Norsk Folkemuseum - Program
Norsk Folkemuseum er et kulturhistorisk museum på Bygdøy i Oslo med et stort friluftsmuseum og samlinger fra hele landet, i hovedsak fra tiden etter reformasjonen.
Norsk Folkemuseum i Oslo viser hvordan folk har levd i Norge fra 1500-tallet og frem til i dag. Her presenteres dagliglivet i byene og på landet i et av Europas største friluftsmuseer. I museets utstillinger vises unike kulturskatter fra hele Norge.
Norsk Folkemuseum på Bygdøy i Oslo har et friluftsmuseum med 160 bygninger, inkludert Gol stavkirke og OBOS-gården Wessels gate 15. Utstillinger viser bl.a. folkedrakt, folkekunst, samisk kultur og kirkekunst. Museet driver forskning og kunnskapsproduksjon, og tilbyr program for barn og familier.
Sommer på Norsk Folkemuseum
Besøk vakre Gol stavkirke, opplev folkemusikk, dans og tradisjonshåndverk, slå av en prat med draktkledde tunverter og smak deilige lefser og drops!
Barnas sommerparadis
Bondegårdslekene, Snekkersmia og dyrene på beite er blant barnas favoritter. Eller hva med en tur innom vår helt nye lekeplass?
Hvor kult hadde ikke vært å reise hjem fra museumsbesøket med en selvsmidd krok i lomma?
Snekkermia er åpen hver dag i sommer! Her kan barna prøve seg på smiing og spikking under trygg veiledning. Visste du forresten at alle barn under 18 år har gratis inngang på museet?
Velkommen inn i Grøslistua!
I sommer kan du bli kjent med tradisjonelle tekstilteknikker i stua fra Grøsli på Norsk Folkmuseum. Tunverten har funnet frem båndgrinden, og er i gang med å veve ett sokkebånd fra Flesberg som finnes i museets samlinger.
Båndgrinden er brukt både i skandinavisk og samisk tradisjon, og i mange folkedraktområder er grindvevde bånd viktige dekorasjonselementer.
Båndgrinden var også en vanlig friergave fra gutt til jente, gjerne rikt dekorert med utskårne figurer som hester, hjerter, kors og blomster. De ferdigevevde båndene ble gitt som gaver fra jente til gutt.
Stua fra Grøsli kommer fra Flesberg i Numedal og er bygget rundt 1650.
Døra står åpen hver dag i sommer
Jærhuset
Har du besøkt jærhuset Lendestova etter at det ble gjenåpnet i fjor? Her formidles historien om Norges møte med verden i brytningstida på begynnelsen av 1900-tallet.
Huset fra Lende er innredet slik det kan ha sett ut i 1907, og vi har tatt utgangspunkt i historien til noen av menneskene som en gang bodde i det. Tre generasjoner hadde huset som sitt hjem, fra det sto nybygd og til det ble flyttet til Folkemuseet.
I den siste generasjonen var de sju søsken, som med sine historier speiler jærbuenes kulturkontakt, både med andre deler av landet, og med atskillig mer fjerntliggende områder.
Norsk Folkemuseum er åpent hver dag i sommer kl 10-17.
Se hva som skjer på museet:
HVERDAGER:
Hver dag kl. 11.00 - 16.00
FASTE UTSTILLINGER:
TIDSROM 1600-1914, Norsk Folkekunst, Folkedrakt, Strikking, Bondens våpen, Samisk kultur, Leketøy, Reformasjonen, Norsk kirkekunst, Stortingssalen, Finnmark og OBOS-gården Wesselsgate 15
LEKEPLASSER FOR BARN
Prøv traktoren Gråtass i Trøndelag eller den spennende hinderløypen for barn på Lekeplassen.
MUSEUMSBUTIKKEN:
I museumsbutikken fins et stort utvalg av gaver, bøker og vakre kopier av gjenstander fra museets samlinger.
KAFÉ ARKADIA:
Nyt kalde og varme retter i lune omgivelser.
I tillegg i helgene
LEFSEBAKST I ELDHUSET
Smak rykende ferske hardangerlefser i eldhuset i Numedal.
EVENTYRSTUND
Drøm deg bort i folkeeventyrenes verden i Grøsli kl. 12 og 15
BESØK KOLONIALEN
Kjøp gammeldagse drops – akkurat som bestemoren din husker det, og alle barn liker!
SNEKKERSMIA
Prøv deg som snekker eller smed.
VASKE LILLEBRORS SKJORTE
På Enerhaugen treffer du arbeiderhustruen Agnes. Kan du hjelpe henne med å vaske lillebrors skjorte?
