Fotograf bildet ovenfor: © Bente Moe @bemoephoto

Oslos splitter nye biblioteket, Deichman Bjørvika, er et bibliotek du aldri har sett maken til. Her kan du like gjerne sy eller spille inn podcast, som å lese en bok.

Tekst: Randi Nørstebø / Visit Oslofjorden
 

Deichmann Bjørvika gir deg seks etasjer å boltre deg på. Joda, du finner nesten en halv million bøker og andre medier her. Og du kan låne alle sammen. Men Bjørvikas nye bibliotek gir deg enda mer.

 
 
 

Deichmann Bjørvika gir deg seks etasjer å boltre deg på. Joda, du finner nesten en halv million bøker og andre medier her. Og du kan låne alle sammen. Men Bjørvikas nye bibliotek gir deg enda mer.

 
 
 

Midt i blinken

Du trenger nesten ikke gå på biblioteket. Bjørvikas biblioteket kommer til deg - der det breier seg mellom Operaen og Oslo S er det nesten ikke mulig å unngå det. Det er da også meningen. Og et så sentralt biblioket reduserer klimaavtrykket simpelthen bare på grunn av plasseringen. Huset er der du er.

Sy en dress og spill inn podcast
 

På dette supermoderne biblioteket kan du naturlig nok låne bøker, møte mennesker, finne roen, eller lære noe nytt og spennende.

 
 

Fotograf de seks bildene ovenfor: © Bente Moe / @bemoephoto

Fotograf bildet ovenfor: © Erik Thallaug - fra bibliotekets eget bildearkiv

Fotograf bildet ovenfor: © Erik Thallaug - fra bibliotekets eget bildearkiv

Biblioteksjef Knut Skansen gleder seg til endelig å kunne slippe folk inn i det nye hovedbiblioteket:

Biblioteksjef Knut Skansen. Fotograf: Bjørn Skansen

Biblioteksjef Knut Skansen. Fotograf: Bjørn Skansen

– Dette har vi og byens befolkning ventet lenge på. Deichman Bjørvika blir et bibliotek for framtida. Jeg tror mange kommer til å bli veldig overrasket over det flotte tilbudet og selve bygningen, sier Skansen.

– De siste årene har flere av Deichmans lokalbibliotek redefinert hva et bibliotek kan være. Det nye hovedbiblioteket bygger videre på dette. Deichman Bjørvika blir et sted der du kan spille inn en podkast eller sy din første kleskolleksjon like gjerne som å låne bøker, sier Skansen.

Deichman Bjørvikas ambisjon er to millioner besøkende per år, i en koronafri situasjon.

 
Deichman-face-Charlotte-Wiig3-at-20.55.jpg

Seks etasjer, et hav av muligheter

Hver etasje i det nye biblioteket har ulik atmosfære, ulike funksjoner og muligheter. Her har vi noe for enhver smak. Deichmann Bjørvika blir hele Oslos hovedbibliotek. Seks etasjer med litteratur, lese- og studieplasser, scener, kinosal og verksteder - for store og små. Kunnskapsrike bibliotekansatte inviterer deg til fordypning, kunnskap og glede - på dine premisser.

La oss gi deg en liten rundtur i det nye huset!

Fotograf: © Charlotte Wiig

 

Etasje for etasje:

 
103650796_3880546998654693_349691041756666221_o.jpg

1. etasje

Første etasje er torg-etasjen med både restaurant og kafe. Her kan du slå deg ned og lese aviser og tidsskrifter og låne hurtiglånsbøker.

Fotograf: © Bente Moe / @bemoephoto

Deichman-©Bente-Moe-@bemoephoto-0.47.jpg

Underetasjen

Når du er klar for nye opplevelser, kan du velge om du vil gå ned i underetasjen eller videre opp i etasjene. I underetasjen kan du gå på kino. Det blir også et auditorium for 200 personer, og du kan ta en drink i baren som vil være åpen i forbindelse med arrangementer. I tillegg blir bibliotekets hundretusener av bøker, som til nå har vært oppbevart i lukkede magasiner, endelig tilgjengelig for deg og du kan gå langs hyllene for å finne det du leter etter. Kanskje finner du noe helt uventet og overraskende som du får lyst til å bla i.

