Skøytemuseet

- en reise fra sjøis og kanaler til innendørs superfart

 

Velkommen til en utstilling som setter skøytesport som olympisk konkurranseidrett i sentrum, og som i tillegg gjenspeiler mangfoldet i skøyteløpingen i fortid og nåtid.

Skøytemuseet ble etablert i 1914, og er basert på premiesamlingene til de to foregående århundrers storløpere Axel Paulsen og Oscar Mathisen, samt en gedigen samling av premier, skøyter og skøytelignende gjenstander fra oldtiden og opp til våre dager. Sonja Henie og kunstløpssportens historie kommer også til uttrykk. Samtlige vinnere av Oscarstatuetten er eksponert. Museet er basert på frivillig innsats og eies av en selvstendig stiftelse med Oslo Skøiteklub, Norges Skøyteforbund og Oslo Idrettskrets som deltakere. 

Vi håper ditt besøk blir en stimulerende opplevelse. Museet er under kontinuerlig utvikling, og vi setter pris på tilbakemeldinger og forslag for vårt fremtidige virke.

http://skoytemuseet.no/

Filmmuseet

Museum med en unik samling objekter fra norsk og internasjonal filmhistorie.

På Filmmuseet kan du oppleve de første filmene som ble vist i Oslo i 1896, og i museets egen kinosal vises både historiske filmer fra andre tidsepoker og nye norske kortfilmer. Filmens opprinnelse er dokumentert gjennom autentiske, optiske leketøy og gamle filmapparater.

Filmmuseet rommer også kostymer båret av store filmstjerner, temaseksjoner med animasjon, reklame, filmsensur, samt en quiz-stasjon og noen av norsk films viktigste rekvisitter og skikkelser - deriblant tanntrollene Karius og Baktus.

Stengt for publikum i juli, på helligdager og i romjulen.

Kulturhistorisk museum

Kulturhistorisk museum er en del av Universitetet i Oslo og består av Vikingskipshuset på Bygdøy og Historisk museum på Tullinløkka.

Vi er et forskningsmuseum og har Norges største samling av etnografiske og historiske gjenstander, fra steinalderen og frem til nyere tid. 

Se verdens best bevarte vikingskip! 

Vikingskipene Gokstad, Tune og Oseberg var sjøgående før de ble halt på land for å brukes i begravelsesritualene til sine rike eiere. Studer skipene på nært hold og se de unike gjenstandene som ble funnet i gravhaugene.   

Se Norges største samling av gjenstander fra forhistorisk tid og middelalderen i en av Norges vakreste Art Nouveau-bygninger. Besøk ekte mumier, se stavkirkeportalene og få innblikk i verdens kulturelle mangfold. 

khm.uio.no

Oslo Museum

Stiftelsen Oslo Museum ble etablert i 2006 som en sammenslutning av Bymuseet, Teatermuseet og Interkulturelt Museum, og er et kulturhistorisk museum for temaer som Oslos historie, teaterhistorie og kulturelt mangfold i Norge. Arbeidermuseet ble opprettet i 2013 som en del av Oslo Museum. 

Oslo Museum skal være en attraktiv og relevant møteplass i den mangfoldige storbyen Oslo. Museet tilbyr blant annet utstillinger, familiearrangementer, debatter, foredrag og byvandringer.

Museet forvalter en av landets største fotosamlinger, har en stor samling av malerier og Oslo-portretter, og en kulturhistorisk samling som også inkluderer intervjumateriale. Les mer om samlingene

Museet er i hovedsak finansiert av Oslo kommune og Kulturdepartementet. I tillegg mottar museet prosjektmidler fra forskjellige offentlige instanser og private stiftelser. Årsmeldinger og vedtekter finner du her

Oslomuseum.no

Oslofjordmuseet

På Oslofjordmuseet kan du oppleve utstillinger og aktiviteter knyttet til fritidsbruken av Oslofjorden. 

  • Se et utvalg Oslofjordens fritidsbåter gjennom tidene. 

  • Følg badelivets historie.

  • Lær om marin forsøpling og vannrensing.  

