Norsk Folkemuseum

Norsk Folkemuseum på Bygdøy i Oslo har et friluftsmuseum med 160 bygninger, inkludert Gol stavkirke og OBOS-gården Wessels gate 15. Utstillinger viser bl.a. folkedrakt, folkekunst, samisk kultur og kirkekunst. Museet driver forskning og kunnskapsproduksjon, og tilbyr program for barn og familier. 

Norsk Folkemuseum i Oslo viser hvordan folk har levd i Norge fra 1500-tallet og frem til i dag. Her presenteres dagliglivet i byene og på landet i et av Europas største friluftsmuseer. I museets utstillinger vises unike kulturskatter fra hele Norge.

Blant attraksjonene er Gol stavkirke fra ca. 1200 og OBOS-gården Wessels gate 15, som viser leiligheter fra de epokene gården var bebodd, fra 1865 til 2002. Hus fra norske bygdemiljøer er samlet i gårdstun fra forskjellige distrikter, hus fra byene er plassert i kvartalsbebyggelse i museets "Gamleby".  

Norsk Folkemuseum ble grunnlagt i 1894 og tar vare på store samlinger av gjenstander, bilder og arkivalia fra hele Norge. Utstillingene viser folkekunst, folkedrakter, kirkekunst og samisk kultur. I tilegg vises utstillinger om aktuelle temaer. Museet har et rikt programtilbud og tilbyr aktiviteter for barn og familier. Museet har rundt 250.000 besøkende hvert år. Kong Oscar IIs Samling, som regnes som verdens første friluftsmuseum, er en del av Norsk Folkemuseum.

Fra Norsk Folkemuseum ble etablert i 1894, har museet hatt som mål å gi et bredt bilde av dagliglivet i Norge, og å vise samspill mellom samfunn, kultur og natur. En sentral oppgave for museet er å belyse spørsmål knyttet til hva det vil si å være norsk og til hva som konstituerer det norske i takt med endringer i samfunnet. Ikke minst er dette blitt aktualisert gjennom de siste tiårenes endringer i befolkningssammensetning.

Museet inngår i stiftelsen Norsk Folkemuseum som også omfatter Bogstad Gård, Bygdø Kongsgård, Eidsvoll 1814, Ibsenmuseet og Norsk Maritimt Museum. 

norskfolkemuseum.no

Botanisk hage

Naturhistorisk museum (Oslo)

Botanisk hage er en av enhetene til Naturhistorisk museum på Tøyen.

Botaisk-hage.jpg

Foto: Stig Rune Pedersen (2008).

Naturhistorisk museum på Tøyen i Oslo er en del av Universitetet i Oslo og huser universitetets naturhistoriske samlinger og botanisk hage. Det ble oppretta i 1999 ved konsolidering av Geologisk museum, Zoologisk museum og Botanisk hage. Den eldste delen av museet er Botanisk hage, som ble etablert i 1814.

Naturhistorisk museum er Norges største samling av naturvitenskapelige objekter. 7,7 millioner objekter finnes her, noe som utgjør 65 % av landets totale naturhistoriske samlinger. En del av disse samlingene er tilgjengelige for publikum i Botanisk hage og museene der.

Oslo-Botanisk-hage-1039243042.jpg

Ved siden av forskningen som drives ved museene, er oppdatering og vedlikehold av disse samlingene en viktig del av NHMs oppgaver. Geologisk museum og Zoologisk museum har permanente og temporære utstillinger og er åpne for publikum, mens Botanisk museum kun inneholder kontorer, herbarier og arkiver. Botanisk hage dekker 150 dekar og har ca 35 000 planter, fordelt på omtrent 7500 arter. Her finner du også de to utstillingsveksthusene Palmehuset og Victoriahuset.


Her finner du Botanisk hage:

 

Fyll inn hvordan du ønsker å reise:

Kilder: Lokalhistoriewiki

Naturhistorisk museum (Oslo) i Preus museums register over norske fotografer.

Naturhistorisk museum (Oslo) på Digitalt museum.

Naturhistorisk museum (Oslo) på KulturNav

Naturhistorisk museums hjemmeside

Naturhistorisk museum (UiO) på Wikipedia på bokmål og riksmål

Eldre fotoregister 1992-2004

Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter er museet om Nobels fredspris. Vi presenterer fredsprisvinnerne og deres arbeid, samt historien om Alfred Nobel og Nobels fredspris. Senteret fungerer også som arena for samfunnsdebatt. Gjennom skiftende utstillinger, omvisninger, arrangementer, undervisningsopplegg og familieaktiviteter ønsker vi å skape refleksjon og engasjement omkring temaer knyttet til krig, fred og konfliktløsning. Senteret har blitt internasjonalt anerkjent for sin satsing på dokumentarfotografi.

Nobels Fredssenter er en uavhengig stiftelse, finansiertgjennom en kombinasjon av privat og offentlig støtte. Vi tar imot nærmere 250.000 besøkende i året, blant dem over 700 skolegrupper.

Senteret ligger sentralt plassert på Rådhusplassen i Oslo, i hovedbygningen for den nedlagte Vestbanestasjonen. Opplysninger om åpningstider og billettpriser finner du her. Vi har også en museumsbutikk og driver utleie av lokaler.

nobelpeacecenter.org

Astrup Fearnley Museet


Astrup Fearnley Museet er et privat samtidskunstmuseum som åpnet i 1993. Museet er grunnlagt og støttet av stiftelsen Thomas Fearnley, Heddy og Nils Astrup og stiftelsen Hans Rasmus Astrup. Museet mottar også bidrag fra Kulturdepartementet. Høsten 2012 flyttet museet fra lokaler i Dronningensgate 4 til nytt museumsbygg på Tjuvholmen i Oslo.

