Back to All Events

Høsten på Litteraturhuset


  • Adresse og sted: Litteraturhuset 29 Wergelandsveien Oslo, Oslo, 0167 Norway (map)
 

Høsten 2024 på Litteraturhuset

Møt den britiske stjerneforfatteren Rachel Cusk i Universitetets aula til en samtale om kunst, kjønnsroller og samfunnets blikk.

Les pressemeldinga på nett

 

- Rachel Cusk er en av våre fremste nålevende forfatterstemmer, og en nyskapende forfatter i ordets rette forstand. Vi er så glade for å åpne høstprogrammet vårt med å ønske henne velkommen tilbake til Oslo, sier Linn Saltnes Rottem, programsjef ved Stiftelsen Litteraturhuset.

 

Cusk står bak 12 romaner, deriblant den prisvinnende og originale Omriss-trilogien. Da hun sist besøkte Litteraturhuset med denne trilogien, var huset breddfullt av engasjerte lesere. Når hun nå kommer tilbake med sin nye, kritikerroste roman Parade (til norsk ved Agnete Øye), vil derfor samtalen finne sted i Universitetets aula.

 

- Vi ønsker at enda flere av Cusks mange lesere skal få sjansen til å få med seg denne kvelden, og har derfor valgt å legge arrangementet til den staselige Universitetets aula. Det er også ekstra staselig å være omkranset av de vakre Munch-maleriene i aulaen til en kveld viet Cusks gnistrende roman om nettopp kunst og kunstnerens rolle, sier Susanne Kaluza, daglig leder ved Stiftelsen Litteraturhuset.

 

I romanen Parade dykker Cusk ned i livene til flere kunstnere, alle referert til med initialen G. Resultatet er en dristig komponert utforskning av kunstnerrollen, av hva som driver noen til å skape kunst, og om hvordan både kunst og kunstner også formes av samfunnets blikk. Samtidig er ikke skildringene og spørsmålene hun utforsker begrenset til kunstnere; mellommenneskelige relasjoner, og eksistensielle dissekeres presist og nådeløst.

 

I Universitetets aula møter Cusk journalist og forlegger Jessika Gedin til samtale om forbindelsene mellom kunsten og livet, om kunstnerroller, kjønnsroller og hvordan vi mennesker lever sammen.

 

Velkommen til Litteraturhusets sesongåpning 21. august – i Universitetets aula!

 


 

Tidligere

 

Global vår på Litteraturhuset 

Kina, Senegal, Frankrike, Tyrkia og USA. Våren på Litteraturhuset byr på et bredt spekter av gjester fra hele verden. 

– At litteratur har politisk sprengkraft er tydelig i bøkene til Yan Lianke. Kinesiske Lianke nevnes stadig som favoritt til Nobelprisen i litteratur – men mange av de satiriske bøkene hans er forbudt i hjemlandet. Etter at romanen Summer Sunset ble utgitt, og forbudt, ble Lianke påbudt av myndighetene å skrive selvkritikk i seks måneder. Senere er også flere av Liankes bøker, som Landsbyens blod blitt forbudt.

Vi er veldig glade for at vi nå kan la et norsk publikum møte Lianke, når han kommer til Litteraturhuset i mai, forteller Susanne Kaluza, leder ved Stiftelsen Litteraturhuset.

 

Lianke regnes som en av Kinas fremste nålevende forfattere, og er oversatt til over 30 språk. 28. mai møter han tidligere Kina-korrespondent Inger Bentzrud til samtale om sin nye roman Dagen da solen døde, en absurd og dyster utforskning av massesuggesjon og et samfunn i oppløsning. Les mer her.

 

– Jeg vet mange norske lesere vil glede seg over muligheten til å høre Elizabeth Strout. Hennes bøker om Olive Kitteridge vant ikke bare Pulitzerprisen, men ble også en populær HBO-serie. Også serien om Lucy Barton er slukt av mange norske lesere. Strout skildrer vanlige folks følelser, bedrag og selvbedrag med vame og kompleksitet, samtidig som hun har et skarpt blikk for samfunnsstruktere, sier Kaluza.

