Back to All Events

Litteraturfestivalen STED 2018

  • Deichman Hovedbiblioteket Arne Garborgs plass 4, 0179 Oslo, Norway (map)


Nytt år ny festival! 20. og 21. september arrangeres Litteraturfestivalen STED for fjerde gang, og vi åpner dørene for nye og spennende utvekslinger mellom akademia, kulturkritikken og den litterære offentligheten. I år får vi også eksklusivt besøk av den polske forfatteren Magdalena Tulli. Sirkuset flytter inn på Hovedbiblioteket Deichman i sentrum av Oslo. Vel møtt til to dager med samtaler, foredrag, opplesninger, bokstands, konserter og mye godt selskap!

Arrangementet er gratis.
18 år ID etter klokka 19.

TORSDAG 20. SEPTEMBER

16.30 Åpning av Litteraturfestivalen STED 2018

17:00 Den litterære fauna: Menneskelige dyr og dyriske mennesker

Hvordan lever dyr og mennesker sammen i litterære tekster? Vi diskuterer hvordan dyr har blitt fremstilt i litteraturen, hvilken funksjon de får og hvordan disse fremstillingene preger vårt syn og holdning til dyr utenfor fiksjonen. I panelet sitter Bjørn Torgrim Ramberg, professor ved Senter for studier av rasjonell, språklig og moralsk handling ved UiO og Michael Lundblad, professor i engelsk litteratur ved UiO og forfatter av boken «Animalities: Literary and Cultural Studies Beyond the Human». Samtalen ledes av Ola Mile Bruland.

18:30 Musikk som litterært arkiv: Linton Kwesi Johnsons britiske reggaeestetikk 

40197080_1922107928084319_5479952745811148800_n.jpg


Linton Kwesi Johnson er en jamaikansk-britisk dub-poet med base i London. Han er en av kun to nålevende poeter, og den eneste svarte, som er inkludert i Penguin Modern Classics-serien. Han er også en anerkjent og kommersielt suksessfull reggae artist. Dette foredraget kommer til å vise hvorfor framveksten av britisk reggae på 70- og 80- tallet er viktig for hvordan Johnson både viderefører og bryter med sentrale paradigmer i moderne karibisk poesi. Louisa Olufsen Layne er førstelektor i allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo og postdoktor på prosjektet Literature, Rights and Imagined Communites ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk fra januar 2019. 

19:15 Koranen: en fortolkningsaktivitet

Over én milliard mennesker bekjenner seg til islam, og religionen spiller en sentral rolle i muslimenes liv – kognitivt, politisk, historisk, sosialt og kulturelt. Å ta islam på alvor innebærer, fra tid til annen, å forholde seg selvkritisk til religionsforståelsen. Denne holdningen har å gjøre med fortolkningsaktivitet, som er temaet for innlegget til Farhan Shah, stipendiat ved Det Teologiske Fakultet UiO. Den sentrale tanken i innlegget vil være en distinksjon mellom Koranens allmennmenneskelige verdier, altså formålet med åpenbaringen, og, på den annen side, menneskets forståelse og fortolkning av åpenbaringens intensjonalitet. 

20:00 Et felles rom: Mot en minoritetenes poetikk

Tidligere i år arrangerte Litteratur på Blå en samtale om hvordan utgivelser av ikke-hvite forfattere blir lest og mottatt av den hvite offentligheten, om de forhandlingene og forventningene som ikke-hvite må forholde seg til og om hvithetens rolle i det litterære feltet. I denne samtalen ønsker vi å diskutere dette videre. Hvordan bygge litterære fellesskap hvor erfaringen av å ha minoritetsbakgrunn ivaretas, diskuteres og er et kreativt utgangspunkt? Teuta Dibrani startet i 2016 Tidsskriftet VOKS, et litteraturtidsskrift med fokus på det å ha minoritetsbakgrunn i det litterære og kulturelle Norge. Utgangspunktet var ønsket om å åpne et rom hun selv savnet i oppveksten: et sted hvor unge minoritetsskribenter kan vokse seg større, og hvor deres erfaringer tilkjennegis og blir en del av en større meningsutveksling. Camara Christina Lundestad Joof er forfatter og dramatiker og har blant annet skrevet om sine opplevelser i møte med flertallet, og om vanskelighetene ved å kreve sin egen plass. I panelet sitter Teuta Dibrani og Camara Joof. Samtalen ledes av Lina Marie Ulvestad Halås.

