Gildehallen

Gildehallen

Bli med inn i en av vikingenes flotte festsaler!

Hva er Gildehallen?

I sagaene leser vi om mektige høvdinger og konger som hadde egne gildehaller. Aller mest kjent er kanskje Valhall, salen der falne vikingkrigere ble ønsket velkommen etter en verdig død i kamp. Hallene var ikke boliger, men festsaler for eliten der politiske og religiøse seremonier fant sted. Når arkeologer oppdager spor av slike hallbygninger, regnes det som tegn på et viktig maktsenter.

Gildehallen på Borre

På Borre har det blitt funnet spor av minst tre store bygninger som er tolket som haller! Disse stammer sannsynligvis fra merovingertiden, perioden rett før vikingtiden. At det har vært haller her på Borre også under vikingtiden er sannsynlig basert på at gravfeltet ble aktivt brukt under denne perioden.

En rekonstruert gildehall

Ingen haller har overlevd frem til vår tid, men ved hjelp av arkeologiske funn, skriftlige kilder og ikonografi er det mulig å tenke seg hvordan slike bygninger så ut. Vår egen Gildehall ble bygget i 2013, og er et aktivt prosjekt for å gjenskape vikingtiden slik at besøkende kan føle at de har reist tilbake i tid. Utseende både utvendig og innvendig er designet basert på ulike faglige vurderinger og teorier. Her kan du, blant annet, se fire takbærende stolper, utskåret og malt med inspirasjon fra Oseberg og sagaene.

Når du besøker Gildehallen, vil du alltid bli møtt av en viking som kan fortelle deg om hvordan livet ville vært i en av disse imponerende hallene.

Lær mer om Gildehallen

Har du lyst til å lære mer om gildehallen, kan du fordype deg i artiklene på våre sider om «Vikingtid i Vestfold».

Vikingfest i Gildehallen?

Lyst til å oppleve vikingfest i Gildehallen? Vi tilbyr fester som passer til mange forskjellige anledninger, inkludert: bursdager, jubileer, firmafester og bryllup.

Stokke Bygdetun

Museumslåven ble bygget på stedet i 1992 etter modell av en 1920-talls låve.
Den inneholder møtesal, kjøkken, toalettanlegg og klimastyrt magasin i første etasje. Magasinet inneholder om lag 300 bilder av Stokkekunstneren Hans Gerhard Sørensen. Møtesalen og kjøkkenet leies ut til selskaper for opptil 60 personer. Se egen side.
I andre etasje, med inngang fra låvebrua, er vår landbruks- og vintersportsutstilling. Andre etasje rommer også kontor og fagbibliotek.

Tønsberg Sjøfartshistoriske Senter

Tidligere Tønsberg Sjømannsmuseum hadde sine første lokaler i sjømannskolen på Haugar i Tønsberg, nå Haugar Vestfold Kulturmuseum. Men sjømannsskolen trengte etter hvert lokalene selv og hele samlingen ble derfor overlatt til Vestfold Fylkesmuseum. Riktignok hadde sjømannsforeningen et billedgalleri i Hotell Maritim, men først ved kjøpet av Tollboden, kunne drømmen om å ha et eget Tønsberg Sjøfarthistorisk Senter (TSS) med eget museum realiseres.

Senteret ble innviet i juni 2007.

Jernverket Eidsfoss

ÅPNINGSTIDER

Jernverket Eidsfoss har virksomhet på ulike steder på Eidsfoss. Ta kontakt med Jernverket Eidsfoss på mail: post@vestfoldmuseene.no. For omvisninger kan du også kontakte visiteidsfoss.no.

For besøk utenom våre tilbud, se åpningstider på Visiteidsfoss.no

Eidsfoss jernverksmuseum
Åpent hver helg f.o.m. lør. 18.mai t.o.m. søn. 1.sept. F.o.m. 5.6 t.o.m. 28.7 åpent ons, tor ,fre, lør, søn. Alle dager kl. 12–17.

Skolen på Hauane.
Følger åpningstidene til Eidsfoss jernverksmuseum. Her vises utstillingen «Rakel Seweriin. Fra Eidsfos stasjon til Kongens bord». Skolen har også et rekonstruert klasseværelse fra begynnelsen av 1900-tallet.

Bråtagata.
I arbeiderboligene i Bråtagata finner du utstillingen «Elise Kristensen. Formerenke på Eidsfos verk». Utstillingen er gratis, og holder åpent samtidig med Gamle Eidsfos Kro. Postkontormuseet litt lenger ned i Bråtagata har egne åpningstider, se visiteidsfoss.no for mer informasjon

Galleri Eidsfos Hovedgård.
Åpen pinsehelgen 8–10.juni med salgsutstilling; malerier av Roberto Pronzato og keramikk av Cecilie Morgenstierne. Alle dager kl. 12–17.
Sommerutstillingen; salg av kunst av Calina Pandele Yttredal og Hans Norman Dahl. Åpen hver helg f.o.m. 22. juni t.o.m. 11. august. Alle dager kl. 12–17.