 

Elizabeth Strout møter Kjersti Annesdatter Skomsvold til samtale om forfatterskapet sitt på Litteraturhuset 5. juni. Les mer.

 

Muligheter for et nytt Afrika

Den senegalesiske akademikeren Felwine Sarr har hatt stor innflytelse globalt, blant annet gjennom boka Afrotopia. Her utforsker han muligheten for et nytt Afrika, med utgangspunkt i afrikanske tenkere, kunstnere og filosofisk tradisjon, frigjort fra den europeiske arven. Sarr er en toneangivende akademiker og aktiv samfunnsdebattant, og har blant annet utviklet en rapport om repatriering av afrikanske kulturgjenstander i franske museer på oppdrag fra president Emmanuel Macron. 18. juni møter han Thomas Hylland Eriksen til samtale om avkolonisering, eurosentrisme, kunstens rolle og Afrikas framtid. Les mer her.

Constance Debré rister i franske samfunnsstrukturer

– Et annet blikk på Frankrike får vi fra franske Constance Debré, som sa opp advokatjobben, barberte av seg håret, kom ut av skapet, flyttet fra ektemann og sønnen og fikk kjenne på samfunnets vrede. Debré har rystet Frankrike med sine selvbiografiske bøker der hun utfordrer tradisjonelle samfunnsstrukturer fra et opprørsk, skeivt perspektiv, sier Kaluza.

 I disse dager kommer Debrés Love me Tender ut på norsk for aller første gang. Hvilke muligheter har kvinner til å skape sin egen frihet og lykke i et samfunn som fortsatt er preget av både patriarkalske og heteronormative strukturer? 30. mai møter Debré Emma Clare Gabrielsen til samtale om romanen Love me tender, som utforsker konflikten mellom morskap og frihet. Les mer her.

 

Ytringsfrihet under press

– Litteraturhuset har i flere år hatt nær kontakt med andre uavhengige litteraturhus i land der ytringsfriheten er under press. Litteraturhuset i Istanbul ble skapt etter at Yasemin Çongar var på besøk hos oss i Oslo og ble inspirert til å skape Tyrkias aller første litteraturhus.

Çongar kjenner betydningen av kunstnerisk frihet og ytringsfrihet bedre enn de fleste. Hun har selv blitt dømt til fengsel for sitt arbeid gjentatte ganger av tyrkiske myndigheter, og har som oversetter og redaktør også løftet en rekke forfattere som i samme situasjon, som Ahmet Altan og Aslı Erdoğan. Vi er veldig glade for å kunne hente Çongar til oss, så hun kan dele sine erfaringer med et norsk publikum, sier Kaluza.

 

22. mai vil Çongar, som i lang tid vært en av Tyrkias mest markante journalister og motstemmer, holde foredrag om hvordan det kjennes å bli gjort til politisk fiende for sine ytringer, og hva det betyr for samfunnet. Les mer her.

 

Marte Heian-Engdal er historiker og en av Norges fremste eksperter på Israel og Palestina-konflikten. 15. Mai gjester hun Litteraturhuset med sin ferske bok om Gaza, der hun forteller områdets historie og mange kriger og konflikter ved å følge en familie gjennom fire generasjoner. Hvordan er det å være en vanlig familie midt i krig og konflikt? 15. Mai er også dagen Israel markerer sin uavhengighetsdag, mens palestinerne markerer Nakba – katastrofen da de i 1948 mistet størstedelen av landet sitt. 

 På Litteraturhuset kan du få de lange linjene forut for den blodige krigen når Heian-Engdal møter forfatter og rådgiver i tankesmien Agenda Sylo Taraku til samtale. Les mer her.

 

 

En ny generasjon europeiske forfattere 

I Norden og Europa for øvrig har en ny generasjon forfattere etablert seg, med fokus på politiske temaer som identitet, klasse, økonomi og klimakrise.