Det nye museumsbygget er tegnet av den verdenskjente arkitekten Renzo Piano, og åpnet dørene for publikum den 29. september 2012 med utstillingen To Be With Art Is All We Ask. Museet presenterer skiftende utstillinger av ledende internasjonal og norsk samtidskunst og har etablert seg som en viktig institusjon for visning og formidling av internasjonal samtidskunst. Museet disponerer en betydelig samling av norsk og internasjonal samtidskunst fra 1960-tallet til i dag, og et utvalg fra samlingen er utstilt i ett av museets to bygg på Tjuvholmen. I det andre bygget, ytterst på skjæret mot Oslofjorden, vises skiftende utstillinger. 

Astrup Fearnley Museet har bidratt til en økende internasjonalisering av norsk kunstliv ved å invitere og presentere noen av de fremste aktørene på den internasjonale kunstscenen. Viktige utstillinger har blant annet vært: Matthew Barney – The Cremaster Cycle (2003), Jeff Koons – Retrospektiv (2004), Olafur Eliasson – Colour Memory and other informal shadows (2004), Yoko Ono – Horizontal Memories(2005), Charles Ray  – Black and White (2006), Richard Prince – Canaries in the Coal Mine (2007), Andy Warhol by Andy Warhol(2008), Bjarne Melgaard – Jealous (2010) og In the Name of the Artists – Classics of Contemporary Art From the Astrup Fearnley Collection vist i São Paulo i samarbeid med São Paulo-biennalen (2011). 

Ambisjonene om å delta aktivt på kunstscenen både i norsk og internasjonal sammenheng har muliggjort samarbeid mellom Astrup Fearnley Museet og vår tids ledende kuratorer, kritikere og forskere. I samarbeid med internasjonalt anerkjente fagfolk og kunstinstitusjoner produserer museet utstillinger som turnerer til institusjoner over hele verden. Noen eksempler på slike eksterne utstillinger er Uncertain States of America – American Art in the 3rd Millennium (2005), China Power Station (2008) Indian Highway (2009), Imagine Brazil (2013) og Europe, Europe (2014). 

Gunnar B. Kvaran (f. 1955, Reykjavík, Island) har vært direktør ved Astrup Fearnley Museet siden 2001. Han har en ph.d. i kunsthistorie fra l´Université de Provence, Aix-en-Provence, Frankrike (1986). Kvaran har tidligere vært direktør for The Ásmundur Sveinsson Sculpture Museum i Reykjavík (1983-89), The Reykjavík Art Museum (1989-97) og Bergen Kunstmuseum (1997-2001). I årene 1981-85 var Kvaran kunstkritiker for Dagblaðið Vísir i Reykjavik. Han kuraterte den islandske paviljongen på Venezia-biennalen i 1984, 1986, 1988 og 1990, var co-kurator for The 2nd Moscow Biennale of Contemporary Art i 2007 (i samarbeid med Hans Ulrich Obrist og Daniel Birnbaum) og var kurator for Lyon-biennalen i 2013.

afmuseet.no

Mellomstasjonen

Mellomstasjonen – på vei til det nye Nasjonalmuseet

Velkommen til Mellomstasjonen, hvor du kan bli kjent med planene for det nye Nasjonalmuseet.

Det nye Nasjonalmuseet åpner i 2020. I mellomtiden kan du besøke Mellomstasjonen og bli kjent med det som blir Nordens største kunstmuseum! Her kan du studere byggeprosjektet, bli med på omvisninger og delta i flere ulike arrangementer med debatt, musikk og kunst.

Navnet Mellomstasjonen forteller at informasjonssenteret er et steg på veien mot det nye Nasjonalmuseet.

Se kalender under for mer informasjon om arrangementer. 

Mellomstasjonens butikk

Mellomstasjonens butikk byr på unike varer som du ikke finner overalt. La deg inspirere av kunst, arkitektur og design, og finn unike og personlige gaver til både deg selv og andre. Følg Nasjonalmuseets museumsbutikker på Instagram og kom innom!

Adresse: Brynjulf Bulls plass 2

Ankomst: All kollektivtransport til Aker Brygge og Nationaltheatret.

Fri entré

Åpningstider:

Tirsdag–fredag: 11.00–17.00
Lørdag og søndag: 11.00–16.00

Inngang for rullestol

Tilgang via inngang fra baksiden av bygget, mot byggetomta til det nye Nasjonalmuseet.

Les mer om tilgjengelighet i Nasjonalmuseets visningssteder.

Privat omvisning

Ønsker du private omvisninger for foreninger, bedrifter eller andre grupper? Kontakt oss på: omvisninger@nasjonalmuseet.no.

Del ditt besøk i Mellomstasjonen på Instagram med emneknaggen #detnyenasjonalmuseet

nasjonalmuseet.no

Henie Onstad Kunstsenter

KUNSTSENTERET

Henie Onstad er en ledende arena for nasjonal og internasjonal billedkunst, med et bredt utstillings-, musikk- og aktivitetsprogram, og en sentral kunstsamling. Omgitt av et praktfullt parkområde, rommer kunstsenteret utstillingsar­ealer på 3500 m2, lab, møtelokaler, butikk, samt Kafe Piruetten.


Henie Onstad Kunstsenter er en ledende arena for nasjonal og internasjonal kunst, med en sentral kunstsamling og et bredt utstillings- og musikk/arrangementsprogram. Foto og performance er en naturlig del av de ulike mediene Henie Onstad presenterer.

Henie Onstad Kunstsenter har 6-7 utstillinger i året og viser både modernisme og samtidskunst. Henie Onstad er en aktiv arena for debatt og samfunnskritikk og en viktig støttespiller for produksjon av kunst og nye uttrykk.

Henie Onstad formidler kunnskap om kunsten til publikum gjennom tilpassede formidlingsopplegg, kataloger, og digitale medieuttrykk.

