Kunst

Filtering by: Kunst
Astrup Fearnley Museet - Program 2024
Oct
20
to May 24

Astrup Fearnley Museet - Program 2024

  • Astrup Fearneley Museet (map)
  • Google Calendar ICS

UTSTILLING

Astrup Fearnley-samlingen


Astrup Fearnley-samlingen er en av Europas mest omfattende samlinger av internasjonal samtidskunst. 

Kjøp billett Bli medlem


Hans Rasmus Astrup, museets grunnlegger, begynte å kjøpe kunst på 1960-tallet, og helt fra starten av bygget han opp en samling der det var kunstnerskapene som stod i sentrum snarere enn historiske perioder og stiler. Ved hans bortgang i 2021 bestod Astrup Fearnley-samlingen av mer enn 1500 verk, og den blir stadig utvidet med nye innkjøp. Verkene som vises i utstillingen gir et innblikk i en av Nordens mest omfattende samlinger av internasjonal samtidskunst og viser Hans Rasmus Astrups unike bidrag til norsk kunstoffentlighet.

Børre Sæthre, My Private Sky, 2001. Exhibition view, Before Tomorrow. © Astrup Fearnley Museet, 2023. Photo: Christian Øen.

1990-tallet danner et kunsthistorisk omdreiningspunkt i Astrup Fearnley-samlingen. Museet åpnet i 1993, og mange av verkene er laget i og rundt dette tiåret. Flere av kunstnerne fikk sitt gjennombrudd på 1990-tallet og tidlig på 2000-tallet, blant andre Matthew Barney, Paul Chan, Trisha Donnelly, Nicole Eisenman, Ida Ekblad, Félix González-Torres, Rachel Harrison, Damien Hirst, Jeff Koons, Glenn Ligon, Sigmar Polke, Cindy Sherman, Børre Sæthre og Wolfgang Tillmans.

Astrup Fearnley Museet har siden starten vært konsentrert om den til enhver tid kontemporære kunsten, gjennom å følge aktive og aktuelle kunstnerskap fremfor en tilbakeskuende kanonisering av verk fra kunsthistorien. Likevel kan man se at samlingen også gjenspeiler samtidskunsten som periode. Startpunktet for denne epoken tidfestes av noen til 1960-tallet, med oppløsningen av etablerte verkskategorier som maleri og skulptur, til fordel for det idébaserte, flyktige eller performative. Andre oppsummerer samtidskunstens epoke som den internasjonale kunsten etter ca. 1990. Astrup Fearnley-samlingen har hele veien navigert i sin egen samtid, og i dag rommer den sentrale diskurser, tendenser og enkeltverk som med tiden har blitt definerende for denne perioden. I tillegg har museet, med sin geografiske plassering i Norge, naturlig viet norske og nordiske kunstnere en stor plass i fortellingen om den internasjonale samtidskunsten.

I samlingen finner man eksempler på 1970-tallets konseptualisme og institusjonskritikk, 1980-tallets lekne postmodernisme og 2000-tallets norske nykonseptualisme. Fotografiets sterke posisjon gjennom hele denne perioden er en annen rød tråd, i tillegg til utbredelsen av film- og videokunst. Installasjonskunstens gjennombrudd som sjanger kan også knyttes til 1990-tallet – etter at 80-tallets kollaps i kunstmarkedet førte til en fornyet interesse for konseptuell kunst, temporære installasjoner og performance. Samtidig er også maleriet tungt representert, og viser hvordan både abstrakt og figurativt maleri har holdt stand, mens en tiltakende konseptuell tilnærming til maleriet har bidratt til å opprettholde mediets relevans.

Kategoriseringer og gruppering av kunstverk i henhold til ulike medier og uttrykk, er likevel mindre viktig enn å fokusere på samlingens sterke kunstnerskap, og det enkelte kunstverkets
innhold og tematikk. Det sanselige og det kroppslige er tydelig til stede gjennom psykologisk ladede kunstverk med en ofte mørk undertone. På den andre siden er også humoristiske og intellektuelt utfordrende kunstverk til stede i stort monn. Flere verk i utstillingen omhandler personlig og kollektiv identitet, med spørsmål omkring kjønn, seksualitet, etnisitet og kulturell tilhørighet.

Presentasjonen av verk fra Astrup Fearnley-samlingen er ikke strengt organisert, hverken kronologisk eller tematisk. Snarere kan man si at den forsøker å gjenspeile samlingens heterogene natur med sin organiske oppbygging. Hvert rom gir plass for enkeltverk og inviterer til møtepunkter på tvers av generasjoner, nasjonaliteter, medier og uttrykk. Slektskap og affiniteter oppstår mellom ulike kunstnere. Ved å stole på kunstverkenes autonomi i slike sammenstillinger, uten krav om å skulle formidle én kunsthistorisk fortelling eller overordnet tematisk ramme, oppstår en pluralitet og porøsitet; mellom verkene, og gjennom presentasjonene av dem. 

Med utgangspunkt i grunnlaget som ble lagt allerede på slutten av 1960-tallet, og ved å følge utviklingen av Astrup Fearnley-samlingens profil, erfarer man at mange av verkene som ble laget og innkjøpt tidlig i museets historie fremstår minst like relevante i dag. Det viser at det finnes en tidløs nerve i samtidskunst. Verk som er laget med utgangspunkt i en spesifikk historisk situasjon får en fornyet aktualitet i lys av vår tids estetiske, sosiale og politiske kontekst.

Astrup Fearnley Museet har siden etableringen vært sentral i utviklingen av samtidskunsten i Norge og Norden. Museet er i dag en uavhengig institusjon med en offentlig rolle, og drives etter samme modell som flere sammenlignbare internasjonale museer, som alle har startet som private initiativer. I norsk sammenheng har museet en viktig institusjonell posisjon som et samlende museum viet kunsten som lages i dag. Slik bidrar institusjonen både til å bevare dagens kunstproduksjon for ettertiden, og til en videreutvikling av kunstfeltet gjennom sitt temporære program.