Fotograf: © Bente Moe / @bemoephoto

103588568_3880899318619461_1296362073732638494_o.jpg

2. etasje

Gled dere! Alle som har et barn ( eller flere) som de kan ta med til Deichman! Her er det ikke mulig å kjede seg. Her er det lagt opp til lek og interaksjon, men også mulighet til å trekke seg tilbake.

I andre etasje kommer du inn i fortellingenes verden med skjønnlitteratur både for barn og voksne. Her blir det aktiviteter for de yngste, og du kan få oppleve forfattermøter og andre litterære arrangementer.

Fotograf: © Bente Moe / @bemoephoto

104176785_3881387815237278_6107506909091947992_o.jpg

3. etasje

I tredje etasje møter du et univers av musikk, film, tegneserier, spill og fabelprosa. Du finner også et verksted der du kan låne 3d-skriver, symaskin, vinylkutter, tekstiltrykkemaskin, storformatskriver, loddebolt og mye mer. Her kan du også låne verktøy som drill, stikksag, vinkelsliper, lasermåler og pussemaskin. I tillegg finner du filmstasjoner, musikkstasjoner, lydstudioer, en minikino, spillrom og en liten scene.

Fotograf: © Bente Moe / @bemoephoto

©Bente-Moe-@bemoephoto-20.49.jpg

4. etasje

Fjerde etasje blir fylt av klasserom, grupperom og studierom hvis du trenger et sted å lese i ro og fred. Kanskje ønsker du å møte kollokviegruppen hos oss? Da har vi rom til deg. I tillegg kan du kikke i bøker om kunst, arkitektur, helse, teknologi og naturvitenskap.

Bildet viser Skogen som er en liten scene i 4. etasje i forbindelse med Kringsjå. Her kan man holde foredrag og presentasjoner for opptil 60 personer.

Fotograf: © Bente Moe / @bemoephoto

103253786_3880735491969177_7715281416657096248_o.jpg

5. etasje

Øverst, i femte etasje, finner du studieplasser, en lesesal og rom der du bare kan hvile og reflektere i. Det blir også en avdeling for samfunnsfag, historie, psykologi, filosofi og religion. Du finner dessuten litteratur om Oslo og den opprinnelige Deichmansamlingen.

Her oppe får du også god utsikt mot fjorden, og kanskje får du også bedre innsikt?

Fotograf: © Bente Moe / @bemoephoto

Carl Deichmans bokverker

Da Carl Deichman døde i 1780, overlot han sin store boksamling på 6000 bind til byen Christiania. Disse bøkene er grunnfjellet, og har fått sin egen avdeling i nye Deichman. Fotograf: © Bente Moe / @bemoephoto


 
Konsert med utsikt. Utsikten fra rommet Kringsjå er gnistrende, møblene lekre, og rommet herlig lyst og luftig. Fotograf: Eli Sætre Follerås.

Konsert med utsikt. Utsikten fra rommet Kringsjå er gnistrende, møblene lekre, og rommet herlig lyst og luftig. Fotograf: Eli Sætre Follerås.

 

Fotograf alle bilder nedenfor unntatt det nederste: © Bente Moe / @bemoephoto


Framtidsbiblioteket - Future Library

I tillegg har kunstprosjektet Framtidsbiblioteket - Future Library fått et helt eget spesiallaget rom i 5. etasje, hvor en originaltekst fra 100 forfattere skal oppbevares. Mellom 2014 og 2114 skal én forfatter hvert år inviteres til å bidra med en ny tekst. Karl Ove Knausgård overleverer sitt bidrag til Framtidsbiblioteket i 2020. Han blir Future Library-forfatter nummer seks, og den første som får legge manuskriptet sitt i det magiske rommet i Deichman Bjørvika.

Deichman-.jpg
©Bente-Moe-@bemoephoto-0.49.jpg

Tidligere har Margaret Atwood, David Mitchell, Sjòn, Elif Shafak og Han Kang skrevet tekster til framtidsbiblioteket. Hvert år vil en ny forfatter levere en ny tekst, og i 2114 blir tekstene utgitt i bokform. Først da vil noen få muligheten til å lese dem.

