul. 2021, 11:30

SALT, Pyramiden, Oslo

Osloby-revyen 2021: Ei påsa med Twist

3. jul. 2021, 14:00

SALT, Langhuset, Oslo

Folkefiende

3. jul. 2021, 18:00

SALT, Pyramiden, Oslo

Silent Disco Club

3. jul. 2021, 21:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Softcore Untd.

3. jul. 2021, 21:00

SALT, Langhuset, Oslo

Kizomba and Urbankiz Social

4. jul. 2021, 12:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Osloby-revyen 2021: Ei påsa med Twist

4. jul. 2021, 14:00

SALT, Langhuset, Oslo

Scener fra et soverom

4. jul. 2021, 18:00

SALT, Pyramiden, Oslo

Kajsa Balto

4. jul. 2021, 19:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Konsert: Heigh Chief

4. jul. 2021, 21:00

SALT, Langhuset, Oslo

Utfordrerne (Stand-up)

5. jul. 2021, 20:30

SALT, Pyramiden, Oslo

Konsert: Mathea Nicolaisen / Falito (support)

5. jul. 2021, 21:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Kaptein Lars fyller hullene

6. jul. 2021, 19:00

SALT, Árdna, Oslo

Nesten Lættis Impro på SALT

6. jul. 2021, 20:30

SALT, Pyramiden, Oslo

Stand-up på SALT

6. jul. 2021, 20:30

SALT, Langhuset, Oslo

Rhythm danceparty

7. jul. 2021, 13:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Spelet om Trona sesong 2

7. jul. 2021, 18:00

SALT, Pynten, Oslo

Dronningimpro

7. jul. 2021, 20:30

SALT, Árdna, Oslo

Johan Hveem Maurud gjenforteller filmer

7. jul. 2021, 20:30

SALT, Pyramiden, Oslo

Beharie

7. jul. 2021, 21:00

SALT, Langhuset, Oslo

Spelet om Trona sesong 2

8. jul. 2021, 18:00

SALT, Bazaar, Oslo

Tuvaband – Releasekonsert Growing Pains & Pleasures

8. jul. 2021, 19:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Bootyswing Burlesque Varieté show

8. jul. 2021, 20:30

SALT, Pyramiden, Oslo

Rhythm danceparty

9. jul. 2021, 13:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Bootyswing Burlesque Varieté show

9. jul. 2021, 18:00

SALT, Pyramiden, Oslo

Konsert: Ylva

9. jul. 2021, 19:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Bootyswing Burlesque Varieté show

9. jul. 2021, 21:00

SALT, Pyramiden, Oslo

JNS

9. jul. 2021, 21:00

SALT, Langhuset, Oslo

Total musikal

10. jul. 2021, 18:00

SALT, Pyramiden, Oslo

Silent Disco Club

10. jul. 2021, 21:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Andreas Ihlebæk

11. jul. 2021, 19:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Ole MAA: «En psykotisk håndbok»

11. jul. 2021, 21:00

SALT, Langhuset, Oslo

Vegard & Ivar Band

12. jul. 2021, 18:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Bibby's Bonanza of the Bizarre

12. jul. 2021, 20:30

SALT, Pyramiden, Oslo

Demokratiske drømmer

12. jul. 2021, 21:00

SALT, Langhuset, Oslo

Osloby-revyens SOMMERSHOW

13. jul. 2021, 18:00

SALT, Bazaar, Oslo

Forestillingen – En improvisert helaften

13. jul. 2021, 20:30

SALT, Pyramiden, Oslo

Stand-up på SALT

13. jul. 2021, 20:30

SALT, Langhuset, Oslo

Rhythm danceparty

14. jul. 2021, 13:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Dronningimpro

14. jul. 2021, 20:30

SALT, Árdna, Oslo

LEKsikon

14. jul. 2021, 20:30

SALT, Pyramiden, Oslo

Rhythm danceparty

16. jul. 2021, 13:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Our Last Summer - En ABBA-konsert!

17. jul. 2021, 19:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Klassikere på druen

17. jul. 2021, 20:30

SALT, Pyramiden, Oslo

Silent Disco Club

17. jul. 2021, 21:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Maridalen

18. jul. 2021, 19:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Utfordrerne (Stand-up)

19. jul. 2021, 20:30

SALT, Pyramiden, Oslo

Demokratiske drømmer

19. jul. 2021, 21:00

SALT, Langhuset, Oslo

Osloby-revyens SOMMERSHOW

20. jul. 2021, 18:00

SALT, Bazaar, Oslo

Fadnes

20. jul. 2021, 19:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Kaptein Lars fyller hullene

20. jul. 2021, 19:00

SALT, Árdna, Oslo

Nesten Lættis Impro på SALT

20. jul. 2021, 20:30

SALT, Pyramiden, Oslo

Stand-up på SALT

20. jul. 2021, 20:30

SALT, Langhuset, Oslo

Rhythm danceparty

21. jul. 2021, 13:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Spelet om Trona sesong 2

21. jul. 2021, 18:00

SALT, Bazaar, Oslo

Skambankt

21. jul. 2021, 19:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Dronningimpro

21. jul. 2021, 20:30

SALT, Árdna, Oslo

Johan Hveem Maurud gjenforteller filmer

21. jul. 2021, 20:30

SALT, Pyramiden, Oslo

Spelet om Trona sesong 2

22. jul. 2021, 18:00

SALT, Bazaar, Oslo

Skambankt

22. jul. 2021, 19:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

OPEN DRAG STAGE Night på SALT

22. jul. 2021, 20:30

SALT, Langhuset, Oslo

Rhythm danceparty

23. jul. 2021, 13:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Konsert: Ramón

23. jul. 2021, 19:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Global Nights presenterer Sidiki Camara: Åpningskonsert

23. jul. 2021, 21:00

SALT, Langhuset, Oslo

Konsert: Frida Ånnevik

24. jul. 2021, 19:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Silent Disco Club

24. jul. 2021, 21:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Blue Monday-Slam på SALT

26. jul. 2021, 20:00

SALT, Pyramiden, Oslo

Demokratiske drømmer

26. jul. 2021, 21:00

SALT, Langhuset, Oslo

Osloby-revyens SOMMERSHOW

27. jul. 2021, 18:00

SALT, Bazaar, Oslo

Lost Girls

27. jul. 2021, 19:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Ecstacy Impro & Kjekke Unge Karer fortsetter å holde show sammen

27. jul. 2021, 20:30

SALT, Pyramiden, Oslo

Stand-up på SALT

27. jul. 2021, 21:00

SALT, Langhuset, Oslo

Rhythm danceparty

28. jul. 2021, 13:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Den Spanske Flue (Apropos den spanske flue)

28. jul. 2021, 14:30

SALT, Langhuset, Oslo

Erland Karlsen - Jeg har tenkt litt

28. jul. 2021, 15:30

SALT, Árdna, Oslo

LEKsikon – et improvisert gameshow

28. jul. 2021, 17:00

SALT, Pyramiden, Oslo

Nesten Lættis Impro

28. jul. 2021, 17:00

SALT, Langhuset, Oslo

Spelet om Trona sesong 2

28. jul. 2021, 18:00

SALT, Bazaar, Oslo

Magan Gallery og Karsten Blomvik gjør stand-up

28. jul. 2021, 19:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Utfordrerne (Stand-up)

28. jul. 2021, 19:30

SALT, Árdna, Oslo

Dronningimpro

28. jul. 2021, 20:30

SALT, Árdna, Oslo

Kræsj Pink

28. jul. 2021, 20:30

SALT, Langhuset, Oslo

Scener fra et soverom

28. jul. 2021, 21:00

SALT, Pyramiden, Oslo

Den Siste Debatt

29. jul. 2021, 14:30

SALT, Langhuset, Oslo

Stand-up

29. jul. 2021, 16:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Teater Pappvin - Serievors

29. jul. 2021, 17:00

SALT, Pyramiden, Oslo

Spelet om Trona sesong 2

29. jul. 2021, 18:00

SALT, Bazaar, Oslo

Steikje Løye med Oskar

29. jul. 2021, 19:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Utfordrerne (Stand-up)

29. jul. 2021, 19:30

SALT, Árdna, Oslo

Booty Swing Burlesque

29. jul. 2021, 21:00

SALT, Pyramiden, Oslo

Rhythm danceparty

30. jul. 2021, 13:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Blå Caps feriekoloni

30. jul. 2021, 15:30

SALT, Árdna, Oslo

Stand-up

30. jul. 2021, 16:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Tre frekke og han kjekke

30. jul. 2021, 17:00

SALT, Pyramiden, Oslo

Magan Gallery og Karsten Blomvik gjør stand-up

30. jul. 2021, 18:00

SALT, Bazaar, Oslo

Klassikere på druen

30. jul. 2021, 18:30

SALT, Pyramiden, Oslo

UNKT HHØNT vs. Ecstasy Impro

30. jul. 2021, 19:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Utfordrerne (Stand-up)

30. jul. 2021, 19:30

SALT, Árdna, Oslo

Jøss Humor

31. jul. 2021, 14:30

SALT, Langhuset, Oslo

Tenk Fort!

31. jul. 2021, 16:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Kommunal forvaltning i relativ A-dur

31. jul. 2021, 17:00

SALT, Langhuset, Oslo

Tilbake til Fremtiden

31. jul. 2021, 17:00

SALT, Pyramiden, Oslo

Stand-up med 4 halvkjente fjes

31. jul. 2021, 18:00

SALT, Bazaar, Oslo

Utfordrerne (Stand-up)

31. jul. 2021, 19:30

SALT, Árdna, Oslo

FRED talks

31. jul. 2021, 20:30

SALT, Langhuset, Oslo

Live-pod: NEINEINEI

31. jul. 2021, 21:00

SALT, Pyramiden, Oslo

Konsert: Stefan Sundström

1. aug. 2021, 19:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Global Nights presenterer Evelina Petrova Trio

1. aug. 2021, 21:00

SALT, Langhuset, Oslo

Bjørn Eidsvåg

2. aug. 2021, 18:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Utfordrerne (Stand-up)

2. aug. 2021, 20:30

SALT, Pyramiden, Oslo

Demokratiske drømmer

2. aug. 2021, 21:00

SALT, Langhuset, Oslo

Bjørn Eidsvåg

3. aug. 2021, 19:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Nesten Lættis Impro på SALT

3. aug. 2021, 20:30

SALT, Pyramiden, Oslo

Stand-up på SALT

3. aug. 2021, 21:00

SALT, Langhuset, Oslo

Spelet om Trona sesong 2

4. aug. 2021, 18:00

SALT, Bazaar, Oslo

Øystein Greni og Social Distance Man

4. aug. 2021, 19:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Dronningimpro

4. aug. 2021, 20:30

SALT, Árdna, Oslo

Johan Hveem Maurud gjenforteller filmer

4. aug. 2021, 20:30

SALT, Pyramiden, Oslo

Spelet om Trona sesong 2

5. aug. 2021, 18:00

SALT, Bazaar, Oslo

Naustet Viseklubb: Pombo

5. aug. 2021, 20:30

SALT, Naustet, Oslo

Humle

5. aug. 2021, 21:00

SALT, Langhuset, Oslo

Humle

5. aug. 2021, 21:00

SALT, Langhuset, Oslo

Total musikal

7. aug. 2021, 18:00

SALT, Pyramiden, Oslo

Mae & Tommy Tee

7. aug. 2021, 19:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Konsert: Electrocutango

8. aug. 2021, 19:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Demokratiske drømmer

