Lene Baadsvig Ørmen
If You Please
Overlyssalen
16. januar – 16. februar 2025
Lene Baadsvig Ørmens kunstnerskap tar utgangspunkt i en filosofisk og antropologisk tilnærming til menneskets rolle som art i et større biologisk mangfold av liv. Hun jobber hovedsakelig med skulptur i en praksis preget av eksperimentell tilnærming til materialer og håndverkstradisjoner i en undersøkelse hvor abstrakte og figurative uttrykk belyser menneskets relasjon til sine omgivelser. Hennes arbeid beveger seg mellom det to- og tredimensjonale i skjæringsfeltet mellom det håndgjorte og det digitalt produserte.
«En fluefisker binder sine egne imitasjoner av fluer. Et nitidig håndarbeid, utvist med intellektuell kløkt, hvor målet er å lure fisken til å bite på. Denne moderne fritidssysselen er i utgangspunktet harmløs. Fluefiskeren får kanskje utløp for et instinkt, utviser mindre stress i hverdagen og får mestringsfølelse i å vinne over noen. Hen får en meditativ ro i naturskjønne omgivelser. Fisken blir ikke drept og fortært. Snarere blir den sluppet fri, muligens traumatisert, med et smertefullt sår i ganen.»
I If You Please anvender Baadsvig Ørmen fluefiske som en metafor for å utforske manipulasjon som sosial praksis. Fluefiske, der fiskeren binder imitasjoner av fluer for å lokke og fange fisk, tjener som et utgangspunkt for å reflektere over menneskelig adferd. Denne praksisen, som tilsynelatende er uskyldig, inneholder samtidig en form for kontroll og overtakelse; fisken fanges for så å slippes fri, men ikke uten konsekvenser.
Gjennom dette konseptuelle rammeverket undersøker Baadsvig Ørmen hvordan manipulasjon påvirker relasjoner og virkelighetsforståelser. Hun reflekterer over hvordan vi former og omformer våre omgivelser, ofte uten klar bevissthet. Baadsvig Ørmen stiller spørsmål ved selvet og dets grenser: Hvor begynner det ene mennesket, og hvor slutter det andre? Hvordan påvirker persepsjon vår forståelse av sannhet, enighet og uenighet når vi ikke deler et felles perspektiv?
Slik fluefiskeren binder sine egne fluer lager Baadsvig Ørmen sine egne imitasjoner av agn i form av tre større skulpturer abstrahert gjennom en sammensmelting av figurative og nonfigurative elementer. Verkene, delvis innrammet i søyler, er konstruert av rustfritt stål, betong og silikon, hvor de industrielle materialene kombineres med komplekse overflatestrukturer og mønstre i en dynamisk dialog mellom struktur og form. Arbeidene bryter med forventninger til proporsjoner og dimensjoner, og slik utforskes samspillet mellom det vi selv legger til i persepsjonen og hva som er realitet.
Ved å forene estetisk romlig manipulasjon med skulpturenes assosiative kvaliteter, genererer Baadsvig Ørmen et surrealistisk narrativ, en fortelling som speiler kompleksiteten i menneskelige relasjoner og de subtile mekanismene som former vår forståelse av virkeligheten. Med If you please berører Baadsvig Ørmen det irrasjonelle i menneskets natur og en underliggende lengsel etter tilhørighet – til naturen, til andre mennesker, og til oss selv.
Lene Baadsvig Ørmen (f. 1984, Fredrikstad) har en mastergrad fra Kunstakademiet i Oslo (2013) og en bachelorgrad fra Kunsthøgskolen i Bergen, avd. fotografi (2008). Ørmens arbeider er representert i både private og offentlige samlinger, bl.a. Nasjonalmuseet, Stavanger Kunstmuseum, Stortinget og Oslo kommune. Hun har laget utsmykning for KORO ved UiT Narvik og deltatt i residencyprogram ved HIAP i Helsinki (2017) og Residency Unlimited i New York (2015). I 2022 publiserte hun sin første monografi, 0, med Hordaland Kunstsenter og Lugemik Publishing.