Da Hans Rasmus Astrup gikk bort, ble både hans kapital og samling generøst donert til den ideelle Stiftelsen Hans Rasmus Astrup, som nå driver museet. Med dette står museet rustet til å fortsette det arbeidet som Astrup initierte, og å videreutvikle institusjonen som en inkluderende møteplass mellom kunst og mennesker.

            «Det er viktig at kunsten ikke blir lukket inne.
Den må vises og oppleves. Vi må lære av den.»
– Hans Rasmus Astrup


Leonard Rickhard:

Mellom konstruksjon og sammenbrudd

26. jan. 2024 – 19. mai. 2024

Første utstilling i 2024 vies maleren Leonard Rickhard. Gjennom et langt kunstnerskap har Rickhard etablert et karakteristisk og lett gjenkjennelig formspråk – en visuell signaturstil som har en egen plass i nyere norsk kunsthistorie.

Denne retrospektive utstillingen ser tilbake på en kunstnerisk produksjon gjennom et halvt århundre, og viser samtidig hvordan Rickhard ufortrødent fortsetter sitt maleriske prosjekt godt inn i dets sjette tiår. Utstillingen blir en sjelden mulighet til å oppleve den fulle bredden i kunstnerskapet og inkluderer tidlige eksempler på at hans velkjente motivkrets formuleres for første gang, i form av interiørmalerier, studier av jernbanevogner og bilvrak, eller stemningsfulle landskap.

Leonard Rickhard, Figur mot rødt fugleskap, 2006-2007. Astrup Fearnley-samlingen. © Leonard Rickhard, 2023. Foto: Thomas Tveter

Blant de seneste arbeidene er nye versjoner av modellflybyggeren, et motiv Rickhard har arbeidet med i over 40 år, samt et monumentalt, stedsspesifikt maleri som blir det største han noen gang har laget. 

Siden midten av 1970-tallet har Rickhard malt mange av de samme motivene på nytt og på nytt. I malerier fra hele karrieren opptrer motiver som fugleskapet, nattmaleren, modellbordet, bjørkeskogen og forlatte brakkebygg. Utstillingen vil ta utgangspunkt i dette sirkulære aspektet ved kunstnerskapet. Gjennom en serie med tilstøtende utstillingsrom, vil utstillingen gå i dybden på de mest kjente motivene; bilder som ofte peker på et underliggende psykologisk og politisk alvor. Mange av maleriene er en bearbeiding av minner; erindringer fra kunstnerens egen barndom like etter andre verdenskrig, uttrykt i bilder hvor det usagte og uuttalte ofte er mer dominerende enn det eksplisitt politiske. 

Leonard Rickhard (f. 1945) bor og arbeider i Arendal.   

Kuratert av Solveig Øvstebø. 


Cauleen Smith

14. jun. 2024 – 15. sep. 2024

Den amerikanske kunstneren Cauleen Smith har produsert eksperimentelle filmer og videoinstallasjoner i over to tiår.

Opprinnelig utdannet innen musikk, har hun siden sin første langfilm i 1998 senere arbeidet innenfor både film- og kunstverden. En filminnspilling, en utstilling eller en performance av Smith involverer alltid improvisasjon i samarbeid med de som blir filmet. Prosjektene hennes byr på fremtidsorienterte, nyskapende sammenstillinger av fysiske objekter, filmprojeksjoner, tekstilbannere og livemusikk, med bakgrunn i sosiale settinger og svart kultur.   

Cauleen Smith, film still, 2023. Courtesy the artist and Morán Morán

I den kommende utstillingen på Astrup Fearnley Museet inngår premieren på en ny film bestilt av museet. I samarbeid med Cinemateket vil også et utvalg av Smiths filmer bli vist på et stort lerret for første gang i Norge.  

Utstillingen er produsert av Astrup Fearnley Museet og kuratert av Rhea Anastas og Mia Locks.


Se hva som skjer av aktuelle arrangementer på museet i nærmeste tid:

 

 
 

Before Tomorrow – Astrup Fearnley Museet 30 år

22. jun. 2023 – 08. okt. 2023

I 2023 fyller Astrup Fearnley Museet 30 år. Dette feirer vi med en omfattende jubileumsutstilling med kjente ikoniske verk, skjulte skatter og nye innkjøp til Astrup Fearnley-samlingen. Utstillingen fyller begge museumsbyggene og rommer mer enn 100 verk fra en av Europas mest omfattende samlinger med internasjonal samtidskunst. Nye innkjøp kombineres med sjeldent viste verk, og flere viktige installasjoner og videoverk fra museets utstillingshistorie gjenskapes her for første gang siden de opprinnelig ble vist.

Foto: Christian Oen

Astrup Fearnley-samlingen består av mer enn 1500 verk. Hans Rasmus Astrup begynte dette arbeidet allerede på 1960-tallet og ble med årene rangert som en av verdens mest aktive og innflytelsesrike samlere. Han bygget opp samlingen med fokus på kunstnerne, fremfor epoker og stilretninger, og derfor dokumenterer den utviklingen og mangfoldigheten i flere sterke og sentrale kunstnerskap – både norske og internasjonale. Ved Astrups bortgang i 2021, ble samlingen donert til en ideell stiftelse hvis overordnede formål er å formidle den til et bredt publikum. Markeringen av museets 30-års jubileum er derfor også en hommage til dets grunnlegger, Hans Rasmus Astrup, som med denne generøse gaven til offentligheten, gjorde sin samling tilgjengelig for oss alle.

Before Tomorrow viser hvordan samlingens fortid og fremtid er representert gjennom dens mangfoldige tematiske nedslag, innlemmelsen av flere overraskende og ofte nyskapende verk, samt nysgjerrigheten den gjennomsyres av. Noen verk har vært særlig avgjørende for den offentlige oppfattelsen av samlingen, og utstillingen inviterer til nye lesninger av disse verkene ved å sette dem i dialog med nyervervelser, mindre kjente verk og store installasjoner som er gjenskapt fra tidligere utstillinger.