9. aug. 2021, 21:00

SALT, Langhuset, Oslo

Forestillingen – En improvisert helaften

10. aug. 2021, 20:30

SALT, Pyramiden, Oslo

Stand-up på SALT

10. aug. 2021, 21:00

SALT, Langhuset, Oslo

Darling West

11. aug. 2021, 19:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

LEKsikon

11. aug. 2021, 20:30

SALT, Pyramiden, Oslo

Konsert: Cosmic Swing Orchestra

11. aug. 2021, 21:00

SALT, Langhuset, Oslo

Queduhska

12. aug. 2021, 19:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Warm up: Sivert Moe - Anger

13. aug. 2021, 16:00

SALT, Langhuset, Oslo

Åpning + samtale med Karoline Brændjord og Sandra Lillebøe

13. aug. 2021, 18:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Økolitteraturen

13. aug. 2021, 20:00

SALT, Langhuset, Oslo

Svett det ut: Lars Norén

13. aug. 2021, 21:30

SALT, Árdna, Oslo

Svett det ut: Lars Norén

13. aug. 2021, 22:30

SALT, Árdna, Oslo

Tone Hødnebø om Anne Carson

14. aug. 2021, 16:00

SALT, Pyramiden, Oslo

Warm up: Dramatikkens hus

14. aug. 2021, 16:00

SALT, Langhuset, Oslo

Shanmugaratnam og Bitsch

14. aug. 2021, 17:30

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Erlend Loe og Peder Kjøs

14. aug. 2021, 20:30

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Svett det ut: Astrid Lindgren

14. aug. 2021, 21:30

SALT, Árdna, Oslo

Svett det ut: Astrid Lindgren

14. aug. 2021, 22:30

SALT, Árdna, Oslo

Utfordrerne (Stand-up)

16. aug. 2021, 20:30

SALT, Naustet, Oslo

Nesten Lættis Impro på SALT

17. aug. 2021, 20:30

SALT, Pyramiden, Oslo

Kaptein Lars fyller hullene

18. aug. 2021, 19:00

SALT, Árdna, Oslo

Dronningimpro

18. aug. 2021, 20:30

SALT, Árdna, Oslo

Johan Hveem Maurud gjenforteller filmer

18. aug. 2021, 20:30

SALT, Naustet, Oslo

Kalandra

18. aug. 2021, 21:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Bootyswing Burlesque Varieté show

20. aug. 2021, 18:00

SALT, Pyramiden, Oslo

Bootyswing Burlesque Varieté show

20. aug. 2021, 21:00

SALT, Pyramiden, Oslo

Steikje Løye, med Oskar Fjørtoft //SALT

21. aug. 2021, 18:00

SALT, Pyramiden, Oslo

Demokratiske drømmer

23. aug. 2021, 19:30

SALT, Bazaar, Oslo

Blue Monday-Slam på SALT

23. aug. 2021, 20:00

SALT, Pyramiden, Oslo

Stand-up på SALT

24. aug. 2021, 19:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Ecstacy Impro & Kjekke Unge Karer fortsetter å holde show sammen

24. aug. 2021, 20:30

SALT, Pyramiden, Oslo

Det Nye Norske Storband

30. aug. 2021, 18:00

SALT, Den Arktiske Hovedscena,Oslo

Pizza Man

30. aug. 2021, 20:00

SALT, Pyramiden, Oslo

Demokratiske drømmer

30. aug. 2021, 21:00

SALT, Langhuset, Oslo

Pizza Man

31. aug. 2021, 20:30

SALT, Pyramiden, Oslo

Stand-up på SALT

31. aug. 2021, 21:00

SALT, Langhuset, Oslo

Johan Hveem Maurud gjenforteller filmer

1. sep. 2021, 20:30

SALT, Pyramiden, Oslo

Naustet Viseklubb presenterer Doddo

2. sep. 2021, 20:30

SALT, Naustet, Oslo

Utfordrerne (Stand-up)

6. sep. 2021, 20:30

SALT, Pyramiden, Oslo

Demokratiske drømmer

6. sep. 2021, 21:00

SALT, Langhuset, Oslo

Konsert: Inger-Katrin

10. sep. 2021, 19:30

SALT, Pyramiden, Oslo

Konsert: The Holy Mountain

11. sep. 2021, 19:00

SALT, Pyramiden, Oslo

Konsert: Ida Jenshus & The Northern Belle (Solo)

11. sep. 2021, 21:00

SALT, Langhuset, Oslo

Demokratiske drømmer - kontrafaktisk valgvake!

13. sep. 2021, 21:00

SALT, Langhuset, Oslo

Global Oslo Music presenterer Open String Department

17. sep. 2021, 20:30

SALT, Naustet, Oslo

Naustet Viseklubb presenterer Hilja

18. sep. 2021, 20:30

SALT, Naustet, Oslo

Konsert: Skarbø Skulekorps

18. sep. 2021, 21:00

SALT, Langhuset, Oslo

Polardegos og Brutal Kuk

25. sep. 2021, 21:00

SALT, Langhuset, Oslo

Test 2

31. des. 2021, 19:00

SALT, Bazaar, Oslo


SPELET OM TRONA
Vi skal snart i gang med den etterlengtede sesong 2 av storsuksessen Spelet om Trona (mer info kommer), men først kjører vi reprise av sesong 1! Billetter, datoer og mer info om spelet finner du her. Dette blir så gøy!


NY UTESCENE
Noen av sommerens mest spektakulære opplevelser får du på vår nye utescene Den Arktiske Hovedscenen. Blant annet kan du få med deg navn som Lost Girls, Svømmebasseng, Hasse Farmen, Eva Weel Skram og Øystein Greni.


UTVIDET MATTILBUD
Vi har fått nye tilskudd til vår streetfood-familie: nygrille amerikanske burgere fra GoGrilla og autentisk indisk fra Der Peppern Gror. Les mer om mattilbud her og om bordreservering her!


SAUNAENE ÅPNER
Fra og med i morgen fyrer vi opp saunaene igjen, og både sauna session i våre store, felles saunaer og de private saunaene tar imot reservasjoner. Les mer om hvilke saunaer vi tilbyr her!




Flere høydepunkter

Konsert med Neon Ion: 6. juni – Naustet – les mer her

Blue Monday Slam:
utvalgte mandager fra 7. juni – les mer her

Bootyswing Burlesque Varieté Show: én gang i måneden fra 18. juni – les mer her

Konsert med Hovedøen Social Club: 17. juni – Den Arktiske Hovedscenen –les mer her

Konsert med Three Souls: 22. juni – Den Arktiske Hovedscenen – les mer her

Dronningimpro: hver torsdag fra 17. juni – Árdna – les mer her

Konsert: Frida Ånnevik: 27. juli – Den Arktiske Hovedscene – les mer her
















Tidligere arrsangementer


SWEAT – NY KUNSTINSTALLASJON I DEN ARKTISKE PYRAMIDEN.

I alle kulturer og til alle tider har bad handlet om en kroppslig og rituell renselse. SWEAT er et verk som binder nordiske tradisjoner sammen med tradisjoner fra andre deler av verden.

Bli med på åpningen av Mikkel Aaaland sin kunstinstallasjon SWEAT, i den arktiske pyramiden på SALT. Kunstneren kombinerer en fotoutstilling og hundrevis av innsamlede omslag med ulike mønstre.

Etter den offisielle åpningen åpner SALT fra klokken 21:00 opp alle badstuer og inviterer til renselse og ritualer. Det blir damp, varme, kaldkulp og saunaritualer frem til midnatt. Ta med badetøy, håndkle, slippers og hengelås.

PROGRAM 20. FEBRUAR:
Kl. 19:00: Q&A med kunstneren Mikkel Aaland 
Kl. 19:40: Visning av «The perfect sweat» i Langhuset
Kl. 20:00: Offisiell åpning av kunstinstallasjonen  
Kl. 21-24: Badstue og ritualer 
Kl. 21:30: Visning av «The Perfect Sweat» i Àrdna
Kl. 22:30: Visning av HC Giljes «Barents» med lydverket «Polar Low» av Biosphere

VI HÅPER Å SE DEG PÅ SALT 20. FEBRUAR. VELKOMMEN!
Arrangementet er gratis. Påmelding sendes til baard@salted.no.

-------

Kunstneren bak «SWEAT» er Mikkel Aaland (1952), en San Fransisco basert fotograf og filmskaper. I 1973 startet Aaland på en treårig reise som skulle bringe han til Russland, Tyrkia, Finland, Japan, Mexico og Alaska for å studere ulike kroppslige og rituelle renselsestradisjoner.

Dette ledet til utgivelsen av boken SWEAT. Boken er allerede blitt en klassiker. Aaland har fortsatt å dokumentere ulike tradisjoner og badekulturer, og til høsten vil dokumentarserien «The Perfect Sweat» bli tilgjengelig på Netflix.

 

I helga 10/7 - 12/7 presenterer vi:

Fredag:
No. 4 (x4)
No. 4 spiller 4 konserter på en dag. Tre av disse er utsolgt. Få billetter igjen til den første konserten klokken 12.00


Unkt Hhønt: Unkt Hhønt 
Improteater med den hotteste gjengen innen impro, Unkt Hhønt; Så kult at du ikke engang klarer å uttale det. Få billetter igjen. Showstart 19.30


Lørdag:
Bendik Baksaas og Fredrik Høyer 
Den ene er en poet, den andre DJ. Deres organiske fremstilling av rap og spoken word, house og techno, har eksplodert i hjerner rundt i Norge. Få billetter igjen. Showstart 21.00.


Bingo Bar – Charter edition: 
Bingo Bar er ulikt alt du noen gang har tenkt om bingo. Her er det verter som tar deg med på en teatralsk konsert sammenvevd med immersive-teater. Denne runden vil de ta deg med på en sorgløs og konsekvensløs charter tur; mens du spiller bingo selvfølgelig og vil sjangle hjem … Showstart 21.00
 

Søndag:
Tord Gustavsen Trio: 
Hver søndag kl. 19.00 presenterer vi Jazz. Spellemannsprisvinnende Tord Gustavsen i trioformat gir deg jazz i minimalistisk og nedstrippet skjønnhet. Få billetter igjen. Konsertstart kl. 19.00.

Og fra mandag til torsdag neste uke:

Mandag:
Sauna Session: To gode fettere fra Skien
Quiz på SALT
Agurknytt Standup
Morgonrode
Tirsdag:
Stand-up på SALT
Ingebjørg Bratland
Onsdag:
Spelet om Trona
Torsdag:
Frida Ånnevik
Mariama Ndure

Hele programmet

Spelet om Trona

Vårt egetproduserte sommerspel går ut juli. Gode kritikker med de to første forestillingene utsolgt.  Det finnes billetter fra 8. juli. Game of Thrones vil aldri bli det samme igjen.

Se mer

Kilde: SALT Music & Art, Oslo Kommune






View Event →
LITTERATURHUSET I OSLO - PROGRAM 2024
Sep
28
to Jan 2

LITTERATURHUSET I OSLO - PROGRAM 2024

Europas største litteraturhus

Stiftelsen Litteraturhuset er en nasjonal arena for litteratur, kunnskap og debatt. Vi har aktiviteter for alle aldersgrupper og huser både egne og andres arrangementer.


Aktuelle arrangementer de neste uker


Programslipp: Innholdsrik høst på Litteraturhuset!

Anne Applebaum, Isabella Hammad og Andrev Walden er bare tre av over 120 gjester som står på Litteraturhusets program denne seinhøsten.