Store deler av Henie Onstads bestillingsverk og nye produksjoner blir dokumentert og distribuert gjennom sosiale medier og i egne utgivelser.

Henie Onstad jobber aktivt for å gi publikum mulighet til meningsfulle møter med kunsten.

Unike møterom og utleielokaler gir spesielle rammer for forretningsmøter, lanseringer og andre samlinger.

I Labbens store og lyse lokaler i underetasjen kan familier og bedriftskunder utforske personlig kreativitet med tegning, maling og workshops.

Kafe Piruetten selger mat og drikke og butikken tilbyr norske designvarer. Henie Onstad ønsker dermed besøkende i alle aldre velkommen til et langt og inspirerende besøk i hele kunstsenteret og dets omgivelser.

http://hok.no


Nasjonalmuseet

Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design

Nasjonalmuseet samlar og tek vare på, stiller ut og formidlar landets mest omfattande samlingar av kunst, arkitektur og design.

Museet viser faste utstillingar med verk frå eiga samling og skiftande utstillingar med innlånte og eigne verk. Museet sine visingsstader i Oslo er Nasjonalmuseet – Arkitektur og Villa StenersenNasjonalgalleriet stengte midlertidig 13. januar 2019Kunstindustrimuseet stengde 16. oktober 2016. Museet for samtidskunst stengde 3. september 2017. Utstillingsprogrammet omfattar også vandreutstillingar i inn- og utland.

Det nye Nasjonalmuseet åpner i 2020.

Karin Hindsbo er Nasjonalmuseets direktør.

Namnet

Noregs første offentlege kunstmuseum heitte Nationalmuseet då det vart oppretta i 1837. Deretter i ei kort periode; Den norske stats sentralmuseum for billedkunst, før det fekk namnet Nasjonalgalleriet. Samanslåinga av Nasjonalgalleriet, Arkitekturmuseet, Kunstindustrimuseet og Museet for samtidskunst i 2003 gav namnet Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. Det nye namnet fortel om eit utvida virkefelt og peikar samtidig tilbake til starten.

Etablering

Det første konstituerande styremøtet i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design vart halde 11. februar 2003. 1. juli same år vart museet etablert som stifting. Med dette var samanslåinga av Arkitekturmuseet, Kunstindustrimuseet, Museet for samtidskunst og Nasjonalgalleriet eit faktum, og arbeidet med å restrukturere Nasjonalmuseet frå fire enkeltståande museumseiningar til éin funksjonsdelt organisasjon starta. I 2005 flytta Nasjonalmuseet sin stab til nytt administrasjonsbygg i Kristian Augusts gate 23, og 1. juli 2005 vart Riksutstillingar overført til museet.

Museet viser ei rekkje utstillinger med presentasjon av norsk og utanlandsk kunst, arkitektur og design

Utstillingar

Museet viser ei rekkje utstillinger med presentasjon av norsk og utanlandsk kunst, arkitektur og design, både i museumsbygningane i Oslo, i resten av Noreg gjennom eit landsdekkande program og i utlandet. 

Mål

Museets mål skal vere «å heve kunnskapen om og engasjementet for billedkunst, arkitektur, kunsthåndverk og design, utvikle den kritiske sansen, stimulere til ny erkjenning, skape økt historisk bevissthet og toleranse for mangfold».

Det nye Nasjonalmuseet

Eit samla nybygg for Nasjonalmuset åpnar i Oslo i 2020. Arkitektkonkurransen om den nye museumsbygningen vart vunnen av Kleihues + Schuwerk med prosjektet forum artis. Storleik, lokalisering og samla funksjonalitet i det nye bygget vil skape ein heilt unik arena for kunsten og publikum.

nasjonalmuseet.no

Forsvarsmuseet

Forsvarsmuseet er hovedmuseum i Forsvaret og har holdt til i en gammel arsenalbygning på Akershus festning siden 1860. Utstillingene viser historien til det norske Forsvaret, med vekt på tiden fra 1400-tallet til våre dager. Forsvarsmuseet skal formidle informasjon slik at man på historisk grunnlag skal kunne ta standpunkt i forsvarshistoriske spørsmål, og til Forsvarets rolle i dagens situasjon.

Utstillinger

Forsvarsmuseets faste utstillinger dekker perioden fra 1400-tallet til i dag. I tillegg har vi månedens gjenstand, og kan vanligvis også tilby flere andre store og små utstillinger.

Forsvarsmuseets faste utstillinger

Forsvarsmuseets faste utstillinger dekker hele 2. etasje og deler av første, i alt ca 3000 m2. Gjenstander og bilder dekker mange temaer og de fleste sider ved militær virksomhet er omtalt. Våpenutvikling er ett emne som kan studeres i detalj gjennom utstillingene, men også endringer innen forsvarspolitikk, festningsverk, transport, uniformering og annet. Mange gjenstander har design og form som gjør at de fremstår som de reneste kunstverk. Det vil for enkelte også være mulig å finne våpenet, luen og for eksempel den lange underbuksen fra føerstegangstjenesten. Andre vil legge merke til kjente og berømte gjenstander, som geværene M16 og AK47. Forsvarsmuseets faste utstillinger er et kulturhistorisk skattekammer! Velkommen!

Forsvarsmuseets historie skriver seg tilbake til 1860. Museet har under forskjellige navn vært lokalisert flere steder på Akershus festning, og har hatt forskjellige oppgaver gjennom disse 150 årene. Forsvarsmuseet har i dag både militært og sivilt ansatte, og er både en avdeling i Forsvaret og en del av museumsbransjen.


http://forsvaretsmuseer.no

SKIMUSEET

I fjellet under Holmenkollbakken ligger Skimuseet. Museet åpnet i 1923 og er verdens eldste spesialmuseum for ski. Her kan man oppleve 4000 år med spennende skihistorie gjennom en uforglemmelig utstilling. Skimuseet eies og drives av Skiforeningen. 