BILLETTER

Eidsfoss jernverksmuseum
Voksne: kr. 50,-
Honnør: kr. 30,-
Barn (0-16) gratis. 
Ved særskilte aktiviteter kr. 50,- pr.pers.

Galleri Eidsfos Hovedgård.
Gratis adgang til Galleri Eidsfos Hovedgård. Omvisning i hovedhus og hage kr. 50,- pr.pers.

Fellesbillett Eidsfoss jernverksmuseum og Eidsfos Hovedgård, gyldig en dag i helgene: kr. 50,-

Om Jernverket Eidsfoss

Jernverket Eidsfoss er del av Nord-Jarlsbergmuseene, som er en egen avdeling av Vestfoldmuseene IKS. Jernverket Eidsfoss er et samarbeid mellom Vestfoldmuseene, stiftelsene Eidsfoss Industrihistoriske Samlinger, Eidsfos Hovedgård,  Stiftelsen til aktiv bevaring av kulturminner og miljø på Eidsfoss, og Holmestrand kommune.

Jernverket Eidsfoss’ virksomhet omfatter blant annet publikumstilbud, utstillinger og å utvikle ny kunnskap om Eidsfoss’ historie.
Eidsfoss jernverksmuseum har en interessant samling av støpejernsovner og andre produkter fra jernverkets tid. Du kan også besøke utstillingene «Til Elise. Formerenke på Eidsfos Verk», «Rakel Seweriin. Fra Eidsfos stasjon til Kongens bord, og «De tre Havefruer. Eidsfos Hovedgårds hage gjennom 300 år», som vises på rundt om på Eidsfoss.

I september hvert år tilbyr vi 8.klassetrinn i nye Holmestrand kommune et heldagsopplegg gjennom Den kulturelle skolesekken.

Jernverket Eidsfoss er representert i styremøtene til stiftelsene Eidsfos Hovedgård og Eidsfoss Industrihistoriske Samlinger, som rådgiver innenfor stiftelsenes kulturhistoriske og museumsfaglige virksomheter, og har forvaltningsansvar for samlingen til Eidsfoss Industrihistoriske Samlinger.

Jernverket Eidsfoss har sitt stedlige kontor i den gamle skolestua på Hauane. Hovedkontoret ligger i Langgaten 45 i Holmestrand.

Herregården i Larvik

Herregården

Herregården, eller Den Grevelige Residens, ble oppført av stattholder og greve Ulrik Frederik Gyldenløve mellom 1674 og 1677. I sin glanstid besto anlegget av dagens trebygning, den nye residensen som var bygd av stein og Norges første og største barokkhage med terrasser, prydparterrer, fonteneanlegg, frukthage, urtehage, lysthus, alleer og ballbane.

Gyldenløves sønn Ferdinand Anton Danneskjold Laurvig påbygget tømmerbygningen til den form den har i dag. Dette skjedde i anledning kong Christian 6 Norgesbesøk i 1733.

Til anlegget hørte også gartnermesterens bolig, staller og andre uthus. Den nye residensen ble revet omkring 1760 og hagen ble gradvis gjenoppbygd etter at kommunen kjøpte eiendommen i 1821. Greven sørget for å plassere sin residens like på utsiden av bygrensen, slik at han kunne benytte seg av retten til å bruke lokale bønder og håndverkere til byggingen av anlegget og vedlikeholdet av så vel hus og hage.

I dag ligger Herregården i byen med bydelen Torstrand videre mot øst. Fortsatt er noen rom bevarte fra den eldste fasen, mens de fleste rom i hovedbygningen har malte interiører fra 1730-årene. Målet er å kunne presentere bygningen slik den framstod på grevenes tid.

Fra grevelig residens til rådhus, skole og teater

Da grevskapet ble oppløst i 1821 ble Herregården Larvik kommunes eiendom. Bygningen tjente som byens rådhus. Byens middelskole holdt til i bygningen fra 1824, og ved århundreskiftet var skolen dominerende i bygningen. I tillegg ble det plass til leiligheter for skolens rektor og byens sogneprest. Den store salen i hovedbygningens andre etasje ble etter kommunens overtakelse bygd om til teatersal og var byens viktigste scene i 50 år.

Omkring 1900 var minnet om Herregården som grevenes residens nesten borte. Overraskelsen var derfor stor da undersøkelser viste at mye var bevart bak moderne tapeter og nedsenkede tak. Bygningen ble undersøkt og et omfattende restaureringsarbeid under faglig ledelse av Domenico Erdmann ble gjennomført i årene 1919–1929. Samtidig startet museumsdriften opp så smått.

I dag har Larvik Museum ansvar for drift og utvikling av Herregården som fredet kulturminne og museum. De siste ti årene har nye undersøkelser gitt ny kunnskap og et større restaureringsprosjekt er under planlegging.