 

- Det blir en innholdsrik seinhøst på Litteraturhuset! Over 120 forfattere fordelt på 57 arrangementer står på plakaten de neste tre månedene, så det er bare å glede seg, forteller Susanne Kaluza, daglig leder for Stiftelsen Litteraturhuset.

 

- Vår høstsesong fokuserer på å bringe de virkelig store navnene til Norge, løfte norske forfattere og utforske presserende globale og lokale temaer. Temaene spenner fra maskulinitet og autoritære regimer til kultur som motstandskamp. Vi dykker også ned i samisk historie, hekseprosesser og Nordpolen. Og et tips: merk deg 26. oktober, som blir hoveddagen på årets rike sakprosafestival, sier Kaluza.

 

Margaret Atwood og Jenny Erpenbeck

 

Tidligere i høst kom nyheten om at kanadiske Margaret Atwood gjester Litteraturhusets program 31. oktober, og i tillegg møter tyske Jenny Erpenbeck til samtale 2. november. Begge arrangementene ble fulle på rekordtid, og nå kan vi glede alle med at det også blir en egen samtale med årets Bookerprisvinner Erpenbeck tirsdag 5. november.

 

- Jenny Erpenbeck er en original og helt særegen stemme i samtidslitteraturen, sier Litteraturhusets programsjef Linn Rottem.

 

- Erpenbeck skriver frem Tysklands og Europas nære historie i en finslipt litterær form, og det blir stadig tydeligere at hun er en forfatter på Nobelpris-nivå.

 

Internasjonale perspektiver

 

Men det er bare begynnelsen: På det internasjonale programmet står også polsk-amerikanske Anne Applebaum, britiske-palestinske Isabella Hammad og britisk-ugandiske Jennifer Makumbi.

 

Anne Applebaum har som forfatter og journalist vært en skarp kritiker av deler av vestlige politikeres bevegelse bort fra demokratiske verdier og prinsipper. I årets ferske utgivelse, Diktatorklubben, viser hun hvordan verdens autokrater samarbeider og lærer av hverandre på tvers av idelogiske og geografiske skillelinjer – og Vesten spiller med. 22. november møter Applebaum Minerva-redaktør og historiker Nils August Andresen til samtale på Litteraturhusets scene.

 

Det blir palestinsk fokusnår Isabella Hammad møter forfatterkollega Priya Bains til samtale 19. november. Hennes nyeste roman Gjenferdet inn, som sentrerer rundt en oppsetning av Hamlet på Vestbredden, er en utforskning av identitet og tilhørighet, av kunst som motstandskamp, av samhold og av den smertefulle historien til en familie og et folk. 

 

Jennifer Makumbis kritikerroste roman Kintu ble av flere anmeldere utropt til “Den store ugandiske romanen” da den kom ut. I høst blir den endelig tilgjengelig på norsk, og 13. november møter Makumbi forfatter og litteraturviter Bhakti Shringarpure til en samtale om giftig maskulinitet, en forbannet familie og hva som regnes som “for afrikansk” for europeiske lesere.

 

Skandinaviske stemmer 

 

Fra Danmark får Litteraturhuset besøk av Olga Ravn, som er aktuell med romanen Voksbarnet. Med utgangspunkt i danske hekseprosesser på 1600-tallet, forteller romanen om adelskvinnen Christenze Kruckow som ble anklaget for hekseri, alt fortalt gjennom en liten dukke av bivoks. 23. oktober møter Ravn Wencke Mühleisen til samtale om kvinnefellesskap, hekseri og dansk historie.

 

Svenske Andrev Walden gjorde en brakdebut med den selvbiografiske romanen Jævla menn, som blant annet ble tildelt Augustpriset i Sverige. Boka følger gutten Andrev over syv år med syv ulike fedre, en oppvekst preget av rus, vold og ustabile omsorgspersoner. Walden møter Maria Kjos Fonn til samtale 13. november.

 

Her i Norge har Kyrre Andreassen høstet store lovord for sin nyeste roman Ikke mennesker jeg kan regne med, hans første på åtte år. I kjent harselerende Andreassen-stil forteller romanen om Linda Hansen, en middelaldrende tobarnsmor som blir forlatt av sin mann for en yngre kvinne, og opplever at hele livet raser sammen. Andreassen møter forfatterkollega Marie Aubert til samtale 9. oktober.

 

Også Line Baugstø har fått stor oppmerksomhet for sin siste roman Evil grandma. Romanen gir et nytt blikk på bestemorrollen, og tar opp temaer som overgangsalderen, generasjonsskiller og sosiale medier med bitende satire og fandenivoldsk energi. 16. oktober møter hun Vigdis Hjorth til en samtale om vanskelige familierelasjoner, sosiale avvik og det å ende opp som antagonisten i eget liv.

 

Utforskning av samisk historie og identitet 

 

- Litteraturhuset har over flere år gjort et kontinuerlig arbeid med å øke kunnskapen om historie og litteratur fra Sápmi, også på tvers av det som er nasjonale stater i dag, sier Kaluza.

 

- I høst kan du derfor blant annet høre norsk-samiske Kathrine Nedrejord og svensk-samiske Tina Harnesk. Begge hører til en ny generasjon forfattere som fra ulike vinkler belyser den historiske undertrykkelsen av samer.

 

Både Nedredjord og Harnesk er aktuelle med nye romaner i høst, Sameproblemet og Mödramärg, som utforsker samisk identitet og historie, tar et oppgjør med den historiske samepolitikken i hvert sitt land, og synliggjør den fortsatt vedhengende stigmatiseringen mange samer opplever i dag. 27. november møtes de på Litteraturhuset, ledet av Aina Basso.

 

Før samtalen holder den svenske journalisten Arne Müller foredrag om framveksten av grønn industri i nord, og de medfølgende konfliktene med miljøorganisasjoner og urfolksgrupper. Må det grønne skiftet gå på bekostning av natur, artsmangfold og urfolkstradisjoner? 

 

Les mer om Litteraturhusets løpende satsning på samisk litteratur her.

 

Fokus på norsk sakprosa 

 

For første gang står Litteraturhuset for programmeringen av Norsk Sakprosafestival, som i år foregår lørdag 26. oktober, med utvidet program 24.-28. oktober. På programmet står blant annet britiske James Rebanks, et eget program for barn og unge, og en lang rekke aktuelle norske sakprosaforfattere. Les mer om Norsk Sakprosafestival og se hele programmet her!

 

Gjennom hele høsten kan du som vanlig også få kunnskapsrikt påfyll av ny norsk sakprosa på søndager.

 

De historieinteresserte kan lære mer om Romerriket fra Magnus Helgerud, om USAs rasistiske historie fra Ketil Raknes, og om historien om norske krigsseilere fra Ole Torp, fortalt gjennom hans fars livshistorie. De mer samfunnsorienterte kan høre Sigrun Slapgard fortelle om Werna Gerhardsen, Rune Slagstad om De nasjonale strategene, og Erling Kagge om Nordpolen. Eller hvorfor ikke komme på Lars Fr. H. Svendsens foredrag om dumhet og idioti, eller Thor Gotaas’ om sparken?

 

Debutantdager og NM i litteratur

 

Onsdag 4. og torsdag 5. desember runder vi som vanlig av det litterære året med De store debutantdagene! Her kommer årets debutanter innenfor skjønnlitteratur for voksne for å lese fra bøkene sine. De introduseres av erfarne forfattere som Vigdis HjorthJohan Harstad og Olaug Nilssen, og ønskes velkommen inn i forfattervarmen.

 

- Debutantene er litteratur-Norges framtid! De nye stemmene som forteller nye historier er viktige for å sørge for rekruttering av nye lesere. Med De store debutantdagene ønsker vi å løfte dem fram, sørge for at de blir hørt og får muligheten til å vokse litterært, sier Rottem.

 

Helt sist på programmet står den årlige quizen NM i litteratur, hvor quizmasterne Anne Gaathaug og Tuva Ørbeck Sørheim står igjen klare for å avgjøre hvem i Norge som kan mest om litteratur!

 

Velkommen til en innholdsrik høst på Litteraturhuset!


Litteraturhuset og NFFO innleder nytt samarbeid om Norsk sakprosafestival

Les pressemeldingen på våre nettsider

– Sakprosafestivalen har vært en ubetinget suksess for NFFO. Sist helg avholdt vi den for ellevte gang, og fylte Litteraturhuset med et bredt spekter av det fremste av norsk og internasjonal sakprosa. Totalt var 2152 små og store publikum på denne festhelgen for sakprosaen og det ble rekordsalg i bokhandelen, sier generalsekretær Arne Vestbø i NFFO (Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening).

Dato for neste års festival blir 26. oktober, og da vil Stiftelsen Litteraturhuset ha en enda større rolle i avviklingen av festivalen.

– Vi har svært god erfaring med å arrangere Norsk Sakprosafestival på Litteraturhuset, og nettopp det å avvikle litterære festivaler er noe de er virkelig gode på. Dermed ble det naturlig å se på hvordan et tettere samarbeid kan løfte og styrke festivalen i fremtiden. Nå har vi derfor inngått et tett samarbeid der Litteraturhuset også vil få det kunstneriske og administrative ansvaret de neste tre årene, sier Vestbø. Han understreker at NFFO fortsatt står som formelle eiere av festivalen.

Leder ved Stiftelsen Litteraturhuset sier hennes team gleder seg til å bidra enda mer inn i den populære festivalen.

– Litteraturhuset har som formål å verne om ytringsfriheten, spre litteratur og bidra til en mer kunnskapsbasert offentlig samtale. I tid der verden brenner og statlige aktører bruker store penger på desinformasjonskampanjer trengs dette mer enn noensinne. Norsk sakprosa holder et skyhøyt nivå. Forfatterne representerer en sakte kunnskap, hvor det å ta et felt på alvor, borre seg ned i det ofte i mange år for så å dele kompetansen sin med leseren bidrar til en viktig motvekt i en faktaresistent verden. Det å bringe mer sakprosa ut til folket har sjelden føltes viktigere, sier Susanne Kaluza.

En nyskapning i årets festival var en egen sakprosafestival for barn og unge. Dette arbeidet ser Stiftelsen Litteraturhuset fram til å videreføre:

– Det finnes så mange dyktige sakprosaforfattere for barn og unge, og så mange bøker for unge lesere å oppdage! Sakprosa tilpasset målgruppen gir barn og unge en sjanse til å finne interessant kunnskap som de nysgjerrig kan dukke ned i. Gjennom disse bøkene øker vi både vitebegjærligheten og leselysten til de yngste leserne. Vi synes et eget program for barn og unge var et kjempegodt tilskudd til Norsk sakprosafestival, og er allerede i gang med å se på hvordan vi kan styrke og viderebringe arbeidet, sier Camilla Kuhn, programsjef for barn og unge ved Stiftelsen Litteraturhuset.

– Alle som har bidratt til årets festival, ansatte, programkomité og forfattere har gjort en strålende innsats. Nå ser NFFO fram til å ønske velkommen igjen siste helga i oktober neste år, i tett samarbeid sammen med de dyktige folka på Litteraturhuset, avslutter Vestbø.


Senhøsten på Litteraturhuset

Karl Ove Knausgård, Simon Sebag Montefiore, Vigdis Hjorth, og Max Porter er blant forfatterne du kan møte på Litteraturhuset gjennom senhøsten.

Les pressemeldingen på våre nettsider

 

Litteraturhuset til Operaen

Karl Ove Knausgård kommer på et sjeldent norgesbesøk i anledning at fjerde bind i Morgenstjernen-serien lanseres. Da vil Litteraturhuset la flest mulig av hans mange lesere få med seg begivenheten, og flytter inn i Den Norske Opera & Ballett for kvelden.

