Back to All Events

Frammuseet - Program


Utstillingene


Fram

Museets fremste utstillingsobjekt er, som navnet vårt indikerer, polarskipet Fram. Publikum kan fritt gå ombord og under dekk for å se lugarene, lasterommet, byssa, maskinrommet og salongene.

«Fram» er et skip som ble benyttet av norske oppdagere i Arktis og Antarktis mellom 1893 og 1912. Det ble bygget for å være det sterkeste noensinne, og for å kunne motstå skruingen i polarisen. Bildet er skannet av et fotografi og viser skipet Fram der det ligger isfast i den arktiske isen, mars 1894.

Appears in Fridtjof Nansen's 1893 book, so is PD in the US (published before 1923) and since Nansen died in 1930, it is PD in the UK (life of author plus 70 years) – Scanned from Nansen, Fridtjof: Farthest North, Constable, London 1897

Vi er stolte over å presentere Fram - verdens sterkeste polarskip.
Etter Fridtjof Nansens første ekspedisjon, vendte Fram tilbake til Colin Archers verft for ombygging. Et ekstra dekk ble installert, noe som gjorde forholdene mere bekvemme for mannskapet. Fram ble så igjen ombygget for tredje Fram-ekspedisjon, men er i dag satt tilbake til den stand hun var i under Otto Sverdrups kommando på andre Fram-ferd.

Sverdrup ble utnevnt til første formann av Kommiteen til bevarelse av polarskipet Fram. Det hadde ikke lykkes noen å skaffe midler til å bevare skipet, men Sverdrup ga seg ikke før problemet var løst.

Gå ombord og utforsk en av Norges definitive nasjonale skatter - polarskipet Fram - det sterkeste treskipet som er bygget, som brøt alle tidligere rekorder for reiser lengst nord og lengst sør. Den nye 270º surround filmen kan sees fra dekket på Fram kontinuerlig hele dagen.

I 2018 rigget vi Fram på nytt for ekspedisjon, med en ansiktsløft på innsiden, hvor vi åpnet lugarene for publikum, rigget verkstedet og maskinrommet, organiserte lasterommet, plasserte ut originale gjenstander, livaktige dukker, lys og bilde installasjoner og interaktive utstillinger.

I 2020 vant Frammuseet the outstanding achievement THEA award for denne museumsoppgraderingen.

Les mer om Fram her

 

Gjøa

Gjøa. Fotograf ukjent.

Gjøa var det første skipet som seilte gjennom hele Nordvestpassasjen. Roald Amundsen sto for denne bragden sammen med seks andre 1903-06. Gjøa tilhører i dag Frammuseet på Bygdøy i Oslo, og et vernebygg til skuta ble åpnet i 2013. Det er nå mulig for besøkende å gå ombord!

Etter Roald Amundsens erobring av Nordvestpassasjen i 1906, har Gjøa vært gjenstand for en enorm interesse. I 2009 var det 100 år siden Gjøa ble satt på land i San Francisco og utstilt for publikum for første gang. Siden den tid, har det igjen og igjen vært diskusjoner om Gjøas tilstand, manglende vedlikehold og mulighetene for å få Gjøa under tak, på lik linje med polarskuta Fram. I samme periode har Gjøa vært gjennom flere store restaureringer etter slitasje, vær og vind, hærverk og suvenirjegere.

Roald Amundsen. Ukjent fotograf og ukjent år. Det er sannsynlig at bildet er tatt i løpet av hans siste 5 leveår. Roald Amundsen forsvant i juni 1928 da han deltok i en redningsaksjon etter sin rival Umberto Nobile. Det antas at flyet han var om bord i, havarerte nær Bjørnøya. Det er rimelig å anta at han ikke ble eldre enn 55 år gammel.