  • Ta en rotur i simulatoren vår, bygg strikkbåter og test dem i vårt innedørs basseng - eller i fjorden rett utenfor. 

Følg med i kalenderen på nettsidene våre og vår Facebook-side for informasjon om skiftende utstillinger, arrangementer og foredrag. 

Besøk oss i hyggelige Vollen

Oslofjordmuseet ligger rett ved fjorden i handelstedet Vollen, Asker. 

I helgene holder Maud Café åpen. På hverdagene kan museet tilby kaffe og kakao og et sted å sitte ned med utsikt over Maudbukta. 

Kyststien går rett forbi museet og det er badestrender like ved. 

Museet har egen museumshavn med flytende båtsutstilling, besøkshavn for våre gjester samt faste båtplasser for vår nabo Sjøskolen. Kom gjerne sjøveien med egen båt!

Vollen har en lang og rik båtbyggertradisjon. Anker & Jensens verft holdt til her fra 1905-1939, og bygde en rekke regattabåter samt Roald Amundsens polarskute ”Maud” - som ble bygget rett ved her Oslofjordmuseet ligger i dag. 

22. juli-senteret

Velkommen til 22. juli-senteret!

22. juli-senteret er et læringssenter som formidler minne og kunnskap om terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. Historien fortelles på stedet der angrepet startet, i Høyblokka i Regjeringskvartalet. Senterets undervisningsopplegg inviterer skoleelever og lærere inn i ordskiftet om 22. juli, og oppfordrer til aktiv deltakelse i forhandlingen om terrorangrepenes betydning nå og i fremtiden. Våre nettsider er utviklet med spesiell vekt på digitale læringsressurser, som et tilbud for å styrke formidlingen om 22. juli og tilgrenset tematikk i skolen.

Nytt fra 22. juli-senteret

22. juli-senteret flytter til midlertidige lokaler høsten 2019

Snart starter anleggsarbeidet i regjeringskvartalet for fullt, og 22. juli-senteret må flytte til midlertidige lokaler. Siste mulighet for å besøke senteret i Høyblokka for denne gang, blir til sommeren. Til høsten åpner vi dørene i nye lokaler i Teatergata 10.

22. juli sett fra barns perspektiv

22. juli preget hele Norge. Alle generasjoner deltok i minnemarkeringene, og barna var ikke et unntak. Gjennom brev og tegninger på spontane minnesteder rundt om i landet fremmet barn budskap om håp og trøst, uttrykte sorg og følelse av uvirkelighet.

For våre yngste besøkende er behovet for å uttrykke seg fortsatt viktig. Senterets «barnehjørne» får stadig nye tegninger, og budskapet et det samme: Vi bryr oss om hverandre.

I 22. juli-senterets paviljong kan du se disse, og mange andre barnetegninger, til inspirasjon og ettertanke. Kom gjerne innom og ta en titt – kanskje vil du legge igjen et bidrag selv?

22julisenteret.no

Dronning Sonja KunstStall

Dronning Sonja KunstStall ligger i Slottets gamle stallbygninger. Her vises ulike utstillinger av kunst og gjenstander fra De kongelige samlinger.

Den gamle stallbygningen er i seg selv verdt et besøk. Da KunstStallen skulle etableres, ble den store salen der hestene sto restaurert og pusset opp, og framstår i dag slik den gjorde i sine glansdager, da Kong Haakon og Dronning Maud hadde sine hester her. 

Det settes skiftende utstillinger i KunstStallen, og arrangeres tidvis spesielle eventer som spesialomvisninger, foredrag, konserter og liknende. 

Ny blomstringstid

Bruken av dette lokalet var en gave til Hennes Majestet fra Hans Majestet Kongen. Den gamle stallen hadde fungert som lager siden 2. verdenskrig. Nå skulle den omdannes til en arena for kunst og kultur. 

KunstStallen hadde offisiell åpning på Dronningens 80-årsdag, 4. juli 2017, og tok i mot sine første besøkende dagen etter. Denne delen av Slottet har ikke vært åpen for publikum tidligere. 

