Morten Jensen Vågen / Xiao Zhiyu / Richard Alexandersson
Bærum Kunsthall ønsker velkommen til tre nye utstillingsåpninger:
Multitool – Morten Jensen Vågen
untitled: 4020-5422 – Xiao Zhiyu
homenothome – Richard Alexandersson
Utstillingene åpner torsdag 8. september kl 18:00 – 20:00
Øvrige åpningstider 8. september – 2. oktober er som følger:
Tor - fre: 16:00 – 19:00 Lør - søn: 12:00 – 16:00
///
Multitool
Morten Jensen Vågen
8. september – 2. oktober
I sitt kunstnerskap utforsker Morten Jensen Vågen metoder for fysisk hacking, utnytting av smutthull, kamuflasje og infiltrering. Vågen låner elementer fra subkulturer som befinner seg på ytterkanten av samfunnet, som for eksempel aktivistiske miljøer, subkulturer med urban tilknytning, og selvbergere. Vågen arbeider både med etterligninger av hverdagslige og urbane objekter som en kamufleringsstrategi, og med prosjekter der materialer fra byrommet brukes til å lage redskaper med. Prosjektene har ofte en iboende humor, samtidig som de kan fremstå som samfunnskritiske. Vågen er en kunstner som arbeider og tenker med hendene, og gjør-det-selv mentaliteten har fulgt ham hele livet.
Til utstillingen Mulitiool i Bærum Kunsthall presenterer Morten Jensen Vågen en helt ny videoinstallasjon. Etter et firemåneders langt opphold i Paris har Vågen laget et dokumentarisk videoprosjekt som følger prosessen fra innsamling av materialer til ferdig «produkt». Materialer som skruer, bolter, muttere, skiver og skrapmetall som ligger henslengt i veikryss og langs anleggsgjerder har blitt brukt til å lage et multiverktøy. Uten hjelp av eksterne verktøy har Vågen tatt i bruk metoder som minner om hvordan primitive våpen lages i fengsler. Som for eksempel sliping langs vegger, hamring med ulike gjenstander og boring av hull ved hjelp av en selvborende skrue. Inspirert av instruksjonsvideoer er prosessen videodokumentert fra et førstepersonsperspektiv, og videoen demonstrerer hvordan verktøyet utvikler seg steg for steg.
Morten Jensen Vågen (f.1987 Haugesund) har bachelor og master i billedkunst fra Kunstakademiet i Oslo, og ble uteksaminert i 2017. Vågen har nylig stilt ut i Novi Sad i Serbia som en del av Europeisk Kulturhovedstad. Tidligere har han vist arbeider på 222T i Oslo, Billedhoggerforeningens Skulpturtriennale i 2021, Kurant visningsrom i Tromsø, Østlandsutstillingen, Høstutstillingen, Deichman Bjørvika, Stavanger Kunstmuseum, Hulias i Oslo, BOA, Studio 17 i Stavanger, Nasjonalmuseet i Praha, og Haugesund Kunstforening. Vågen er innkjøpt av Haugesund Kunstforening og Oslo Kommunes Kunstsamling.
Utstillingen er støttet av Ingrid Lindbäck Langaards stiftelse og @Kulturrådet
///
untitled: 4020-5422
Xiao Zhiyu
8. september – 2. oktober
Xiao Zhiyu utforsker forestillinger om kunstutstilling som et eget medium, gjennom diskursive materielle maleripraksiser. En rematerialisering av gjenstander og kropper får en sentral rolle. Å skape en utstilling, noe som kan oppfattes som et kraftig medium i seg selv, inneholder for Zhiyu en konstruksjon av et relasjonelt rom for økt åpenhet og inkludering. Samtidig muliggjør utstillingsformatet en rematerialisering og kontekstualisering av disse diskursive praksisene.
