Back to All Events

Fagdag om Kina og Russland - VGS

  • BroAschehoug Sehesteds gate 3, 0102 Oslo Norway (map)

DEL 1: 9:30-12:30
KINA - vår tids nye supermakt

Kinas formidable økonomiske fremgang de siste tiårene vekker både beundring og frykt i resten av verden. For oss som er vokst opp med en verden der USA og vesten har sittet i førersetet, er det lett å oppfatte Kinas globale maktposisjon som noe nytt. Fra Kinas ståsted er vi nå vitne til en gjeninnhenting, der verden igjen blir normalisert.
Kinas stadig økende selvtillit kom tydelig frem da president Xi Jinping uttalte at Kina sågar kan være en modell for resten av verden. Kinesiske selskaper bygger veier, jernbane og broer nær sagt overalt, fra fattige land i Afrika til Norge – den nye Silkeveien til land og til havs følges opp med handelsavtaler og kinesisk finansiering om det trengs. Kina har store miljøutfordringer, men er samtidig en global leder innenfor fornybar energi. Der Donald Trump trekker USA ut av globale avtaler, som klimaavtalen i Paris, fremmer Kina global handel og internasjonalt samarbeid. 

41721482_10157178121624523_7882076449216135168_n.jpg


Kurset tar for seg utviklingen i Kina og hvordan Kinas globale ambisjoner utfordrer vår tids verdensorden. 

Kursholder: Henning Kristoffersen

DEL 2: 13.00-16.00

Russland – tilbake som internasjonal stormakt?

Russlands forhold til vestlige land er mer komplisert enn på lang tid. Russland involverer seg tungt i Midtøsten, vi har invasjonen av Ukraina og sanksjonene fra EU og USA som skaper et anstrengt forhold mellom Russland og vesten. Dette gir utfordringer også i Nordområdene og i Norges forhold til Russland. Kurset gir en analyse av drivkrefter i russisk innen- og utenrikspolitikk, og en drøfting av Russlands rolle i verdenspolitikken i dag med spesiell vekt på forholdet til andre stormakter.

Kursholder: Tor Bukkvoll 

Pris kr. 1790,- inkl. kaffe/te og minglelunsj

Earlier Event: November 2
Østlandsk Lærerstevne 2018
Later Event: November 2
Frafall i skolen og psykisk helse