Frem til 1952 holdt Skimuseet til i en egen laftet bygning ved Frognerseteren, like nord for der Skistua ligger i dag. I forbindelse med ombyggingen av Holmenkollbakken til OL i 1952 ble samlingene flyttet til nye lokaler i selve hoppet. Her hadde det tilhold frem til 1983, da nye lokaler ble sprengt inn i fjellet, ved siden av hoppet.

Skimuseets samling består av ca. 2500 par ski. De eldste er funnet i myrer, med Alvdalsskien som de eldste, fra år 600.e.Kr. Mange av skiene har tilhørt våre fremste idrettsutøvere og medlemmer av kongefamilien.

Foruten gamle og nye skityper har Skimuseet skiutstyr fra polarekspedisjonene til Nansen og Amundsen. Museet inneholder dessuten et skimakerverksted, premiesamlinger gitt av vintersportsutøvere og et spesialbibliotek med bøker relatert til vintersport. Museet har både faste og skiftende utstillinger. 

https://www.skiforeningen.no/en/holmenkollen/skimuseet/

Frammuseet

Som verdens mest berømte polarskute, er Fram et symbol på Norges viktige rolle i polfarernes tidsepoke.

Fridtjof Nansen, Otto Sverdrup og Roald Amundsen benyttet seg av polarskipet FRAM da de la ut på sine ekspedisjoner til Arktis og Antarktis. Skipet er designet og bygget av Colin Archer på Fridtjof Nansens bestilling. Men det er ikke en selvfølge at verdens sterkeste treskute eksisterer i dag...

Hovedutstillingen i Frambygget, har forklarende tekster på ti ulike språk, som beskriver alle de tre Fram-ekspedisjonene.

Hvert tyvende minutt kan du oppleve et nordlys-show fra dekket av Fram. I aktivitetssenteret bak skipet, kan du prøve din styrke og nøyaktighet.

I juni 2013, innviet vi den nye Gjøa-bygningen, som henger sammen med Fram-bygget gjennom en tunnel under bakken. I den nye bygningen, er hovedattraksjonen Gjøa, det første skip som fant veien gjennom Nordvestpassasjen. Bygget huser også flere andre faste utstillinger, om Maud, flyene N24 og N25, Luftskipet Norge, John Franklins ekspedisjon, samt Henry Larsen og Eivind Astrup.

Vi presenterer også aktuelle temaer om issmelting, gass og olje, isbjørner m.m.
Bygget huser vår nye kino med 116 seter og en polarintroduksjonsfilm hvert femtende minutt.

http://frammuseum.no

Akershus slott

I slottet på Akershus festning finnes restene av den opprinnelige middelalderborgen, rom fra de dansk-norske kongenes residens, dystre fangehull, smale ganger og storslåtte haller.

Akershus slott ble påbegynt som en middelalderborg omkring år 1300, og ble ombygget til et renessanseslott i første halvdel av 1600-tallet.
De historiske salene på slottet danner i dag rammen om Regjeringens representasjonsarrangementer.

Slottet inneholder også Akershus slottskirke og Det Kongelige Mausoleum.
Slottsbutikken har gaver inspirert av slottets historie.

forsvarsbygg.no

Her finner du restene av den opprinnelige middelalderborgen, rom fra de dansk-norske kongenes residens, dystre fangehull, smale ganger og storslåtte haller. Knapt noen annen bygning i Norge har gjennom så lang tid spilt en så sentral rolle i vår historie – og gjør det fremdeles.

De vakkert møblerte salene danner i dag rammen om Regjeringens representasjon og i slottskirken avholdes gudstjenester, vielser og konserter. Ikke minst besøkes slottet årlig av tusenvis av mennesker fra inn- og utland som ønsker å oppleve stedets historie. 

I slottsbutikken finner du gaver til store og små, inspirert av slottets historie.

OSCARSBORG FESTNING

Oscarsborg er en vakker festning med nasjonalhistorisk betydning. Stedet er åpent hele året, og vi har to ferger med flere avganger daglig. I tillegg har Ruter egne båter som kjører fra Oslo / Aker brygge i sommersesongen. Her er det museer, flotte omgivelser til tur og rekreasjon, hotell for kurs og konferansegjester, havnekro og egen gjestehavn for fritidsbåter. I sommersesongen kan du oppleve utendørs opera, omvisning, konserter og teaterforestillinger. Velkommen til Oscarsborg!

https://www.forsvarsbygg.no/no/festningene/finn-din-festning/oscarsborg-festning/

Norsk Maritimt Museum

Norsk Maritimt Museum er et landsdekkende museum med ansvar for å samle, forske og formidle maritim kulturarv. Museet er rikt på opplevelser og aktiviteter med innendørs og utendørs utstillinger i et unikt maritimt miljø.

Norsk Maritimt Museum ble stiftet under navnet Norsk Sjøfartsmuseum i 1914, fikk sitt nåværende navn i 2010 og er siden 2015 en avdeling av Stiftelsen Norsk Folkemuseum. Museet samler, forsker på og formidler kunnskap om maritime kulturminner og kystkultur. Gjennom utstillinger, arrangementer og andre aktiviteter er vi en arena for opplevelser. Norsk Maritimt Museum er dessuten på oppdrag fra staten arkeologisk forvaltningsmuseum med ansvar for forvaltning av maritime kulturminner og andre kulturminner under vann i landets 10 sørligste fylker, både langs kysten og i innlandet.

Museet arbeider aktivt med fartøyvern og tilbyr tokt både med skonnerten Svanen  fra 1916 og renessansebåten Vaaghals, en seilende replika eller rekonstruksjon av et vrakfunn fra Bjørvika i Oslo.