Baadsvig Ørmen har de siste årene hatt solo- og duoutstillinger ved ISCA Gallery (2024), HULIAS Cantina, Italia, Hordaland Kunstsenter, Bergen (2020), Norsk Billedhuggerforening, Oslo (2019), Gallery Augusta, Helsinki (2016), Kunstnerforbundet (2016), UKS (2015), Kunsthall Stavanger (2015) og Another Space, København (2014). Gruppeutstillinger hun har deltatt i mellom 2016-2023 inkluderer: BLUNK Trond Mohns samling, Stavanger Kunstmuseum, Abundance Galleri F15, Moss, Parallellement ved Hermetiske skygger, Oslo, Herfra ved Galleri Opdahl, Stavanger, Coast Contemporary, Fiskars Village Art Biennale, Finland, Klorofyll og kapital ved Akershus Kunstsenter, Nothing You Have To Understand ved Galereie Mikael Andersen, København, Oslo Museum for Samtidskunst ved Kunsthall Oslo, Skissen ved Tegnebiennalen, Oslo (2016) og Dating Service ved Autocenter i Berlin.
Ruby Paloma har skrevet en tekst som følger med utstillingen. Paloma er kurator og skribent, bosatt i Oslo.
Utstillingen har mottatt støtte fra Billedkunstnernes Vederlagsfond (BKV) og Kulturrådet.
Inga-Wiktoria Påve
Dolla addos fámu // i skymningstimmen jag dristar mig
Salene i 2. etasje
16. januar — 16. februar 2025
Inga-Wiktoria Påves kunstnerskap er dypt forankret i hennes kulturelle arv, hvor samiske tradisjoner er gjennomgående og manifesteres i materialvalg, formspråk og fargebruk. I utstillingen Dolla addos fámu // i skymningstimmen jag dristar mig viser Påve fargesterke malerier, en duodjibasert skulptur og en installasjon i silke, sølv, messing, skinn, tre og andre materialer hentet fra den arktiske naturen i hennes hjemtrakter.
Utstillingen tar oss med til leirbålet – arnestedet for historiefortelling – og på en reise mellom ulike dimensjoner. Kunstverkene blir portaler til en annen virkelighet, til menneskets indre natur og skjulte verdener som bare eksisterer bortenfor stjernene. Portalene er alle ulike, noen er kun en tynn hinne mellom oss og en annen virkelighet. Guohpasat, kvinnelige sjamaner, inviterer betrakteren til å sveve med røyken ut gjennom ljoren og følge vindens strømninger.
Samisk kvinnekraft preger Påves verk i ulike former. Fra konkrete kvinneskikkelser som står som symboler for samisk identitet, ulike duodjitradisjoner og forbindelsen mellom fortid og nåtid, til en mer åndelig tilstedeværelse i andre verk. En omsorgsfullt utført komse venter på det nyfødte barnet som skapes og beskyttes av Máttáráhkká. Denne stammoren og modergudinnen er også til stede i flere av maleriene.
Påves fargerike og ekspressive verk er både en visuell hyllest til samisk kultur og påminnelse om å ta vare på tradisjoner som har gått i arv i generasjoner. Hun sanker og bearbeider naturmaterialer for hånd for å skape varige kunstverk og fremmer med dette diskusjoner om forholdet mellom mennesker og miljø. Kulturell bærekraft, tradisjonelt håndverk og spørsmål om identitet er grunnleggende temaer i hennes kunstneriske praksis.
Gjennom utstillingen oppfordrer Påve oss til å reflektere over våre røtters betydning for vår egen eksistens. Utstillingen inviterer oss til å utforske vår indre natur og vurdere hvordan denne påvirker den ytre verden. Slik kan Påves utstilling forståes ikke bare som et møte mellom betrakteren og kunstverket, men som en ubrutt dialog mellom individ og fellesskap, mellom arv og samtid.
Inga-Wiktoria Påve (f. 1990) er en billedkunstner og duodjiutøver tilhørende en reindriftsfamilie fra Láttevárri/Lannavaara i Giron/Kiruna kommune, Nord-Sverige. Hun har utdanning i kunst fra Gotlands Kunstskole og Umeå Universitet, der hun også har studert nordsamisk. Hun har også fordypet seg i duodji ved Samernas utbildningscentrum i Jåhkåmåhkke/Jokkmokk. I tillegg til billedkunst og duodji, arbeider hun med illustrasjon og har bidratt til flere romaner og diktsamlinger, deriblant flere titler nominert til Nordisk råds litteraturpris og barnebokpris. Den siste boken som mottok en slik nominasjon, Leŋges hearggi sáhčal fatnasa (2023), er skrevet av hennes ektemann, Fredrik Prost og utgitt eksklusivt på nordsamisk.