Vil du lese mer om Herregården i Larvik?

Vi har samlet masse godt fordypningsstoff om Herregården og dens grever under «Grevskap og Herregårder».

Vil du besøke Herregården i Larvik?

I sommersesongen holder Herregården åpent daglig. På egen hånd kan man oppsøke skolestua og plakatutstillingen om 1700-tallet i østfløyens andre etasje. Hver dag kl. 12 er det aktiviteter for barna, og det gis omvisninger i hovedbygningen kl. 13, 14 og 15. I kafeen selges lapper, kaffe, te og saft, i tillegg til plakater, bøker og småsuvenirer.

Marine museet

Marinemuseet ligger i Horten, på Marinens gamle hovedbase Karljohansvern, som nå er erklært som et av Norges nasjonale festningsverk. Marinemuseet ble etablert i 1853 og siden 1864 har det holdt til i en av Marinens gamle magasinbygninger. Det er dermed et av de marinemuseer i verden som lengst har holdt sammenhengende åpent for publikum. 

Marinemuseet er et av syv museer som inngår i organisasjonen Forsvarets museer (FM) som igjen er en del av Forsvarets Fellestjenester (FFT). Marinemuseet har som sin hovedoppgave å bevare-, dokumentere og formidle Marinens materielle kulturarv og norsk marinehistorie. 

Marinemuseet ligger i flotte omgivelser på den gamle marinebasen på Karljohansvern i Horten kommune. Vi holder til i Magasin A i samme bygning som Preus museum (fotomuseet). Du finner resepsjonen i 1. etasje til venstre og hovedutstillingen i 2. etasje.

Åpningstider 

Mai - September: Alle dager kl 12-16
Oktober - April: Kun søndager kl 12-16
Helligdager stengt.

Fri entre

(NB! For bevegelseshemmede har vi heis, kontakt vaktsjef i resepsjonen)

Guide

Guidet omvisning, mot betaling, kan avtales uavhengig av åpningstider. (Normalt kr 1000,- per gruppe / cirka 25-30 personer per gruppe).
Skoler har egne avtaler (normalt gratis).

Museet er bemannet alle arbeidsdager hele året.

Preus museum

Preus museum er det nasjonale fotomuseet i Norge. Museet ble opprettet i 1995, da Staten kjøpte samlingene til det private Preus Fotomuseum. Den norske stat er eier av museet. Preus museum flyttet i mai 2001 inn i Magasin A på Karljohansvern i Horten, en times kjøring fra Oslo.

Museets innredning er tegnet av arkitekt Sverre Fehn. Samlingene består av fotografier, andre former for bilder, kameraer og annet teknisk utstyr som belyser fotografiets utvikling. Billedsamlingen har bred representasjon av den internasjonale fotohistorien. Preus museum har et fagbibliotek av internasjonal standard.

Har du spørsmål? Ønsker du å komme på besøk med grupper eller på egenhånd? Kontakt post@preusmuseum.no, så svarer vi deg så fort som mulig!

Hver lørdag og søndag tilbyr vi enkle omvisninger i utstillingene våre kl 13. Bestilling er ikke nødvendig.

Aluminiummuseet

Aluminiummuseet holder for tiden stengt grunnet stort ombyggingsarbeid.

Vi holder deg orientert om hva som skjer underveis på Aluminiummuseets Facebook sider
Vi ser frem til å invitere til ny og spennende utstilling i 2019!

Om Aluminiummuseet

Aluminiummuseet formidler utviklingen og produkthistorien til Aluminium i Holmestrand, men også hvor viktig arbeideren er i denne sammenheng. Kampen for bedre arbeidsbetingelser og miljø, for ikke å glemme helsevern og det sosiale, er viktige aspekter og har sin naturlige plass i utstillingene.

Aluminiummuseet holder til i et av Hydros fabrikklokaler midt i Holmestrand sentrum. Fortsatt er det spor etter industrivirksomhet i tak og vegger.

Aluminiummuseets historie

Videreforedeling av aluminium har en lang historie i Holmestrand. Helt siden produksjonen til A/S Nordisk Aluminiumindustri tok til i 1919 har det vært stor aktivitet i fabrikklokalene. Bedriften ble etablert som datterselskap av A/S Høyangfaldene, Norsk Aluminium Company i Høyanger for å videreforedle råmetall fra moderbedriften. I Holmestrand går videreforedlingsbedriften fortsatt under navnet ”Nordisk” på folkemunne selv om bedriften fra 1967 vare en del av Årdal og Sunndal verk, for siden å bli kjøpt av Hydro i 1986.

Nordisk var den første bedriften her i landet som videreforedlet råaluminium til både halvfabrikata og ferdigvarer, og har introdusert aluminium på de fleste felt i det norske samfunnet. Produktspekteret har endret seg etter som behovene og markedet har skiftet. Aluminiumbedriften I Holmestrand har tilpasset seg endringene, men også vært med på å styre markedet. På flere områder har man gjort et pionerarbeid innen teknologi og produktutvikling.