Vi holder til i et hyggelig maritimt miljø på Bygdøynes sammen med våre nabomuseer Frammuseet og Kon-Tiki


Prisbelønnet museum ved fjorden

Da Norsk Maritimt Museum første byggetrinn stod ferdig i 1958, representerte bygningen et nytt, frisk pust i norsk arkitektur.  Gjennom fem bygningstrinn ble det et markant og viktig byggverk.

Arkitektene Trond Eliassen & Birger Lambertz-Nilssen og medarbeider Stein Nord viste med bygningene for Norsk Maritimt Museum at utsøkt materialfølelse og sans for tradisjonsrikt murerhåndverk kunne kombineres med moderne form og rasjonell organisering av utstillingsrom, restaurant og kontorer. 

Håndslått tegl, kobber og oljet furu var materialer som arkitektene ”gjenoppdaget” etter en lang periode da arkitekturen var dominert av bygninger i betong, stål og glass.  Skråstilte veggfelt, spennende vinduskarnapper og murte terrasser myket opp bygningen og bandt den til bakken. 

Arkitektene ville for all del unngå at bygningen fremstod som en kjedelig ”boks på en gressplen”.

Etter Båthallen (1958) fulgte første trinn av hovedbygget med Sentralhallen, kontor, arkiv, bibliotek og publikumsfasiliteter (1964).

Triangelbygget med de store utstillingssalene kom i 1974. Skjult for øyet er byggetrinn fire (1988), som rommer dykkergarasje, konserveringsverksted og magasiner. Over dette bygget man museets malerisamling "Gramsalen" og Sal for skiftende utstillinger i 2000.

I Norge ble Eliassen & Lambertz-Nilssen fanebærerne for den nye teglarkitekturen og Norsk Maritimt Museum er et av arkitektenes mest markante byggverk.  Byggetrinnene 1958-1974 er belønnet med to prestisjetunge priser: 

  • A.C. Housens fond for god arkitektur 

  • Grosserer Harald Sundts prisbelønning for i arkitektonisk henseende fremragende privatbygning oppført på Oslo bys grunn

https://marmuseum.no/om

Norges Hjemmefrontmuseum

Norges Hjemmefrontmuseum (NHM) er landets ledende institusjon for okkupasjonshistorie.

Museet ønsker å formidle kunnskap om okkupasjonsårene og motstandskampen, samt skape et levende inntrykk av hvilken ulykke og fornedrelse en okkupasjon er for et folk.
Museet holder til i bygningen "Det dobbelte batteri og bindingsverkshuset" på toppen av Akershus festning som stammer fra siste halvdel av 1600-tallet.

Norges Hjemmefrontmuseum deler årlig ut stipendier til mastergradsstudenter som arbeider med temaer innenfor norsk okkupasjonshistorie. Museet har også ordning for produksjonstøtte til utgivelse av faglitteratur som omhandler okkupasjonsårenes historie. For nærmere informasjon, se våre artikler om de to stipendordningene på våre sider under dokumentasjon og forskning.

Utstillingen "Brødre i krig"

Norges Hjemmefrontmuseum fortsetter sin serie med søskenportretter fra den norske motstandsbevegelsen. Den 7. juni åpner vi en utstilling om brødreparet Einar og Rolf Gerhardsens frihetskamp under okkupasjonsårene.

"Kommunistenes judashandling"

De illegale avisene var både spydspissen i holdningskampen mot det forhatte NS-regimet og det sammenbindende limet i den overveiende ikke-voldelige motstanden. Foruten nyheter fra de allierte stormaktenes verdensomspennende felttog mot Hitler-Tyskland og deres forbundsfeller, formidlet undergrunnsavisene nyheter kommentarer og annet nyhetsstoff som skulle stimulere motstandsviljen og nære befolkningens forakt for okkupasjonsstyret. Men den underjordiske pressen kom også til å publisere meningsbrytninger mellom et autoritativt lederskap og opposisjonelle strømninger innenfor den norske motstandsbevegelsen. De illegale avisene var i løpet av 1943 blitt en arena for en gryende politisk dragkamp mellom hjemmefrontledelsen og kommunistene, og i februar 1944 forsøkte den tyske sikkerhetstjenesten å helle bensin på bålet. 

forsvaretsmuseer.no

Norsk Teknisk Museum

Bli med på spenstige påfunn i et museum med over 80 prøv-selv installasjoner, mer enn 25 temautstillinger om teknikk og medisin – og ikke minst, spennende helge- og ferieprogram!

Norsk Teknisk Museum er nasjonalmuseum for teknologi, industri, naturvitenskap og medisin og et eldorado for utforskende mennesker i alle aldre. Visjonen er å bli Norges mest synlige, dristige og dialogorienterte museum.

Utstillingene 
Museet har mer enn 25 permanente og temporære utstillinger om energi, olje, industri, medisin, fly, biler og tog. Her kan du laste ned kart over alle utstillingene.

Lekende læring i Oslo vitensenter
Oslo vitensenter er stedet for å ha det gøy mens du lærer, alt fra å teste reaksjonstid til å konkurrere med en venn om å ha mest hjernekontroll (og mye mye mer). Utforsk også naturvitenskapelige og teknologiske prinsipper innenfor temaene energi, fysiske fenomener, kroppen, matematikk og verdensrommet. 

Medisinsk historie gjennom tidene
Nasjonalt medisinsk museum inneholder medisinhistoriske utstillinger om alt fra kroppens innside til grøssfremkallende operasjonsteknikker. Avdelingen sitter også på store samlinger av gjenstander, bøker og arkivalia. 

Omvisninger og opplegg for skole- og barnehageklasser
Norsk Teknisk Museum tilbyr mange undervisningsopplegg for grunn- og videregående skole som alle tar utgangspunkt i læreplanene.