Med åpningen av Dronning Sonja KunstStall startet en ny blomstringstid for den gamle stallen. Der hestene en gang sto i sine spiltau, kan publikum nå glede seg over kunst, håndverk og historie.

Utstillingen viser verk fra ca. 1970 til i dag og inkluderer 61 verk av 13 kunstnere:

  • Aage Gaup

  • Marja Helander

  • Rose-Marie Huuva

  • Iver Jåks

  • Arnold Johansen

  • Aslaug M. Juliussen

  • Inger Blix Kvammen

  • Britta Marakatt-Labba

  • Joar Nango

  • Synnøve Persen

  • Outi Pieski, Alf Salo

  • Máret Ánne Sara (fra mai)

Åpningstider 2019

  • 8. februar - medio juni: 
    Åpent torsdag - søndag 11.00 til 17.00

  • Billetter til Dronning Sonja KunstStall

    Billetter kjøpes på stedet.
    Prisene er som følger:

    • Voksen: 100,-

    • Barn under 12 år har gratis adgang

    • I sommersesongen er det mulig å kjøpe en kombinasjonsbillett som omfatter både omvisning på Det kongelige slott og besøk i KunstStallen. Kombinasjonsbilletten er bare tilgjengelig i publikumssesongen på Slottet, og bare ved forhåndskjøp av billetter gjennom Ticketmaster.

      En kombinasjonsbillett koster 200,-

  • Medio juni - ultimo august:
    Åpent hver dag 11.00 til 17.00


Det kan bli stengt enkelte dager og tider på grunn av lukkede arrangementer. KunstStallen holder også stengt i perioden fra en utstilling tas ned og fram til en ny åpner. Endringer i åpningstidene bekjentgjøres på Facebook og her på Kongehuset.no

kongehuset.no

Svelvik Museum


Svelvik museum er et sjarmerende bymuseum, beliggende sentralt ved kirken i Svelvik med adresse Kirkegaten 4.

Den autentiske Forsberg-butikken
I museet er deler av den gamle Forsberg-butikken utstilt. Butikken ble drevet fra 1882 til 1957. Siden 1957 har butikken vært låst og urørt med varer i hyllene, og butikken framtrer som et tidstypisk butikkmiljø fra 50-tallet. Her har vi også utstilt en samling gjenstander fra gamle Svelvik Apotek.

Brannhistorie
Museet har to gamle brannvogner fra 1837, og Svelviks gamle brannbil, en Opel Blitz fra 1941.

Svelviks sjøfartshistorie
I sjøfartsavdelingen kan du oppleve seilskutetida i form av gjenstander fra skipperlugar, losflagg, skutemodeller, navigasjonsutstyr, skipskister og verktøy. Det er også innredet en skipperstue med en rekke skutebilder.

Elias Kræmmers værelse
I Elias Kræmmers værelse finnes skrivebord, skriveredskaper og bøker etter forretningsmannen og forfatteren Anton B. Nilsen (1855-1936), alias Elias Kræmmer.

Husflid fra flere tidsepoker
I museets husflidsrom er det samlet vevstol, rokker, mangletre, strykejern, linhekler og diverse håndarbeid. Museet stiller også ut husgeråd og kjøkkenutstyr fra mange tidsepoker. Det gamle blåmalte kjøkkenet vekker nok mange minner hos mange.

Eksterne utstillinger
Svelvik Museum har også eksterne utstillinger. Museets samling fra den gamle kirken er utstilt i et lite “museumskapell” i Svelvik kirke. Museet eier også Svelvik Sparebanks første bankhvelv, som nå står utstilt ved inngangen til kommunestyresalen.

Vestfoldarkivet


Arkiver dokumenterer beslutninger, handlinger og minner. Arkivene bidrar til både individets og fellesskapets hukommelse. Åpen tilgang til arkiver beriker kunnskapen om samfunnet, fremmer demokrati og beskytter innbyggernes rettigheter.

I Vestfold blir arkivene etter fylkeskommunen og private bedrifter og organisasjoner bevart hos Vestfoldarkivet. Gjennom et systematisk arbeid med innsamling ordning og tilgjengeliggjøring sørger Vestfoldarkivet for at både grupper, forskere og enkeltpersoner har tilgang til arkiver og at Vestfold har en relevant og helhetlig samling med private og fylkeskommunale arkiver.