I mai 2009 inngikk Norsk Sjøfartsmuseum og Frammuseet en avtale hvor Frammuseet overtok Gjøa. Nå skulle hun endelig få komme i hus. Dette ga Frammuseet muligheten til å skulle utvikle et mer helhetlig norsk polarmuseum og sikre Gjøas fremtid som kulturminne. Det skulle også bidra til å videreutvikle Bygdøy som et norsk maritimt kultursentrum. I denne forbindelse uttalte Riksantikvaren i brev av 27/4 -09:

”På bakgrunn av fartøyets historie, som det første gjennom Nordvestpassasjen, er det av nasjonal betydning at fartøyet sikres som et maritimt kulturminne for kommende generasjoner. Dette gjøres best ved at det oppføres et vernebygg som hindrer den nedbryting som naturlig vil skje når et fartøy utsettes for vekslende værforhold, ferskvann, frost og sol gjennom hele året”.

Planene for et vernebygg for Gjøa ble akseptert av myndighetene i Oslo og bygging tok til høsten 2011. Bygget sto ferdig og nye utstillinger inkludert selve skuta ble åpnet av Hans Majestet Kong Harald i 2013.

I forbindelse med flyttingen av Gjøa fra strandkanten på Bygdøynes til vernebygget ble det satt i gang en ny og omfattende restaurering av skuta. Hardanger fartøyvernsenter fikk dette i oppdraget, og Thon-stiftelsen donerte fem millioner kroner. Publikum er nå velkomne ombord i den vakre nyrestaurerte Gjøa!

Sammen med Fram representerer Gjøa noen av de mest interessante øyeblikk i Norges maritime og polare historie. Disse kan nå oppleves av publikum på et utvidet Fram-museum.

 


Cold recall - reflections of a polar explorer

Da vi forberedte utstillingen Cold Recall - Reflections of a Polar Explorer, var hovedintensjonen å la besøkende oppleve de flotte lysbildene som Roald Amundsen brukte i sine foredrag om ekspedisjonene gjennom Nordvestpassasjen og til Sydpolen.

 



Fridtjof Nansen - vitenskapsmann og filantrop

Sommeren 1922 ble den siste av de tyske og østerriksk-ungarske soldater som hadde vært i russisk fangenskap etter første verdenskrig fraktet hjem over Østersjøen. Til sammen ble over 400 000 fanger byttet på mindre enn to år. Æren for dette har blitt gitt hovedsakelig til Fridtjof Nansen.

Samme høst ble han tildelt Nobels fredspris. Nansen gjorde sitt land stor tjeneste som politiker og diplomat, men han fikk sitt internasjonale ry først og fremst som en vitenskapsmann, polarhelt, og altruistisk forkjemper for folk i tider med nød.

 

Antarktiske pionerer

Belgicaekspedisjonen 1897-1899


«Belgica» innefrosset i Antarktis. Fotograf: Frederick Cook (1865–1940)

I juli 1895 ble den sjette internasjonale geografiske kongressen avholdt i London. Ett av målene var å vekke interesse for utforskingen Antarktis. Lite av konsekvens hadde blitt oppnådd de siste 50 årene, og kongressen vedtok en resolusjon, som sa at "videre utforskning av Antarktis bør utføres før utgangen av århundret".

De som deltok på kongressen, var trolig uvitende om at forberedelsene til nettopp en slik ekspedisjon allerede var i gang. Mannen som skulle lede denne oppdagelsesreisen, var en 29 år gammel løytnant i den belgiske marinen, Adrien Victor Joseph de Gerlache.

Tre år tidligere hadde han meldt seg frivillig til å delta på en svensk ekspedisjon, men denne ble oppgitt før de fikk satt seil.

 

Nordvestpassasjen

The spray was dashing over the ship, and the wind came in gusts, howling through the rigging, but we struggled and toiled and got the sails set. Then we commenced a method of sailing not one of us is ever likely to forget even should he attain the age of Methusaleh.

- Roald Amundsen

From Dalrymple Rock the Gjøa headed into Lancaster Sound and on August 22 reached Beechey Island, the last safe winter harbour of the Franklin expedition.