SKRELLE POTETER MED SKRELLERNE PEIK OG JONAS
På kjøkkenet i Stiklestadlåna treffer du Bjørg som skreller poteter til middag. Hun blir glad for litt hjelp...
ÅPENT FJØS
Hils på dyrene i fjøset. Vi har kyr, griser, sauer, høns, gjess og kaniner. Kanskje treffer du også fjøskatten Mons?
LEKESTEDER FOR BARN
Prøv traktoren Gråtass i Trøndelag eller den spennende hinderløypen for barn på Lekeplassen.
MØT DRAKTKLEDDE TUNVERTER
Draktkledde tunverter ønsker velkommen i Numedal, Enerhaugen, Trøndelag, Landbruket, Lefsebaksten og Kolonialen.
Aktuelt
Har du lyst å la barna dine virkelig kjenne på livet i gamledager?
Gå med tresko, skrive med kritt, bli full av jord i åkeren, spise motti og støpe tinnsoldater? Da bør du lese her, for nå er søknadsprosessen til sommerens Historisk ferieskole endelig i gang.
Ferieskolen er en opplevelsesrik sommerferieuke for barn mellom 8 og 13 år på Norsk Folkemuseum. Dagene er delt mellom Skolestua og «hjemme» i fire ulike hus på museet. På skolen er det slik det kunne være på en landsens skole for omtrent hundre år siden. Hjemme hjelper barna til med matlaging og arbeid – men det er plass til lek og moro også!
Vi ønsker å gi barn kjennskap til tradisjoner og historie gjennom opplevelser, lek og læring. Det gjør ingenting om barna ikke kan noe om gamledager i Norge fra før. Historisk ferieskole er uansett en opplevelsesrik og uforglemmelig uke, og blir et godt sommerminne for livet!
Du finner mer informasjon og søknadsskjema til Historisk ferieskole 2023 på https://norskfolkemuseum.no/historisk-ferieskole. Søknadsfristen er 1. mars.
Slik kan du reise med offentlig transport til Norsk Folkemuseum
Info tlf. 22 12 36 66. Buss nr. 30 og ferje fra Rådhuskaia til Bygdøy.
Parkeringsplass
Det er en parkeringsplass (betaling) på andre siden av gaten for inngangen til museet. Om du ønsker å parkere gratis, så er det enkelte steder man kan så parkert gratis. Du finner gratis plasser ved å kjøre på noen av sidegatene mellom Folkemuseet og Vikingskipmuseet. Sjelden mer enn 5 minutter å gå til Norske Folkemuseum.
13.00 OG 15.00: MUSEETS PERLER
Bli kjent med noen høydepunkter fra Landsbygda i Frilutsmuseet. Omvisning 13.00 går på engelsk, mens omvisningen klokka 15.00 varierer fra dag til dag
BESØK KOLONIALEN
Kjøp gammeldagse drops – akkurat som bestemoren din husker det, og alle barn liker!
MØT DRAKTKLEDDE TUNVERTER
Draktkledde tunverter ønsker velkommen i Numedal, Enerhaugen, Landbruket, Kolonialen, Chrystie, Gol Stavkirke og Hove
ÅPENT FJØS OG DYR PÅ BEITE
Hils på dyrene i fjøset og rundt på beite i museet. Vi har kyr, griser, sauer, høns, gjess og kaniner. Kanskje treffer du også fjøskatten Mons?
NATURSTI: MELLOM BARKEN OG VEDEN
Bli kjent med trærne ved Snekkersmia
LEKEPLASSER FOR BARN
Prøv deg på melkespann på Festplassen, traktoren Gråtass i Trøndelag eller den spennende hinderløypen for barn på Lekeplassen. Eller hva med stylter utenfor Karterud?
UTSTILLINGER:
TIDSROM 1600-1914, Norsk Folkekunst, Jæren, BÅÅSTEDE - HJEMKOMST, Folkedrakt, Strikking, Bondens våpen, Samisk kultur, Leketøy, Reformasjonen, Norsk kirkekunst, Stortingssalen, Finnmark og OBOS-gården Wesselsgate 15
KAFÉ ARKADIA:
Nyt kalde og varme retter i lune omgivelser.
MUSEUMSBUTIKKEN:
I museumsbutikken fins et stort utvalg av gaver, bøker og vakre kopier av gjenstander fra museets samlinger.
I tillegg i helgene
LEFSEBAKST I ELDHUSET
Smak rykende ferske hardangerlefser i eldhuset i Numedal.
