Back to All Events

17. mai i Oslo - Program 2020

  • Oslo Karl Johans gate Oslo, Oslo Norway (map)

17. mai 2020 i Oslo

Arrangementer og seremonier

59576513_1084244411760724_4129534596096196608_o.jpg

Her ser du hva som skjer til ulike tider i byen

07:00 Koralmusikk

Oslo Janitsjar og Ruseløkka Janitsjarorkester spiller utenfor utvalgte kirker

08:30-10:10 Bekransninger

Bekransningene finner sted mellom 08:30 og 10:10. Alle bekransningene kan du følge digitalt i år og de sendes fortløpende på Facebook. 

Tale og kransenedleggelse - Akershus FestningLeder av Sikkerhetspolitisk Utvalg på krigsskolen, Nikolai Vie Norum, som er førsteårs kadett skal som representant fra Krigsskolen holde 17.mai tale, og legge ned krans til Otto Ruge (forsvarssjef under …

Tale og kransenedleggelse - Akershus Festning

Leder av Sikkerhetspolitisk Utvalg på krigsskolen, Nikolai Vie Norum, som er førsteårs kadett skal som representant fra Krigsskolen holde 17.mai tale, og legge ned krans til Otto Ruge (forsvarssjef under krigen i Norge i 1940). H.M. Kongens Garde medvirker til kransenedleggelsen.

Dette er en stor begivenhet med grobunn i norsk historie, og en tradisjon for å hedre de som kjempet for landet vårt. Dette skjer klokken 09:00, 17.mai, ved statuen av Otto Ruge som befinner seg i Kirkegata, på utsiden av hovedvakta på Akershus Festning.
Ruge var en norsk offiser, mest kjent for å ha innehatt stillingen som forsvarssjef under krigen i Norge i 1940. Statuen befinner seg i Kirkegata, på utsiden av hovedvakta ved Akershus Festning.

Hvis du ikke har facebook kan du følge bekransningene her.

08:00-10:00 Pop-up musikk

Hva gjør du hvis du har lydanlegg som står ubrukt på 17. mai? Jo, da laster du det opp på noen varebiler også kjører du rundt og spiller. Det er nettopp det 123lyd gjør. De vil kjøre rundt og spille korpsmusikk eller annen musikk som passer på nasjonaldagen.

10:00-13:00 Hesteekvipasjer 

Alna ridesenter vil, sammen med seks andre aktører, dekke store deler av ytre by og litt innover mot sentrum med flotte hesteekvipasjer.

10:15 Hilsen til barnetoget

Neste år er det sannsynlig at vi igjen kan feire nasjonaldagen i hovedstaden på normalt vis.

Neste år er det sannsynlig at vi igjen kan feire nasjonaldagen i hovedstaden på normalt vis.

Hvis det hadde vært en normal 17. mai i år, så ville barnetoget ha stoppet utenfor Stortinget klokken 10:15. Da ville Stortingspresidenten ha hilst barnetoget fra balkongen. I år blir det ikke noe barnetog, men Stortingspresidenten vil sende en hilsen likevel.

Elevene som er på besøk representerer alle elevene som skulle ha gått i toget og de kommer fra Vålerenga skole. Skolen er 125 år i år og skulle ha gått først i barnetoget. Se hilsen til barnetoget fra Stortingspresidenten, 17. mai-komiteens leder og elever fra Vålerenga skole her.





10:00 - 12:00  Båtkortesje i Indre oslofjord

Byens flotteste skute, fullriggeren Christian Radich leder an båtkortesjen som vil ha en flott rute i Indre Oslofjord, forbi kjente og kjære områder.

Bilde-18-1500.jpg

Dette blir en lang rekke av flotte båter, som vil kunne sees av mange rundt i hele området. Kanskje klarer de å blåse i alle hornene samtidig, så det høres langt inne i byen?

10:30 Stortingspresidenten legger ned blomster ved statuen av Christian Frederik

Statuen av Christian Frederik ble avduket av H. M. Dronning Margrethe av Danmark 18. mai 2013. Stortingspresidenten har lagt ned blomster og holdt tale her hvert år siden 17. mai 2014. Det blir også sang ved Kvindelige Studenters sangforening. Seremonien går direkte kl: 09:00 på Stortingets Facebook-side.