 

Knausgård møter den svenske journalisten Jessica Gedin til samtale om hvordan kunst skapes, og om hvordan menneskeliv ødelegges torsdag 26. oktober. Les mer her

 

Norske forfatterstemmer

Knausgård er i godt selskap i høst, og en rekke av Norges fremste forfatterstemmer preger Litteraturhusets høstprogram. Allerede 11. oktober kommer Vigdis Hjorth og Lars Ramslie for å snakke om sine kritikerroste romanerGjentakelsen og Fjellet, geværet, vannet, som begge kretser om brutale relasjoner mellom barn og foreldre. Samtalen ledes av forfatter og journalist Marte Spurkland. Les mer her

 

Nordisk råds litteraturpris-nominerte Kathrine Nedrejord har i sin roman Forbryter og straff skrevet om sin egen voldtektsmann, og forsøkt å komme nærmere å forstå hva som skjedde. Også hennes danske kollega Niels Frank har skrevet om vold mot kvinner, nærmere bestemt om sin egen søster som ble skutt og drept av eksmannen sin. Frank og Nedrejord møter forfatter og jurist Cathrine Grøndahl til samtale om forbrytere, ofre, rettsstaten når den sikter og når den fungerer, straff, hevn og litteratur. Les mer her

 

Niels Fredrik Dahl er blant våre fremste samtidsforfattere, og hans forrige roman, Mor om natten, ble varmt mottatt av både lesere og kritikere. Nå er han aktuell med romanen Fars rygg, der han forsøker å dikte fram historien til faren, som han knapt kjente. 8. november møter han den svenske forfatteren, redaktøren og journalisten Åsa Linderborg til samtale. Les mer her

 

Thorvald Steen vender tilbake til den historiske romanen i Påklederen. I et fortettet kammerspill skildrer han det ukjente fjerde korstoget, griskhet og maktmisbruk. 29. november møter han historiker og forfatter Aina Basso til samtale. Les mer her

 

En av høstens sterkeste sakprosatitler, signert Ketil Slagstad, forteller historien om da AIDS-epidemien kom til Norge, om ofrene, samarbeid mellom stat og aktivister og hvordan prosessen endret det norske helsevesenet. Jorunn Saatvedt Prusik ble smittet av hiv tidlig på 80-tallet, og er grunnleggeren av organisasjonen Pluss. 25. oktober møter de to seniorkonsulent i Skeivt Arkiv, Bjørn André Widvey, til samtale. Les mer her

 

Fredag 3. november kan du lytte til helt fersk, norsk poesi, når vi inviterer til en ny Poesikjeller. Denne gang med poetene Linda Klakken, Erlend O. Nødtvedt, Mona Høvring og Endre Ruset. Les mer her

 

6.–7. desember er det igjen duket for de årlige Debutantdagene på Litteraturhuset. Da vil alle årets skjønnlitterære debutanter lese fra sine ferske bøker, og ønskes velkommen inn i forfattervarmen av forfatterkolleger som Tove Nilsen, Steinar Opstad, Brynjulf Jung Tjønn, Olaug Nilssen og Mona Høvring. Les mer her

 

Internasjonale stjernebesøk

Går det an å samle hele verdens historie mellom to permer? Det er det halsbrekkende prosjektet historiker og forfatter Simon Sebag Montefiore har gjort med den kritikerroste boka Verden. En familiehistorie, der han gir oss verdenshistorien gjennom de store familiedynastiene enten det er Mediciene eller osmanerne, Habsburgerne eller Nehruene, zuluene eller Rothschildene, Kennedyene eller Al Saud. 22. november møter han journalist og forfatter Shazia Majid til samtale. Les mer her

 

Britiske Max Porter har de siste årene markert seg med sine poetiske og konsise romaner om temaer som sorg, oppvekst, maskulinitet og sårbarhet. Nå er han aktuell med romanen Shy, en treffende monolog fra en trøblete tenåringsgutt. 18. oktober gjester han Litteraturhuset og møter forfatter og forlagsredaktør Mattis Øybø til samtale. Les mer her

 

To forfattere som begge bruker skjønnlitteraturen for å utforske sider av sine hjemlands historier, er etiopisk-amerikanske Maaza Mengiste og sudansk-fødte Leila Aboulela. I sine ferskeste romaner gir de oss et særlig kvinnelig perspektiv på noen av de mest turbulente periodene i etiopisk og sudansk historie. På Litteraturhuset møter de forfatter og kreativ leder i Radical Books Collective, Bhakti Shringarpure, til samtale 15. november. Les mer her

 

Og mye mer…

24. november er det duket for årets siste SALONG! og åpen mikrofon. Sandra Kolstad og forfatter Heidi Midttun-Kjos vil snakke om den vanskelige andreboka før vi skrur på mikrofonen for alle som vil dele egne tekster. Les mer her

 

Foredragsserien om forbudte bøker fortsetter gjennom høsten, og i oktober kan du høre førsteamanuensis Rebecca Scherr snakk om sensur av LHBT-litteratur, og direktør ved Norsk Barnebokinstitutt, Nisrin Maktabi-Barkouki, om sensur av barnebøker. Les mer her

 

Gjennom høsten blir det selvsagt også Saklig søndag med mulighet for faglig påfyll både om historie og aktuelle debatter. Hit kommer blant annet Subjekt-redaktør Danby Choi med sin ferske bok Kanseller meg hvis du kan. Mitt oppgjør med woke, og Lisa Esohel Knudsen med boka Woke – kulturkrig, kansellering og identitetspolitikk. Les om alle kommende foredrag i Saklig søndag her


Høsten på Litteraturhuset: Forbudte bøker og historiske dypdykk

Joyce Carol Oates, Abdulrazak Gurnah, Thomas Korsgaard, Aleksandar Hemon og NoViolet Bulawayo er blant forfatterne som gjester Litteraturhuset i høst.

 

– Fra Vietnamkrigen til arbeiderlitteratur, fra boksensur til mytologisering av landssvikere, fra Karibien til Hekne i Gudbrandsdalen. Dette er bare noe av det du kan lære mer om på en stjernespekket og spennende høst på Litteraturhuset, sier leder Susanne Kaluza ved Stiftelsen Litteraturhuset.

 

Litteraturhuset åpner høsten på storslagent vis med besøk av to internasjonale stjerner: Amerikanske Joyce Carol Oates gjester Norge for aller første gang 15. og 16. august, og kan møtes i samtale med forfatter og journalist Karin Haugen 16. august, og et eksklusivt foredrag kvelden før, samt visning av dokumentarfilmen A Body in The Service of Mind tidligere samme kveld.

 

23. august kommer nobelprisvinneren i litteratur Abdulrazak Gurnah til Litteraturhuset, og møter forfatterkollega Leila Aboulela til samtale om å skrive om Øst-Afrika, om migrasjon og om muslimske liv. For de av vårt publikum som ikke bor i Oslo, strømmer vi samtalen til en rekke folkebibliotek rundt om i hele landet.

 

Historiske dypdykk

Utover høsten kommer en rekke internasjonale forfatterstemmer til Litteraturhuset med bøker som dykker ned i ulike historiske epoker. Bosniske Aleksandar Hemon er aktuell med romanen Verden og alt den rommer, der skuddene i Sarajevo danner utgangspunktet for en storslått historisk roman og homofil kjærlighetshistorie som skildrer et multikulturelt Europa i endring. Hemon møter John Freeman til samtale 13. september.

 

Nederlandske Ian Buruma ser nærmere på mytologisering av krigshelter og landssvikere i sin ferske bok Kollaboratørene, og møter historiker Marte Michelet til samtale 5. september.

 

Det bor omtrent 25 000 mennesker med bakgrunn fra Vietnam i Norge i dag. Mange av dem flyktet selv eller er etterkommer av mennesker som flyktet fra Vietnamkrigen. Hvordan så Vietnam-krigen ut fra et vietnamesisk perspektiv? Ett svar får vi i Nguyễn Phan Quế Mais kritikerroste roman Fjellene synger, som blant annet bygger på intervjuer med en rekke veteraner og hennes egen familiehistorie. 4. oktober møter hun oversetter, journalist og kunstnerisk rådgiver ved Lillehammer litteraturfestival, Yukiko Duke til samtale på Litteraturhuset.

 

Zimbabwiske NoViolet Bulawayo har gitt ut to bøker og ble Bookerpris-nominert for begge. I den satiriske allegorien Den gamle hesten, tar hun utgangspunkt i hjemlandets nære historie og har skrevet en Animal Farm-inspirert skildring av eks-president Robert Mugabes fall, og om utfordringen ved å skape et demokrati i land som har slitt med krig og undertrykkelse. Hennes første bok Vi trenger nye navn handler om migrasjon og identitet og følger en gjeng barn som lever i slummen i Zimbabwe, og hva som skjer når den ene flytter til en tante i Amerika. 12. september kommer Bulawayo til Litteraturhuset og møter poet og skribent Priya Bains til samtale.

 

20. september dykker vi ned i historien til multikunstner Nils-Aslak Valkeäpää, også kjent som Aillohas, som markerte seg tydelig gjennom både billedkunst og fotografi, dikt og joik. Forfatter Sigbjørn Skåden og forfatter og kurator Lars Mørch Finborud møter musiker Sara Marielle Gaup Beaska til samtale om Sápmis store sønn.

 

Et litteratur-historisk dypdykk blir det også 22. august når litteraturhistoriker Denise deCaires Narain gir en innføring i to av Karibias fremste forfatterskap, Jean Rhys og Jamaica Kincaid, som begge har skrevet med utgangspunkt i klassikeren Jane Eyre. deCaires Narain er en internasjonal forsker og dosent på postkolonialistisk litteratur, emeritus fra Universitetet i Sussex og har undervist blant annet på Universitetet i Barbados og ved University i Guyana.

 

Minner og skjebnetro

Danske Thomas Korsgaard har hatt massiv suksess i Danmark med roman-trilogien om Tue som vokser opp i fattigdom og omsorgssvikt i en arbeiderklassefamilie på den danske landsbygda. 24. august kommer han til Litteraturhuset og møter forfatterkollega Vigdis Hjorth til samtale om oppvekst, fattigdom og om å skrive tett på eget liv.

 

En av fjorårets mest markante norske bøker var Mazdak Shafieians Skinnende døde, som blant annet ble nominert til Kritikerprisen. Her skildrer Shafieian en liten gutt som vokser opp i Iran under krigen med Irak, og som drives på flukt etter en levelig framtid. Flukt og barnets blikk står også sentralt i Pedro Carmona-Alvarez’ nye roman, Chiquitita. I romanen følger vi et barn som flykter fra Latin-Amerika med foreldrene sine og dreier seg rundt traumer, vold og tidens gang. 30. august møter de to kritiker Kaja Schjerven Mollerin til samtale.

 

I høst kommer ikke minst den etterlengtede siste boka i Lars Myttings trilogi fra Hekne i Gudbrandsdalen. I Skråpånatta knyttes trådene fra de tidligere Søsterklokkene og Hekneveven sammen, og profetiet fullbyrdes. Mytting møter forfatterkollega Marie Aubert til samtale 27. september.

 

Forbudte bøker

Vi tenker gjerne at bokforbud er noe som tilhører fortiden, men saker mot forfattere som Salman Rushdie og Ahmet Altan er tydelige påminnere om at litteratur forbys og undertrykkes på utallige skjulte og åpenlyse måter – også i dag.