Vestfoldarkivet er depot for Vestfold fylkeskommune og oppbevarer fylkeskommunens eldre og avslutta arkiv. Vestfoldarkivet har i tillegg en stor samling privatarkiver. Dette er arkiver etter bedrifter, organisasjoner og privatpersoner, og inkluderer en omfattende samling arkiver etter hvalfangsten. Hvalfangstarkivene er del av Norges dokumentarv. Vestfoldarkivet har også ansvar for arkiv fra arbeiderbevegelsen i Vestfold.

Vestfoldarkivets oppgaver

Innsamling av arkiver

En av våre oppgaver er å sørge for planmessig innsamling av arkiv, med utgangspunkt i Vestfoldarkivets egen bevaringsplan. Innsamlingen foregår både ved at vi aktivt kontakter bedrifter og organisasjoner på bevaringsplanen, men også ved at organisasjoner og privatpersoner tar kontakt med ønske om å avlevere.

Vestfoldarkivets bevaringsplan for privatarkiver.

Offentlige arkiver er regulert av Arkivloven med forskrifter. Avlevering av de fylkeskommunale arkivene gjøres i tett samarbeid mellom Vestfold fylkeskommune og Vestfoldarkivet.

Ordning og tilgjengeliggjøring

Når vi mottar et arkiv registrerer vi sentrale opplysninger og plasserer materialet i magasin. Arkivene blir så ordnet og registrert. Da går vi igjennom hele arkivet og sorterer i logiske serier og beskriver innholdet. Arkivene blir registrert i arkivsystemet Asta og publisert til Arkivportalen.no. Alt dette er et ledd i arbeidet for å gjøre arkivene tilgjengelige for samfunnet.

Forespørsler og saksbehandling

En av våre viktigste oppgaver er å behandle forespørsler om innsyn. Vestfoldarkivet får både spørsmål om partsinnsyn etter forvaltningsloven for fylkeskommunalt materiale og spørsmål av lokalhistorisk karakter som kan gjelde både privat og fylkeskommunalt materiale.

Formidling

En annen av våre oppgaver er å gjøre samfunnet rundt oss oppmerksom på den verdien arkivene representerer. Vestfoldarkivets formidling retter seg mot skolen gjennom Den kulturelle skolesekken. I tillegg formidler vi til et allment publikum gjennom gratis foredrag, kurs og arrangementer. Vesfoldarkivets ansatte skriver også artikler med vårt materiale som utgangspunkt. Dette blir gjort tilgjengelig her på nettsiden, men vi bruker også Wikipedia, sosiale medier og media - i tillegg til vårt eget lokalhistoriske magasin ARKIVERT.

Vestfoldarkivets tilbyr også veiledning

Gjennom rollen som koordinerende institusjon for privatarkivarbeid i Vestfold og Buskerud, tilbyr vi også råd og veiledning til alle institusjoner som jobber med privatarkiver i regionen. I den forbindelse arrangerer vi nettverksmøter og kurs.

Vi veileder også om ordning og registrering av arkiv til fylkeskommunen og private aktører som skal avlevere arkivene sine.

I tillegg tilbyr vi veiledning til brukere av materialet - både på lesesalen, her på nettsiden (Bruk arkivene) og gjennom tjenesten Spør en arkviar.

Våre arkiver

Vestfoldarkivet er depot for Vestfold fylkeskommune og oppbevarer eldre og avslutta fylkeskommunale arkiv, og har også en stor samling privatarkiver. Dette er arkiver etter bedrifter, organisasjoner og privatpersoner. Samlingen inkluderer en omfattende samling arkiver etter hvalfangsten – som for øvrig er del av Norges dokumentarv. Vestfoldarkivet har også ansvar for arkiv fra arbeiderbevegelsen i Vestfold. 