Med utgangspunkt i grunnlaget som ble lagt allerede på slutten av 1960-tallet, og ved å følge utviklingen av samlingens profil, har to fortolkningsmessige linser vært viktige i arbeidet med utstillingen: Den første linsen handler om tid. Det faktum at flere av verkene som ble laget og innkjøpt tidlig i museets historie fremstår minst like relevante i dag, viser at det finnes en tidløs nerve i samtidskunst. Verk som er laget med utgangspunkt i en spesifikk historisk situasjon får en fornyet aktualitet i lys av vår tids estetiske, sosiale og politiske kontekst. Et eksempel er Shirin Neshats Fervor fra 2001, der kunstneren tar opp hvordan den iranske identiteten endret seg i kjølvannet av den islamske revolusjonen i 1979. Når denne betydningsfulle videoinstallasjonen vises igjen, utfordrer den vår forståelse av fremskritt og stiller viktige spørsmål om dagens situasjon.

Den andre linsen handler om bevegelse og forflytning. For å bygge opp en kunstsamling må man navigere et ulendt terreng, i både geografisk, intellektuell og psykologisk forstand. Gjennom sammenstillinger av ulike verk foretar samleren eller institusjonen en reise hvor gjenstander fra ofte svært forskjellige kontekster, materielt og idemessig, plasseres side om side. Thomas Struths to fotografier The Art Institute of Chicago II og Nanjing Xi Lu, Shanghai, kommenterer denne prosessen. Bildene peker på distinkte geografiske, kulturelle og temporale kontekster, samtidig som de fremhever selve institusjonen verkene er en del av.

Before Tomorrow presenterer flere viktige installasjoner og videoverk fra Astrup Fearnley Museets historie. Et utvalg installasjoner gjenskapes her for første gang siden de opprinnelig ble vist i museet. En av disse er Børre Sæthres My Private Sky – et ikonisk verk som først ble vist i 2001 og nylig er innkjøpt til samlingen. Sæthres store installasjon skaper et scenisk miljø som både er forførende og urovekkende, med inspirasjon fra filmhistorien og science fiction. Kara Walkers massive veggmaleri THE SOVEREIGN CITIZENS SESQUICENTENNIAL CIVIL WAR CELEBRATION fra 2013 er også en nyervervelse i samlingen, og gjenskapes i den største utstillingssalen. Wolfgang Tillmans’ Concorde Project (påbegynt i 1997) ble nylig vist på kunstnerens kritikerroste retrospektive utstilling ved Museum of Modern Art i New York i 2022. Nå får publikum i Oslo anledning til å se utvalgte fotografier fra denne viktige serien. I tillegg vises Allora & Calzadillas store installasjon Clamor (2006), som inkluderer en serie musikalske live-fremføringer for, for første gang siden 2009.

Blant en yngre generasjon kunstnere finner vi både sentrale internasjonale kunstnerskap og unge kunstnere med base i Norge. Malerier av amerikanske Walter Price, og den britiske kunstneren Helen Martens installasjon Orchids, or a hemispherical bottom (2013) – som først ble vist på Veneziabiennalen i 2013 – presenteres sammen med en rekke kunstnere som for tiden utmerker seg i norsk samtidskunst. Blant disse er Frida Orupabo og Michael Lo Presti.

Med: Allora & Calzadilla, Janine Antoni, Synnøve Anker Aurdal, Michael Armitage, Vanessa Baird, Matthew Barney, Per Inge Bjørlo, Mark Bradford, Bjørn Carlsen, Paul Chan, Trisha Donnelly, Gardar Eide Einarsson, Nicole Eisenman, Ida Ekblad, Elmgreen & Dragset, Matias Faldbakken, Fischli & Weiss, Georgia Gardner Gray, Robert Gober, Nan Goldin, Félix González-Torres, Douglas Gordon, Gunnar S. Gundersen, Shilpa Gupta, Rachel Harrison, Mona Hatoum, Annika von Hausswolff, Damien Hirst, Sergej Jensen, Olav Christopher Jenssen, Rashid Johnson, Martin Kippenberger, R. B. Kitaj, Jeff Koons, Louise Lawler, Klara Lidén, Glenn Ligon, Mikael Lo Presti, Ibrahim Mahama, Helen Marten, Paul McCarthy, Julie Mehretu, Bjarne Melgaard, Eline Mugaas, Joar Nango, Bruce Nauman, Shirin Neshat, Ann Cathrin November Høibo, Albert Oehlen, Frida Orupabo, Laura Owens, Asal Peirovi, Raymond Pettibon, Sigmar Polke, Walter Price, Charles Ray, Jason Rhoades, Torbjørn Rødland, Cinga Samson, Cindy Sherman, Gedi Sibony, Josh Smith, Thomas Struth, Børre Sæthre, Wolfgang Tillmans, Fredrik Værslev, Kara Walker, Jeff Wall, Christopher Wool, Yang Fudong

Kuratert av Owen Martin og Solveig Øvstebø.

 

UTSTILLING

Before Tomorrow – Astrup Fearnley Museet 30 år

22. juni – 1. oktober 2023

I 2023 fyller Astrup Fearnley Museet 30 år. Dette feirer vi med en omfattende jubileumsutstilling som vil fylle begge våre bygg med både kjente, ikoniske verk og nyinnkjøpte verk til Astrup Fearnley-samlingen.

Installasjonsfoto, Børre Sæthre, My Private Sky. © Astrup Fearnley Museet, 2001. Foto: Tore H. Røyneland.

Kunstverkene vi denne gangen velger å vise vil være fra forskjellige tidsperioder og representere de ulike fokusområdene samlingen har hatt, og som har vært med på å definere Astrup Fearnley-samlingen og museet. Utstillingen gir også anledning til å gå dypere inn i hva det vil si å utvikle og forvalte en samling, samt belyse spørsmål omkring hvilket oppdrag og rolle Astrup Fearnley-samlingen i dag har i det offentlige rom.

