Skams Klove («Fandens egen kløft»)

Skams Klove («Fandens egen kløft»)

Dette er en smal sprekk som praktisk talt skjærer Kjøkøya i to. Sidene er helt parallelle, og alt tyder på at de går ned til havets bunn. Men etterhvert er kløften selvsagt fylt opp med stein, jord og grus, så i dag kan du spasere gjennom den. Fremdeles med fjellsidene høyt over deg. I området rundt ligger det en rekke bronsealderrøyser. Omtrent midt på Kjøkøya, i venstre veikant, står det et skilt som viser vei.  Her kan du parkere. Spaserer du tvers igjennom så kan du i farten ta med deg Kjøkøyplatået med den fine utsikten over Hvaler-arkipelet og Fredrikstadkysten.

SANDEMSKOLEN - KUNSTGALLERI ARNE LINDAAS' VERKER

SANDEMSKOLEN - KUNSTGALLERI ARNE LINDAAS' VERKER

På vestsiden av Rømsjøen finner du Sandemskolen, med imponerende utsikt over det meste av bygda. I år 2005 feiret Sandemskolen 30 års jubileum som kunstgalleri og skolemuseum. Her vises Arne Lindaas' bilder, glasskunst og skulpturer.


Sandemskolen ble sannsynligvis påbegynt bygd i 1920. Grunnmuren, gråsteinsmur av stein hentet ved det gamle Samvirkelaget, ble reist av "Forsbergkara". Byggmester var Jørgen Sletten. Skolen skal være tegnet av en Haukenæs, men E. Stang skal visstnok ha hatt sitt å si vedrørende husets utseende.


Paul Høitorp, opprinnelig fra Skiptvet, var lærer på skolen fra den ble tatt i bruk i 1921 til den ble lagt ned i 1957. Da stod den nye sentralskolen på Engehaget ferdig. I begynnelsen vekslet lærer Høitorp på å undervise ved Sandemskolen og ved Trosterud skole i Utroa.


Læreravlønninger er ofte blitt omtalt som et kapittel for seg. Her er utlysningsteksten som stod annonsert i "Norsk Kunngjørelsestidende" den 28. juni 1920:

"Lærerposten ved Sandun og Trosterud Skolekredse i Rømskog Anneks til Rødenes, Østfold, er ledig fra 1ste Oktbr. førstk. Undervisningstid i begge Skoler tilsam. 24 Uger i Storskolen og 16 Uger i Smaaskolen. Løn Kr. 600,00 pr. Uge á 36 Timer. Fylkestillæg Kr. 300,00. 4 Alderstillæg á Kr. 300,00. Statens Dyrtidstillæg. For tiden et kommunalt Dyrtidstillæg Kr. 400,00. Til Opildning i Skolelokalene Kr. 150,00, frit Renhold samt Kroner 50,00 i Skydsgodtgjørelse. Til Sandun Skole Lærerjord, til Trosterud Skole Have. Ny Skolebygning skal opføres strax i Sandun. Skolen ligger nær Landhandleri og Postaabneri. Om sommeren daglig Bilrute til nærmeste Jernbanest. Bjørkelangen. 10% Indskud i Statens Pensionskasse samt Fratrædelse ved Aldersgrænse. Alle lovlige forbehold, deriblandt ogsaa mulig Omordning og Deling af Skolekredsen."

Kilde: Rømskog kommune

Saltholmen 

Saltholmen 

På Saltholmen finnes de karakteristiske fiskebuene som er et kjent landemerke på denne delen av Østfoldskysten. Saltholmen er landfast og ligger ved Saltnes i Råde kommune helt opp grensen til Fredrikstad. Helt fra 1300-tallet har det blitt utvunnet salt av sjøvann her. I dag er området et yndet utfartsområde med svaberg, sandstrand, småbåthavn og kyststi. På svabergene finnes jettegryter og skuringsstriper. Jettegrytene har en diameter på 160 cm – 180 cm, men er i den senere tid fylt med sand og småstein. Antakelig ble jettegrytene brukt i saltproduksjonen. I 1997 ble Saltholmen kåret til Råde kommunes utvalgte kulturminne. 

De fleste forbinder Saltholmen med soling og badeliv, og dette var tidlig et av de mest populære badesteder for Rådefolk. Opp til 1940-tallet har det vært fastboende her. I tidligere tider bodde det en los på stedet. Senere ble losens hus påbygd, og Karl Ingebretsen og hans skomakerverksted flyttet inn i nordenden, og Kristian Olsen, tidlige restuert til sjøs hadde sørenden. Huset ble revet i 1941. 

De fleste fiskebuene er fra rundt 1900 og fremover og brukes i dag som fritidshus. Saltholmen er sameie av flere grunneiere, de fleste er også eiere av fiskebuer. 