Hvordan finne frem

Vær oppmerksom på at det dessverre ikke er skiltet til Vestfoldarkivet eller Vestfoldmuseene fra Ringveien. Men du vil se et skilt for industriområde merket Hinderveien. Følg denne veien helt til enden.

Parkering

Det er gode og gratis parkeringsmuligheter utenfor lokalet.

Reise kollektivt?

Kommer du med tog til Sandefjord, kan du enten ta bena fatt og gå igjennom vakre Bugårdsparken. Denne spaserturen tar 35–40 minutter.

Du kan også ta buss videre opp til Pindsle. Rutebilstasjonen i Sandefjord ligger rett nedenfor jernbanestasjonen. Du kan ta:

Buss 03
Kjører Tangen–Nevlunghavn. via Sandefjord og Larvik.
Denne bussen kan du også ta om du kommer fra Larvik.
Går hver halvtime.
Holdeplass: Krokemoa skole.

Buss 135
Kjører Skolmerød–Bugården.
Går noen ganger i løpet av dagen.
Holdeplass: Krokemoa skole, eventuelt Ringveien/Hinderveien.

Buss 161 
Mot Lasken.

Nærmere informasjon om rutetider finner du på www.vkt.no eller ved å ringe 177.

Besøksadresse 
Hinderveien 10 
3223 Sandefjord 

Telefon og epost
 
Tlf: + 47 970 67 296
vestfoldarkivet@vestfoldmuseene.no

Telefontid 
mandag – fredag kl. 9 – 15 

Åpningstid lesesalen 
Onsdager kl. 9 – 15  

https://vestfoldmuseene.no/vestfoldarkivet/

SAMLINGSFORVALTNINGEN

Besøk Samlingsforvaltningen

Vi får ofte besøk av kolleger fra andre museer. I tillegg er det åpne omvisninger for publikum et par ganger i året.

Besøk til oss må alltid avtales på forhånd, og foregår som oftest etter følgende mal (som kan tilpasses de besøkendes behov):

  • Velkommen 
    Kort introduksjon om Samlingsforvaltningens historikk og oppgaver

  • Gjenstandens vei gjennom systemet 
    Vi følger en tenkt gjenstands vei gjennom «samlebåndsløypa» fra mottak, via identifisering, (evt) frysing, rengjøring, fotodokumentasjon, tilstandsbedømming, og til slutt dokumentert magasinplass. Les mer om hvordan vi jobber.

  • Omvisning i utvalgte magasiner

  • Omvisning i konserverings- og digitaliseringslokaler

Ønsker du og ditt museum å komme på besøk, ta kontakt med avdelingsdirektør Karianne Schmidt Vindenes. Omvisninger for publikum blir annonsert i lokalmedia og på Vestfoldmuseenes Facebook-side.

Samlingsforvaltning

Samlingsforvaltning innebærer å ta best mulig vare på museenes samlinger.

Ganske ofte må museumsgjenstander flyttes på, for eksempel når vi får gaver til samlingene, eller når en utstilling skal tas ned og gjenstandene skal tilbake til magasin. Da vi overførte gjenstander fra museenes gamle magasiner til Samlingsforvaltningens nye klimastyrte magasiner, gikk alle gjenstander – med noen svært få unntak – gjennom alle trinnene beskrevet nedenfor.

Vi forvalter og bevarer museenes samlinger

https://vestfoldmuseene.no/samlingsforvaltningen/

Munchs Hus

Om Munchs hus

Munchs hus er et strandhus i Åsgårdstrand i Horten kommune. Munchs hus er kjent som kunstnerhjemmet til maleren Edvard Munch som bodde her i lange perioder. Edvard Munchs ateliér var i et separat hus som han lot oppføre på tomten. Det ble siden revet, men er gjenoppført slik det var.

Etter Edvard Munchs død i 1944 kjøpte kommunen boligen av hans søster Inger, som hadde arvet det og huset ble åpnet som museum i 1947. Eiendommen ble fredet av Riksantikvaren i 2013.

Mai og september: Lørdag og søndag kl. 11–16. 
Juni, juli og august: Tirsdag–søndag kl. 11–17. 
Muligheter for gruppeomvisninger og vandringer utenom åpningstider.