Astrup Fearnley-samlingen er en av Europas mest omfattende samlinger av internasjonal samtidskunst. Hans Rasmus Astrup begynte dette arbeidet allerede på 1960-tallet og ble med årene rangert som en av verdens mest aktive og innflytelsesrike samlere. Han utviklet samlingen med fokus på kunstnerne, fremfor epoker og stilretninger. Astrup Fearnley-samlingen dokumenterer derfor utviklingen og mangfoldigheten i flere sterke og sentrale kunstnerskap – både norske og internasjonale. Ved Astrups bortgang i 2021, ble samlingen donert til en ideell stiftelse hvis overordnede formål er å formidle denne til et bredt publikum.

Markeringen av museets 30-års jubileum er slik også en hommage til museets grunnlegger, Hans Rasmus Astrup, som med denne generøse gaven til offentligheten, gjorde sin samling tilgjengelig for oss alle.

 

ARRANGEMENT

Allora & Calzadilla «Clamor» | Live fremførelse

2 jul, 13:00 — 16:00

Live fremførelse av Allora & Calzadillas installasjon «Clamor». Med musikerne Johanna Scheie Orellana, Torstein Lavik Larsen, Sigurd Skogdal, Danielle Price, Martin Lee Thomson og Halvor Dokke.

Installasjonen Clamor presenteres her for første gang siden 2009. Verket krever et stort apparat for hver visning, med seks musikere som fremfører livemusikk innenfra en bunkers­lignende skulptur. Prosjektet utforsker forholdet mellom lyd, musikk og krig.

Allora & Calzadilla, Clamor, 2006. Foto: Andreas Valde.


Under arbeidet med verket samlet kunstnerne et stort arkiv av krigsmusikk fra ulike deler av verden, til ulike tider; både historiske militærsanger, musikken soldater hørte på i sine hode­telefoner under kamp i Irak-krigen, eller musikken tv-kanaler som CNN og Fox News bruker i krigsreportasjer. Under fremførelsen duellerer musik­erne med hverandre, gjemt inne i selve verket, og danner en kakofonisk lydmontasje. 

Performancen varer fra 13:00-16:00 med noen korte pauser, kom og gå som du vil – inkludert i inngangsbilletten!

Jennifer Allora (født 1974 i Philadelphia, USA) og Guillermo Calzadilla (født 1971 i La Havana, Cuba) er en kunstnerduo som bor og arbeider i San Juan, Puerto Rico. Allora & Calzadilla har samarbeidet om en omfattende mengde prosjekter siden 1995. Med en researchbasert tilnærming arbeider de i skjæringspunktene mellom historie, materiell kultur og politikk gjennom et bredt spekter av medier.

Verket er en del av utstillingen Before Tomorrow.


UTSTILLING

Astrup Fearnley-samlingen

4 feb, 2022 - 28. mai 2023

Astrup Fearnley-samlingen er en av Europas mest omfattende samlinger av internasjonal samtidskunst.

Den er ikke konsentrert rundt bestemte epoker, stilretninger eller grupperinger, men har over tid gått i dybden på vidt forskjellige kunstnerskap. I museet aktiveres samlingen jevnlig med omhengninger og utstillinger, der verkene plasseres i nye konstellasjoner og sammenhenger. Denne presentasjonen løfter frem mange ulike kunstnerskap, gjerne med flere arbeider av enkelte kunstnere – for slik å vise både bredden og dybden i samlingen. Her vises velkjente verk sammen med nye anskaffelser som aldri tidligere har vært stilt ut.

Fotograf av bildet: Christian Øen

Uten å være organisert etter en overordnet tematikk, går disse verkene i dialog og samspill med hverandre. Gjennom utstillingen løper det ikke én rød tråd, men et mangfold av tråder og tankerekker som kan lede våre blikk og oppfatninger i nye retninger. Kunstverkene inviterer oss til å utforske sammensatte problemstillinger og de åpner opp for fortellinger om estetikk og politikk, om identitet, seksualitet og vold – om tap, tro og tilhørighet.


 


Astrup Fearnley Samlingen

Parallelt med de temporære utstillingene vises alltid et utvalg verk fra Astrup Fearnley Samlingen i bygning 2. Her skjer det stadig nymonteringer, så om du har besøkt samlingen tidligere vil du likevel kunne oppleve helt andre verk ved et nytt besøk.

Fundamentet for Astrup Fearnley Museet er samlingen, som er en av Norges mest omfattende private samlinger av internasjonal samtidskunst. Astrup Fearnley Samlingen dateres fra 1960-tallet og har siden da konsentrert seg om individuelle verk og kunstnere fremfor retninger eller historiske perioder.

Samlingen består av kunstnere som har skapt et eget visuelt språk med bilder og objekter av stor originalitet og kvalitet og som slik har hatt stor betydning for utviklingen av den internasjonale samtidskunsten de siste femti årene. Frem til 1990-tallet var disse kunstnerne ofte basert i Europa og USA. Vi finner derfor sentrale verk av blant andre Cindy Sherman, Jeff Koons, Richard Prince, Damien Hirst og Anselm Kiefer i samlingen. På 2000-tallet har samlingen konsentrert seg om yngre amerikanske samtidskunstnere, de siste årene med kunstnere som Ryan Trecartin / Lizzie Fitch, Trisha Donnelly, Frank Benson og Juliana Huxtable. I dag er de mest innovative kunstnerne like gjerne fra Kina, Thailand, India og Brasil, som New York eller London. Utvalget reflekterer denne globale kunstvirkeligheten og inkluderer verk av blant andre Cao FeiKorakrit Arunanondchai, Subodh Gupta og Thiago Martins de Melo. I sin helhet reflekterer samlingen det mangfoldet som har dominert kunsten de siste femti årene. Mange av verkene har en figurativ og narrativ karakter der kunstnerne problematiserer vår samtid og vår virkelighet i form av visuelle kommentarer, på en tilgjengelig og spektakulær måte – ofte med en sterk samfunnskritisk undertone.

Astrup Fearnley Samlingen består av i underkant av 1500 kunstverk hvor et stadig skiftende utvalg vises for publikum. Snakk med en av våre kunnskapsrike museumsverter som gjerne forteller deg mer om kunsten!