 

I en foredragsserie i høst vil Litteraturhuset undersøke krysningspunkter mellom kunst og makt gjennom både dagsaktuelle og historiske hendelser og debatter. Først ut er historiker og forfatter Ian Buruma, som 6. september vil gi en innføring i hvordan sensur har formet politikk og kunst i både øst og vest. Gjennom høsten blir det deretter foredrag om temaer som moralsensur ved Trond Haugen 9. september, om politisk sensur ved Kjersti Løken Stavrum 23. september, om tegneserier og karikaturer ved Erle Marie Sørheim 30. september, om LHBT-litteratur som omgikk sensur ved Rebecca Scherr 21. oktober, før serien avsluttes med et blikk på sensur av barnelitteratur, ved Nisrin Barkouki 28. oktoberLes mer om serien og de enkelte arrangementene her.

 

I tillegg er det duket for en rekke søndager med kunnskapspåfyll: Aage G. Sivertsen tar oss med til Cuba 20. august, og 27. august gir Andreas Liebe Delsett oss fortellingen om de som sikret et oljefritt Lofoten. Roar Løken har undersøkt Norges rolle i kolonitid og slaveri, og gir oss et innblikk 3. september. Espen Ytreberg serverer oss hvalfangstens historie 10. september, mens Eva Joly og Nina Witoszek den 17. september spør om vi nordmenn er for naive.

 

Onsdag 13. september markerer vi slutten på en æra når magasinet Freeman’s legger inn årene etter 10 år med nye litterære stemmer fra hele verden. Det blir taler og opplesninger ved blant annet redaktør John Freeman, og bidragsytere som Aleksandar Hemon og Johan Harstad, før Hemon tar på seg DJ-hatten og snurrer plater.

 

Fredag 15. september deltar Litteraturhuset tradisjonen tro på Oslo Kulturnatt. I år er det duket for feminist-battle: Hvem var egentlig kulest av kvinnesakskvinnene Aasta Hansteen og Katti Anker Møller? De som tar opp kampen erMarta Breen og Hege Duckert, som står bak hver sin ferske biografi, og de som avgjør er publikum, ved avstemning!

 

Senere samme kveld kan skrivespirer få inspirasjon under høstens første SALONG!, der Sandra Kolstad snakker om skriving i ulike formater med billedkunstner og forfatter Jim Særnblom før mikrofonen skrus på for alle som vil dele egne tekster.

 

TI. 11. JUL. KL. 18:00

Faen, faen, faen. Snikkikk med Linn Strømsborg

Arrangement fra Litteraturhuset

Sted: Litteraturhuset

Billetter

litteraturhuset.no/arrangement/faen-faen-faen

Britt har gjort som hun skal hele sitt liv. Hun har tatt ansvar, rydda opp etter seg selv og andre. Nå har hun skjelt ut hele familien sin og venna deres. Og det eneste hun angrer på, er at hun ikke gjorde det for lenge, lenge, lenge siden.

«Faen, faen, faen» er en roman om sinne og trass, om å ønske seg et annet liv – og en annen verden. Men det er også en roman om å overraske seg selv, om å falle sammen og å ta seg sammen, og om alt som kan skje om du bare tør høre på deg selv.

Linn Strømsborg er en av de mest toneangivende forfatterne i sin generasjon, og har nå kommet til sin femte roman. Strømsborg kommer for å lese fra manuset til «Faen, faen, faen» og fortelle om familie, hytteliv og å gi faen.

TI. 18. JUL. KL. 18:00

Lungeflyteprøven. Snikkikk med Tore Renberg

Litteraturhuset  · Oslo

Arrangement fra Litteraturhuset

I 1681 ble femten år gamle Anna Voigt tiltalt for å ha drept sitt nyfødte barn. Hadde hun gjort det? Eller var barnet dødfødt? Den unge kvinnen fra Sachsen hevdet sin uskyld og hadde dermed tortur og en eventuell dødsstraff i vente.

Så dukket det opp en modig lege med en eksperimentell medisinsk prøve. En uredd og temperamentsfull advokat ved navn Christian Thomasius viste seg også i terrenget. Nå fantes det folk som var innstilt på å kjempe for Anna Voigt, og dermed var det klart for en oppskakende kamp mellom ortodokse og fornuftsdrømmende krefter. Velkommen til fortiden; kanskje ligner den også på vår egen tid?

Tore Renberg er en markant forfatter i norsk samtidslitteratur. Han har over 30 utgivelser bak seg og er særlig kjent for bøkene om Jarle Klepp og for Teksas-serien om «Hillevågsgjengen», men skriver også barnebøker, skuespill og filmmanus, og er i tillegg musiker og låtskriver. Blant mange priser har han mottatt P2-lytternes romanpris, Nynorsk Litteraturpris og Bokhandlerprisen to ganger. Til høsten er han aktuell med «Lungeflyteprøven. Forsvar for en ung kvinne som var mistenkt for spedbarnsdrap», hans første historiske roman, som han har arbeidet med i over fem år.

TI. 25. JUL. KL. 18:00

Den dagen Nils Vik døde. Snikkikk med Frode Grytten

Litteraturhuset  · Oslo

Arrangement fra Litteraturhuset

Over fjorden går han. Over fjorden utan å nøle. Over fjorden som så mange gongar før. Seint og tidlig. Morgon og kveld. I storm og stille. Mot aust og mot vest. Bare måsane følger han, dei mumlar og klagar, verkar unaturlig kvite der dei heng over båten. Nils Vik snur seg. Huset glir straks ut av syne. Neste gong han snur seg, vil han ikkje kunne sjå det.

I hjartet av Norge legg ein båt frå land. Vi følger Nils Vik på hans siste reise. Han er ein enkel mann med ein enkel jobb. Han skal få folk over fjorden med båten sin, han skal få dei heim igjen. Men det som ser enkelt ut, viser seg gjerne å vere meir komplisert.

«Den dagen Nils Vik døde» er ein dødsmeditasjon over eit liv og eit landskap, og ei vakker kjærleikshistorie.

Frode Grytten er ein av landets mest folkekjære forfattarar. Han har over 30 utgjevingar bak seg i dei fleste sjangrar, og har vunne mellom anna Brageprisen, Rivertonprisen og Nynorsk litteraturpris. Han har skrive i mange ulike sjangrar, og bøkene hans er omsette til 17 språk. Til hausten kjem han med sin fyrste roman på 10 år, «Den dagen Nils Vik døde», som han skal lese frå i kveld.

TI. 1. AUG. KL. 18:00

Poesi-snikkikk med Mona Høvring, M. Seppola Simonsen, Ninni Nyhus og Terje Dragseth

Litteraturhuset  · Oslo

Arrangement fra Litteraturhuset

Det er klart for poetiske førpremierer! Litteraturhuset inviterer til poesi-snikkikk, som byr på smakebiter fra høstens poesiutgivelser.

Mona Høvring leser duggferske dikt fra utgivelsen «Himlene glitrer», som tar leseren med på en urovekkende oppdagelsesreise inn i menneskesinnet, gjennom skarpskårne syner og visjoner. Her finner vi gåtefulle spådommer, meditative refleksjoner og en gjennomgripende, klartenkt humanisme.

M. Seppola Simonsen ble tildelt Tarjei Vesaas’ debutantpris og Havmannprisen for debuten «Hjerteskog / Syđänmettä», og kommer for å lese fra sin neste utgivelse. Den tredje utfordrer sitt eget språk til å finne – og omfavne – en tredje posisjon, mellom han og hun, mellom rett og rett, mellom makt og natur. En tredje posisjon truet av vold og utestengelse og hat og navnløshet.

I sin andre diktbok, den kommende utgivelsen «Et bittelite hjerte», skriver Ninni Nyhus om to spontanaborter og et bryllup, om graviditet som ikke går som planlagt, om sorg og flauhet og nye begynnelser. Det å elske følges av det å håpe, glede seg, blø, sørge, elske igjen.

Terje Dragseth er i innspurten med utgivelsen «Regnbueørret og kokt ris», hvor et par lager middag sammen og samtalen dem imellom går fra hverdagslige refleksjoner over måltidet til det å leve «halvt som det er helt, eller omvendt». Som alltid i Dragseth poesi finner vi en skaperkraft av det sjeldne kombinert med en vilje til å undersøke språkets ytterkanter og muligheter.

Foto: Anna-Julia Granberg/Blunderbuss (Nyhus), Heidi Furre (Simonsen), Agnete Brun (Høvring) og Lina Hindrum (Dragseth)

TI. 8. AUG. KL. 21:00

Nordicana – americana på norsk. Darling West, Jonas Alaska og Mona B. Riise

Litteraturhuset  · Oslo

Arrangement fra Litteraturhuset

Det har vært strålende tider i norsk americana en stund nå. Det man omtaler som «den tredje bølgen» av countryrock her til lands, er faktisk så omfattende at den har fått et eget navn: Nordicana. Hva skiller Nordicana fra Americana? Og hva gjør denne sjangeren så egnet for nordiske artister. Hva er forholdet mellom norsk folk og visemusikk og den amerikanske inspirasjonen?

Americana blir ofte tenkt på som noe særamerikansk, med sin nære tilknytning til country og western-inspirerte tekstlige univers. Men sjangeren har lenge stått sterkt i Norge, og til og med artister i andre sjangre, som Motorpsycho og Madrugada, har latt seg overtale av americanaens sjarm til å lage egne bidrag til sjangeren.

De siste årene har det vokst frem en ny generasjon artister som på hver sin måte fører den internasjonale tradisjonen videre: Darling West og Jonas Alaska er blant de fremste utøverne innenfor denne mangefasetterte sjangeren hvor man blander inn elementer folk, country og bluegrass.

Darling West, med Tor Egil og Mari Kreken i spissen, er bandet som forfører publikum med sin varme tilstedeværelse, store poprefrenger, akustiske perler og nydelige harmonier. Siden slippet av det Spellemann-vinnende albumet «Vinyl and a Heartache» har bandet på kort tid blitt et av landets fremste innen
folkpop-/americanasjangeren. I år er de aktuelle med sitt femte album, «Cosmo», som har høstet strålende kritikker og begeistret publikum.

Jonas Alaska er en av sin generasjons sterkeste låtskrivere, med et særegent uttrykk og en sterk stemme. I tolv år har han jevnlig servert fengende låter og solide album. Debutalbumet fra 2011 ga tidlig et entusiastisk publikum og vant Spellemannsprisen for beste nykommer. Siden den gang har Alaska sluppet fem album som alle har fått strålende mottagelse,
både i og utenfor Norge.

I år er både Alaska og Darling West aktuelle på Øyafestivalen. Nå kommer de til Litteraturhuset sammen med musikkjournalist Mona B Riise for å snakke om sine musikalske univers, og kjærligheten til folk og americana.

* Arrangementet inngår i klubbdagen på Øya, og er gratis for alle med Øya-pass. Gratisbilletter legges ut 1. august kl. 9.00.

TI. 15. AUG. KL. 19:00

Hva skal kunsten være?/What Should Art Be? Foredrag ved Joyce Carol Oates

Litteraturhuset  · Oslo

Arrangement fra Litteraturhuset

*Scroll down for English*

Har kunstnere noe sosialt ansvar? Bør kunsten være «ren» og ikke forholde seg til etiske eller politiske spørsmål? Hva er de ulike motstridende synene på disse tingene, og hva er egentlig kunstens rolle? Dette er spørsmål den amerikanske forfatterlegenden Joyce Carol Oates har befattet seg med gjennom et langt liv, både som forfatter og som professor i skrivekunst ved blant annet Princeton University og UC Berkeley.