Utstillingen untitled: 4020-5422 i Bærum Kunsthall viser fram en uredigert del av kunstnerens maleriarkiv. Maleriene og deres flytende dataark er montert i koderekkefølge, slik de er åpnet på skjermen, ved et resultat av søk etter dimensjonen «40 x 30 cm», i perioden fra 2020 til 2023. Arkivet er organisert i stigende rekkefølge, der hvert maleri hvert maleri er fulgt av en kode som inneholder deres materielle informasjon sammenfattet. Dette settet med digital informasjon er både en samling visuell dokumentasjon av malerier indeksert presist til de korresponderende fysiske lerretsobjektene, så vel som et aktivt billed-apparatur som former kunstnernes relasjon til dem og til hukommelsesrestene bak dem.
Zhiyu fokuserer på katalogiseringsprosessen som et laboratorium for kontemplasjon. Samtidig er dette en omfattende oversikt over både en del av et arkiv og en stor gruppe verk. Utstillingen inkluderer derfor også tomrom, der noe fysisk som tilhører den digitale informasjonen i databasen mangler. Uten mulighet til å fange materialiteten i objektet, men med mulighet til å rekonfiguere dets spor og til å gripe et øyeblikk av dets eksistens gjennom et sett av digitale egenskaper, er subjektet for installasjonen selve kodene som navngir både objektet og filen i seg selv.
Xiao Zhiyu (f. 1995, i Kina) er en Helsinkibasert kunstner som for tiden ferdigstiller sin MFA i maleri ved Kunstakademiet i Helsinki. Hans undersøkelser dreier seg hovedsakelig om samtidens persepsjon av relasjonen til det å skape malte objekter. Zhiyu har studert ved Minneapolis College of Art and Design og Aalto Universitetet i Helsinki før han tok en BFA i maleri ved Accademia di Belle Arti di Firenze. Nylige utstillinger inkluderer separatutstillingen ”Qualche Nostro Ieri” ved Studio Salotto, Milano, ”Kuvan Kevät 2022” ved Kuva Tila, Helsinki og gruppeutstillingen ”A Bend of the Shores” ved P145, i Berlin.
Utstillingen er støttet av Centret för konstfrämjande (Taike) i Finland.
///
homenothome
Richard Alexandersson
8. september – 2. oktober
I Richard Alexanderssons arbeid med skulptur og video bruker han CGI* som et verktøy for å utforske drømmeaktige visuelle univers der troper fra fiksjon blandes med nitide studier av det hverdagslige og med stream-of-consciousness tegninger og tekster. Slik reflekterer han rundt persepsjonens virituelle og flytende karakter, minner, selvet og autentisitet.
I utstillingen homenothome i Bærum Kunsthall presenterer Alexandersson et utvalg arbeider fra pandemiårene. Verkene utforsker minner fra en brutt tidslinje, simulerte visualiseringer av sinnets til tider upålitelige projeksjoner. I skulpturserien «HNH_» har kunstneren søkt i sitt arkiv av digitale ressurser, skisser og eksperimenter etter oversette detaljer og tapte kontekster, som han så har gitt en sjanse til å bli forevigede som avtrykk i 3D-printede flater. Ved å bruke avansert billedfortolknings-AI som en kunstnerisk sparringspartner, blir disse skjøre collagene et samarbeid mellom det menneskelige og ikke-menneskelige. Slik formes en taktil historie av kunstnerens underbevisste prosesser og forglemte intensjoner.
Richard Alexandersson (f. 1982, Göteborg) bor og jobber i Oslo. Han har har en MFA fra Statens Kunstakademi/KHiO, 2011. Arbeidene hans har vært vist ved en rekke institusjoner i Norge og utlandet, bl.a på Fotogalleriet, Akershus Kunstsenter, Kunsthall Oslo, Galleri 54 (Göteborg, SE), Riga Photography Biennale (LV), Interstitial (Seattle, USA). Charlotte Steet Foundation (Kansas City, USA).
(CGI* står for Computer Generated Imagery)