Opptak av seremonien av Stortingspresidenten som legger ned blomster kan du se her, 

10:45 Elever fra Grünerløkka skole hilser på Ordføreren

Grünerløkka skole er 125 år i år, og skulle ha gått som nummer to i barnetoget. Siden det ikke blir noe barnetog har Ordføreren invitert elver fra Grünerløkka skole til rådhuset, for å høre litt om hva de tenker om årets 17. mai og hvordan de tenker å feire dagen. Se streaming av elever fra Grünerløkka skole som hilsen på Ordføreren.

11:00-11:45 17. mai-gudstjeneste med konsert

Direktesendt gudstjeneste fra Oslo domkirke. Gudstjenesten etterfølges av en klaverkonsert hvor Einar Steen-Nøkleberg framfører stykker av Edvard Grieg.

Se gudstjenesten og konserten her

11:00-13:00. Veteranbilkortesjer rundt i byen

Pyntede veteranbilkortesjer vil kjøre rundt i oslo på nasjonaldagen. de vil blant annet stoppe opp ved flere sykehjem. Kanskje møtes alle kortesjene et sted i oslo når de har tatt sine runder rundt i byen?

11:20-13:00 Pop-up samba

Samba og 17. mai, tenker du? Ja, i år er det en realitet. Oslo. Sambaskole dukker uannonsert opp i byen - og plutselig så er det som om du er i Rio de Janeiro

12:00. Innslag fra Leikaringen BUL

Hvis du ikke skal ut eller er så uheldig at du ikke treffer på Leikaringen i bybildet, kan du se folkedans på nettet. Her finner du innslaget som Leikaringen i BUL har laget og som er produsert av ungdomsbedriften Smedia UB.

12:00-15:00. Pop-up folkedans

Leikaringen i Bondeungdomslaget vil dukke opp på uannonsert sted i byen og danse folkedans for oss. Her er det bare å følge med. Dans gjerne med, men husk avstandsreglen på minst én meter.

12:55. Kirkeklokkene ringer

13:00 Salutt fra Akershus festning

Klokken 13:00 går salutten fra Akershus festning. Salutten kan du følge på NRK sin 17. mai-sending.

13.02: Nasjonalsangen: felles sang

Etter salutten skal hele Norge synge versene 1, 7 og 8 av «Ja, vi elsker» sammen. Da kan du gå festkledd ut på balkongen eller i gaten og synge med.Finn teksten til de tre versene.

14:00 Folkedans

Leikaringen BUL danser folkedans på Slottsplassen. Se innslaget av Leikaringen BUL.

15:30: Festkonserten er digital i år

Les mer om festkonserten og finn streaminglenke

Dette skjer hele dagen

17. mai-maraton  

Oslo Maraton arrangerer 17. mairaton! 17. mairaton er et virtuelt løp for alle, og det er gratis! Du bestemmer selv hvor og når du vil løpe – så lenge det er på 17. mai. Les mer om 17.mai-maraton her.

Pop-up korps

Skolekorps og ungdomskorps vil skape lokal 17. mai-stemning for unge og gamle rundt omkring i byen. De vil dukke opp uten forhåndsannonsering, så lytt og følg med. Kanskje et korps passerer utenfor der du bor? Syng gjerne med når de går forbi, men husk avstandsregelen på minst én meter. Har du ikke hørt noe korpsmusikk i dag? Her er "Norge i rødt, hvitt og blått" med Gjallarhorn, Steinerskolens musikkorps, som er 60 år i år:

Innslag fra skolenes arrangement

Det blir lokale markeringer med flaggheising og taler fra elever i regi av den enkelte skole. Følg med på hva din skole skal gjøre på nasjonaldagen.

17. mai-tog i Minecraft

Det blir dessverre ikke noe barnetog i år, men i Minecraftspillet kan du gå i 17. mai-tog sammen med resten av Norge.

Andre arrangementer som skjer 17. mai

Detaljert informasjon om arrangementene: