Norsk Billedhoggerforening er stolte av å presentere en stor retrospektiv utstilling med Marit Benthe Norheim som åpner 18. januar 2024.
Utstillingen blir Norheims mest omfattende presentasjon i Norge noensinne, og vil vise arbeider helt fra akademitiden til i dag. Norheims monumentale skulpturer vil ikke kun fylle hele Billedhoggerforeningens villa, men også ta over skulpturparken når den rullende skulpturelle installasjonen Campingkvinner ankommer søndag 7. januar.
Medmenneskelighet, omsorg og fellesskap er kjerneverdier i Norheims liv og praksis. Kvinnen som opphav til liv, som morsfigur og som fruktbart vesen er ofte tematisk omdreiningspunkt og motiv i skulpturene, utført med en varm og ofte humoristisk tilnærming. Mønstringen hos Billedhoggerforeningen vil fortsette å utfolde seg gjennom utstillingsperioden, og det er flere spennende arrangementer i vente. Følg med i våre kanaler fremover!
Utstillingen er støttet av Sparebankstiftelsen DNB og Kulturrådet.
CAMPINGKVINNER
EN RULLENDE SKULPTURELL INSTALLASJON AV MARIT BENTHE NORHEIM
Befinner seg i skulpturparken 18.01 - 03.03 som del av utstillingen Mitt skip er lastet med liv. Campingkvinnenes interiør og lydkomposisjoner kan oppleves i galleriets åpningstid.
Campingkvinner er en rullende skulpturell installasjon av Marit Benthe Norheim (f. 1960) med inkorporert musikk av komponist Geir Johnson. Prosjektet er skapt i forbindelse med Europeisk Kulturhovedstad Stavanger 2008, og de mobile skulpturene har reist nesten uavbrutt siden den tid i både Norge, Danmark og Island. Campingkvinnene er fem skulpturer bygget over gamle campingvogner. De illustrerer fem forskjellige kvinnetyper, og utfordrer de kvinnelige arketypene i et feministisk og humoristisk formspråk. De inviterer til både provokasjon, fordypelse og refleksjon, og er blitt til i samarbeid med kvinner fra hele verden.
Den bærende idéen og samtidig den indre armeringen i betongskulpturene er funksjonelle campingvogner fra seksti- og syttitallet. Kvinneskulpturens torso vokser ut av taket, slik at campingvognen fungerer som figurens skjørt. Skulpturene er åpne installasjoner som publikum kan gå inn i. Skulpturenes indre rom er bearbeidet på ulike måter, både visuelt og med spesialskrevet musikk.
OM DE FEM CAMPINGKVINNENE
SIRENEN er en frister og forfører som det mytologiske vesenet, som med sin sang lokker sjømenn til seg, før de så havner i skipbrudd. Det er en kvinnerolle som både tiltrekker og frastøter, og som gjennom historien og i dag fordømmes på ulike måter. Inni er Sirenen kledt med rosa betong, og det spilles heftig og forførende sang av Siri Torjesen.
BRUDEN sine slør folder seg over vognen som en kappe, og paret foran på vognen skal nå tilsynelatende fullbyrde ekteskapet. Ekteskapet er i de fleste kulturer en ramme for slektens videreførelse, men det rommer også kompliserte forhold. Inni sees bryllupsbilder fra mange deler av verden, og flere stedet sees de vanskelige vilkårene en brud kan leve under. Bryllupsmusikken er samlet fra bl.a. afrikanske, indiske, jødiske, irske, amerikanske og europeiske kulturer.
CAMPINGMAMA er både mektig, kjærlig og omsorgsfull, men slik som i morsrollen kan det oppleves nesten kvelende å motta hennes kjærlighet. Det innvendige rommet er tapetsert med fotografier av campinglivet på godt og vondt. Musikken er klassiske norske barnesanger, som foreldre synger for barna ved sengetid, sunget av Siri Torjesen.
FLYKTNINGKVINNEN er på vei forover – sterk, sårbar og på vakt. Inne i henne finnes erfaringens rom, fremstilt i porselensmosaikk laget av barn og flyktningkvinner. Med flukt som tema oppleves både sorg og håp. Hva ville du tatt med deg hvis du plutselig skulle flykte? I musikken leser Tora Augastad Beleiringstilstand av palestinske Mahmoud Darwish.
MARIA BESKYTTEREN er basert på den kristne symbolikken om Jomfru Maria og kvinneskildringen om beskyttelse og barmhjertighet, men hun bærer også på smerten av å ha mistet et barn. Inne i Maria Beskytteren ligger den døde Kristus omgitt av forskjellige vesener. Musikken, fremført av Trio Medieval, er inspirert av korverket Illegris Miserere, som i mange år kun kunne høres i Det Sixtinske Kapell.
Marit Benthe Norheim (f. 1960) er en norsk kunstner som siden 1996 har vært bosatt i Danmark. Hun har stått for en lang rekke offentlige utsmykninger i Danmark, Norge, Sverige, Grønland, Island og Storbritannia. Mange av hennes arbeider er modellert i betong, og hun lager ofte kvinneskikkelser. Etter ett år i lære hos Gunnar Torvund ble hun utdannet ved Vestlandets Kunstakademi, Bergen (1980–1984, ett av årene på reise i Europa) og ved Royal Academy of Arts, London (1984–1987). Hun er representert i flere offentlige samlinger, bant annet Nasjonalmuseet i Norge og Ny Carlsberg Fondet i Danmark.
Norheim arbeider med publikumsinvolvering, mobilitet og nærhet, og har utført en rekke prosjekter som er enorme i både sin størrelse og geografiske utstrekning. Heriblant er det relevant å nevne «Rullende engler», 16 rullende skulpturer i betong med innstøpte elektroniske lyder av komponist Geir Johnson. Englene har bl.a. vært på reise i Oslo, så til Wick i Scotland, til London på Trafalgar Square og Church of St. Martin in The Fields, og siden til Salisbury Cathedral. Deretter har prosjektet Campingkvinner kjørt på egne hjul i store deler av Norge, Danmark og Island (Reykjavik Arts Festival).
Skulpturene er bygget over gamle campingvogner og ble til i forbindelse med Stavanger som Europeisk Kulturhovedstad i 2008. De seilende kunstinstallasjonene «Life-boats» er Norheims seneste og største prosjekt, og ble sjøsatt for første gang i forbindelse med Europeisk Kulturhovedstad Aarhus 2017. Siden det har båtene reist gjennom over 60 havner i bare sine to første år.