– Litteraturhuset mener det er viktig å ta mennene som faller utenfor på alvor, og løfte bøker og forfattere som adresserer både fattigdom og maskulinitet, sier Kaluza.

Vårens første forfattersamtale er mellom danske Glenn Bech og engelske Andrew McMillan, som begge utforsker klasse og maskulinitet i litteraturen sin. 3. april møter de forfatter og journalist Kristofer Folkhammar til en samtale om fattigdom, klasse, arv og giftige kjønnsroller. Les mer om samtalen. 

Samme dag vil McMillan også holde et eget foredrag om maskulinitet, homofili og klasse i engelske industribyer. Les mer om foredraget.

 

Danske Asta Olivia Nordenhof er aktuell med bok nr. 2 i hennes planlagte syvbindsprosjekt om mordbrannen på Scandinavian star, hvor det første bindet Penger på lomma ble belønnet med Per Olov Enquists pris og nominasjon til Nordisk råds litteraturpris. I Djevelboken fokuserer hun på kapitalismen og hvordan den setter sitt preg på både kjærlighetslivet og begjær. 10. april møter hun Vigdis Hjorth til samtale. Les mer her.

 

– Vi rydder også plass for en ny generasjon skandinaviske poeter på vårprogrammet. Både danske Amina Elmi og norske Sumaya Jirde Ali har brukt poesien til å utforske møtet mellom det personlige og det politiske. Begge har også vunnet fortjente priser for sitt arbeid, og jeg gleder meg til å høre dem sammen i samtale på Litteraturhuset, sier Kaluza.

 

I den prisvinnende utgivelsen Barbar skriver Elmi om temaer som å miste en far, om å leve i eksil fra sitt hjemland, og om skeiv kjærlighet. Her hjemme har Jirde Ali på få år rukket å bli en av våre fremste unge stemmer med sin vev av det personlige, det politiske, det poetiske og det universelle. 17. april møter de Priya Bains til samtale om å finne ord for det mest personlige, om språk og skriving og om forholdet mellom minoritet og majoritetssamfunnet. Les mer her.

 

Nordisk råd-nominerte Theis Ørntoft har etablert seg som en av dansk litteraturs nyskapendeunge forfattere. I romanen Jordisk skriver han samfunnskritisk om klimakrise, avmakt og en nærstående følelse av dommedag. 7. mai gjester han Litteraturhuset. Les mer her.

 

Ukentlig påfyll av historie, politikk og samfunn 

Gjennom våren kan du som vanlig få kunnskapsrikt påfyll fra forfattere av ny sakprosa på Litteraturhuset på søndagene. 

 Dykk ned i Tyrkias nyere historie med Stian Bromark, lær mer om politiske spørsmål og samfunnsdebatt når Ayesha Wolasmal forteller om livet i Afghanistan etter Talibans kupp i 2021, hør Terje Bjøranger og Gunnar Svensson ta for seg æresvold og æresrelatert kriminalitet og Christian Strand fortelle om adopsjon og tilhørighet.

 Øivind Andersen gir påfyll i sitt foredrag om Homer som dikter og som historisk person, mens Kristin Gjesdal forteller om kvinner som endret filosofihistorien. Se alle kommende arrangement i serien Saklig søndag her.

 

Helhusdag for de små

Den 20. April inviterer vi til Barnelørdag på Litteraturhuset. Da holder vi barnerommet vårt åpent og gjør klar for barnekafé 10–15. Barnerommet har en velfylt bokhylle, et digert puteamfi og et morsomt klatreslott! Kaféen serverer barnefavoritter: pølser, vafler og saft. I tillegg blir det lese- og tegnestund med Andreas Rand og Annette Saugestad Helland kl. 11 og rockekonsert med bandet Plopp! kl. 12. Les lesestunden her og om rockekonserten her.

 

 

Velkommen til en kunnskapsrik, variert og global vår på Litteraturhuset!