Nå er det er en stund siden skip med råmetall fra Høyanger la til kai i Holmestrand. I dag er det resirkulert aluminium som utgjør det meste av råmaterialet som videreforedles. Men det er ikke bare råvaretilgangen som har gjennomgått store forandringer. Utviklingen har gått fra å være håndverkbasert og mekanisert til å bli mer og mer automatisert og datastyrt.

I dag er det først og fremst halvfabrikata som sendes ut av bedriften. Tidligere ble det produsert flere ferdigvarer. Mest kjente er produktene merket HØYANG som henspeiler på råvareprodusenten i Høyanger. Det folk flest forbinder med HØYANG er nok kjøkkentøyproduksjonen. Kokekar i alle størrelser, ”kaffelars”, trillingkarene, saftkokeren og trykkokeren, for å nevne noe som forenklet husmorens hverdag.

Fra fabrikken i Holmestrand rullet store tanker til bryggerier, meierier, bensinselskap m.m. ut av byen på lasteplan og tog. Det ble levert til fly- og bilindustrien, lakkerte bånd til hermetikkindustrien og ”slugs” til tubeindustrien. Bedriften hadde også en egen byggvareavdeling som leverte veggbekledninger og A-tak.

Berger museum

ÅPNINGSTIDER

16. juni –19. august 
Tirsdag til søndag kl. 12–17

Fra 19. august 
Lørdag og søndag kl. 12–16 i tillegg til program/arrangementer.

Café Jebsen 
Besøk Café Jebsens hjemmesider for å se åpningstider.

BILLETTER

Inngang 
kr. 70,- (utstillinger og Berger museum) 
kr. 50,- i perioder der kun Berger museum er åpen. 
Honnør/student/gruppe: kr. 30,-

Naboskapskort 
Kr. 200,- Gir gratis adgang for innehaver til alle utstillinger og Berger museum gjennom hele året, samt rabatt på alle enkeltarrangementer (konserter, foredrag, forestillinger m.m.).

Vennekort 
Kr. 400,- Gir tilsvarende adgang for innehaver og en venn.

Om Berger museum

Berger museum er en del av Vestfoldmuseene IKS og ligger på grensen mellom Sande og Svelvik kommune. Berger museum formidler tekstilindustrihistorien på Berger gjennom sine faste utstillinger og med utgangspunkt i Berger og Fossekleven fabrikker.

Berger er et av landets best bevarte industrisamfunn og i samdrift med Fossekleiva kultursenter tilbyr Berger museum fascinerende kunst- og kulturopplevelser.

På Berger museum finner du en unik samling av mønstertegninger og historien om Bergerpleddet sin suksess.

Berger museums historie

Berger er et av Norges best bevarte industrisamfunn. Både Berger og Fossekleven fabrikker ligger ved vassdraget. Berger gård drives videre. Arbeiderboligene i øvre og nedre gate, i Fossekleiva og Torbjørnshaugen ligger der de alltid har ligget.

Funksjonærboligene er på plass, bortsett fra en som måtte vike for den nye hovedveien. Kirken fra 1895, gamlehjemmet, sykestua osv. ligger vakkert i terrenget. Brygga skal bygges opp igjen, slik som den gamle skolen har kommet opp selv om den benyttes som bolig i dag.

Berger museum og Fossekleiva kultursenter holder i dag til i felles lokaler og har et nært samarbeid. Sammen er de en felles visningsarena og møteplass for innbyggere i Vestfold og spesielt i Sande og Svelvik kommune.

https://vestfoldmuseene.no/berger-museum/

Larvik Museum

Om Larvik Museum

Larvik Museum arbeider med byens og grevskapets historie fra 1600-tallet og fram til vår egen tid. Vi har fokus på byhistorie, grevskaps- og herregårdshistorie og maritim historie.

Larvik Museum holder til i Verksgården på Langestrand, bydelen som historisk sett forbindes med Fritzøe jernverk og sagbruk. Her finner du våre kontorer, våre faste og midlertidige utstillinger, våre arrangementer, foredrag og familieaktiviteter. Vi har også visningssted og utstillinger i Herregården og Sjøfartsmuseet.

Besøk Larvik Museum

Larvik Museum holder til i Verksgården på Langestrand, bydelen som historisk sett forbindes med Fritzøe jernverk og sagbruk. Her finner du våre kontorer, våre faste og midlertidige utstillinger, våre arrangementer, foredrag og familieaktiviteter. Vi har også visningssted og utstillinger i Herregården og Sjøfartsmuseet. Herregården og Sjøfartsmuseet holder åpent i sommersesongen og etter avtale.

Larvik Museum arbeider med byens og grevskapets historie fra 1600-tallet og fram til vår egen tid. Vi har fokus på byhistorie, grevskaps- og herregårdshistorie og maritim historie.

