Back to All Events

Pedagogisk ledelse i barnehagen

  • Felix Konferansesenter Oslo, Norway (map)


Pedagogisk ledelse i barnehagen er et nytt kurs basert på en ny bok med samme navn. Forfatterne ønsker med kurset å presentere arbeidsmåter, erfaringer og praktisk grep for en god ledelse i barnehagen.

Barnehagen er en viktig institusjon, en base for mange barns viktigste opplevelser av samfunnet utenfor familien fram til skolealder. Barnehagen er et pedagogisk institusjon hvor ansatte må ha kunnskap om pedagogiske prosesser. Som leder kreves det at både barnas behov og ansattes behov ivaretas. Å være leder i en barnehage krever overordnede kunnskaper, noe vi ønsker å fremheve ved dette kurset.

Kurset «Pedagogisk ledelse i barnehagen» har til formål å gi deg som leder eller mellomleder kunnskap om ledelsesprosesser og faglegging i barnehagen. Kurset fokuserer også på hvordan en utvikler en læringskultur i barnehagen, profesjonsidentitet og faglige refleksjoner.

39869033_2144875132432172_3793571078698172416_n.jpg


Barnehagelærere som innehar stilling som pedagogisk leder har en sentral rolle i forståelsen av barnehagen som en lærende organisasjon. Ut fra sine profesjonskunnskaper om barnehagens egenart, både i form av didaktisk planlegging og ikke minst lekens plass i barns liv, står barnehagelæreren i et spenningsfelt mellom barnehageeiere og politiske føringer på den ene siden, og sine faglige kunnskaper på den andre siden. For å være en lærende organisasjon, der endring og utvikling er til det beste for barna, må hele personalgruppen delta i refleksjoner og kunne stille spørsmål til praksis. Med utgangspunkt i rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver, pekes det på sentrale aspekter knyttet til stillingen pedagogisk leder. Viktigheten av å bruke sitt profesjonsspråk og sin profesjonsstemme, både innad i barnehagen og utad, løftes frem. Gjennom praksisfortellinger fra barnehagehverdagen gir kurset eksempler på hvordan barnehagelærerne kan komme i gang med å tydeliggjøre sine fagkunnskaper der dette ikke allerede skjer. Prosessene barnehagelærerne da kan gå inn i kaller kursholderne for faglegging i hverdagen. Med utgangspunkt i spørsmål underveis, gis det god tid til diskusjoner og refleksjoner mellom kursdeltakerne.

Målgruppe:
Ledere og mellomledere i kommunale og private barnehager samt andre ansatte som ønsker kunnskap om pedagogisk ledelse

Later Event: November 5
Seminar: Kven skal eiga Noreg?