 

 

 

Vinter 2024

Krig og kansellering på vinterprogrammet på Litteraturhuset

Palestina, Rwanda og Tyskland er bare noen av landene du får møte forfattere fra denne vinteren på Litteraturhuset.

Stiftelsen Litteraturhusets vinterprogram åpner allerede neste uke med svensk-tunisiske Jonas Hassen Khemiri i samtale med Marte Spurkland, mens Olaug Nilssen og Tina Åmodt avrunder januar med en samtale om tabuer i familien, ledet av Kaja Schjerven Mollerin.

 

Denne uka var det premiere på den nye sesongen av NRK-serien Makta, og i den anledning inviterer Litteraturhuset til politisk battle: Hvem var best av Gro og Kåre? Makta-skuespillerne Kathrine Thorborg Johansen og Thorbjørn Harr vil fortelle om arbeidet med de ikoniske rollene, før stortingspolitiker Hadia Tajik og Unge Høyre-leder Ola Svenneby vil holde hver sin engasjerte forsvarstale for henholdsvis Gro Harlem Brundtland og Kåre Willoch. Hvilke kvaliteter gjorde akkurat Gro så god? Og hvilke politiske seire kan vi fremdeles takke Kåre for? Dette og mer til får du høre mer om på Litteraturhuset, og publikum får selvsagt stemme på sin favoritt! Datoen er 24. januar.

 


Hvordan skrive skjønnlitterært om krig og konflikt?

Det er en gjennomgående tematikk blant flere av Litteraturhusets internasjonale gjester i vinter.

 

Palestinske Adania Shibli vant den prestisjetunge tyske prisen LiBeraturpreis for sin roman En liten detalj, som blant annet skildrer en palestinsk hverdag under okkupasjon. Men etter Hamas’ terrorangrep 7. oktober og Israels påfølgende krigføring, ble den planlagte prisutdelingen kansellert og «utsatt på ubestemt tid». Kanselleringen vakte oppsikt også internasjonalt, og nobelprisvinnerne Abdulrazak Gurnah, Annie Ernaux og Olga Tokarczuk er bare noen av de over tusen forfatterne som signerte et opprop i protest.

Litteraturhuset har invitert Shibli til Oslo, her møter hun den etiopisk-amerikanske forfatteren Maaza Mengiste til samtale om romanen sin 15. mars. Dagen etter holder hun et personlig foredrag om å bli fratatt språket.

 

Tysk-amerikanske Nora Krug står bak flere prisbelønnede grafiske romaner, blant annet Heimat, der hun utforsker sin egen families krigshistorie i nazi-Tyskland. Nå er hun aktuell med en tegnet skildring av hverdagene til en ukrainer og en russer under den pågående krigen mot Ukraina.

6. februar møter Krug forfatterkollega Simon Stranger og journalist og tegneserieskaper Kristian Krohg-Sørensen til samtale om å fortelle om krig i ord og strek.

 

I år er det 30 år siden folkemordet i Rwanda. Der mistet forfatter Scholastique Mukasonga 37 medlemmer av sin familie. I memoarboka Den barbeinte kvinnen foreviger hun oppveksten og lokalsamfunnet som ble revet bort med folkemordet, så vel som den økende trusselen og marginaliseringen fra hutuenes side. 20. mars møter hun den svensk-kurdiske forfatteren og journalisten Mustafa Can til samtale på Litteraturhuset.

 

 

Nordiske stjerner på løpende bånd

Det er alltid en begivenhet når danske Helle Helle kommer med ny roman. I Hafni forteller vil Hafni skilles, og legger ut på en roadtrip rundt i Danmark. Som i alle Helles bøker skjer det vel så mye mellom linjene som på dem. 28. Februar møter Helle forfatterkollega Marie Aubert til samtale.

