Back to All Events

Deichman Bjørvika hovedbiblioteket - Program


Deichman Bjørvika er hele Oslos hovedbibliotek, formet av menneskene som kommer dit. Seks etasjer med litteratur, lese- og studieplasser, scener, kinosal og verksteder - for store og små.

 

Kommende arrangementer

Info kommer


Seks etasjer, et hav av muligheter


Hver etasje i det nye biblioteket har ulik atmosfære, ulike funksjoner og muligheter. Her har vi noe for enhver smak. La oss gi deg en liten rundtur i det nye huset:


1. etasje

Vi begynner i første etasje. Her blir det mye liv og røre. Du kan ta en tur i restauranten eller kaféen vår, eller trekke opp på mesaninen med en kaffe for å lese aviser og tidsskrifter, om du vil!


Underetasjen

Når du er klar for nye opplevelser, kan du velge om du vil gå ned i underetasjen eller videre opp i etasjene. I underetasjen kan du gå på kino. Det blir også et auditorium for 200 personer, og du kan ta en drink i baren som vil være åpen i forbindelse med arrangementer.

I tillegg blir bibliotekets hundretusener av bøker, som til nå har vært oppbevart i lukkede magasiner, endelig tilgjengelig for deg og du kan gå langs hyllene for å finne det du leter etter. Kanskje finner du noe helt uventet og overraskende som du får lyst til å bla i.


2. etasje

I andre etasje kommer du inn i fortellingenes verden med skjønnlitteratur både for barn og voksne. Her blir det aktiviteter for de yngste, og du kan få oppleve forfattermøter og andre litterære arrangementer.


3. etasje

I tredje etasje møter du et univers av musikk, film, tegneserier, spill og fabelprosa. Du finner også et verksted der du kan låne 3D-skriver, symaskin, vinylkutter, tekstiltrykkemaskin, storformatskriver, loddebolt og mye mer.

Her kan du også låne verktøy som drill, stikksag, vinkelsliper, lasermåler og pussemaskin.

I tillegg kommer du til å finne filmstasjoner, musikkstasjoner, lydstudioer, en minikino, spillrom og en liten scene.



4. etasje

Fjerde etasje blir fylt av klasserom, grupperom og studierom hvis du trenger et sted å lese i ro og fred.

Kanskje ønsker du å møte kollokviegruppen hos oss? Da har vi rom til deg.

I tillegg kan du kikke i bøker om kunst, arkitektur, helse, teknologi og naturvitenskap.



5. etasje

Øverst, i femte etasje, finner du studieplasser, en lesesal og rom der du bare kan hvile og reflektere i.

Det blir også en avdeling for samfunnsfag, historie, psykologi, filosofi og religion. Du finner dessuten litteratur om Oslo og den opprinnelige Deichmansamlingen.

Framtidsbiblioteket - Future Library

I tillegg har kunstprosjektet Framtidsbiblioteket - Future Library fått et helt eget spesiallaget rom i 5. etasje, hvor en originaltekst fra 100 forfattere skal oppbevares. Mellom 2014 og 2114 skal én forfatter hvert år inviteres til å bidra med en ny tekst.

Karl Ove Knausgård overleverer sitt bidrag til Framtidsbiblioteket i 2020. Han blir Future Library-forfatter nummer seks, og den første som får legge manuskriptet sitt i det magiske rommet i Deichman Bjørvika.

Tidligere har Margaret Atwood, David Mitchell, Sjòn, Elif Shafak og Han Kang skrevet tekster til framtidsbiblioteket. Hvert år vil en ny forfatter levere en ny tekst, og i 2114 blir tekstene utgitt i bokform. Først da vil noen få muligheten til å lese dem.

I mellomtiden vil du og dine etterkommere kunne se og reflektere over de uleste manuskriptene i Deichman Bjørvikas Future Library-rom.

I Nordmarka, i en skogteig like utenfor Oslo, er det plantet tusen trær. Trærne skal bli papir til en spesiell bokantologi som skal trykkes om hundre år.

Den skotske kunstneren Katie Paterson står bak det unike kunstprosjektet "Future Library".


Les mer om Future Library her

Her oppe får du også god utsikt mot fjorden, og kanskje får du også bedre innsikt?

Deichman vil, gjennom alle sine etasjer, hjelpe deg til bedre å forstå samfunnet vi alle er en del av, både slik det var, er (og skal bli).

Vi ønsker å legge til rette for offentlig samtale og debatt. Vi tror på at kunnskap og deling av kunnskap gjør oss til bedre mennesker og samfunnet til et bedre sted å være.


Tidligere saker


Vi er ditt Deichman, og vi gleder oss til å ønske deg velkommen til Bjørvika i 2020!

Endelig får Oslo sitt nye hovedbibliotek!

På grunn av koronasituasjonen kan vi ikke invitere alle til selve åpningsseremonien, men du kan se den på Facebook-siden vår.

H.K.H. Kronprins Haakon vil være til stede, og det vil også ordfører Marianne Borgen, byrådsleder Raymond Johansen og kulturbyråd Rina Mariann Hansen.

Det blir musikk for anledningen ved Maria Lotus og Lars Lillo-Stenberg, og barnekoret ved Den Norske Opera & Ballett vil synge. Forfatterne Camara Joof og Lars Saabye Christensen leser en prolog til åpningen.

Etter seremonien åpner vi dørene for publikum. For å ivareta smittevernet, må vi begrense antall personer som kan oppholde seg i bygningen.

Hvis du har tenkt å besøke Deichman Bjørvika i løpet av de første dagene vi er åpne, er det lurt å følge med på Facebook-siden vår (https://facebook.com/deichman.bjorvika). På storyen vår holder vi deg oppdatert om hvor god plass vi har. Vi gleder oss til å se deg i løpet av sommeren!

Deichman Bjørvika blir hele Oslos hovedbibliotek. Seks etasjer med litteratur, lese- og studieplasser, scener, kinosal og verksteder - for store og små. Kunnskapsrike bibliotekansatte inviterer deg til fordypning, kunnskap og glede - på dine premisser.