Amundsen spent two days on this island taking magnetic observations which indicated that the Magnetic Pole lay to the southward somewhere near the position determined by Ross in 1831.

This result pleased him, for he had long believed that the best route for the Northwest Passage must lie to the south and close to the coast of North America. If the Magnetic Pole was close to this route, much time and effort would be saved in performing the dual roles of scientist and explorer.


Oslo-Bygdoy-5.jpg

Åpningstider og priser 2019

Åpningstider for hele året.

Datoer og tider:

  1. januar 1 – 30. april: 10 – 17

    1. mai - 31. mai: 10 - 18

      1. juni - 31. august: 9 - 18

        1. september - 30. september: 10 - 18

          1. oktober - 31. desember: 10 - 17

 

Funksjonshemmedes ledsagere har gratis inngang. Museet er tilrettelagt for rullestolbrukere.

Pris:

Voksne: 120 kr Barn og studenter (med gyldig student ID): 50 kr

Pensjonister: 90 kr

Grupper (fler enn 15): 80 kr

Familier (2 voksne + 3 barn) :240 kr

Omvisninger: 1800 kr

*Skoleelever i følge med lærer: Gratis

 

 

* Vennligst kontakt oss for å avtale en omvisning. Beløpet over dekker selve omvisningen, mens inngangsbilletter vil komme i tillegg.

En omvisning for voksne, studenter og seniorer koster kr. 1800,- og tar ca. en times tid. En omvisning for skoleklasser koster kr. 750,-

SFO- eller AKS-barn har gratis inngang ifølge med de ansatte.

Kursdeltakere på voksenopplæring/introduksjonskurs betaler studentpris på kr. 40,- og kr 1800,- for en omvisning.

Ring gjerne 23 28 29 50 for ytterligere informasjon, eller bruk kontaktskjemaetfor å stille spørsmål.

 

Husk at du kan spare penger på å kjøpe en fellesbillett, som inkluderer ett eller begge av våre nabomuseer; Norsk Maritimt Museum og Kon-Tiki. Det lønner seg om du ønsker å besøke flere av museene på samme dag. Fellesbilletter kan kjøpes enten på Norsk Maritimt Museum, Kon-Tiki eller her på Frammuseet.

Frammuseet-3.53.jpg

Hovedutstillingen i Frambygget, har forklarende tekster på ti ulike språk, som beskriver alle de tre Fram-ekspedisjonene.

Hvert tyvende minutt kan du oppleve et nordlys-show fra dekket av Fram. I aktivitetssenteret bak skipet, kan du prøve din styrke og nøyaktighet.

I juni 2013, innviet vi den nye Gjøa-bygningen, som henger sammen med Fram-bygget gjennom en tunnel under bakken. I den nye bygningen, er hovedattraksjonen Gjøa, det første skip som fant veien gjennom Nordvestpassasjen. Bygget huser også flere andre faste utstillinger, om Maud, flyene N24 og N25, Luftskipet Norge, John Franklins ekspedisjon, samt Henry Larsen og Eivind Astrup.

Vi presenterer også aktuelle temaer om issmelting, gass og olje, isbjørner m.m.
Bygget huser vår nye kino med 116 seter og en polarintroduksjonsfilm hvert femtende minutt.

Å finne fram hit

Museet ligger på Bygdøy, rett utenfor Oslo sentrum, og kan lett nås med buss eller sykkel. I sommermånedene går det båter fra foran Rådhuset.

Våre nærmeste naboer er Kon-Tiki og Norsk Maritimt Museum. Vikingskipene og Folkemuseet, ligger rundt femten minutters gange herfra.

Fram Museum Oslo | The best museum in Norway‎

Experience history as if you were really there. Step aboard the original expedition ship! More than just a standard museum. Fun activities for family members of all ages. Northern lights show. Easy access from the city. Norway's best museum 2017. Amundsen, Nansen & others.

Earlier Event: September 28
EKT Rideskole og Husdyrpark
Later Event: September 28
Henie Onstad Kunstsenter