 

Svenske Mikael Niemi har gjennom et langt forfatterskap og titler som Populærmusikk fra Vittulaa og Koke bjørn skildret Nord-Sverige og Tornedalen. Nå er han tilbake med sitt hittil mest omfattende verk, som gjennom streik, klassesamfunn og familiekrønike gir oss et historisk perspektiv på utbyggingen av Nord-Sverige. 14. Februar møter han historiker og forfatter Jonas Bals til samtale.

 

Svenske Johannes Anyuru har klart kunststykket å nomineres til den gjeve Augustprisen for alle sine romaner, også den siste, Ixelles. Her kommer vi tett på en mor og hennes barn når fortiden innhenter dem. Som i tidligere bøker befinner vi oss i en nær framtid som bærer bud om hvor vi er på vei. 21. Februar møter Anyuru poet og skribent Priya Bains til samtale.

 

Norsk-østerrikske Wencke Mühleisen har aldri vært redd for å gå inn i tabubelagte temaer, verken som performancekunstner, forsker eller forfatter. I sin siste roman Alt jeg frykter har allerede skjedd tematiserer hun ensomhet, begjær og aldring. Hvordan manøvrere i dagens datingverden i en alder av 69? 5. mars møter hun psykolog og forfatter Sissel Gran til samtale.

 


Påfyll om historie og samfunn hver søndag

Gjennom vinteren kan du som vanlig få faglig påfyll fra fersk sakprosa på Litteraturhuset hver søndag.

 

Dykk ned i historien med Jørn Øyrehaugen Sunde om Magnus Lagabøte og Norges første lov, med Eivind Sæther om nordmennene som ble likvidert av motstandsbevegelsen under krigen, eller med Astrid Sverresdotter Dypvik om Tysklands historie.

 

Eller lær mer om utviklingen som preger dagens samfunn av Jan Arild Snoen, som tar for seg framveksten av antiamerikanisme i Europa, Carline Tromp, som har sett på høyreekstremismens framvekst, eller Atta Ansari, som har undersøkt blasfemistridens blodige historie.

 


Program for barn i alle aldre

Hvert halvår inviterer Litteraturhuset skoleklasser fra alle trinn på spesialtilpassede lesefremmende forfatterbesøk.


Allerede i slutten av januar begynner tilbudet for 3.-5. Klasse når forfatter Maria Parr og Åshild Irgens kommer for å snakke om sin Bragepris-vinnende bok Oskar og eg.

 

5. Og 6. Februar har vi hentet inn forfatter Kathrine Nedrejord for å snakke til ungdomstrinnet om sin nye roman Alt for flokken som handler om samisk identitet og aktivisme fra perspektivet til en 17-åring, og i midten av mars får vi besøk av debutant Håkon Marcus son har gjort braksuksess med sin spennende fantasyserie Villdyr, Marcus skal møte elever på 5.-7. Trinn.

 

Og lørdag 3. Februar inviterer vi til gratis lese- og tegneverksted for alle barn fra 3 år og oppover når erfarne Åse Ombustvedt og Hilde Hodnefjeld tar med seg sin kritikerroste bildebok Elg i soloppgang til Litteraturhuset.

 

Fullt program finner du her.

Velkommen til Litteraturhuset gjennom vinteren!