Oates har gitt ut mer enn hundre bøker, og står bak uforglemmelige titler som «Blond», «De der», «Natten». Søvnen. Døden. Stjernene.», «Svart vann», «Graverens datter», og «Vi var familien Mulvany». Hun har vært blant favorittene til Nobelprisen i litteratur de siste tjuefem årene, og vært en viktig litterær mentor for forfattere som Jonathan Safran Foer og Mohsin Hamid.

Denne kvelden gjester Oates Litteraturhuset, og i et eksklusivt foredrag vil hun snakke om kunstens rolle og inspirasjon i lys av nålevende forfattere og poeter.

Foredraget vil være på engelsk.

Dagen etter foredraget, onsdag 16. august, møter Oates journalist og forfatter Karin Haugen til samtale i regi av Litteraturhuset i Universitetets aula.

//

Do artists have a social responsibility? Should art be "pure" and not related to ethical or political issues? What, exactly, is the role of art? These are questions that the American author Joyce Carol Oates has dealt with through a long writing life, both as an author and as a professor in creative writing at University of Princeton and UC Berkeley.

Oates is a legend, and the author of more than 100 books. Known for memorable titles such as "Blond", "Them", "Black Water", "The Gravedigger’s Daughter", "We Were the Mulvaneys" and "Babysitter". She has been a consistent favorite for the Nobel Prize of literature the last 25 years, and has been a mentor to writers such as Jonathan Safran Foer and Mohsin Hamid.

This evening, in an exclusive lecture at the House of Literature, Oates will talk about the role of art and that of inspiration and the wellspring of creativity, examined through the work of contemporary writers and poets.

The day after the lecture at the House of Literature, the 16th of August, Oates will be meeting writer and journalist Karin Haugen for a conversation about a long writing life and the power of literature at the University of Oslo’s ceremonial hall.

ON. 16. AUG. KL. 18:00 UTC+01

Forfatteren som vitne/The Writer as Witness. Joyce Carol Oates og Karin Haugen

Universitetsplassen - UiO - Universitetets aula  · Oslo

Arrangement fra Litteraturhuset

SØ. 20. AUG. KL. 12:00 UTC+01

Om Cuba. Saklig søndag med Aage G. Sivertsen

Litteraturhuset  · Oslo

Arrangement fra Litteraturhuset

TI. 22. AUG. KL. 18:00 UTC+01

Rasende historiefortelling: Om Jean Rhys, Jamaica Kincaid og Jane Eyre

Litteraturhuset  · Oslo

Arrangement fra Litteraturhuset

ON. 23. AUG. KL. 18:00 UTC+01

En stille revolusjon. Abdulrazak Gurnah og Leila Aboulela

Universitetsplassen - UiO - Universitetets aula  · Oslo

Arrangement fra Litteraturhuset

ON. 23. AUG. KL. 18:00 UTC+01

Nobelprisvinner Gurnah - direkte fra Litteraturhuset til biblioteket

Arrangement fra Litteraturhuset

SØ. 27. AUG. KL. 12:00 UTC+01

Leve havet. Saklig søndag med Andreas Liebe Delsett

Litteraturhuset  · Oslo

Arrangement fra Litteraturhuset

FR. 1. SEP. KL. 17:00 UTC+01

Kok en bokorm: THE MENU // kulinarisk kino

Litteraturhuset  · Oslo

Arrangement fra Oslo Pix


Om Litteraturuset

Norges første litteraturhus åpnet høsten 2007. Nå har Litteraturhuset blitt et velkjentt begrep. Vi er Norges eneste nasjonale litteraturhus, og jobber for å spre litteratur i bred forstand, verne om ytringsfriheten og bidra til en kunnskapsbasert offentlig samtale. Husets nær 1700 årlige arrangementer trekker omkring 125.000 publikummere. Totalt besøker en kvart million huset hvert år. Vi lager norske og internasjonale podcaster, har en godt besøkt YouTube kanal med litterære arrangementer for små og store og samarbeider med over 40 folkebibliotek fra Longyearbyen i nord til Lillesand i sør om å direkteoverføre våre arrangementer for å skape en felles nasjonal litterær samtale.

Mer enn 500 norske debutanter har blitt presentert på våre scener siden oppstarten.

Wergelandsveien 29 er Europas største litteraturhus med rom for mange ulike aktiviteter. I første etasje ligger bokhandelkafé og hovedscenen vår, Wergeland. I tillegg har vi 5 ulike scener og rom for samtale, debatt og formidling. En egen avdeling er satt av til arbeid med barn og ungdom. Gjennom programmet for barn og ungdom ønsker vi å lære opp en ny generasjon lesere, uavhengig av etnisk bakgrunn og størrelse på lommeboka.

Loftet er reservert til forfattere og skribenter som trenger en arbeidsplass og et møtested i Oslo sentrum. Huset har også en egen forfatterleilighet for utenlandske forfattere og intellektuelle.
Gjennom året setter Litteraturhusets stab sammen et program for barn og voksne. Samtidig som vi bringer nye perspektiver inn i norsk offentlighet gjennom et mangfoldig spekter av internasjonale stemmer har vi fokus på å speile bredden i norsk litteratur. Særlig er vi opptatt av å støtte og løfte frem nye forfatterstemmer gjennom tiltak som Debutantdagene. I tillegg bidrar en lang rekke aktører til en stor variasjon av panelsamtaler, seminarer, debatter og andre arrangementer. Samlet gir dette et viktig bidrag til en velfungerende offentlig samtale. Fri meningsutveksling gjennom en bred og offentlig samtale er selve bærebjelken i ethvert demokrati.

 

Litteraturhuset er driftet av Stiftelsen Litteraturhuset som igjen ble stiftet av Institusjonen Fritt Ord i 2006. Huset er inspirert av en tysk tradisjon for frie litteraturhus. Stiftelsen Litteraturhuset er uavhengig og ikke-kommersiell og har som formål å spre litteratur i bred forstand, verne om ytringsfriheten og bidra til en kunnskapsbasert offentlig samtale.


Statusrapport fra Egypt. Ti år etter den arabiske våren

Litteraturhuset

25. januar 2011 marsjerte tusenvis av egyptere gjennom Kairos gater før de slo leir i den i dag sagnomsuste Tahrir-plassen. Demonstrantene hadde fått nok av president Hosni Mubaraks 30 år lange regime. Den egyptiske revolusjonen ble kringkasta verden rundt, og allerede måneden etter ble Mubarak avsatt.

Etter et kortlevd demokrati, nye demonstrasjoner og militærkupp, styrer i dag en annen diktator. President Abdel Fattah al-Sisi har et jerngrep om landet, og forholdene for menneskerettighetsorganisasjoner, aktivister og journalister er verre enn før.

Jacob Høigilt er professor ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo, og jobber særlig blant annet med islamisme, språk og politikk, sosiale bevegelser og media og journalisme i Midtøsten.

Høigilt skal med et foredrag forsøke å gi et overblikk over dagens situasjon i Egypt. Hvordan gikk Egypt fra en diktator til en annen?

I høst ser Litteraturhuset nærmere på situasjonen i Midtøsten, ti år etter den arabiske våren.


FR. 5. NOV. KL. 19:00

Å tenke som en forbryter. Gaute Heivoll og Victoria Kielland

Litteraturhuset – Litteraturhuset

Det var noe ynkelig over det hele. Noe skamfullt. Man kjente det jo et sted dypt i hjertet. Sin egen utrøstelige skam.

Gaute Heivolls roman Forklaringen er basert på en virkelig hendelse i Kristiansand i 1967, hvor en 15 år gammel jente ble funnet drept i skogkanten. Mens saken sakte vikles opp, dukker det stadig opp nye spørsmål knyttet til etterforskningen, til lokalmiljøet rundt og til gjerningspersonen. Hva skjedde faktisk, og hva betyr det egentlig å være en morder?

I Victoria Kiellands roman Mine menn er det liten tvil om hvem som er morderen: Hovedpersonen er Belle Gunness, født Brynhild Paulsdatter Størsetjare i Selbu i 1859, som utvandret til USA og ble en av landets mest kjente (antatte) kvinnelige seriemordere. Men som Forklaringen er Mine menn en fiksjonalisert versjon av de historiske hendelsene, hvor utforskningen først og fremst er psykologisk, og viser fram forbryternes menneskelige så vel som umenneskelige sider.

Victoria Kielland debuterte i 2013 med kortprosasamlingen I lyngen, som hun ble nominert til Tarjei Vesaas-debutantpris for. Siden har hun utgitt to romaner, Dammyr og Mine menn, som begge har høstet store lovord. Gaute Heivoll har skrevet både romaner, noveller, dikt og barnebøker siden debuten Liten dansende gutt i 2002. Han har vunnet en rekke priser, blant annet Brageprisen for romanen Før jeg brenner ned.

Nå møter Heivoll og Kielland forfatterkollega Eirik Ingebrigtsen til samtale om skyld og ansvar, fiksjonalisering av historiske mord, og det komplekse i forbryteres sinn.

Foto: Julia Marie Naglestad / No comprendo og Paal Audestad / Tiden






ON. 10. NOV. KL. 19:00

Blant rovdyrene. Sara Stridsberg og Kjersti Annesdatter Skomsvold

Litteraturhuset – Litteraturhuset

Men smilet i ansiktet hennes sluknet aldri, hvor mange ganger hun enn ble avvist, og så fort noen så på henne, strålte hun.

En ung kvinne serverer byens løse fugler på den brune puben. En mann kjører gjennom skogene med to jenter i baksetet. En ung mann oppsøker søsterens morder i fengsel. En kvinne får tre inn i et hemmelig selskap, men snart rammer krisen den ærverdige høyborgen.

I Sara Stridsbergs nyeste utgivelse, Hunter i Huskvarna (til norsk ved Monica Aasprong), får vi elleve noveller som spenner fra realistiske til eventyrlige, alle i Stridsbergs poetiske, skinnende språk. Hovedpersonene er oftest unge jenter eller kvinner, og novellene preges av Stridsbergs varme og blikk for dem som befinner seg i utkanten av samfunnet.

Sara Stridsberg er en av våre fremste nordiske samtidsforfattere. Hun står bak kritikerroste romaner, noveller og skuespill som Drømmefakultetet, Medealand og Kjærlighetens antarktis, og har blant annet fått Nordisk Råds litteraturpris, Doblougprisen og Aftonbladets litteraturpris.

Kjersti Annesdatter Skomsvold har lenge fulgt Stridsbergs forfatterskap. Nå møtes de to til samtale om dem som faller utenfor, om barndom, tap, makt og vold.

Forside

Litteraturhuset i Oslo er en nasjonal arena for litteratur, kultur og debatt. Vi har rom for mange aktiviteter og huser egne og andres arrangementer.


Hver dag 29. okt.–2. nov.

Fullbooket. Forfattermøte med Simon Stranger.

Litteraturhuset

Det er verdenshistorie, men litt tøysete verdenshistorie: Man lærer om middelalderen, svartedauden og hekseforfølgelse mens man leser om Helena, som blir ankla... Flere

OKT.29

Ma. 09:30 UTC+01

OKT.30

Ti. 09:30 UTC+01

+3

LitteraturSkaff billetterInteressert

Hver dag 5. nov.–7. nov.

Skolebesøk: Aleksander Kirkwood Brown og Andreas Iversen

Litteraturhuset

Forfattermøte for 3. og 4. trinn. Forfatter Aleksander Kirkw... Flere

Avlyst - 26. september 2018

Der gudene ikke finnes

Colm Tóibín og Linn Ullmann

Arr: Litteraturhuset

Billett

bookmark

Lørdag 29. september 10:00

Åpent barnerom

I barnerommet Sjeherasad er døra i barnestørrelse, putene i sterke farger, og i bokhylla er det...