EVENTYRSTUND
Drøm deg bort i folkeeventyrenes verden i Grøsli kl. 12 og 15
SNEKKERSMIA
Prøv deg som snekker eller smed.
VASKE LILLEBRORS SKJORTE
På Enerhaugen treffer du arbeiderhustruen Agnes. Kan du hjelpe henne med å vaske lillebrors skjorte?
SKRELLE POTETER MED SKRELLERNE PEIK OG JONAS
På kjøkkenet i Stiklestadlåna treffer du Bjørg som skreller poteter til middag. Hun blir glad for litt hjelp...
VAFFELHUSET PIPERVIKEN
I den gamle ventehallen i Piperviken kan du kjøpe deilige vaffelmenyer hver helg
LOPPER OG LUS I HÅR OG PARYKK
En munter samtale med barn om lopper og lus som hopper og spretter i hår og parykk. Kl. 14.00-14.15 Fra 5 år.
Sankthansfeiring på Norsk Folkemuseum - 1 måned igjen!
Vi gleder oss stort til å ta imot publikum på en storslått Sankthansfeiring igjen! I samarbeid med OBOS ønsker vi velkommen til et fullspekket program med blant annet blomsterkransverksted, varme griller og familiekonserter med Odd Nordstoga, Marion Ravn, Darling West og Skrimmel Skrammel.
Setesdalstunet på Norsk Folkemuseum er bygd opp som en gård med to bruk, der to familier bodde i et felles tun før utskiftningen. Det finnes derfor to av de fleste typer bygninger, mens noen av uthusene deles.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
I Setesdal var årestuer i bruk til langt inn i 1800-årene. De hadde en utvendig, åpen sval langs langsiden mot tunet. Den faste innredningen var i utforming og skurd preget av middelalder.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Fra ca. 1700 begynte setesdølene å bygge nystue med peis og vinduer inntil årestua. Nystua ble da tatt i bruk som bolig, og årestua, «gamlestog», gikk over til å bli brukt som eldhus og sommerstue. Ofte ble nystua kalt «glasstoge». Det var det første huset på gården som fikk vindu, «glas».
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ved siden av stua stod loftet med gavlen fram mot tunet. Noen staselige loft hadde hele tre etasjer. Setesdalsloftene var «jordloft». De lå på steiner, som var gravd ned i grunnen. De hadde som regel ikke sval i første etasje.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Fjøs og løe ble i de senere hundreår bygd sammen, med en «skåle» mellom. Tidligere var det åre i fjøset, og senere en enkel peis. Der varmet de vann og fôr til kyrne.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Våre nettsider kan by på langt mer, i både tekst og bilder, om by og land, og Norges kulturhistorie opp gjennom tidene. Ta gjerne en titt.
Husker du TV med sjalusidør?
Da fjernsynet kom til Norge i 1960, ble det ikke bare møtt med åpne armer. En av innvendingene var at TVen ikke tok seg godt nok ut i stua. Mange syntes rett og slett at den var et fremmedelement, særlig når det ikke var TV-sendinger og skjermen var svart. Derfor ble det etter kort tid produsert TVer med sjalusidør, som kunne lukkes når TVen ikke var i bruk. Da ble den et pent møbel i stua, som også kunne dekoreres med pyntegjenstander.
At fjernsynet ble en umiddelbar suksess, var det likevel ikke tvil om. Ved introduksjonen i 1960 var det 7 000 husstander som hadde TV-lisens, og på bare fem år økte dette til nesten 500 000.
Denne voldsomme økningen av TV-lisenser har blitt forklart med drapet på John F. Kennedy i 1963. Da stimlet folk rundt TV-sendingene som ble vist i byenes elektronikkbutikker, og etter kort tid ville «alle» ha TV selv, på tross av den høye kostnaden. Et fjernsynsapparat kostet nemlig i 1963 mellom 2000 og 2500 kroner, noe som tilsvarer ca. 25 000-30 000 kroner i dag! De fleste kjøpte da også TVen på avbetaling.
Fjernsynet var imidlertid en suksess på flere måter. NRK skapte en felles referanseramme for folk i hele landet, noe som reduserte kulturelle og språklige forskjeller. Det kan hevdes at det var NRK som samlet Norge til ett rike! TVen førte samtidig til forandringer i dagliglivet. Fjernsynsapparatet ble et midtpunkt i hjemmet. Plasseringen endret innredningen av stua og bruken av rommet, og nye former for sosialt samvær vokste fram, regulert av sendetidene.
TV-en på bilde er produsert av Tandberg Radiofabrikk i 1961.
