Back to All Events

Oslo World: Ibeyi (FR/CU)

  • Rockefeller / John DEE / Sentrum Scene Badstugata 2, 0183 Oslo, Norway (map)

Dørene åpner: 20.00
Konsertstart: 21.30
Sted: Rockefeller

De fransk-cubanske tvillingsøstrene mottok strålende kritikker for sitt album Ash, gitt ut på XL Recordings, de varmer opp for David Byrne på hans USA-turné og de står for den nydelige temasangen i den norske serien Mammon. Da de spilte på Øyafestivalen i 2015 ble vi slått i bakken av både musikken og opptredenen. Endelig kommer de tilbake til Oslo, for å spille på Rockefeller, under Oslo World 2018. 


Musikk er identitet - i musikk finner vi friheten til å endre på den, til å stille spørsmål, til å omfavne den og til å forsvare den. I en samtid preget av brutalitet har mange av våre viktigste popartister respondert på kaoset med å rette lupen mot det sårbare og omskiftelige, men allikevel sterke individet. De unge fransk-kubanske tvillingsøstrene Naomi og Lisa-Kaindé Diaz, som til sammen utgjør Ibeyi, har entret musikkverden med en naturlig og egenartet innfallsvinkel til denne materien. Selv sier de at at de lager en slags “contemporary negro spirituals” - inspirert av musikken jorubaene (Nigerias største folkegruppe) brakte med seg til Cuba under slavehandelen og som de selv vokste opp med hjemme. 


Teksturene, virkemidlene og temaene henter de fra samtiden. Allikevel er tradisjonen åpenbar i musikken, og den uanfektede måten de blander alt på, gjorde at produsent Richard Russell, grunnleggeren av det vidtfavnende og kvalitetsbevisste plateselskapet XL Recordings (the xx, Adele, the Prodigy osv.) falt pladask og har gitt dem ut. På sitt andre album, kritikerroste Ash fra 2017, har de med åndsfrender som Kamasi Washington og Meshell Ndegeocello - to artister som vet like godt som søskenparet at man i den spirituelle musikken finner rom for både sinnet og trøsten, side om side. På sitt første album sørget de over sin storesøster og sin far, den kubanske perkusjonisten Miguel “Angá” Diaz, som blant annet spilte med Buena Vista Social Club før sin død i 2006. Hos Ibeyi blir det intime universelt - og det personlige er, som alltid, politisk. I 2015 var vi vitne til en uforglemmelig konsert med tvillingsøstrene på Øyafestivalen. Nå kommer de endelig tilbake til Norge, for å spille på Oslo World.

Earlier Event: November 2
Peter Nordberg - Solokonsert på Gamla
Later Event: November 2
Cremaster / Hvaskjer