Billetter

Medlemmer Gratis

Voksne 130,—

Studenter 90,—

Barn (under 18 år) Gratis

Oslo Pass Gratis


Her finner du museet:

 

Strandpromenaden 2, 0252 Oslo

shop@afmuseet.no
+47 22936019

View Event →
Sjøholmen kunst- og kulturhus
Nov
9
to Nov 11

Sjøholmen kunst- og kulturhus

Sjøholmen er et unikt kunst- og kulturhus i en 1500 kvm stor villa fra 1890 ved sjøen i Sandvika i Bærum. Sjøholmen er en del av Kyststien og i området rundt huset finner du et fantastisk turområde.



Kommende arrangementer



 

Slik finner du frem til Sjøholmen kunst- og kulturhus:
Sandviksveien 130, 1365 Blommenholm
10 min fra Oslo. Følg E18 til Sandviksveien/Fv164 i Sandvika. Ta avkjøringen 15 fra E18.

Åpningstider:
Tirsdag – søndag 11:00 – 16:00
Stengt mandag
Parkering:
Rett nedenfor huset kr 10/time

View Event →
Galleri Ramfjord - Åpent lørdager og søndager
Dec
3
to Aug 6

Galleri Ramfjord - Åpent lørdager og søndager

Aktuelt og program fra Galleri Ramfjord:



Utstillinger i 2024

Main Gallery:


BEA SARRIAS

October 12 – October 27, 2024

translate following text from English to Norwegian:

Bea Sarrias ble født i Barcelona, en by der hun har funnet temaene og stedene som preger de viktigste aspektene av hennes kunstneriske arbeid: arkitektur og lys.

Sarrias maler ikke bygninger, men skaper portretter av rom. Hennes arbeid er antropologisk og består av forskning, fotografi og til og med video for å dokumentere fortiden og nåtiden til bygninger, og antyder subtilt tilstedeværelsen, og noen ganger fraværet, av deres innbyggere.

Hennes malerier, basert på de viktigste verkene til anerkjente spanske og internasjonale arkitekter, spesielt fra den moderne bevegelsen, har mottatt flere utmerkelser og, særlig, anerkjennelse for sin fremragende bruk av lys og skygge.

Noen av navnene på internasjonale arkitekter: Mies van der Rohe, Richard Neutra, Pierre Koenig, Le Corbusier, Gio Ponti, Paul Rudolph, Charles & Ray Eames (designere).

Spanske arkitekter: José Antonio Coderch, Josep Lluís Sert, Antonio Bonet Castellana, Fernando Higueras, Miguel Fisac, Ricardo Bofill.

«Jeg er interessert i perspektiv, komposisjon og, fremfor alt, lys. For meg er arkitektur et verktøy for å male lys. Lyset former rom og skaper tilstedeværelse. Med lyset prøver jeg å fange selve sjelen til rommene jeg maler.»

Hennes siste prosjekter inkluderer det storskala portrettet hun malte live i 2019 ved NATOs hovedkvarter i Brussel og en action painting ved Eurojust-hovedkvarteret i 2023, invitert av den spanske regjeringen for å feire det spanske presidentskapet i EU.

Hun har hatt flere separatutstillinger og action-kunst i Barcelona, Madrid, New York, Brussel, Amsterdam, Torino, Malmö og Oslo.

Hennes verk finnes i ulike samlinger som Mies van der Rohe Foundation, Eileen Kaminsky Foundation, Saffca Foundation og Open Earth Foundation.

SCOPE MIAMI BEACH

December 3rd – December 8th, 2024

Inventory Coming Soon

Main Gallery:

ONLINE AUCTION

June 24 – July 15, 2024

Ramfjord International:
LAVELY MILLER – painting / RACHEL ANN STEVENSON – sculpture

May 25 – June 9, 2024

LAVELY MILLER

Amercian artist Lavely Miller graduated summa cum laude with a BFA in Studio Art from James Madison University. She holds both master’s and doctoral level degrees in Clinical Mental Health from the University of Virginia, where she completed her residency in the area of serious mental illness.

Lavely Miller was recently named one of ten finalists for the Bennett Prize, the largest visual Arts Award given to a female figurative realist in the United States. She won 3rd place in 2021’s Beautiful Bizarre Art Prize (Raymar Panels Traditional Art Award category), a top prize at 2013 Art Basel and residencies at the Virginia Center for the Creative Arts and Dacia Gallery in New York City, where she studied under Iliya Mirochnick. Her work is regularly exhibited at the LA Art Show through Arcadia Contemporary.

Miller’s paintings have been featured in American Art Collector, Hyperallergic, Fine Art Connoisseur, Beautiful Bizarre Magazine, the Washington Post, as well as other publications internationally. Her work is held in various public collections such as the New Salem Museum in New Salem, Massachusetts, the University of Virginia, the National Center for Transgender Equality in Washington, DC, and the Twenty-First Century Fox and News Corporation Building in New York City. Her work is internationally privately collected.

Miller’s work contains depths that are “both metaphorical and literal. That the format evokes Renaissance art seems apt…her paintings have an eerie timelessness.” 

– Mark Jenkins, the Washington Post

RACHEL ANN STEVENSON

Rachel Ann Stevenson (1982) was born in London UK, where she still lives and works. Educated at the NULC College of Art and Design, The Oval School of Figurative Sculpture, The Royal Society of Portrait Sculpture and Taxidermy under the tuition of Mike Gadd, she works in figurative bronze and mixed media sculptures.

The subjects within Stevenson work are inherently autobiographical, as she creates starkly beautiful and haunting images, drawing on feelings of vulnerability, love, loss, longing, to desire and finally to be desired. In short, life in all its strained and strange beauty, often influenced by literature and fairy tales. Her works are based on narrative and characters. Seductive and macabre at the same time. Mysterious and charming characters, evoking scenes that we might have seen in a dream.

Stevenson’s ‘Vigils Echo’ series captures a strange untamed beauty. The apparently fragile creatures look like they are made of porcelain, but are in reality strong and solid beings cast in polystone or lacquered bronze.

Stevenson has exhibited her works throughout the United Kingdom and in exhibitions and leading UK, Hong Kong and US art fairs. She recently had solo shows in London, Brighton, Bath (UK) and Oslo (Norway).