Midgard vikingsenter

ÅPNINGSTIDER

HØYSESONG (1. mai–31. august)
Midgardsenteret, kafeen, Gildehallen og Vikinglekeplassen.
Åpent hver dag kl. 11–16.

LAVSESONG (1. september–30. april)
Midgardsenteret, kafeen og Gildehallen.
Åpent onsdag, lørdag og søndag kl. 11–16.

(Vikinglekeplassen er stengt i lavsesong. Onsdager er det ubemannet kafé.)

SPESIELLE DAGER

17. mai – stengt

Vinterferie (18.2–22.2)
Åpent hver dag kl. 11–16. 
(Vikinglekeplassen stengt)

Påskeferie (15.4–19.4) 
Åpent hver dag kl. 11–16. 
(Vikinglekeplassen stengt)

Høstferie (30.9–4.10) 
Åpent hver dag kl. 11–16.
(vikinglekeplassen stengt)

BILLETTER

Voksne: kr. 90,- 
Honnør/student/militær: kr. 70,- 
Barn (7–17 år): kr. 70,- 
Barn (0–6 år): Gratis
Familiebillett: (2 voksne og 2 barn opptil 17 år): kr. 270,- 
Grupper: (10 + personer): kr. 70,- pr. pers.

  • Billett til Midgardsenteret gjelder også for Gildehallen, omvisning og Vikinglekeplassen.

  • Vi aksepterer ledsagerbevis.

  • Egne priser ved spesielle arrangementer.

Man trenger ingen billett for å besøke kaféen eller Borrehaugene.

OMVISNING

FASTE OMVISNINGER 
Midgard vikingsenter arrangerer faste omvisninger, hver dag det er åpent:.

  • Kl. 13: Omvisning i utstillingen Hauger, haller, hav.

  • Kl. 14: Omvisning i Borreparken og tur vikingskipet.

Omvisningene er inkludert i billettprisen.

Midgard vikingsenter tilbyr omvisninger for store og små grupper hele året, og vi skreddersyr din vikingopplevelse. Bestill en omvisning til den tiden som passer best!

Vi tilbyr omvisning i:

  • Utstillingene på Midgardsenteret.

  • Borreparken, med Nordens største samling av storhauger fra yngre jernalder i vakre omgivelser og to vikingskipgrav.

  • Gildehallen, en unik og storslått rekonstruksjon av en av vikingtidens store festsaler.

  • Vikinglekeplassen, der du kan prøve deg på ulike vikingaktiviteter.

Hvalfangstmuseet

Hvalfangstmuseet

2. januar–30. april
Hverdager kl. 11.00–15.00
Lørdager kl. 11.00–15.00
Søndager kl. 12.00–16.00

1.–31. mai
Alle dager: kl. 11.00–16.00 

1. juni–22.juni
Alle dager: kl. 11.00–17.00

23. juni–31. august
Alle dager: kl. 10.00–17.00

1.–30. september
Alle dager: kl. 11.00–16.00

1. oktober–30. desember 
Hverdager: kl. 11–15 
Lørdager: kl. 11–15 
Søndager: kl. 12–16 
(NB! Inngangen er flyttet til nordenden, dvs. den gamle inngangen)

Hvalbåten Southern Actor 
Hvalbåten «Southern Actor» er åpen 1.–22. juni fra kl. 11.00–16.00 og 23.juni–31.august fra kl.11.00–17.00.
I sesongen ligger «Southern Actor» på utstikker 2 i havna i Sandefjord.

BILLETTER

Voksne: kr. 25,- 
Barn (0-6 år): Gratis 
Barn (7-17 år): kr. 10,-
Honnør/student: kr. 10,-
Familiebillett (2 voksne med barn): kr. 60,- 
(Prisene gjelder kun i ombyggingsperioden)

Hvalbåten «Southern Actor» 
Voksne: kr. 20,-
Barn (0-6 år): Gratis 
Barn (7-17 år): kr. 10,-
Honnør/student: kr. 10,-  
Familiebillett (2 voksne med barn): kr. 60,-

Om Hvalfangstmuseet

Kommandør Chr. Christensens Hvalfangstmuseum ble grunnlagt i 1917 av hvalfangstreder Lars Christensen. Han oppkalte museet etter sin far og overrakte det med utstillinger og samlinger som en gave til Sandefjord Kommune.

Hvalfangstmuseet – slik det omtales til daglig – består i dag av selve museumsbygningen med utstillinger, museumsbåten Southern Actor, og samlingene som er oppbevart i fellesmagasiner og bibliotek. Hvalfangstmuseet er en avdeling av Vestfoldmuseene IKS.