Leie av lokaler på Teknisk museum
Teknisk museum er en ypperlig arena for kreative møter og arrangementer. Hit kan du invitere kunder, kollegaer eller gjester til seminar, lansering, privat omvisning, selskap eller konsert i et inspirerende miljø. Vi leier ut lokaler tilpasset de aller fleste behov. Sjekk de forskjellige løsningene her.

Museumsbutikk og kafé 
Museumsbutikken
 har lekende læring til salgs og museumskafeen tilbyr italiensk og gresk mat, pølser, kaffe, is og kaker.

tekniskmuseum.no

Munchmuseet

Om Munchmuseet

Den 23. januar 1944 døde Edvard Munch etter kort tids sykeleie, i sin villa på Ekely i Oslo. Fire år tidligere hadde han testamentert alle sine etterlatte kunstverk til Oslo kommune.

Munchsamlingen

Den rikholdige gaven kommunen mottok besto av rundt 1.100 malerier, nærmere 18.200 grafiske blad fordelt på om lag 700 motiver, 6800 tegninger og akvareller samt 13 skulpturer. I tillegg kom nærmere 500 trykkplater, 2.240 bøker, notatbøker, dokumenter, fotografier, kunstnerverktøy, rekvisita og møbler. Ytterligere kunstverk av Edvard Munch og hans omfattende brevsamling ble testamentert til Oslo kommune av hans søster Inger Munch, og tilfalt Munch-samlingen da hun døde i 1952.

Munchsamlingen rommer per i dag mer enn halvparten av Munchs malerier og de aller fleste av hans grafiske motiver. Den omfattende samlingen gir Munchmuseet en særstilling som monografisk museum internasjonalt, og gir et svært godt grunnlag for spesialutstillinger i museet og for en utstrakt utstillingsvirksomhet over hele verden.

no:Inngangsparti fra Munchmuseet på Tøyen i Oslo en:Entrance of the Munch Museeum at Tøyen in Oslo, Norway © 2005 J. P. Fagerback Category:Oslo {{bsd}}

no:Inngangsparti fra Munchmuseet på Tøyen i Oslo en:Entrance of the Munch Museeum at Tøyen in Oslo, Norway © 2005 J. P. Fagerback Category:Oslo {{bsd}}

Munchmuseet

Allerede i 1927 var Edvard Munch involvert i diskusjoner med Nasjonalgalleriets direktør Jens Thiis om et fremtidig Munchmuseum. I 1946 forelå endelig en beslutning fra Oslo kommunes side om at et Munchmuseum skulle bygges. Diskusjonene om beliggenheten verserte fra første dag: Skulle det ligge ved Vigelandsanlegget på Frogner eller i sentrum, like ved Slottet? Eller kanskje burde det ligge på Grünerløkka der kunstneren hadde tilbrakt viktige år av barndommen?

Midt på 1950-tallet ble det klart at museet skulle ligge øst i byen – på Tøyen. I mai 1963, hundre år etter kunstnernes fødsel, åpnet museet i arkitektene Einar Myklebust og Gunnar Fougners – etter datidens standard – svært moderne bygning. Museet ble utvidet med to fløyer i 1994, etter tegninger av Myklebust og Fougner.

Det nye Munchmuseet

I 2020 åpner det nye Munchmuseet i Bjørvika i Oslo.

Edvard Munch er et av de største navnene i kunsthistorien. Når det nye Munchmuseet åpner i juni 2020 får kunstnerskapet hans endelig plassen det fortjener. Over 13 etasjer får publikum se mer Munch enn noen gang tidligere, og mesterverk som Skrik vil alltid være utstilt.

Mer av Munch, og mye annet!

Munchmuseet gir deg sterke, engasjerende og moderne kunstopplevelser. I den nye museumsbygningen kan du besøke 11 utstillingssaler fordelt over syv etasjer, og utforske mange av de 28 000 arbeidene av Edvard Munch fra museets samling. Tre permanente utstillinger viser Munchs kunst, og alt fra kjente norske og internasjonale kunstnere til nyskapende samtidskunstnere presenteres i midlertidige utstillinger.

I tillegg kan du gå på konserter, litteraturopplesninger og andre kulturarrangementer, eller samle familie og venner til et fantastisk måltid og nyte den spektakulære utsikten fra 13. etasje. Museet rommer også malerverksteder og andre morsomme aktiviteter der barn og voksne kan skape inspirerende kunstopplevelser sammen.

Fakta om det nye Munchmuseet

  • Museet åpner for publikum i juni 2020, og blir et av verdens største museer tilegnet én kunstner.

  • 11 utstillingssaler er fordelt over syv etasjer, og de store arealene gir muligheter for nye og annerledes kunstopplevelser.

  • Bygningen er tegnet av det spanske arkitektkontoret Estudio Herreros.

  • Med 13 etasjer blir bygningen 58 meter høy, og får et bruttoareal på 26 313 m2.

  • Museet blir et såkalt «futurebygg», der betong og stål er miljøvennlig og kan resirkuleres.

  • Fasaden er dekket av gjennomskinnelig, perforert aluminium.

Munchmuseet.no

Ekebergparken museum

Museum som presenterer Ekebergs historie og natur.
Museet ligger i Lunds Hus, en hvit sveitservilla fra 1891.

Første etasje er viet historien på Ekeberg helt tilbake til Steinalderen, og i andre etasje kan du bli kjent med nærområdets natur. 

Museets kunst- og designbutikk tilbyr bøker innen kunst, natur og historie, samt skandinavisk design og billetter til Hakkespettene aktivitetshus og guidede turer i parken. Butikken har også drikke, utvalgte bakevarer, is, suvenirer og kart over Ekebergparken.

Lunds Hus er den hvite sveitservillaen man først får øye på når man svinger av Kongsveien mot Ekebergparken, og her finner du vårt museum for historie og natur, muséets kunst- og designbutikk, samt vår administrasjon.