Foto: Norsk Folkemuseum/Dagbladet
Visste du at det på 1700-tallet fantes et eget viftespråk der spesielt flørting ble kommunisert?
Å kommunisere med vifter på en korrekt og elegant måte var en krevende kunst. Det ble gitt ut bøker om temaet, og både i Paris og i London ble det opprettet skoler som skulle lære fornemme damer å kommunisere med vifter. Dette førte til at det ble en felles forståelse av «viftespråket». Hvis en kvinne pekte på seg selv med lukket vifte signaliserte det «jeg vil være sammen med deg». Berørte kvinnen høyre øye med en lukket vifte var det en måte å spørre om «når ses vi» på.
Du kan lære mer om klesdrakter og skikker på utstillingen TIDSROM 1600-1914. Hver tirsdag fra 13.00-14.00 kan du følge en av våre kunnskapsrike omvisere i utstillingen!
Nå er det mars og på Norsk Folkemuseum er vi superklare for våren! Vi gleder oss til hestehoven og blåveisen dukker opp i Friluftsmuseet de neste månedene.
I mars er alle våre utstillinger og Friluftsmuseet åpne hver dag. I helgene står tunvertene klare til å ta deg imot og fortelle om gamle skikker og tradisjoner. Tunvertene selger også ferske lefser og herlige gammeldagse drops.
FASTE UTSTILLINGER:
TIDSROM 1600-1914, Norsk Folkekunst, Folkedrakt, Strikking, Bondens våpen, Samisk kultur, Leketøy, Reformasjonen, Norsk kirkekunst, Stortingssalen, Finnmark og OBOS-gården Wesselsgate 15
13.00 – 14.00 TIRSDAGER: OMVISNING I TIDSROM 1600-1914
Følg en av våre kunnskapsrike omvisere i TIDSROM 1600-1914.
LEKEPLASSER FOR BARN
Prøv traktoren Gråtass i Trøndelag eller den spennende hinderløypen for barn på Lekeplassen.
MUSEUMSBUTIKKEN:
I museumsbutikken fins et stort utvalg av gaver, bøker og vakre kopier av gjenstander fra museets samlinger.
KAFÉ ARKADIA:
Nyt kalde og varme retter i lune omgivelser.
Fullt program
Norsk Folkemuseum er et stort friluftsområde som viser livet i Norge fra middelalderen til i dag. Opplev utstillinger og aktiviteter for store og små.
Kjøp billetter
01.05 - 19.06 kl. 10.00 - 17.00
13.00 OG 15.00: MUSEETS PERLER
Bli kjent med noen høydepunkter fra Landsbygda i Frilutsmuseet. Omvisning 13.00 går på engelsk, mens omvisningen klokka 15.00 varierer fra dag til dag
BESØK KOLONIALEN
Kjøp gammeldagse drops – akkurat som bestemoren din husker det, og alle barn liker!
MØT DRAKTKLEDDE TUNVERTER
Draktkledde tunverter ønsker velkommen i Numedal, Enerhaugen, Landbruket, Kolonialen, Chrystie, Gol Stavkirke og Hove
ÅPENT FJØS OG DYR PÅ BEITE
Hils på dyrene i fjøset og rundt på beite i museet. Vi har kyr, griser, sauer, høns, gjess og kaniner. Kanskje treffer du også fjøskatten Mons?
NATURSTI: MELLOM BARKEN OG VEDEN
Bli kjent med trærne ved Snekkersmia
LEKEPLASSER FOR BARN
Prøv traktoren Gråtass i Trøndelag eller den spennende hinderløypen for barn på Lekeplassen. Eller hva med stylter utenfor Karterud?
UTSTILLINGER:
TIDSROM 1600-1914, Norsk Folkekunst, Jæren, BÅÅSTEDE - HJEMKOMST, Folkedrakt, Strikking, Bondens våpen, Samisk kultur, Leketøy, Reformasjonen, Norsk kirkekunst, Stortingssalen, Finnmark og OBOS-gården Wesselsgate 15
KAFÉ ARKADIA:
Nyt kalde og varme retter i lune omgivelser.
MUSEUMSBUTIKKEN:
I museumsbutikken fins et stort utvalg av gaver, bøker og vakre kopier av gjenstander fra museets samlinger.
I tillegg i helgene
LEFSEBAKST I ELDHUSET
Smak rykende ferske hardangerlefser i eldhuset i Numedal.
EVENTYRSTUND
Drøm deg bort i folkeeventyrenes verden i Grøsli kl. 12 og 15
SNEKKERSMIA
Prøv deg som snekker eller smed.