Museumsbygningen

Hvalfangstmuseet ble etablert direkte i et nybygg tegnet av Nils Winge Grimnæs. Gjennom den arkitektoniske utformingen, fremhever bygningen museets mest ikoniske gjenstand - en blåhvalmodell i full størrelse - som kan betraktes fra et vandregalleri båret av tolv søyler. I 1981 ble museet bygget ut og fikk plass til en egen kulturhistorisk avdeling. Denne fløyen ble i 2018 utvidet ytterligere og gir rom til nye kulturhistoriske utstillinger og publikumsfasiliteter. Den eldste bygningen rommer den naturhistoriske utstillingen. Utstillingssalen har i seg selv en museumshistorisk verdi, samtidig som fremstillingen av dyrelivet i Arktis og Antarktis også fungerer som en introduksjon til fangsthistorien.

Museumsbåten Southern Actor

«Southern Actor» er en klassisk dampdrevet hvalbåt som representerer den siste tiden av storhvalfangsten etter krigen. Den deltok i Sydhavsfangsten fram til 1962. Båten ble bygget i Middlesbrough i England for rederiet Sevilla Whaling Co. Ltd. i 1950.

Båten ligger til kai og er åpen for publikum i sommersesongen, og ellers etter avtale med omviser.

Samlingene

Hvalfangstmuseets hovedfokus er 1900-tallets storhvalfangst i Antarktis. Samlingene er hovedsaklig av natur- og kulturhistorisk karakter og omfatter Hvalfangstsamlingen, Sandefjord Bymuseum, Sandefjord Sjøfartsmuseum og Sandar Bygdesamling. Hvalfangstmuseet har en omfattende foto- og filmsamling i magasin. En stor boksamling med litteratur om hval, hvalfangst og polare strøk er tilgjengelig gjennom Sandefjord Folkebibliotek. Dertil kommer flere hundre hyllemeter med historiske arkiver oppbevart i Vestfoldarkivet. Disse står i dag på listen over «Norges dokumentarv» som sorterer under UNESCOs liste over Verdens dokumentarv.

Slottsfjellsmuseet

ÅPNINGSTIDER 
Kl. 11–16.

Sommersesong (mai–september) 
Slottsfjellsmuseet: Åpent hver dag.
Slottsfjelltårnet: Åpent i helgene i mai. Åpent hver dag juni, juli, august.

Vintersesong (september–mai) 
Slottsfjellsmuseet: Åpent tirsdag–søndag 
Slottsfjelltårnet: Stengt i vinterhalvåret 

Slottsfjellhulene og noen av bygningene på Vestfoldtunet vil være åpne på nærmere gitte tidspunkt i skolens sommerferie. 
Slottsfjelltårnet, Slottsfjellhulene og Vestfoldtunet kan, med forbehold, inngå i bestilte omvisninger utenom sesong.

Avdelingen for gamle aviser er åpen i museets åpningstid.

Voksne: kr. 90,- 
Barn (0 – 6 år): Gratis 
Barn (7 – 17 år): kr. 70,- 
Honnør/student: kr. 70,- 
Gruppe (over 10 pers.): kr. 70,- pr. pers. 
Familiebillett (2 barn og 2 voksne): kr. 270,-

Fri entré hver tirsdag.

Vi aksepterer ledsagerbevis.

Midt i Tønsberg, i vakre omgivelser ved foten av Slottsfjellet, ligger Slottsfjellsmuseet. Museet og området rundt er et sammenhengende kulturminne, som representerer byens lange historie, med bl.a. byløkker, markering av teglovn fra middelalder og museets bygdeavdeling. Ruinparken på Slottsfjellplatået viser rester etter en av landets og Nordens største middelalderborger.

Vikinghallen

I museets Vikinghall presenteres Norges fjerde vikingskip, handelsskipet fra Klåstad, det eneste bevarte vikingskip som er plassert utenfor Oslo. I tillegg finnes historien om Osebergfunnet, gravskipet med Europas største vikingfunn, funnet ca. tre km nord for sentrum av Tønsberg.

Svend Foyn og Tønsberg

Historien om hvalfangstpioneren Svend Foyn og hans rolle i byen og samfunnet for øvrig, blir presentert i en utstilling i tilknytning til Hvalhallen. Både sel- og hvalfangst ble viktige næringsveier i 1800-tallets Norge og Svend Foyn var en ivrig pådriver og utvikler av tekniske forbedringer. Han etterlater seg mange spor i Tønsberg. En rekke bygninger og steder forteller fremdeles historien om et religiøst liv, en arbeidsgiver som sørget for sine arbeidere, om barndomshjem og om hans mange bidrag til fellesskapet.

Hvalhallen

Utstillingen «Hvalhall» viser hvalskjelett fra de vanligste hvalsorter det ble drevet fangst på.  Blåhvalen, verdens største dyr, var ca 27 meter lang og kan ha veid opp mot 150 tonn. Spekket til blåhvalen kunne gi opptil 100 fat olje. Blåhvalskjelettet er det største bevarte skjelettet vi kjenner.

Vestfold-gården

På Tallak, platået mellom selve Slottsfjellet og hovedmuseet ved Farmannsveien, ligger museets friluftsavdeling.