21:30 BenReddik: Konsert

Benreddik spelar moderne septettjazz på sunnmørsdialekt. Sju musikarar, sju komponistar og arrangørar, eit knippe tekstforfattarar og ein haug blåsarar. Saman skaper dei sin eigen jazzsjanger. Bandet har evnen til å fenge alt frå den drevne jazzlyttar til dei som ikkje visste at dei likte jazz. Med sine energiske, fargefylte komposisjonar og historier er kvar konsert ein opplevelse og bandet har alltid ein overraskelse å by på! I bandet er Siril Malmedal Hauge (vokal/fløyte), Camilla Hole (saksofoner), Håkon Hagen Knudsen (saksofoner/bassklarinett), Johannes Fosse Solvang (trombone), Magnus Murphy Joelson (trombone), Morten Berger Stai (kontrabass) og Knut Kvifte Nesheim (trommer).

FREDAG 21. SEPTEMBER

16.30 Dørene åpner 

17:00 Mot Nord: Norsk litteraturhistorie revidert

Harald Gaski, professor i samisk litteratur ved UiT – Norges arktiske universitet, holder et foredrag om samisk litteratur sett fra et samisk og urfolksperspektiv. Hva er grunnen til at vi i Norden har så lite kunnskap om samisk litteratur? Gaski vil drøfte utelatelsen av urfolksstemmen i nasjonale læreplaner, og si noe om årsakene til at vi den jevne norske mann og kvinne har så lite kunnskap om samisk kultur og litteratur

18:30 Psykoanalyse: Fra geriljaseminarene

Samtalen vil undersøke forholdet mellom psykoanalytisk teori og litteratur, samt problemstillinger knyttet til tverrfaglighet i forlengelse av dette. Paneldeltakerne har erfaring ved faglige tilbud i skillelinjen mellom psykoanalytisk teori, litteratur og politikk, i en tid hvor kritisk tverrfaglighet systematisk undergraves i akademia og de få tilbudene som finnes drives på frivillig basis, i universitetenes mørkere avkroker i de små kveldstimer. I panelet sitter stipendiat ved UiB Magnus Michelsen, professor i allmenn litteraturvitenskap ved UiB Gisle Selnes og Lilian Munk Rösing, lektor ved institut for kunst- og kulturvidenskab København. Samtalen ledes av Joakim Randa Berthelsen.

20:00 Magdalena Tulli: I samtale

Magdalena Tulli er en av Polens viktigste og mest interessante samtidsforfattere. Hennes prisbelønte bøker har blitt oversatt til en rekke språk og hun sammenlignes ofte med Michaux, Kafka, Calvino og Saramago. Litteraturfestivalen Sted har æren av å presentere Tullis forfatterskap og forfatteren selv for et norsk publikum. I samtale: Magdalena Tulli og Julia Wiedlocha.

21:30 Camara Joof: Opplesning

22:00 Ferdarhag: Konsert

Ferdarhag er lyden av storbyens einsemd, og lengsla etter å atter ein gong kome heim. Tekstmessig vandrar orkesteret i gråsona av livets mørke skuggesider, der kun eit snev av lys slepp inn. Ein stø puls legg grunnlaget for atmosfæriske rockelåtar om eit liv på rømmen frå kjedsomheitas klamme neve. Skrekken er ikkje å brått kapitulere, men å svinne hen, sakte... Kvintetten, beståande av unge menn og gamle gutar, likar å omtale musikken sin som: "emo for vaksne". Det musikalske uttrykket nikkar i retning av klassiske rockenamn som Fleetwood Mac, såvel som 80-tals post-punk/altenativ rock-band som The Cure og vår tids Kent.

Programmet oppdateres

Kontakt: litteraturfestivalen.sted@gmail.com

Earlier Event: September 21
Gratis Åpningskakefest på Tøyen!
Later Event: September 21
TGIF! Fredagsburger med LoungeDJ