VASKE LILLEBRORS SKJORTE
På Enerhaugen treffer du arbeiderhustruen Agnes. Kan du hjelpe henne med å vaske lillebrors skjorte?
SKRELLE POTETER MED SKRELLERNE PEIK OG JONAS
På kjøkkenet i Stiklestadlåna treffer du Bjørg som skreller poteter til middag. Hun blir glad for litt hjelp...
VAFFELHUSET PIPERVIKEN
I den gamle ventehallen i Piperviken kan du kjøpe deilige vaffelmenyer hver helg
LOPPER OG LUS I HÅR OG PARYKK
En munter samtale med barn om lopper og lus som hopper og spretter i hår og parykk. Kl. 14.00-14.15 Fra 5 år.
Kjøp billetter
Denne uka er det meldt strålende vær - hvorfor ikke planlegge en dag eller kveld rundt bålet i frisk luft på Bygdøy?
På Gjestestuene, Norsk Folkemuseums flotte selskapslokaler, kan du ta med venner, familier eller gode arbeidskollegaer. Bålpannene er gode og varme når dere kommer. Dere får servert god mat og godt drikke i historiske omgivelser og frisk luft. Gjestestuene har alle rettigheter.
Minimum 10 personer - maksimum 20 personer.
Se www.gjestestuer.no for informasjon om priser og reservasjon.
Åpningstider
1. oktober - 30. april: Alle dager 11 - 16.
1. mai - 30. september: Alle dager: 10 - 17.
31. desember: Museet er åpent.
24. - 25. desember og 1. januar: Museet er stengt.
17. mai: Utstillinger og hus stengt, museumsområdet åpent, gratis adgang.
Billettpriser
Voksne: Kr. 160
Familie: Kr. 320 (2 voksne og barn 6 - 15)
Barn 6 - 15 år: Kr. 40
Barn under 6 år: Gratis
Rabattpris for pensjonister, studenter og grupper på over 15 personer: Kr. 120
Barn på forhåndsbestilt skolebesøk med omvisning: Kr. 25
Oslo Pass: Skannes i besøkssenteret for fri adgangsbillett.
Rabatt på hverdager i vintersesongen
Midtukerabatt på hverdager mandag - fredag 1. oktober - 30. april (ikke helligdager, påskearrangement og romjulen):
Voksne: Kr. 120
Barn: Kr. 40
Familie: Kr. 240
Studenter, gruppe og pensjonister: Kr. 95
Adkomst
Museet ligger i Museumsveien 10 på Bygdøy, ca. 5 km. fra Oslo sentrum.
Buss: 30 Bygdøy fra Oslo sentrum til stoppestedet Folkemuseet. (Sjekk rutene hos ruter.no)
Ferge: Avgang fra Rådhusbrygge 3 til Dronningen. Derfra 10 min. gange.
Bil/sykkel/til fots: Fra E18 eller Bygdøy Allé, ta av til Bygdøy. Følg skilt til Norsk Folkemuseum.
Parkering: Kommunal parkering utenfor hovedinngangen. Avgift alle dager 08:00 - 20:00.
Blant attraksjonene er Gol stavkirke fra ca. 1200 og OBOS-gården Wessels gate 15, som viser leiligheter fra de epokene gården var bebodd, fra 1865 til 2002. Hus fra norske bygdemiljøer er samlet i gårdstun fra forskjellige distrikter, hus fra byene er plassert i kvartalsbebyggelse i museets "Gamleby".
Norsk Folkemuseum ble grunnlagt i 1894 og tar vare på store samlinger av gjenstander, bilder og arkivalia fra hele Norge. Museet har et rikholdig aktivitetsprogram, og har rundt 250.000 besøkende hvert år. Kong Oscar IIs Samling, som regnes som verdens første friluftsmuseum, er en del av Norsk Folkemuseum.
Fra Norsk Folkemuseum ble etablert i 1894, har museet hatt som mål å gi et bredt bilde av dagliglivet i Norge, og å vise samspill mellom samfunn, kultur og natur. En sentral oppgave for museet er å belyse spørsmål knyttet til hva det vil si å være norsk og til hva som konstituerer det norske i takt med endringer i samfunnet. Ikke minst er dette blitt aktualisert gjennom de siste tiårenes endringer i befolkningssammensetning.
Museet inngår i stiftelsen Norsk Folkemuseum som også omfatter Bogstad Gård, Bygdø Kongsgård, Eidsvoll 1814, Ibsenmuseet og Norsk Maritimt Museum.
Kilde: Norsk Folkemuseum og Wikipedia