Vestfold-tunet ble anlagt på 1940-50-tallet som en typisk Vestfold-gård, og inneholder flere tilflyttede hus fra ulike deler av fylket. Her finnes våningshus fra 1700-tallet, laftet tømmerbygning med svalgang fra 1600-tallet, sjømannens bolig, låve, smie, seteranlegg og Vestfolds eldste profane bygning, et middelalderloft, datert 1407.

De fleste av bygningene er åpne for publikum ved omvisning.

Seterkaféen og Kastellkaféen

I tilknytning til Vestfold-tunet er Seterkafeen åpen for bevertning. I lyse, moderne lokaler ønsker Slottsfjellsmuseet velkommen til Kastellkafeen!

Velkommen til Slottsfjellsmuseet!

https://vestfoldmuseene.no/slottsfjellsmuseet/

Haugar Vestfold Kunstmuseum

September –mai
Tirsdag–fredag kl. 11–16 
Lørdag–søndag kl. 12–17

Juni–august
Mandag–fredag kl. 11–17
Lørdag–søndag kl. 12–17

Helligdager 
kl. 12–17
Mandager som er helligdag i forbindelse med pinse har åpningstid som helligdag.

Museet holder lukket på følgende dager: 
1.-26.april, 1. mai, 17. mai, 9. -27. september, julaften, 1. og 2. juledag, nyttårsaften og 1. nyttårsdag

Privat omvisning
Vi tilbyr også private omvisninger, i og utenfor museets ordinære åpningstider. 

Inngang 
Voksne kr. 100,- 
Honnør/student kr. 70,- 
Gruppe (over 10 pers.) kr. 70,- 
Familiedager: aktivitetsbillett per barn kr. 35,-

Fri entré

  • Venneforeningen (fri inngang er inkludert i medlemskapet – ledsager 50 % rabatt, mot gyldig medlemsbevis).

  • Hver tirsdag for alle besøkende fra 1. september til 30. april

  • Barn (under 18 år).

  • Alle utstillingsåpninger har fri inngang for alle.

  • Billedkunstnere og kunsthåndverkere/medlemmer av NBK/NK eller tilsvarende utenlandske (mot gyldig medlemsbevis).

  • Kunstnerorganisasjoner.

  • Medlemmer i Norsk Museumsforbund, ICOM, kunstkritikerlaget og presse (mot gyldig medlemsbevis).

  • Ledsagerbevis aksepteres.

  • Lærere som ønsker å forberede seg før de skal ha med seg klasser hit (dette må da avklares med museet på forhånd).

Om Haugar Vestfold Kunstmuseum

Haugar Vestfold Kunstmuseum beskrives som et av landets beste kunstmuseer og ligger midt i Tønsberg sentrum. Vakkert og historisk plassert mellom det gamle tingstedet "Haugating" og et par enda eldre gravhauger.

Kunstmuseet tilbyr til enhver tid kunst av høy kunstnerisk kvalitet, i sine faste og midlertidige utstillinger. Haugar Vestfold Kunstmuseums egen samling er og en kunstpause verdt. Blant annet er "Andy Warhol - After Munch" en viktig del av kunstmuseets faste utstilling.

Velkommen til kunstopplevelser i et historisk bygg!

Haugar Vestfold Kunstmuseums historie

Haugar Vestfold Kunstmuseum er lokalisert til den tidligere Sjømannskolen midt i Tønsberg sentrum. Den imponerende murbygningen er tegnet av arkitektene Bjercke og Eliassen og ble oppført 1918-21. Fire år senere fikk den A. C. Houens pris for god arkitektur.

I utformingen av fasaden samarbeidet arkitektene med billedhuggeren Wilhelm Rasmussen (1879-1965), som lot utsmykke den med 12 karyatider i Larvikitt fra Brøttsøbruddet på Tjøme, forestillende noen av de eksotiske folkeslag som sjøfarerne ville møte ute i verden.

Beliggenhet

Beliggenheten er både vakker og historisk der museet troner i parkmessige omgivelser mellom det gamle tingstedet Haugating og et par enda eldre gravhauger.

I disse mener man med støtte i Snorre at Harald Hårfagres to sønner Olaf og Sigrød er hauglagt etter at de ble drept av den tredje bror Eirik Blodøks på Haugar våren 934. Selve stedsnavnet Haugar skriver seg trolig helt tilbake til jernalderen.

Etablering og drift

Museet ble etablert som en stiftelse opprettet av Vestfold fylkeskommune og vertskommunen Tønsberg 1. januar 1993. Utgangspunktet var fylkesplanens målsetting om å utvikle Vestfold som kulturfylke, og at befolkningen også i denne regionen skulle få anledning til å oppleve billedkunst og kunsthåndverk på et høyt kvalitativt nivå.

Fra museet åpnet i september 1995 og frem til 1. januar 1998 ble museet drevet av stiftelsens styre. Deretter overtok Vestfold fylkeskommune driftsansvaret, mens stiftelsen fortsatt står som eier av samlingen.