MUSEET FOR HISTORIE OG NATUR

Muséet går over to etasjer og  presenteres innsamlet og spennende forskningsmateriale om Ekeberg. Første etasje er viet historien på Ekeberg, en historie som går helt tilbake til Steinalderen.I annen etasje kan den besøkende fordype seg i nærområdets natur. 

Sveitservillaen ble bygget av Anton M. Lund i 1891. Bygget eies i dag av Oslo kommune.  C. Ludens Ringnes stiftelse har stått for rehabiliteringen og etableringen av utstillingsarealer.

I Lunds Hus finnes også en liten butikk med et enkelt sortiment. Her tilbyr vi bøker innen kunst, natur og historie,  kart over parken, is og souvenirer. Billetter til Hakkespettene aktivitetshus, våre offentlige guidede turer og inngang til muséet kan også kjøpes her.

ekebergparken.com

Kon-Tiki Museum

Kon-Tiki Museet er et museum bygget opp omkring Thor Heyerdahls ekspedisjoner. Det ligger på Bygdøy i Oslo, ved siden av Frammuseet og Norsk Maritimt Museum, med adresse Bygdøynesveien 36.

Flåten utstilt på Kon-Tiki Museet utenfor Oslo. Foto: 2009 av Daderot. Offentlig eiendom.

Flåten utstilt på Kon-Tiki Museet utenfor Oslo. Foto: 2009 av Daderot. Offentlig eiendom.

Museet har navn etter balsaflåten Kon-Tiki, som Heyerdahl og hans mannskap seilte fra Peru til Polynesia med i 1947. Det ble opprettet for å huse denne, og åpnet 15. mai 1950 under navnet Kon-Tiki-huset. Bygningen, tegnet av Frithjof Stoud Platou, sto fram til det nåværende museet ble bygget. I byggeperioden i midten av 1950-tallet for nybygget ble flåten sendt på en to år lang turne i Europa. Slik skaffet man midler i en periode flåten likevel ikke kunne utstilles på Bygdøy.

I 1957 ble det nye museet åpnet under sitt nåværende navn, også tegnet av Platou.

Fargelagt foto fra dokumentarfilmen. Foto: Fra Nasjonalbibliotekets bildesamling. Fotograf ukjent.

Fargelagt foto fra dokumentarfilmen. Foto: Fra Nasjonalbibliotekets bildesamling. Fotograf ukjent.

Den første bygningen ble satt opp igjen på Øvrevoll galoppbane i Bærum, der den utgjorde grunnkonstruksjonen i banens restaurant, Stallkroen, som åpnet i 1957. Bygningen ble revet i 2013 for å gi plass til boliger. Kon-Tiki-farer Erik Hesselbergs dekorasjoner i den opprinnelige bygningen ble gitt bort til speiderne i Bærum, og satt opp i speiderhuset deres.

I forbindelse med innplasseringen av sivbåten Ra II ble museet utvidet, denne gang med Otto Torgersen som arkitekt. Det utvidede museet åpnet i 1978.

I tillegg til Kon-Tiki og Ra II har blant annet museet en samling av gjenstander fra utgravninger på Påskeøya, herunder kopier av to av steinstatuene der, og gjenstander og kopier knyttet til andre ekspedisjoner og utgravninger, blant annet styreåren fra sivbåten Tigris (selve båten er ikke bevart).

På endeveggen bak Kon-Tiki-flåten malte kunstneren Jørleif Uthaug (1911-1990) i 1957 et heldekkende veggmaleri i forbindelse med oppføringen av det nåværende museumsbygget. Veggmaleriet viste flåtens ferd over Stillehavet i ulike stadier. I forbindelse med en oppussing/oppgradering av Kon-Tiki-museet 2012/2013, herunder restaurering av selve flåten, ble veggmaleriet tildekket og varig erstattet av et stort, moderne veggfotografi med maritimt motiv, og kan ikke lenger beskues. Tildekkingen av veggmaleriet var begrunnet i slitasje og et ønske om modernisering av utstillingen.

Leder for museet fra starten og til 1990, var tungtvannssabotøren og Kon-Tiki-fareren Knut Haugland. Nåværende direktør (fra 2015) er Martin Biehl.

 

Sporveismuseet Vognhall 5

Sporveismuseet Vognhall 5

Sporveismuseet Vognhall 5 på Majorstuen er åpent hver lørdag, søndag, mandag og tirsdag kl. 11.00 – 15.00 hele året. Besøk oss!

Program 2019

Programmet oppdateres fortløpende. Sjekk derfor informasjonssiden for det enkelte arrangement på våre sider på Facebook i tilfelle endringer eller kanselleringer. Her kan du lese mer om Majorstuen Ring og Bussringen.

  • Søndag 06.01.2019: Majorstuen Ring (veterantrikk): Innstilt pga. teknisk feil på vognen.

  • Søndag 03.02.2019: Majorstuen Ring (veterantrikk): Innstilt pga. teknisk feil på vognen.

  • Søndag 03.03.2019: Majorstuen Ring (veterantrikk): Innstilt pga. teknisk feil på vognen.

  • Søndag 07.04.2019: Majorstuen Ring (veterantrikk): Innstilt pga. teknisk feil på vognen.

  • Søndag 14.04.2019: Bussringen kl. 12.30 og 14.00 (guidet tur med veteranbuss)

  • Torsdag 18.04.2019 – mandag 22.04.2019: Sporveismuseet holder påskeåpent.

  • Torsdag 19.04.2019: Sporveismuseet holder åpent (LTF 52 år)

  • Søndag 05.05.2019: Majorstuen Ring (veterantrikk): Innstilt pga. teknisk feil på vognen.

  • Søndag 12.05.2019: Bussringen kl. 12.30 og 14.00 (guidet tur med veteranbuss)

  • Søndag 02.06.2019: Majorstuen Ring (veterantrikk): Innstilt pga. teknisk feil på vognen.