BILLETTER

Voksne: kr. 70,- 
Honnør/Student: kr. 30,- 
Barn (7–17 år): kr. 30,- 
Gruppepris (minimum 10 pers.): kr. 40,- pr. person. 
Prisen inkluderer inngang og omvisning i museet.

Privat omvisning 
(etter avtale)

I museets ordinære åpningstider 
Entrébillett pr. pers.: kr. 40,- + 1.000,- pr. gruppe

Utenom museets ordinære åpningstider 
Entrébillett pr. pers.: kr. 40,- + 1.500,- pr. gruppe (Maks 22 personer pr. gruppe)

Midtåsen

Privat omvisning m/guide

Vi åpner dørene til Anders Jahres prakteiendom og viser dere rundt. Bevertning etter avtale. Varighet ca 1 time.

Pris for hele gruppen: kr 2.500,-

Ring Morten Christensen på mobil +47 917 28 243 for avtale.

Annenhver søndag i sommersesongen er det omvisning på Midtåsen

I 2019 har vi omvisning på søndagene 19. mai, 2. juni, 16. juni, 30. juni, 14. juli, 28. juli, 11. august og 18. august.
Tidspunkt for alle omvisninger er kl 13:00
Pris per omvisning er kr 200,-
Her blir det mulighet til å kjøpe kake og kaffe for kr 100,-

Påmelding og info, kontakt oss på post@midtaasen.no

Hedrum Historielag

FORMÅL

Hedrum historielags formål er å ta vare på og øke interessen for bygdas historie. For å nå det målet, har vi en rekke tiltak og aktiviteter i gang:

HEDRUM HISTORIELAG...

Eier og driver Hedrum bygdetun i Kvelde.
Bygdetunet er åpent søndager fra 19. juni til 4. september, med utstillinger, kulturinnslag og servering. Gratis inngang og parkering!
Arrangerer historiske turer til forskjellige steder i bygda hver onsdag om sommeren.
Medlemsgrupper arbeider med og arrangerer opplæring i veving, slektsgransking, treskjæring, kniv/slire, kurv/flisefat.
Arrangerer møter på bygdetunet og ellers, med emner fra bygda og lokalhistorien.
Arrangerer søndagskaffe på bygdetunet en søndag hver måned i vinterhalvåret.
Utgir det lokalhistoriske heftet "Heidarheim" hvert annet år.
Samarbeider med Lono Film og Video om å lage og utgi filmer med lokalhistorisk innhold.
Intervjuer eldre mennesker og gjør lydopptak.
Har ansvaret for skjøtsel av 10 kulturminner rundt om i kommunen.
Registrerer kulturminner.
Det legges ned ca 4 årsverk i dugnad hvert år. På dugnadslista for sommeren 2009 på bygdetunet sto over 250 navn.

Laget har nå 650 medlemmer.

HEDRUM BYGDETUN
ligger på gården Vestbymoen 
i Kvelde sentrum. 
Gården ble kjøpt av Hedrum Historielag i 1984, og gjennom en enorm dugnads-innsats fra 
mange medlemmer har 
dagens bygdetun blitt til

Tollerodden

Tolderoddens beboer- og bygnings-historie

Tolleroddens historie er knyttet til tollvesen, skipsfart og handel. Fra 1686 til 1789 var bygningen byens tollbod og bolig for tolleren, med en enestående kontinuitet i eierrekke og funksjon. Deretter eiede de handlende og sjøfarende Tollerodden. Den berømte båtbyggeren Colin Archer ble født i huset i 1832.

Holmestrand Museums

Om

Holmestrand Museum er et sjarmerende bymuseum i Holst-gården fra 1756. Museet ble opprettet i 1937 og eies og drives av Holmestrand Museumsforening.

«Bloggen er mye mer enn et utstillingsvindu, den er et sted å møte og interagere med museet.» – Kulturnett Vestfold

Følg med på hva som skjuler seg i et spennende lokalmuseum under «Siste nytt»

Åpningstider og kontaktinformasjon

Sommeråpent 2018

Onsdager fra kl 10.00 til kl 14.00

Søndager fra kl 12.00 til kl 15.00

 

Frem til 1. oktober.