Arr: Litteraturhuset

Gratis

bookmark

Lørdag 29. september 15:00

Cyberkrig for dummies

Lørdagsforedrag ved Hanne Røislien

Arr: Litteraturhuset

Gratis

bookmark

Søndag 30. september 13:00

Saklig søndag

Ved Niels Chr. Geelmuyden

Arr: Tanum Litteraturhuset og Litteraturhuset

Gratis

bookmark

3. oktober 2018 19:00

Sex og klasse

Didier Eribon og Magnus Marsdal

Arr: Litteraturhuset

Billett

bookmark

5. oktober 2018 18:00

Simone de Beauvoir

Ledestjerneforedrag ved Didier Eribon

Arr: Litteraturhuset

Gratis

bookmark

6. oktober 2018 10:45

Minilørdag-ønskereprise

Julia spiser alt

Arr: Litteraturhuset

Billett

bookmark

6. oktober 2018 11:30

Minilørdag-ønskereprise

Julia spiser alt

Arr: Litteraturhuset

Billett

bookmark

6. oktober 2018 12:00

Åpent barnerom

I barnerommet Sjeherasad er døra i barnestørrelse, putene i sterke farger, og i bokhylla er det...

Arr: Litteraturhuset

Gratis

bookmark

9. oktober - 11. oktober

Forfattermøte med Kari Saanum

Skolebesøk for ungdomsskoleelever

Arr: Litteraturhuset

Gratis med påmelding

bookmark

10. oktober 2018 19:00

Vi krysset en bro, og den skalv

Wendy Pearlman og Andreas Liebe Delsett

Arr: Litteraturhuset

Billett

bookmark

12. oktober 2018 18:00

Nærlesning: Claudia Rankines Citizen

Camara Lundestad Joof, Victor Boy Lindholm, Marie Silkeberg og Kristina Leganger Iversen

Arr: Litteraturhuset

Gratis

bookmark

13. oktober 2018 10:00

Åpent barnerom

I barnerommet Sjeherasad er døra i barnestørrelse, putene i sterke farger, og i bokhylla er det...

Arr: Litteraturhuset

Gratis

bookmark

13. oktober 2018 13:00

Men det er ikke det verste

Ved Ingeborg Eliassen og Hilde Hodnefjeld

Arr: Litteraturhuset

Gratis

bookmark

13. oktober 2018 15:00

Oljefondet for dummies

Lørdagsforedrag ved Camilla Bakken Øvald

Arr: Litteraturhuset

Gratis

bookmark

14. oktober 2018 13:00

Saklig søndag

Tore Skeie om norsk middelalderhistorie

Arr: Tanum Litteraturhuset og Litteraturhuset

Gratis

bookmark

15. oktober - 17. oktober

Forfattermøte med Nancy Herz

Skolebesøk for videregående skoler

Arr: Litteraturhuset

Gratis med påmelding

bookmark

18. oktober 2018 19:00

Ny debatt

Tema kommer senere

Arr: Litteraturhuset

Gratis

bookmark

20. oktober 2018 10:00

Åpent barnerom

I barnerommet Sjeherasad er døra i barnestørrelse, putene i sterke farger, og i bokhylla er det...

Arr: Litteraturhuset

Gratis

bookmark

23. oktober 2018 11:00

Upolert

Afghansk ungdom forteller

Arr: Litteraturhuset

Gratis med påmelding

bookmark

23. oktober 2018 13:00

Upolert

Afghansk ungdom forteller

Arr: Litteraturhuset

Gratis med påmelding

bookmark

27. oktober 2018 10:45

Minilørdag

Fra topp til tå

Arr: Litteraturhuset

Billett

bookmark

27. oktober 2018 11:30

Minilørdag

Fra topp til tå

Arr: Litteraturhuset

Billett

bookmark

27. oktober 2018 12:00

Åpent barnerom

I barnerommet Sjeherasad er døra i barnestørrelse, putene i sterke farger, og i bokhylla er det...

Arr: Litteraturhuset

Gratis

bookmark

27. oktober 2018 13:00

Blåse

Med Håkon Øvreås og Øyvind Torseter

Arr: Litteraturhuset

Gratis

bookmark

29. oktober - 2. november

Forfattermøte med Simon Stranger

Skolebesøk for mellomtrinnet

Arr: Litteraturhuset

Gratis med påmelding

bookmark

3. november 2018 10:00

Åpent barnerom

I barnerommet Sjeherasad er døra i barnestørrelse, putene i sterke farger, og i bokhylla er det...

Arr: Litteraturhuset

Gratis

bookmark

5. november - 7. november

Forfattermøte med Aleksander K. Brown og Andreas Iversen

Skolebesøk for 3. og 4. trinn

Arr: Litteraturhuset

Gratis med påmelding

bookmark

9. november 2018 09:30

Litt lengre lesing

Brødrene Løvehjerte for 3. og 4. trinn

Arr: Litteraturhuset

Gratis med påmelding

bookmark

9. november 2018 11:00

Litt lengre lesing

Brødrene Løvehjerte for 3. og 4. trinn

Arr: Litteraturhuset

Gratis med påmelding

bookmark

10. november 2018 10:45

Minilørdag-ønskereprise

Verdens beste smokk

Arr: Litteraturhuset

Billett

bookmark

10. november 2018 11:30

Minilørdag-ønskereprise

Verdens beste smokk

Arr: Litteraturhuset

Billett

bookmark

10. november 2018 12:00

Åpent barnerom

I barnerommet Sjeherasad er døra i barnestørrelse, putene i sterke farger, og i bokhylla er det...

Arr: Litteraturhuset

Gratis

bookmark

15. november 2018 19:00

Ny debatt

Tema kommer senere

Arr: Litteraturhuset

Gratis

bookmark

17. november 2018 10:00

Åpent barnerom

I barnerommet Sjeherasad er døra i barnestørrelse, putene i sterke farger, og i bokhylla er det...

Arr: Litteraturhuset

Gratis

bookmark

17. november 2018 12:00

Tegn svaret!

Med Elisabeth Moseng, Øyvind Torseter og Veronica Salinas

Arr: Litteraturhuset

Billett

bookmark

18. november 2018 13:00

Snøsøsteren

Med Maja Lunde og Lisa Aisato

Arr: Litteraturhuset

Billett

bookmark

19. november - 22. november

Forfattermøte med Alice Lima de Faria

Skolebesøk for 1. og 2. trinn

Arr: Litteraturhuset

Gratis med påmelding

bookmark

24. november 2018 10:00

Åpent barnerom

I barnerommet Sjeherasad er døra i barnestørrelse, putene i sterke farger, og i bokhylla er det...

Arr: Litteraturhuset

Gratis

bookmark

24. november 2018 13:00

Så rart?

Om natur og miljø

Arr: Litteraturhuset

Gratis

bookmark

1. desember 2018 10:45

Minilørdag

God jul!

Arr: Litteraturhuset

Billett

bookmark

1. desember 2018 11:30

Minilørdag

God jul!

Arr: Litteraturhuset

Billett

bookmark

1. desember 2018 12:00

Så rart? Om slim

Med Andreas Wahl

Arr: Litteraturhuset

Billett

bookmark

1. desember 2018 13:30

Så rart? Om slim

Med Andreas Wahl

Arr: Litteraturhuset

Billett

bookmark

8. desember 2018 12:00

I julenissens landsby

Med Torgrim Mellum Stene

Arr: Litteraturhuset

Gratis

bookmark

15. desember 2018 13:00

Lørdagsklassikeren

Teater: Piken med svovelstikkene

Arr: Litteraturhuset

Billett

bookmark

Neste p

app-facebook

Litteraturhuset

forrige tirsdag

We are happy to welcome story teller Gorgiana Keable and musician Solo Diarra in our story time on November 3rd! The event is free and will be in english. Suitable for children from the age of 4.

Velkommen til "Verden rundt med musikk og eventyr" med Georgiana Keable og Solo Diarra!

Hva er det egentlig som skjer når jenta får vann kastet over seg og plutselig forvandles til et tre? Tærne hennes forsvinner ned i jorda og blir til røtter, huden blir til bark, mens armene stre...

See More

SAT, NOV 3 AT 1:00 PM UTC+01

Verden rundt med musikk og eventyr

Selina Giessing Siersted likes this place

6

Comment

Share

app-facebook

Litteraturhuset

forrige mandag

Maria Kjos Fonn tar opp arven etter Herbjørg Wassmo med sin usminkede roman om overgrep og selvforakt, skriver Aftenpostens anmelder.

På onsdag møter forfatterne Maria Kjos Fonn og Kathrine Nedrejord regissør Kjersti Horn til samtale om litteratur om vold og overgrep, og hvordan leve videre etterpå.

WED, SEP 19

Etterpå. Kathrine Nedrejord, Maria Kjos Fonn og Kjersti…

Litteratur · 313 people

14

Comment

Share

app-facebook

Litteraturhuset

for omtrent en uke siden

I kveld kan du møte jamaicanske Marlon James og guatemalanske Eduardo Halfon i samtale med Morgenbladets Ane Farsethås om identitet, musikk, litteratur og historie fra Mellom-Amerika og Karibia.

SAT, SEP 15

Blomstring i bakgården

Oslo

Litteratur · 177 people

7

Comment

Share

app-facebook

Litteraturhuset

for omtrent en uke siden

"en dispende kjempeveks, en drysende orgumisk mulsug, et tronspunk hinsides våme i en overgantisk fremro"

Dette er et utdrag fra den norske oversettelsen av argentinske Julio Cortázars kult-klassiker Paradis, som både inneholder fantasispråk og flere ulike rekkefølger å lese boka på.

Guatemalanske Eduardo Halfon er en av dem som har latt seg inspirere av Cortázars ville eksperimenter. Nå snakker han om sitt litterære forbilde og hvordan det har preget hans egen

SUN, SEP 16

Tett på Cortázar

Oslo

Litteratur · 297 people

4

Comment

Share

app-facebook

Litteraturhuset

for omtrent en uke siden

"Det er langt fra Vestfjorden til Karibia. Likevel er jeg fristet til å sammenligne dominikanske Rita Indianas Tjenestepiken til Omicunlé med Morten Strøksnes folkekjære suksess Havboka. (..) Begge skuer ned i havdypet i sitt forsøk på å forstå hva som skjer på land," skriver Morgenbladets anmelder om Rita Indianas første bok på norsk.

I morgen kan du høre kritiker Janneken Øverland, oversetter Signe Prøis og journalist Askild Matre Aasarød snakke om det unike forfatterskapet til dominikanske Rita Indiana.

SAT, SEP 15

Å lese Rita Indiana

Oslo

Selina Giessing Siersted likes this place

4

Comment

Share

app-facebook

Litteraturhuset

for omtrent 2 uker siden

I boka En kort historie om sju drap forsøker Marlon James å forestille seg hva som skjedde med de sju mennene som forsøkte å drepe Bob Marley i 1976, og som aldri ble tatt.

Marlon James gjester Litteraturhuset denne helgen. På fredag snakker han om sin bookerprisvinnende roman: Bobs Jamaica. Marlon James og Peter Fröberg Idling og på lørdag snakker han med guatemalanske Eduardo Halfon om den litterære bølgen i Karibia og Mellom-Amerika: Blomstring i bakgården.

youtube.com

Author Marlon James talks about his latest book, A Brief History of Seven Killings

It's been selected as a Best Book of 2014 by TIME Magazine, Washington Post, Amazon, New York Times, Huffington Post, Chicago Tribune and Publishers Weekly.....