21. jan.13:00

Saklig poesi: Gaffadiktene

Skram

Litteraturhuset, Norli Litteraturhuset 

24. jan.19:00

Gro VS Kåre

Wergeland

Litteraturhuset

28. jan.13:00

Om Irans moderne historie

Skram

Litteraturhuset, Norli Litteraturhuset 

29. jan.09:30

Skulebesøk 3.-4. trinn: Oskar og eg 

Wergeland

Litteraturhuset

30. jan.09:30

Skulebesøk 3.-4. trinn: Oskar og eg 

Wergeland

Litteraturhuset

31. jan.19:00

Grenser for omsorg: Tina Åmodt og Olaug Nilssen

Wergeland

Litteraturhuset

3. feb.12:00

Elg i soloppgang

Berner

Litteraturhuset

4. feb.13:00

Saklig søndag: Om Magnus Lagabøter

Skram

Litteraturhuset, Norli Litteraturhuset 

5. feb.14:45

Skolebesøk Ungdomstrinn: Alt for flokken

Wergeland

Litteraturhuset

6. feb.14:45

Skolebesøk Ungdomstrinn: Alt for flokken

Wergeland

Litteraturhuset

6. feb.19:00

Krig i ord og strek: Simon Stranger og Nora Krug

Wergeland

Litteraturhuset

10. feb.15:00

Kolonimakten som ikke dro

Skram

Litteraturhuset

11. feb.13:00

Saklig søndag: De likviderte

Skram

Litteraturhuset, Norli Litteraturhuset 

14. feb.19:00

Slekt mot slekt: Mikael Niemi

Wergeland

Litteraturhuset

17. feb.15:00

Fra asken til ilden? Vest-Afrikas flørt med Russland

Skram

Litteraturhuset

18. feb.13:00

Saklig søndag: Europa uten Amerika

Skram

Litteraturhuset, Norli Litteraturhuset 

21. feb.19:00

Når sannheten blir relativ: Johannes Anyuru

Berner

Litteraturhuset

25. feb.13:00

Saklig søndag: Fortellinger om abort

Skram

Litteraturhuset, Norli Litteraturhuset 

28. feb.19:00

Smørbrød og skilsmisse: Helle Helle

Wergeland

Litteraturhuset

3. mar.13:00

Saklig søndag: Blasfemistridens blodige historie

Skram

Litteraturhuset, Norli Litteraturhuset 

5. mar.19:00

Ensomhet og begjær: Wencke Mühleisen

Wergeland

Litteraturhuset

9. mar.15:00

Informasjonskrigen i Vest-Afrika

Skram

Litteraturhuset

10. mar.13:00

Saklig søndag: Det reaksjonære tilbakeslaget

Skram

Litteraturhuset, Norli Litteraturhuset 

11. mar.09:30

Skolebesøk 3.-5. trinn: Hvorfor ramler ikke månen ned? 

Wergeland

Litteraturhuset

12. mar.09:30

Skolebesøk 3.-5. trinn: Hvorfor ramler ikke månen ned? 

Wergeland

Litteraturhuset

13. mar.09:30

Skolebesøk 5.-7 trinn: Villdyr – forfattermøte med Håkon Marcus

Wergeland

Litteraturhuset

14. mar.09:30

Skolebesøk 5.-7 trinn: Villdyr – forfattermøte med Håkon Marcus

Wergeland

Litteraturhuset

14. mar.09:30

Skolebesøk 5.-7 trinn: Villdyr – forfattermøte med Håkon Marcus

Wergeland

Litteraturhuset

15. mar.19:00

Palestina finnes ikke på kartet: Adania Shibli

Wergeland

Litteraturhuset

16. mar.13:00

Det svikefulle språket

Wergeland

Litteraturhuset

17. mar.13:00

Saklig søndag: Tyskland kort fortalt

Nedjma

Litteraturhuset, Norli Litteraturhuset 

20. mar.19:00

En grav av papir: Scholastique Mukasonga

Skram

Litteraturhuset

9. apr.09:30

Skolebesøk 1.–2. trinn: Hvert blad et halleluja

Wergeland

Litteraturhuset

10. apr.09:30

Skolebesøk 1.–2. trinn: Hvert blad et halleluja

Wergeland

Litteraturhuset

11. apr.09:30

Skolebesøk 1.–2. trinn: Hvert blad et halleluja

Wergeland

Litteraturhuset

16. apr.10:45

Skolebesøk vgs: Rigel – Urettens ekko

Wergeland

Litteraturhuset

17. apr.10:45

Skolebesøk vgs: Rigel – Urettens ekko

Wergeland

Litteraturhuset

18. apr.10:45

Skolebesøk vgs: Rigel – Urettens ekko

Wergeland

Litteraturhuset