Deichman-©Bente-Moe-@bemoephoto-.46.jpg

I mellomtiden vil du og dine etterkommere kunne se og reflektere over de uleste manuskriptene i Deichman Bjørvikas Future Library-rom. I Nordmarka, i en skogteig like utenfor Oslo, er det plantet tusen trær. Trærne skal bli papir til en spesiell bokantologi som skal trykkes om hundre år. Den skotske kunstneren Katie Paterson står bak det unike kunstprosjektet "Future Library".

Tekst om de ulike etasjene er hentet fra deichman.no

 
 

Tidløse og moderne opplevelser

Les, spill gitar, se film i kinosalen, lag din egen podkast, skape noe helt unikt i 3D-printeren, og sy din egen sommerkjolekolleksjon!

 
Skap noe nytt, re-design eller reparer gamle klær. Bruk biblioteket som ditt eget systudio. Vi har ulike typer symaskiner til rådighet både vanlige symaskiner og overlocker.  Aldersgrense for å bruke symaskinene 15 år.  I Deichman Bjørvika kan du fo…

Skap noe nytt, re-design eller reparer gamle klær. Bruk biblioteket som ditt eget systudio. Vi har ulike typer symaskiner til rådighet både vanlige symaskiner og overlocker. Aldersgrense for å bruke symaskinene 15 år. I Deichman Bjørvika kan du forhåndsbooke symaskiner. Følg lenken under for å se hvilke symaskiner som finnes hos oss og for å finne ledig tid. Gå til booking ->

Print de utroligste ting i 3D. Med en 3D-printer kan du lage alt fra en statue av deg selv til egenprodusert lego. 3D-printing er en hurtig prosess som lagvis bygger opp en prototype eller modell. Dette er forholdsvis ny teknologi, og skriverne våre…

Print de utroligste ting i 3D. Med en 3D-printer kan du lage alt fra en statue av deg selv til egenprodusert lego. 3D-printing er en hurtig prosess som lagvis bygger opp en prototype eller modell. Dette er forholdsvis ny teknologi, og skriverne våre jobber ikke så raskt.

Tålmodighet er nøkkelordet, og en god dose prøving og feiling. Vi har flere ulike typer 3D-printere. Formlabs-typen krever sertifisering for å kunne bookes og brukes. Aldersgrense 12 år. Er du under 15 år, må du ha opplæring før du bruker printeren.

Spør oss som jobber i verkstedet eller sjekk Hva skjer-kalenderen vår for kurs. Vi hjelper gjerne til om du har spørsmål eller lurer på noe underveis i arbeidet. Gå til booking av 3d-printer ->

 

Åpner 18. juni

Åpningen skjer torsdag 18. juni klokka 17. På grunn av koronaen blir det en kort og lukket seremoni med blant andre Kronprinsen og Oslo-ordfører Marianne Borgen, og forfatterne Camara L. Joof og Lars Saabye Christensen. Den blir strømmet på Facebook. Allerede klokka 18 samme kveld åpner de fem etasjene for publikum.

Nye-deichman-jpeg--9969.jpg

Slik reiser du med kollektivtrafikk til Deichman Bjørvika:

 

KART: Slik finner du Deichman Bjørvika:

 

Fakta: 

Adresse: Anne-Cath. Vestlys plass 1

0150 Oslo

Web: Besøk Deichman Bjørvikas nettside

Facebook: http://facebook.com/Deichmann.bjorvika 

Instagram: http://instagram.com/Deichmann.bjorvika 

Åpningstider for Deichman Bjørvika:

Hverdager: Kl. 08-22.

Lørdager og søndager: Kl. 10-18. 

Størrelse: 19 600 m2

Ansatte: 140 ansatte

Etasjer: 6

 

Takk!

Vi var dessverre forhindret med å være til stede på den offisielle pressevisningen den 11. juni Vi vil gjerne takke Bente Moe, Charlotte Wiig, Bernt Rostad, og Erik Thallaug som har bidratt med bilder til artikkel. Vi gleder oss til å besøke biblioteket etter åpning 18. juni for å se og oppleve Oslos nye felles storstue. Som mange andre vil vi nok også ta med kameraet for å fotografere denne arkitektoniske perlen med det spennende miljøet og interiøret.