  • Søndag 09.06.2019: Bussringen (guidet tur med veteranbuss)

Vognhall 5

Sporveismuseet Vognhall 5 ligger på Majorstuen i Oslo. Byggingen av vognhallen ble påbegynt i 1913 og hallen ble tatt i bruk fra september 1914 for Kristiania Elektriske Sporvei. Den er tegnet av Paul A. Due. Hallen var Nord-Europas største med sine 2.074 kvadratmeter, 572 meter med spor og plass til opptil 75 vogner. Hallen kostet 125.000 kr. å oppføre (tilsvarer ca. 62 millioner i dag).

Hallen ble opprinnelig utstyrt med rulleporter. Disse ble byttet ut på begynnelsen av 30-tallet sving- og leddporter av treverk. I forbindelse med at det fra 1939 skulle stasjoneres gullfisker i hallen ble kurvene inn til sporene 23 – 26 lagt om slik at de lange og brede boggivognene skulle komme inn i hallen.

Sporene i hallene var nummerert i sekvens; hall 1 hadde spor 1 – 4, hall 2 spor 5 – 8, hall 3 spor 9 – 12, hall 4 spor 13 – 18 og hall 5 altså spor 19 – 26.

Fram til sammenslåingen av Kristiania elektriske Sporvei og Kristiania Sporveisselskab i 1924, huset hallen bare KES’ vogner. Etter sammenslåingen av selskapene til Oslo Sporveier ble driften konsentrert om de to største hallene mens hall 1 primært ble brukt til verkstedformål, hall 2 ble tatt ut av produksjonen og omgjort til bensinstasjon og bilverksted mens hall 3 huset arbeidsvogner etc.

Majorstua stasjon betjente primært de linjene som passerte i Majorstu-krysset som linje 1, 2, 5, 6, 11, 12, 15.

Gullfisker ble stasjonert i hallen fra 1939 (linje 1 og 5). Det var plass til 16 gullfisker i hallen, fire på hvert spor. Fra 1952 – 53 overtok Høka-vognene gullfiskens plasser.

Majorstua ble avviklet som driftsstasjon i årene 1964 – 66; siste ordinære trikk ble parkert i hallen 22. mai 1966. Hallene 4 og 5 ble deretter nyttet som lagerhaller for overflødige gamle vogner fram til slutten av oktober 1967. Dette var vogner som avventet hogging.

Fra 1967 ble denne oppgaven tatt over av Vålerenga vognhall, og sporene til hallene ble fjernet med unntak av to spor i den lille vognhall 3 hvor det stod snøploger og de den gang få museumsvognene. Vognhallen ble deretter leid ut til diverse formål utover 70-tallet.

Lokaltrafikkhistorisk forening flyttet inn i 1983 og åpnet museet første gang i 1985. I perioden 1995 – 1996 ble bygningen oppgradert og hele utstillingen ble bygget opp på nytt. Vognhallen fikk igjen sportilknytning mot resten av trikkenettet i 1994.

Gjennom årene som har gått har utstillingene stadig blitt fornyet og nye områder i hallen blitt tilgjengeliggjort for publikum.

Bygget eies i dag av Oslo kommune v/ Kulturetaten og leies av Ruter AS. Bygningen disponeres av Lokaltrafikkhistorisk forening for drift av Sporveismuseet.

sporveismuseet.no

Popsenteret

POPSENTERET er et museum og opplevelsessenter som holder til på Grünerløkka i Oslo, og er stedet for deg som ønsker å vite mer om og oppleve norsk populærmusikk på en helt ny måte. Fra Adolf Østby og Rocke-Pelle til Satyricon og Susanne Sundfør, fra Chat Noir til Øyafestivalen - sammen med hundrevis av andre artister og begivenheter, og ikke minst rariteter og tekniske nyvinninger, presenterer de vår omfattende og imponerende musikkhistorie.


DIGITALE INSTALLASJONER, UTSTILLINGER OG INTERAKTIVE OPPLEVELSER
For å presentere dette på en levende måte har vi samlet inn klenodier, plater, bilder, plakater, video og alt annet som er av populærmusikalsk interesse, og presentert dette både digitalt og fysisk. Senteret består av fire etasjer og tilbyr både digitale installasjoner, temautstillinger og interaktive opplevelser som Artiststasjoner og Tidsmaskin. Søk frem dine favorittlåter, beste minner og store festivalopplevelser. Syng inn norske hits i studio og design eget platecover, eller få artistopplevelsen i storformat med Sceneskrekk.

Som et moderne opplevelsessenter og arrangementshus fokuserer vi dog ikke bare på historie – vi er også opptatt av hva som rører seg i dagens musikkbilde spesielt og hvordan fremtidens musikk-Norge vil se ut. Med faste og skiftende utstillinger og engasjerende arrangementer bys det på opplevelser helt utenom det vanlige.

ARRANGEMENTER
Popsenteret tilbyr et bredt spekter av arrangementer – både egne og i regi av andre. Se kalenderen for oversikt.

Vi leier også ut lokaler til arrangementer. Les om utleietilbudet vårt.


SPENNENDE SKOLEOMVISNINGER
Gjennom omvisningsopplegg kan skoleungdom lære om kulturhistorie, Oslo-historie, Norges-historie, medieutvikling og musikkutvikling - med populærmusikalske briller på. Lek og læring er stikkord for barn og voksne som besøker opplevelsessenteret og besøket kan tilpasses på mange måter. Bestill omvisning i dag!
 

BURSDAGSFEIRING OG SPESIELLE ANLEDNINGER
Har du bursdag, et forestående jubileum, arrangerer du et utdrikningslag eller har bedriften din noe spesielt å markere? Legg feiringen til Popsenteret og få en dag full av opplevelser! 
 

Velkommen til POPSENTERET!

popsenteret.no