Performance-trilogi med norrønt tema i Oslo sentrum:
SEA SWALLOW ME
Et mytelandskap i Spikersuppa
Helgen 17.–19. januar forvandles Spikersuppa til et sted for norrøn kosmologi og øyeblikksvevander!
I samarbeid med Spikersuppa lydgalleri og scenekunstkompaniet Øy inviterer Lilium Redwine (også kalt Ultrademon), Maiken Rye og Elinor Hasselberg til en interaktiv performance-trilogi som undersøker hvordan myter kan skape forbindelser i en verden preget av høyteknologi.
I SEA SWALLOW ME foreslås det å bruke mytologi som en måte å forstå vår moderne tid, naturen, været og universet på. Kunstnerne vekker den norrøne spåkvinnen Volven til live, og gjennom performance-trilogien gir hun stemme til skjebner eldre enn oljen og fremtider lysere enn solen.
Burnt ring av Lilium Redwine (Ultrademon)
Fredag 17. januar kl. 14.00, 16.00 og 18.00
Varighet: 30 minutter
Voluspå av Elinor Hasselberg
Lørdag 18. januar kl. 16.30
Varighet: 45 minutter
Hurricane Season av Maiken Rye
Søndag 19. januar kl. 12.00
Varighet: 45 minutter
“Burnt Ring” er et frossent lydvandring (eller skøytestykke?) komponert av Lilium Redwine (Ultrademon), som dokumenterer samarbeidsverk med Elinor Hasselberg fra 2022-2024. Stykket reinterpreterer det norrøne diktet Skírnismál, og blander feltopptak, opptredener og komposisjoner skapt under liveforestillinger og installasjoner med samme navn. Verket utforsker den eneste “kjærlighetshistorien” i den norrøne litteraturen, basert på tvang og forbannelser, begjær og galskap. Rubee Feagan fremfører fragmenter av diktet som er gjenoppsatt av Elinor Hasselberg.
"Voluspa" er en liveopptreden skrevet og regissert av Elinor Hasselberg, som tolker den norrøne myten om en heks som vekkes fra sin søvn for å fortelle historien om tidens begynnelse og slutt. Forestillingen akkompagneres av musikk komponert av Ultrademon (Lilium Redwine) og fremføres av Maiken Rye.
“Hurricane Season” er et tekstarbeid og en performance av Maiken Rye som utforsker forholdet mellom kollektive / personlige virkelighetsforståelser, og myteskapingen som foregår i konstruksjonen av konspirasjonsteorier. Performancen er skapt i dialog med Elinor Hasselbergs nytolkning av Voluspå og inspirert av den moderne myten om 52-hertz-hvalen.
Trioen Redwine, Hasselberg og Rye ønsker å se hvordan nye mytologier kan oppstå i møte mellom kunst og publikum i det offentlige rommet, hvor de avklarte grensene mellom de to oppløses. Denne helgen vil alle som befinner seg i Spikersuppa bli medforfattere i mytenes utfoldelse, og være med på å skape nye narrativ i det urbane landskapet mellom Stortinget og Nationaltheatret. Hvilke uventede forbindelser kan oppstå?
___
Bli med å utforske grenselandet mellom verdener! Stå mellom splittede skjold i sverdenes dal, med profetier om verdens ende og ny begynnelse!
Performance-trilogien er basert på et forprosjekt støttet av Kulturrådet. Medprodusenter for SEA SWALLOW ME er Spikersuppa Lydgalleri og scenekunstkompaniet Øy. Noe av tekstmaterialet er skapt i samarbeid med Dramatikkens Hus.
Spikersuppa lydgalleri (etab. 2014) består av fire høyttalere midt i en skøytebane i Oslo sentrum ved Karl-Johan, mellom Nationaltheatret og Stortinget. I stedet for å vise samtidskunst i et galleri eller museum, skaper Spikersuppa lydgalleri et rom for samtidskunst utenfor de institusjonelle rammene. Lydgalleriet fremmer et ønske for et mer poetisk samfunn, hvor kunst er en integrert del av døgnet og hvor vi prøver å stille bedre spørsmål. Her presenteres et mangfold av musikk og lydkunst, i tillegg til hendelser, alternativ atferd og intervensjoner – alt med mål om å være katalysatorer for uventede møter og refleksjoner over hvordan disse skapes.