Velkommen!

Kontaktinformasjon:

Telefon: 33 05 39 22 (telefonsvarer)
epostadresse: holmestrand.museum@gmail.com
Besøksadresse:
Nils Kjærs gate 4, 3080 Holmestrand.

Postadresse:
Holmestrand Museumsforening
Postboks 154
3081 Holmestrand

KNM «Narvik»

Museumsskipet KNM Narvik er åpent for publikum søndager i april og oktober, lørdager og søndager mai-juni og august-september. Skoleferien fra 21. juni til 20. august åpent fredager, lørdager og søndager mellom kl. 12-16.

Det kan bestilles selskaper og arrangementer med lunch eller middag og omvisning i tiden april til ut november, og vi har alle rettigheter om bord med eget fregattøl. Skipet er stengt fra desember til ut mars måned. For bestillinger og forespørsel om priser send epost til post@knmnarvik.no.

Olav og Emma Duuns hus

Olav og Emma Duuns hus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hopp til navigeringHopp til søk

Koordinater59°30′14,555″N 10°17′44,182″Ø (kart)Olav og Emma Duuns hus «Fjellvang» er et museum og en villa i Holmestrand. Den er kjent som et kunstnerhjem ettersom forfatteren Olav Duun (1876–1939) bodde her i årene 19141939.

Duuns hadde flyttet til Holmestrand i 1908 da Duun ble ansatt som lærer ved Ramberg skole. De bodde forskjellige steder de første årene, inntil de kjøpte Fjellvang i 1914. Olav Duun bodde i huset resten av livet, og enken Emma Duun bodde her til sin død i 1970. Ekteparet hadde en datter, som var barnløs.

Huset ligger dramatisk til, oppe på fjellet, med bratte berg nære ved, og med god utsikt over fjorden. Husets første etasje er bevart slik ekteparet Duun hadde det, og inneholder et bibliotek med boksamling, manuskript og brev. Husets andre etasje er innredet for stipendiater. I hagen finnes en minnepark.

Duuns forfatterskap er nesten i sin helhet lagt til Namdalskysten, og det er lite i bøkene hans som kan tyde på noen direkte impulser fra huset eller miljøet rundt ham.

Huset ble ved Emma Duuns død overdratt til Olav og Emma Duuns Stiftelse, etablert i 1973 for å bevare huset som et minne over forfatteren. Stiftelsens styre har representanter fra kommunen, forfatterforeningen, Duun-familien og Duun-venneforeninger. Parken ble åpnet i 1976 til forfatterens 100-årsminne. Huset inngår i museumsenheten er tilgjengelig for publikum etter avtale, og på søndager i juni-august.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur og andre kilder[rediger | rediger kilde]

Kategorier

Navigasjonsmeny

Søk

Prosjekt

Wikipedia

Verktøy

Skriv ut / eksporter

Språk

Legg til lenke

GALLERI VERFTSPORTEN

På vakre Karljohansvern ligger Galleri Verftsporten. Til daglig er det 8 utøvere som har sitt virke i sine verksteder på huset. De arbeider med mange ulike kunst/brukskunst områder. Derfor er galleriet alltid fylt med et spennende og variert innhold.

I tillegg presenteres en invitert kunstner i galleriet hver måned. Dette skaper en pulserende og inspirerende miljø for husets utøvere og for de besøkende. Det er alltid noe nytt å se i galleriet.

Velkommen til Galleri Verftsporten! Du finner oss i Nedrevei 14 på Karljohansvern.

VI holder til i Nedrevei 14 på Karljohansvern. Galleriet sprer seg over tre etasjer og er alltid velfylt med kunstprodukter laget av de åtte faste aktørene på huset. Her finner du mer info om de faste: TRYKK HER.
Her vil du finne glasskunst, smykker, tekstil kunst, skinn- og lær varer og veggene er fylt med både foto-og billedkunst.

Hver måned er det en invitert kunstner som får presentere sin kunst på hovedveggene i hovedgalleriet i 2. etasje.