“In my work I try to capture the impossible, the swirling mist of a dreamers mind, as artists we are daydreamers and our business is capturing the impossible, holding on to it and showing it to the world.” Rachel Ann Stevenson

MARK TENNANT AT MEAM

January 18th - May 12th, 2024

INGEBJØRG STØYVA

February 10th - March 2nd


JUNE SIRA

February 10th - March 2nd, 2024

Generelle åpningstider: torsdag-fredag 12.00-18.00 & lørdag-søndag 12.00-16.00


Besøk oss

GALLERI RAMFJORD

Schwensens gate 1
0170 Oslo

 

Åpningstider
Lørdag-søndag 12.00-16.00

Telefon
+47 40 55 55 62

E-post:

post@galleriramfjord.no

WEB

Slik reiser du med offentlig transport til Galleri Ramfjord

Fyll inn hvor du reiser fra, så ordner reiseplanleggeren med alle reisealternativer for deg:

Tips Offentlig transport

Buss 37 eller 21 til St.Hanshaugen
Trikk 17 eller 18 til Dalsbergstien

Om Galleri Ramfjord

Galleri Ramfjord ble grunnlagt i 1998 av Elisabeth Ramfjord.

Sentralt i Oslo har lokalene tre utstillingslokaler som dekker mer enn 4000 kvadratmeter. totalt. Historisk sett har galleriets viktigste oppdrag vært å mestre nykommere og nye kunstnere. Ettersom kunstnerne som ble med i stallen for 20 år siden har laget seg navn, representerer galleriet nå også en rekke veletablerte kunstnere. Galleri Ramfjord er et dynamisk utstillingssted i Oslo sentrum, og er kjent for sine hyppige tverrfaglige arrangementer og kunstneriske stunts. Mens hovedfokus er på oljemaleri, er det også et bredt spekter av tegning, fotografering, blandede medier, video, skulptur og installasjon på skjermen.

I løpet av de siste årene har Galleri Ramfjord hatt økende suksess på den internasjonale kunstscenen og samarbeidet med partnere i New York, Chicago, Amsterdam og København. Siden 2013 har det deltatt på den internasjonale kunstmessekretsen, med stor suksess og utsolgte show på Art Copenhagen (2013-2015), SCOPE Miami (Art Basel Miami week 2013-2019), SCOPE New York (Armory Week 2015) , AAF Stockholm (2017-2019) og Scope Basel (Art Basel 2016-2018).

I januar 2015 kuratoriserte Elisabeth Ramfjord en utstilling på MANA Contemporary Museum i New Jersey, rett utenfor New York, mens hun sikret fem artist-in-residence-rom for sine representerte kunstnere i løpet av hver sommer siden 2015. Senere i 2015 ble hun valgt til å være i styret ved The Eileen S. Kaminsky Family Foundation (ESKFF) - en kanal i New Jersey for å koble kunstnere, kuratorer, samlere, gallerier, kulturinstitusjoner og publikum gjennom utstillinger og programmering basert på private samtidskunstsamlinger.


Tidligere arrangementer

RAMFJORDS KUNSTKOLLEKTIV 2022

Hvert år inviterer vi ca 10 av våre kunstnere fra hele verden, til å komme til Oslo for å male i galleriet i 3-4 uker. Alle sammen kom 12.september og blir til og med 2. oktober. Det vil være åpent for publikum hver helg, lørdag-søndag 12.00-16.00! Vi legger også ut på SoMe hver dag. Stay tuned!

Kom innom i helgene for en hyggelig prat!

Vi vil legge ut arbeider fortløpende på GROUP SHOW etterhvert som kunstnerne blir ferdige…

OCTOBER 8 – OCTOBER 23:

Main gallery: Gabriel Schmitz – painting / Ramfjord International (corner gallery): Joel Daniel Phillips – painting/drawing

Project room: Finished works from Ramfjords Kunstkollektiv 2022

FOLLOW US ON INSTAGRAM @GALLERIRAMFJORD OR FACEBOOK TO SEE DAILY UPDATES…

OPENING HOURS: THURSDAY-FRIDAY 12.00-18.00 & SATURDAY-SUNDAY 12.00-16.00

Address: Schwensensgate 1, 0170 OSLO, Norway / Contact: post@galleriramfjord.no / +47 22564370


Gå ikke glipp av Morteza Khosravi’s vakre utstilling på @galleriramfjord i Oslo

Åpent torsdag - fredag 12.00-18.00 og lørdag - søndag 12.00-16.00!

Galleri Ramfjord presents “OSLO – NEW YORK” – A Pop Up Exhibition at 156 Orchard Street, NYC

156 Orchard St, New York, NY 10002-2209, United States

Arrangement av Galleri Ramfjord

156 Orchard St, New York, NY 10002-2209, United States

Varighet: 14 dager

August 25 – September 11
Opening Reception Thursday August 25 at 6:00-9:00pm

Galleri Ramfjord presents “OSLO – NEW YORK” – A Pop Up Exhibition at Van Der Plas Gallery, 156 Orchard Street (LES), New York.

Artists: Ingebjørg Støyva, Mark Tennant, Coderch & Malavia, Arne Spangereid, Michelle Doll, Rachel Ann Stevenson, Anne-Sophie Øgaard, Era Leisner, Audun Grimstad, Manuel Mediavilla, Luis Bivar and Kai Savelsberg

https://galleriramfjord.no/new-york

Tre måneder unnagjort og tre igjen. Bennettprisen® runde 3 oppfordring til bidrag har nådd halvveis (avslutter 7. oktober). Men du har fortsatt tid!

Hvis du er en kvinne som forfølger en kunstkarriere, bor minst deltid i USA, har ikke (enda) solgt et stykke for $25 000+ og figurativ realisme er ditt kall, tiden er inne nå! Vis oss tre til fem nylige originalmalerier + ett detaljbilde for å få sjansen til å være blant 10 finalister hvis arbeid vil reise landet rundt. Runner-up vil motta $10 000, og vinneren vil motta $50 000. For komplette regler, gå til https://thebennettprize.org/bennett/complete-rules

Image:

Bennettprisen ® ærefull omtaleprisvinner Michelle Doll!