Påve har mottatt utmerkelsen Årets unge kunstner ved Riddu Riđđu festivalen i Kåfjord, Nord-Troms. Hun kan vise til en rekke separat- og gruppeutstillinger i Sápmi, Sverige og internasjonalt, blant annet Àbadakone ved National Gallery of Canada i Ottawa, NONAM i Zürich, Sveits, og Affordable Art Fair i Stockholm.
Nils Elvebakk Skalegård
Myriader
Vindussalen og Kabinettet
16. januar — 16. februar 2025
Verden er et mylder
Jeg ønsker å omfavne det
Det store, det lille, det vakre, det stygge, det personlige, det naturlige, det forsiktige, det barduse, det vaklende, det ikoniske, det smuldrende, det væskende, det harmoniske, det teknologiske, det syntetiske, det organiske, det rene, det støvete,
men speilet går igjen
Det er fordi midt i dette mylderet
Er det en ting som går igjen
Og det er deg
Skalegårds kunstnerskap har de siste årene hatt fokuset rettet mot begrepet “rastløshet”. I lys av vår tids mentalitet, ser han rastløshet som sentralt i forhold til hvordan vår oppmerksomhet har antatt en flyktig form. Fokuset er springende og flyter ut i en hvileløs søken mot et suksessivt neste. Dette kommer til uttrykk i hans serie av materielle og formale undersøkelser med den samlende tittelen Just A Restless Feeling. Serien ble påbegynt i 2013 og omfatter over 100 arbeider som innenfor ulike kontekster har vært presentert i skandinaviske utstillinger.
Brent, uglasert steingodsleire er et element som utgjør en fellesnevner i Just A Restless Feeling. Etter hvert har flere materialer blitt inkorporert i skulpturene, dette for å identifisere en høyere grad av kompleks mening. Felt av innrissede narrativer og abstrakte figurer får utfolde seg over større keramiske flater. I relieffenes motiver avbildes fenomener som er gjenkjennelige fra vår egen kultur. Skulpturene, slik de er sammensatt, kan romme organiske eller amøbeliknende gestalter. Kombinert med relieffene, bygger dette opp under en intensjonell disharmoni som legger verket åpent for en flertydig lesning.
Myriader føyer seg inn som nyeste produksjon i serien Just A Restless Feeling. En ansamling av fysiske objekter gir assosiasjoner til et myldrende univers hvor koblinger og hendelsesforløp oppløses i en anakronisme. Utstillingen viser til en ukonvensjonell bruk av materialer og teknikker. Mediene keramikk, tekstil og video inngår som de mest sentrale. Videoverket har opptak fra en skog utenfor Svendborg i Danmark i 2023. Kameraføringen synes å mangle tyngdekraft og er tidvis forvirrende. På utstillingssalens vegger er fem lange silkedraperier montert hengende i stålstrenger. De danner et mykt, visuelt innslag i en ellers rådende tilstand av friksjon og ambivalens.
Nils Elvebakk Skalegård (f. 1983, Tromsø) har kunstutdannelse fra Bergen, Århus og Gøteborg. Han bor og arbeider i både Norge og Danmark. Siden 2009 har han stilt ut i Skottland og ved en rekke anledninger i de skandinaviske landene, blant annet i Bergen Kunsthall, Norsk Skulpturbiennale, Malmö Konsthall og OK Corral i København.
Takk til Galleri F 15 for utlån av prosjektrom i forberedelsene til utstillingen.
Utstillingen har mottatt støtte fra Billedkunstneres Vederlandsfond (BKV).
Kunstnerforbundet
Kjeld Stubs gate 3, 0160 Oslo
Tirsdag – fredag kl. 11 – 17
Lørdag – søndag kl. 12 – 16
Mandager stengt.
Telefon +47 23 31 02 40
E-post info@kunstnerforbundet.no