I år 2006 kom museet på statsbudsjettet. I 2019 yter Vestfold fylkeskommune et bidrag til museet på 7,1 millioner, staten bidrar med 3,8 millioner og Tønsberg kommune bidrar med 2,1 millioner. Museets egeninntekter var i 2018 på 13 % av det totale driftsbudsjett. Fra om med 1. juli 2009 ble museet en avdeling i Vestfoldmuseene IKS.

https://vestfoldmuseene.no/haugar-vestfold-kunstmuseum/

Fredriksten Museum Halden

Opplev festningen som har betydd så mye for Norges frihet ved å besøke museene, eller ta en guidet tur.

Fredriksten er en hedersfestning, og er et av Norges viktigste steder. Her har de mest dramatiske og blodigste hendelsene skjedd i landets krigshistorie.

“ti vi heller landet brente, enn det kom til fall; husker bare hva som hendte, ned på Fredrikshald!” (Norges nasjonalsang, 4 vers)

Se www.facebook.com/fredrikstenshistorier/ for mer historier og bilder av festningen i Halden.

Fredriksten Festning er på 600 mål, har 20 000 km2 festningsmurer og har over 40 bygninger! I tillegg har festningen en profesjonell golfbane, camping, hotell, privatskole, naturstier, guidet turer, og har 5 restauranter!

Festningen forvaltes av Forsvarsbygg. www.forsvarsbygg.no

Verket 20 - Moss by- og industrimuseum

Moss by og industrimuseums lokaler i Fossen 21/23 er dessverre stengt for besøkende i perioden 15. februar 2019 - 3. januar 2020. Tiden bruker vi på å ordne egne samlinger, lage nye utstillinger og forberede oss på markeringen av Moss 300 år. Velkommen tilbake i 2020!Østfoldmuseene - Moss by- og industrimuseum, Moss

Mens vi har stengt

Moss by og industrimuseums lokaler i Fossen er dessverre stengt for besøkende i perioden 15. februar 2019 - 3. januar 2020. 
Tiden bruker vi på å ordne egne samlinger, lage nye utstillinger og forberede oss på markeringen av Moss 300 år.

MOSS BY- OG INDUSTRIMUSEUM, MOSS FOSSEN 21/23 

Museet vil under stengingen ta imot skoler som har opplegg gjennom Den kulturelle skolesekken.

Vi vil også ha sommeråpent i Verket 20 fra 22.6 – 25.8 Dessuten vil vi by på en rekke arrangementer ute i byen. 

Den 3. januar 2020 åpner vi ny utstilling i Fossen. Dette blir starten på jubileumsåret 2020 i Moss. Følg med på våre Facebooksider Lab1 og nettsider om dette arbeidet.

Under stengningen vil vi bruke tid på å få orden i samlingene våre. MBI har rundt 7000 gjenstander, over 150 hyllemeter med arkiv og en stor mengde med fotografier, filmer og lydfestinger vi skal telle, ordne, registrere og systematisere. På sikt ønsker vi å gjøre masse av dette tilgjengelig digitalt, til glede for nytt og gammelt publikum.

Museet er åpen for henvendelser etter avtale. 

Elingaard herregård

Elingaard Herregård

Da adelskapet ble avskaffet i 1821 fantes rundt 30 herregårder i Norge, hvorav 14 i Smålenene - eller Østfold som det heter i dag. Av disse 14 var Elingaard og Tomb de eldste i egenskap av adelsgårder.

Elingaard Herregård er en av landets mest helstøpte anlegg fra renessansen – en adelig setegård med røtter tilbake til middelalderen. Omkranset av bastioner og vollgraver ligger hovedbygningen fra 1749 – gjenreist på kjellerne fra 1600-tallet, og har i dag rom fra ulike epoker. Samme adelsfamilie residerte her fra 1400-tallet og fram til slutten av 1700-tallet. Gjennom giftermål endret familienavn seg, men slektskapsbåndet holdt gjennom Haftoreslekten, Gyllenhorn, Brockenhuus, og Bjelke fram til Huitfeldtfamilien, som gikk konkurs i 1778. Deretter har Elingaard ofte skiftet eiere før det ble museum i 1975.

I kulturlandskapet rundt gården kan en oppleve gravhauger, steinringer, husmannsplasser og mølledam, alt med tilrettelagte stier og rasteplasser. I haven finner du hasselganger, parterrer, lindelysthus, karpedam og en aktivitetshage i pil. Sommerstid kan du la barna huske i huskeparken, nyte en kaffekopp i vår herregårdskafe, handle i vår museumsbutikk og se sommerutstillingen.​

Planlegg ditt besøk

Elingaard Herregård er en av landets mest helstøpte anlegg fra renessansen – en adelig setegård med røtter tilbake til middelalderen. Omkranset av bastioner og vollgraver ligger hovedbygningen fra 1749 – gjenreist på kjellerne fra 1600-tallet, og har i dag rom fra ulike epoker.

https://ostfoldmuseene.no/elingaard