2

Comment

Share

app-facebook

Litteraturhuset

for omtrent 2 uker siden

“There’s an assumption that the writer of color must have experienced violence firsthand,” says James. “And when I say, ‘No, my background was very suburban and very stable,’ they ask by what authority do I know about these things to write about them? And I say, ‘It’s called using your fucking imagination. You know, like a white novelist, like any other novelist.”

På fredag kommer Marlon James til Litteraturhuset for å snakke om sin bookerprisvinnende roman, En kort historie om sju drap: Bobs Jamaica. Marlon James og Peter Fröberg Idling.

rollingstone.com

How Marlon James Escaped Jamaica to Win Top Literary Prize

Jamaica’s rebel son moved to the Midwest and won the Man Booker Prize. Now the hard part: fame

8

Comment

Share

app-facebook

Litteraturhuset

for omtrent 2 uker siden

"Så la meg starte forfra og forklare hvorfor huden ikke er et accessory, la oss si en hettegenser som man kan ta av og på. At det tar et helt liv å lære å ikke skamme seg over at her kommer jeg med faren min som skal levere meg i barnehagen, og de ansatte åpenlyst gjør narr av uttalen hans, fordi han ikke sier navnet mitt riktig, fordi foreldrene mine har gitt meg det danskeste navnet de kunne komme på, så jeg alltid vil kunne få meg en jobb og ikke trenger å late som om jeg ...

See More

WED, SEP 12

Nye nordiske

Oslo

Litteratur · 314 people

4

Comment

Share

app-facebook

Litteraturhuset

for omtrent 2 uker siden

Tvangsforflytninger, fornedring og rasebiologiske målinger er med på å skildre samenes 1900-tall i svenske Linnea Axelssons diktbok Ædnan. I morgen kommer Axelsson, norske Amalie Kasin Lerstang og danske Lone Aburas for å lese fra sine seneste diktsamlinger.

WED, SEP 12

Nye nordiske

Oslo

Litteratur · 314 people

Like

Comment

Share

app-facebook

Litteraturhuset

for omtrent 2 uker siden

«Tegn svaret!» er Litteraturhusets nye serie hvor du hver gang får møte to illustratører som leser og viser bilder fra de fine bøkene sine. Lørdag 15. september er det Svein Nyhus og Camilla Kuhn som kommer på besøk.

De blir også intervjuet av forfatter Veronica Salinas – men de får ikke lov til å svare med ord, bare ved å tegne på tavla!

Her blir det mye tull, tøys og tegning.

litteraturhuset.no

Tegn svaret!

Med Svein Nyhus, Camilla Kuhn og Veronica Salinas

12

Comment

Share

app-facebook

Litteraturhuset

for omtrent 2 uker siden

Hele barndommen trodde den lille gutten at tatoveringen på bestefarens arm var telefonnummeret hans, før han ble fortalt at det var fangenummeret fra Auschwitz. Eduardo Halfons litteratur beveger seg tett opptil egen familiehistorie, og utforsker minner og historiens avtrykk.

Neste helg gjester Eduardo Halfon Litteraturhuset under våre karibiske og mellom-amerikanske dager. Se fullt program for helgen her: http://litteraturhuset.no/arrangement/blomstringibakgarden/

FRI, SEP 14

Å finne en sigøyner. Eduardo Halfon og Mattis Øybø

View Event →

Galleri E96 presenterer: Utstilling av tegner og maler Espen Hårstad
Sep
20
to Oct 5

Galleri E96 presenterer: Utstilling av tegner og maler Espen Hårstad

Galleri E96 ønsker velkommen til åpningen av utstillingen med tegner og maler Espen Hårstad. Utstillingen består i oljemaleri og tegning.

nyhetsbrev_utstilling.jpg


Bildene søker å syntetisere aspekter av kunsthistorien, og kan på den måten forstås som bilder omhandlende bilder.


Espen Hårstad bor og arbeider i Oslo.

Vernissage hos galleri E96, Industrigata 67, 0357, Oslo - lørdag den 12. september, kl.13.00. Velkommen!

Utstiilingen er åpen i perioden
12. september - 27. september 2020, fra tirsdag til fredag mellom kl. 11.00-18.00 og i helgene 12.00-16.00. Stengt mandager.

nyhetsbrev-utstilling-1.jpg
View Event →
Oslos største messe for Kunst, Håndverk og Design - Ekeberghallen
Nov
10
to Nov 11

Oslos største messe for Kunst, Håndverk og Design - Ekeberghallen

Lørdag 10. og søndag 11.11. kl. 10:00-17:00 arrangeres Oslos største messe for Kunst, Håndverk og Design i Ekeberghallen.


Her treffer du en rekke utstillere innen kunst, håndverk og design, og utstillere med delikatesser fra inn- og utland. Program: “En reise i tid”, draktutstilling ved Snefrid Linge. KUN lørdag kl. 14:00: inspirasjonsforedrag DIY - (Do it yourself) -mindre plast og søppel - lag produkter selv! Historisk tatoveringsutstilling med tatovering.

Møt en av Norges mestselgende forfattere, Unni Lindell, sikre deg signerte julegaver. Origamiverksted. Lær å brette julenisser, juletrær, hjerter, stjerner m. m. Spray paint art, go with the flow. Lørdag og søndag kl. 15.00: velkommen til manekengoppvisning.


Strikkekafé med aktiviteter og demonstrasjoner for store og små i regi Oslo Fylkeshusflidslag, lær å stoppe sokker. Lørdag og søndag kl. 11:00 og 15.00, bli med og lag sunn økosjokolade helt fra bunnen av. Lørdag og søndag kl. 12:00-13:00 og kl. 15:00-16:00, bli med på Tante Mirras idéverksted. Demonstrasjon av spinning, perlevev og strikkemaskin. Bli med og lag monster i leire! Glazed & Amused ønsker velkommen til kreativt verksted for små og store! Lørdag og søndag kl. 10:30 og 14.30: minimalekurs for voksne med tema tegning og farge.

KHD-2018-(1).jpg

Møt Ida Victoria Grønbekk, forfatter av boken “Sting & ting- sy til barn” som vant Gyldendals hobbybok-konkurranse i 2018. Møt strikkedesigner Merete Norheim, forfatter av boken “Strikk bunads-kofte - oppskrifter til alle norske bunader”. Følg messen på facebook.com/KunstHandverkDesign. Billetter kan kjøpes i inngangen, eller hos ticketmaster.no

Inngang voksne kr. 100,- barn kr 50,- gratis parkering.

View Event →
Stranger Within -  utstilling og forestilling med Mia Habib og Jassem Hindi
Oct
20
11:00 AM11:00

Stranger Within - utstilling og forestilling med Mia Habib og Jassem Hindi

Stranger Within

Mia Habib & Jassem Hindi

Utstilling og forestillinger 11.-20. oktober

Interkulturelt Museum, Tøyenbekken 5, Oslo



Stranger Within er et hjemsøkt landskap, der ting som tilsynelatende har forsvunnet kommer opp igjen. De begynner å oppføre seg rart: ødelegger ting, får kroppen til å skjelve, tar form av truende skikkelser. En historie satt til det grisgrendte nord, der landet tærer på det som gjenstår av dagslys. Fremmede agenter ligger på lur. De er laget av drivved, plast og kjøtt. De er allestedsnærværende og skifter stadig form, forråder sine egne hensikter. Forestillingen er som laget av en søvngjenger, vi vet aldri hvor den går.

picture one stranger within (1).JPG



Dansekunstnerne Mia Habib og Jassem Hindi har de siste to årene opptrådt hjemme hos folk, fra Tromsø, Alta og Kirkenes i nord til Tøyen i sør. En forestilling i bytte mot en middag, en kaffe eller en stund rundt kjøkkenbordet. Å jobbe på egenhånd, ute blant folk, langt borte fra studioet, har gitt Habib og Hindi armslag til å utforske rollen til kunstneren som en fremmed. Ideene er kanskje abstrakte, men de jobber konkret. De har samlet på samtaler, bilder og historier fra menneskene som har invitert dem hjem til seg. Selv kaller de det en poetisk praksis. Kunstnerne bruker gjenstander de har funnet, lydopptak, fantastisk-realistiske dikt og sine egne kropper. Hver forestilling skapes i fellesskap, aldri helt lik, og for hver utgave inviterer de gjesteartister de har møtt langsmed veien i nord. 



Utstillingen er åpen 12. - 20. oktober, kl 11-16 (mandag stengt). Gratis inngang!



Se forestillingen 11.-14. og 16.-18. oktober kl 19.

Billetter kr 100,-



Les mer: http://www.blackbox.no/tittel/stranger-within/ 



Produsert av TrAP og Mia Habib Productions i samarbeid med Black Box teater og Interkulturelt Museum

View Event →
HØSTUTSTILLINGEN 2018 - Statens Kunstutstilling - Kunstneres Hus
Sep
8
2:00 PM14:00

HØSTUTSTILLINGEN 2018 - Statens Kunstutstilling - Kunstneres Hus

Arrangør: Norske Billedkunstnere og Høstutstillingen, Statens Kunstutstilling


Statens Kunstutstilling, Høstutstillingen er en kunstnerjuryert gruppeutstilling basert på fri innsendelse. Utstillingen viser fortrinnsvis nye verk, dvs. arbeider produsert de siste to årene. Norske Billedkunstnere er arrangør for utstillingen og har vært det siden starten i 1882.

hostutstillingen 38923517_1957939997597313_5587433370385645568_o.png



Alle arbeider blir vurdert av Den Nasjonale Jury (DNJ). Juryen består av kunstnere og velges for to år gjennom uravstemning blant NBKs medlemmer. Utstillingen juryeres i to omganger. 1. juryering skjer på grunnlag av digital dokumentasjon. Under 2. juryering vurderes originalverk.

Den Nasjonale Jury 2018 består av:

Tom Stian Kosmo
Anders Kjellesvik
Marte Aas
Julie Lillelien Porter
Joar Nango
Anna Ihle


Datoer og tidspunkt

LØ.8.

14:00–18:00

29 personer skal

SØ.9.

11:00–18:00

5 er interessert

TI.11.

11:00–18:00

1 person skal

ON.12.

11:00–18:00

TO.13.

11:00–18:00

FR.14.

11:00–18:00

1 person skal

LØ.15.

11:00–18:00

2 er interessert

SØ.16.

11:00–18:00

3 er interessert

TI.18.

11:00–18:00

ON.19.

11:00–18:00

TO.20.

11:00–18:00

FR.21.

11:00–18:00

1 person er interessert

LØ.22.

11:00–18:00

1 person er interessert

SØ.23.

11:00–18:00

1 person er interessert

TI.25.

11:00–18:00

ON.26.

11:00–18:00

TO.27.

11:00–18:00

FR.28.

11:00–18:00

1 person er interessert

LØ.29.

11:00–18:00

2 er interessert

SØ.30.

11:00–18:00

2 er interessert

TI.2.

11:00–18:00

ON.3.

11:00–18:00

TO.4.

11:00–18:00

FR.5.

11:00–18:00

1 person er interessert

LØ.6.

11:00–18:00

1 person skal

SØ.7.

11:00–18:00

1 person er interessert

TI.9.

11:00–18:00

ON.10.

11:00–18:00

TO.11.

11:00–18:00

1 person er interessert

FR.12.

11:00–18:00

LØ.13.

11:00–18:00

SØ.14.

11:00–18:00

1 person skal

View Event →