På Saltholmen finnes det to tydelige naturfenomener. Det ene er de to jettegrytene i sør-vest skråningen på de ytterste bergknausene. De har en diameter på ca. 160-180 cm. og er i de senere år fylt igjen med sten og sand. Ordet jettegryter henspeiler på overnaturlig dannelse av "gryter" i fast fjell, og de finnes ofte på steder hvor det er vanskelig å forestille seg at det har vært vannløp. Før i tiden trodde folk at trollskapen var tatt til hjelp. Forklaringen er vel ganske logisk sett med våre øyne. Jettegrytene ble dannet under innlandsisen for over 11000 år siden. Smeltevannstrømmer traff fjelloverflaten med en roterende vertikalakse, sammen med sand og småstein ble disse fordypningene slipt ut. Dette skjedde på samme sted over flere år, derav også forskjellig størrelse på disse grytene. Jettegrytenes beliggenhet på Saltholmen tilsier vel også at de kunne bli brukt i forbindelse med saltutvinningen, særlig sommerstid. 

Det neste fenomen er de parallelle nord-sør stripene i berget på den ytterste bergknausen, men de er synligere på den nord-østre odden. Disse benevnes som "skurestriper", og ble også laget for ca.11000 år siden da isen smeltet bort. Isen som gled over fjellgrunnen inneholdt større steiner og blokker som ble presset ned i berget med veldig kraft, herav stripene. 

Om du kommer fra Moss eller Fredrikstad på riksvei 110, ved Karlshus tar en av mot Saltnes, der Saltholmen ligger. 

Råde Forsvarsmuseum 

Råde Forsvarsmuseum 

Museet i "Teltebua" er bygd opp av Råde Forsvarsforening. Samlingen skal gi besøkende et lite innblikk i det norske forsvars historie. Man har lagt vekt på at muséet skal ha lokal tilknytning. Gjennom utstilling, bilder og beskrivelse prøver en å vise situasjonen under krigen 1940-45, og hvordan bygdas folk var involvert. For eksempel vises i et "tablå" en milorg-mann som pakker opp en container som nettopp er mottatt i flyslipp.

Røed Gård

Røed Gård

På Jeløya utenfor Moss ligger denne gamle herregården med bygninger som er nesten 300 år gamle. Røed Gård ligger flott plassert i kulturlandskapet på søndre Jeløy, og til gården hører 200 dekar dyrket mark, 300 dekar skog og egen strandlinje med lakserett. Ved husene ligger en renessansehage med lysthus og fiskedam. Røed Gård byr på utstillinger, kafé, små butikker og konserter. 

Rød Herregård 

Rød Herregård 

Med over 300 års historie er Rød Herregård i Halden en innholdsrik kulturperle. Herregård er fra 1700-tallet, med en vakker barokkhave og landskapspark. Her finnes en åttekantet paviljong fra 1756, en hasselallé og en lindetunnel. Her er storvokste edelløvtrær, dammer, bjørnegotte, eremitthytte, saluttbatteri og gravsted. Den var eid og bebodd av familiene Tank og Anker fra 1733 til 1961, da anlegget ble stiftelse og museum. Hovedbygningen vises i dag med sitt autentiske innbo med møbler, kunst, jakttrofeer og en stor våpensamling. Rød Herregård var en viktig arena for det politiske og diplomatiske spillet i 1814. Hagen er et populært samlingssted, og alltid åpen for publikum. 

Rygge Museum

Rygge Museum

Dette er et museum for kulturlandskap og kulturminner. Museet består i dag av 5 bygninger. Museumstunet ligger midt i bygda, ved bygdetunet og Rygges flotte middelalderkirke. Museet består av et hovedtun, der hovedbygningen med utstillingen ligger. Her ligger også et stabbur med egen forsvarsutstilling. Over veien, inne rundt bygdetunet ligger Grønvoldsmia, Tollefsrødstabburet og Lybystua. Åpent hver søndag med faste og varierte utstillinger. Museet kan også by på kafé og salg av lokalhistorisk litteratur.

Roald Amundsens fødested

Roald Amundsens fødested

Roald Amundsen ble født på Tomta ved utløpet av Glomma i Fredrikstad. På farens skuter i Glomma møtte han en verden han som 14-åring bestemte seg for å bli en del av. Han skulle ut og oppdage de steder som mennesker ennå ikke hadde vært. Norges største oppdagelsesreisende dro tidlig hjemmefra og ut på eventyr, men barndomshjemmet hans, Roald Amundsens Minne, kan fortsatt besøkes av små og store oppdagere. Sjekk tider for omvisning og kafé

Refsnes Gods

Refsnes Gods

I idylliske omgivelser, og bare et steinkast fra Oslofjorden, ligger vakre Refsnes Gods som en perle på Jeløya utenfor Moss. Store kunstnere, forfattere og prominente mennesker har vært gjester her opp gjennom årenes løp, der i blant Edvard Munch, Peder Balke og Hans Gude. Ta turen innom i sommer du også. Refsnes Gods har over 400 kunstverk, flest malerier, men også skulpturer av blant andre Nina Sundby og Nico Widerberg. Ikke minst har hotellet syv originale verk av Edvard Munch. Hotellet er tildelt kvalitetsmerket "Olavsrosa" som en severdighet innenfor norsk kulturarv. Refsnes Gods er kjent for sitt gode kjøkken og velfylte vinkjeller, og er medlem av De Historiske hotel & spisesteder.  Så langt hotellet har kapasitet, tar de deg med på en omvisning.