Olje på lerret

36x28cm (innrammet) Del av sommerutstillingen på Galleri Ramfjord

Vi har aldri hatt med så mange original arbeider på auksjonen noen gang tidligere. Gå inn på https://galleriramfjord.no/auction og se alle de flotte arbeidene som er med!

Siste dag mandag 20. juni, auksjonen avsluttes kl 18.00, vær ute i god tid!


17. juni - 19. juni

Beautiful paintings by @beasarrias up for auction this week @galleriramfjord

LINK IN BIO FOR MORE INFORMATION!

#beasarrias #galleriramfjord #norwayart #artinoslo #osloart #artinnorway #contemporaryart #auction #onlineauction #artauction #contemporarypainter #figurativerealism #figurativeart #newrealism

#oiloncanvas #architecture



MAIN GALLERY, OPENING MAY 28: Johan Wahlstrom – painting 

APRIL 21 – MAY 22: RAMFJORD INTERNATIONAL

Lavely Miller, Alex Merritt, Mark Tennant, Alpay Efe, Florian Eymann, Carl Gustafsson, Jesus Curia, Ricardo Cherbeluka, Sarah Lubin, Rachel Ann Stevenson, Ale Casanova and Maya Kulenovic

Opening hours: Thursday-Friday 12:00-18:00 and Saturday- Sunday 12:00 – 16:00

FOLLOW US ON INSTAGRAM @GALLERIRAMFJORD OR FACEBOOK TO SEE DAILY UPDATES…

OPENING HOURS: THURSDAY-FRIDAY 12.00-18.00 & SATURDAY-SUNDAY 12.00-16.00

Take care and stay tuned / Ta vare på hverandre! All the best from Elisabeth and the team at Galleri Ramfjord

Address: Schwensensgate 1, 0170 OSLO, Norway / Contact: post@galleriramfjord.no / +47 22564370

Tidligere

RAMFJORD INTERNATIONAL APRIL 21, 18.00-21.00

GRAND OPENING OF OUR NEW CORNER GALLERY DEDICATED TO INTERNATIONAL ARTISTS!

Lavely Miller, Alex Merritt, Mark Tennant, Alpay Efe, Florian Eymann, Carl Gustafsson, Jesus Curia, Ricardo Cherbeluka, Sarah Lubin, Rachel Ann Stevenson, Ale Casanova and Maya Kulenovic

BENEFIT ONLINE AUCTION FOR UKRAINE

Opening hours: Thursday-Friday 12:00-18:00 and Saturday- Sunday 12:00 – 16:00

FOLLOW US ON INSTAGRAM @GALLERIRAMFJORD OR FACEBOOK TO SEE DAILY UPDATES…

OPENING HOURS: THURSDAY-FRIDAY 12.00-18.00 & SATURDAY-SUNDAY 12.00-16.00

Take care and stay tuned / Ta vare på hverandre! All the best from Elisabeth and the team at Galleri Ramfjord

Address: Schwensensgate 1, 0170 OSLO, Norway / Contact: post@galleriramfjord.no / +47 22564370


Roar Kjærnstad på Galleri Ramfjord i april!

Galleri Ramfjord

ROAR KJÆRNSTAD - NYE MALERIER
Åpning lørdag 2.april 12.00-14.00

Det vil bli Opera opptreden på åpningen av Hjørdis Helena Oftestad

Utstillingen varer til 17.april

Mer info og bilder på: www.galleriramfjord.no

Bea Sarrias at Galleri Ramfjord March 19-27, 2022

Galleri Ramfjord – Galleri Ramfjord

Hovedgalleriet:
Bea Sarrias "Variations on Eames"
Åpning lørdag 19.mars 12.00-14.00

Les mer her: https://galleriramfjord.no

Bea Sarrias (Barcelona, 1978), is a Fine Arts graduate and has a D.E.A (Advanced StudiesDiploma) by the University of Barcelona.

In 2016 she attended the workshop “Maestros de la figuración” (Masters of Figuration) given byartist Antonio López in University of Navarra. She has taken part in several group and individual exhibitions in the following galleries in Barcelona, Miquel Alzueta, Jordi Barnadas, Victor Lopez and Galeria Ansorena and EmotionGallery in Madrid (Spain).

Arquitecture becomes the tool to capture light in her work. The arquitectural spaces she uses are presented as anonimous. She usually works from pictures taken of privat wellknown arquitects such as Richard Neutra, Sert, Bonet Castellana and Coderch. She modifies the space in her paintings by changing it or adding objects to give her personal view. She also portrays private homes on commission.

LØ. 5. MAR.–13. MAR.

Steen Larsen på Galleri Ramfjord 5-13 mars 2022

Galleri Ramfjord – Galleri Ramfjord

Steen Larsen is one of a small group of artists using the mimetic approach in their work – meaning they reflect reality through precision in both detail and expression. Conceptually his work with urban settings centre the tracks mankind leave behind in nature. While driving and traveling in the USA and Europe, Larsen mounts a camera on the windshield on his car and shoots thousands of photos that later serve as sketches for his oil paintings. His photo-based paintings are narratives mimicking a road movie on canvas. Speed is captured at its essences as well as other present-day scenes.

Recent awards and exhibitions in 2016 include; Artist Residency at ESKFF located at MANA Contemporary Art Centre, NJ, USA, a group exhibition at Townley Gallery, Laguna Beach as well as a solo exhibition at Gallery Ramfjord, Oslo, Norway. In January 2015 the work was exhibited at the Annual ESKFF Auction at Mana Contemporary NYC and in December 2014 Larsen exhibited at Haupt in Basel, Switzerland and Gallery V58 Aarhus DK. His work was included in the “Painting and Its Contexts” exhibition at the Contemporary Art Centre Vilnius, Lithuania in 2013 and ”Danish Landscapes”, Astley Hall Art Gallery, Manchester, England in 2006, and Art Halmstad, museum Sweden 2006

Steen Larsen’s work can be seen in the book “Road” published for his solo show at Art Centre Sophienholm and Art Centre Silkeborg Bad. New exhibition March 5-13, 2022

Mark Tennant - Soloutstilling @galleriramfjord 12-27 februar.

