Back to All Events

Utstillingsåpning: Øystein Wyller Odden - Hauge kirke

  • Adresse og sted for utstillingen: Atelier Nord 2 Olaf Ryes plass Oslo, Oslo, 0552 Norway (map)

Arrangement av Atelier Nord


Øystein Wyller Oddens utstilling Hauge kirke tar utgangspunkt i historien til Olaf Ryes plass 2, bygården som i dag huser Atelier Nord og flere kunstnerstudioer. På begynnelsen av 1900-tallet var bygget et viktig religiøst samlingssted for arbeiderne på Grünerløkka, først som menighetshus og senere som kirke for Hauge menighet.

I 1917 ble det som i dag er Atelier Nords gallerirom viet til kirke. Rommet fikk etter hvert en altertavle som avbilder Kristi oppstandelse, malt av kunstneren Paul Widerøe i 1921, og et for sin tid stort kirkeorgel, bygget av Olsen & Jørgensen i 1924. Kirken ble lagt ned i 1938, og inventaret ble spredt rundt i Oslo.

I utstillingen har Wyller Odden skapt en stedsspesifikk installasjon som fletter sammen bygningens religiøse fortid og sekulære nåtid. Den inkluderer en eksperimentell rekonstruksjon av orgelet som en gang tilhørte kirken. Orgelpiper fra samme periode og orgelbygger er plassert på sokler funnet på Atelier Nords lager. For å gjøre det mulig å lage lyd, har Wyller Odden laget et vindsystem som er innlemmet i soklene.

Orgelpipene spiller en stor akkord basert på Wyller Oddens analyse av et opptak av stillheten i lokalet på nattestid. De elleve mest dominerende frekvensene i opptaket har fått hver sin korresponderende orgelpipe. Et tilhørende videoarbeid studerer rommets arkitektur og teknologi, samt altertavlen som en gang stod i kirken. Denne har i lengre tid vært lagret i en kjeller på et krematorium i Oslo.

Øystein Wyller Odden (f. 1983, Notodden) er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo og har hatt separatutstillinger ved blant annet Fotogalleriet (2011), Nordnorsk Kunstnersenter (2016), Kunstnerforbundet (2018), og Trøndelag Senter for Samtidskunst (2023). Han har deltatt på gruppeutstillinger ved Oslobiennalen, Henie Onstad Kunstsenter, Leopold-Hoesch-Museum og Tegnerforbundet.

Hauge kirke er en del av hovedprogrammet til Ultimafestivalen og er produsert av Atelier Nord. Utstillingen er laget med støtte fra Kulturrådet, Kunstsentrene i Norges regionale prosjektmidler og Fond for lyd og bilde.

I forbindelse med Hauge kirke er det laget en publikasjon i serien Atelier Nord Files med et essay av litteraturkritiker Live Lundh. Denne kan hentes gratis i galleriet.

-----------------
Dato: 06.09.24 – 13.10.24
Sted: Atelier Nord, Olaf Ryes plass 2 (inngang fra Sofienberggata)
Åpningstider: torsdag og fredag 15-18, lørdag og søndag 12-17
-----------------