I hovedgalleriet viser vi en solo utstilling med den amerikanske maleren Mark Tennant og den har vi gledet oss til lenge!

I prosjektrommet vil vi vise nye kunstverk av bl.a Maya Kulenovic, Florian Eymann og Anne Angelshaug. Vi gleder oss til åpning på lørdag!

«Når jeg bestemmer meg for hva jeg skal male, tar jeg mange ting i betraktning; design, lys og skygge, samtidsliv, historie... Det er vanskelig å nøyaktig beskrive hva jeg er ute etter. Jeg er ikke sikker, men jeg vet det når jeg ser det»

- Mark Tennant

Soloutstilling @galleriramfjord 12-27 februar.

Ingebjørg Støyva - Painting

January 29 – February 6, 2022

Åpningstider:

torsdag:

12:00–18:00

fredag:

12:00–18:00

lørdag:

12:00–16:00

søndag:

12:00–16:00

Ingebjørg Støyva was born in Bergen, Norway 1978.

She grew up in a small village by the Sognefjord, with her father, brother and grandmother. She was in her early teens when she found her interest in Art, and a love for colors. She found joy in wondering how much of each primary color there were in everything around her. The sky, mountains, or in face hit by light or shadow. Her painting gave her other ways to tell stories, and to communicate without using spoken words. This continuously follows her and in her work the search to employ illustrative techniques in means to express the subtle. You can call her a narrative painter – The act of suggesting, rather than stating, a mood or a story. Her own hope is that the elements in her work are somehow emotionally recognisable…

Ingebjørg is represented at Galleri Ramfjord and had her first solo show in the gallery in 2015. Since then she has been exhibiting with the gallery at ART COPENHAGEN, SCOPE Miami, SCOPE Basel, Vertical Gallery Chicago, House of Arts, Salzburg etc…

Her paintings are part of several private and public collections, such as the Bennett Collection in the US.

Next exhibition at Galleri Ramfjord: January 29 – February 6, 2022

LØ. 30. OKT.

Audun Grimstad - ny utstilling på Galleri Ramfjord 23-31 Oktober 2021

Galleri Ramfjord – Galleri Ramfjord

Åpning lørdag 23.oktober kl 12.00-14.00
Ikke førvisning / forhåndssalg.

Link til maleriene:
https://galleriramfjord.no/audun-grimstad

Håper vi sees:-)






About Galleri Ramfjord

Galleri Ramfjord was founded in 1998 by Elisabeth Ramfjord.

Centrally located in Oslo, the premises hold three exhibition spaces covering more than 4,000 sq.ft. in total. Historically, the gallery’s prime mission has been to champion newcomers and emerging artists. However, as the artists who joined the stable 20 years ago have made names for themselves, the gallery now also represents a number of well-established artists. A dynamic exhibition venue in downtown Oslo, Galleri Ramfjord is known for its frequent cross-disciplinary events and artistic stunts. While the main focus is on oil painting, there is also a wide range of drawing, photography, mixed media, video, sculpture and installation on display.

Over the last few years, Galleri Ramfjord has had increasing success on the international art scene, collaborating with partner venues in New York, Chicago, Amsterdam and Copenhagen. Since 2013, it has participated on the international art fair circuit, with great success and sold-out shows at Art Copenhagen (2013-2015), SCOPE Miami (Art Basel Miami week 2013-2019), SCOPE New York (Armory Week 2015), AAF Stockholm (2017-2019) and Scope Basel (Art Basel 2016-2018).

In January 2015, Elisabeth Ramfjord curated an exhibition at MANA Contemporary Museum in New Jersey, just outside New York, while securing five artist-in-residence spaces for her represented artists during each summer since 2015. Later in 2015, she was selected to be on the Board of Directors at The Eileen S. Kaminsky Family Foundation (ESKFF) – a New Jersey based channel for connecting artists, curators, collectors, galleries, cultural institutions, and the public through exhibitions and programming based on private contemporary art collections.

Om Galleri Ramfjord

Galleri Ramfjord ble grunnlagt i 1998 av Elisabeth Ramfjord.

Sentralt i Oslo har lokalene tre utstillingslokaler som dekker mer enn 4000 kvadratmeter. totalt. Historisk sett har galleriets viktigste oppdrag vært å mestre nykommere og nye kunstnere. Ettersom kunstnerne som ble med i stallen for 20 år siden har laget seg navn, representerer galleriet nå også en rekke veletablerte kunstnere. Galleri Ramfjord er et dynamisk utstillingssted i Oslo sentrum, og er kjent for sine hyppige tverrfaglige arrangementer og kunstneriske stunts. Mens hovedfokus er på oljemaleri, er det også et bredt spekter av tegning, fotografering, blandede medier, video, skulptur og installasjon på skjermen.

I løpet av de siste årene har Galleri Ramfjord hatt økende suksess på den internasjonale kunstscenen og samarbeidet med partnere i New York, Chicago, Amsterdam og København. Siden 2013 har det deltatt på den internasjonale kunstmessekretsen, med stor suksess og utsolgte show på Art Copenhagen (2013-2015), SCOPE Miami (Art Basel Miami week 2013-2019), SCOPE New York (Armory Week 2015) , AAF Stockholm (2017-2019) og Scope Basel (Art Basel 2016-2018).

I januar 2015 kuratoriserte Elisabeth Ramfjord en utstilling på MANA Contemporary Museum i New Jersey, rett utenfor New York, mens hun sikret fem artist-in-residence-rom for sine representerte kunstnere i løpet av hver sommer siden 2015. Senere i 2015 ble hun valgt til å være i styret ved The Eileen S. Kaminsky Family Foundation (ESKFF) - en kanal i New Jersey for å koble kunstnere, kuratorer, samlere, gallerier, kulturinstitusjoner og publikum gjennom utstillinger og programmering basert på private samtidskunstsamlinger.

View Event →