Isegran


Isegran

Den lille øya stikker ut fra nordspissen av Kråkerøy og deler Glommas utløp i to (Østerelva og Vesterelva). Isegran festning ligger her. Isegran ble forsterket for moderne krigføring på 1670-tallet, og admiral Peter Wessel Tordenskiold brukte det som en viktig base under den store nordiske krig. Fram til 1680 var Isegran landets eneste orlogshavn.  På øya ligger også det over 300 år gamle «Empirehuset» som er Fredrikstads eldste trebygning. I Minemagasinet viser Østfold Museene - Fredrikstad Museum den maritime utstillingen “Hvite seil og salt sjø”. 

Indigo Glassblåseri 


Indigo Glassblåseri 

Glassblåseriet er et åpent verksted med skiftende salgsutstilling hvor du selv kan se hvordan glasskunst blir til. Eller kanskje du vil prøve å blåse glass selv? Barna kan også prøve å blåse glass helt selv. La dem prøve, velge farger selv og blåse de vakreste glasskuler under personlig veiledning. Verkstedet ligger ved Borgarsyssel museum, Gamlebygata 8, Sarpsborg. 

Ilemyr naturreservat

Ilemyr naturreservat

Midt på Vesterøy, nordøst i friområdene ved Utgårdskilen, ligger det unike naturreservatet Ilemyr. Her er det en fantastisk og sjelden natur med urskogspreg og myrområde. All vegetasjon er fredet, men ferdselen er fri. Her vokser blant annet Soldogg, som er en såkalt kjøttetende plante. Dette er ikke like dramatisk som det høres ut. Den fanger små insekter for å skaffe seg nitrogen i de nitrogenfattige myrene de vokser i.

Høytorp fort


Høytorp fort

Høytorp fort, sperrefort i den såkalte Glommalinjen, oppført sammen med Trøgstad fort og brogallerier ved Fossum og Langnes i 1912-17. Disse anleggene dannet til sammen Fossumstrøkets festning, som var beregnet på å understøtte offensive operasjoner øst for Glomma. Det var etter 1. verdenskrig en del av den ytre forsvarslinje rundt Kristiania (Oslo). Hovedanlegget er sprengt inn i fjellet, med bl.a. mannskapsrom, kjøkken, magasiner og kommandosentraler. Til sammen er det 1100 meter med tunneler og underjordiske ganger på området. Området er hele 430 dekar stort og inneholder 40 bygninger og et godt tur- og veinett i tillegg til forsvarsanleggene. Det er omvisninger inne i fjellanlegget og festningsutstillingen hver søndag i juni – august kl 14.00. Egen artilleriutstilling for landforsvarsskyts er åpent hver søndag i juni - august fra kl 12.30 til 13.30. 

Hvalfangermuseet 

Hvalfangermuseet 

I Gamlebyen Fredrikstad gjemmer mange skatter seg i Hvalfangermuseet. Blant dem hvalfangernes egne historier. Det er nemlig ekte hvalfangere som er guider og museumsvakter her inne på det som antagelig er Fredrikstads mest ukjente museum. Selve museet er ikke større enn en garasje, men plassen er godt utnyttet; veggene er dekket av bilder fra gulv til tak, og redskaper brukt til hvalfangst er spredt rundt i rommet. 

Hvalertufter

Hvalertufter

Tuftene på Hvaler er rester etter fiske/fangstbosetting fra 1100- 1500 e. Kr. Hvalertufter er spor etter hustufter og stensettinger, de er enkle hus som befinner seg på naturlig avgrensede flater i landskapet. Det er registrert 57 felt med tufter på Hvalerøyene, og i alt finnes det ca. 380 Hvalertufter. Du finner dem i sydvest den badestranden Storesand (området ved Sjursholmen og døvika), og øst for Skjærhalden langs «Kjærlighetsstien» som tar deg forbi to store tuftefelt; Gilbergodden og Skårsnes, med opplysningstavler. Det er spesielt på Kirkøy man finner de fleste «Hvalertuftene», men «Skjelleren» på Søndre Sandøy er også svært intakt og ligger i en fantastisk flott løvskog på Norges mest skogkledde øy, samt den lille øya Ekholmen (nordvest for Herføl) har flere tydelige felt med Hvalertufter med skipsopptrekk

Hvalerskøyta 


Hvalerskøyta 

Den sagnomsuste seilskøyta ble brukt til fiske, losing, frakt og lystseilas. Bygget i hele kystområdet fra Båhuslen til Sørlandet. Dekket fra ca. 1840. Fikk da sin berømmelse. Klinkbygget båt med meget stor dekksbredde. Vanlig størrelse 28 til 35 fot. Rigget med fokk, klyver og spririgget storseil. 

Båten var forbilde for Colin Archer da han konstruerte sin båttype fra 1880-årene. Ulabrand hadde også en Hvalerskøyte. 

Kystmuseet Hvaler har en restaurert hvalerskøyte som kan besees på "Bygdetunet" på Spjærøy. Flere skøyter i museets eie trenger sårt til å bli berget. 

Kilde: Østfold Fylkeskommune, Kjell Bothne

Hvalerhagen

Hvalerhagen

Dette er en gårdsbutikk og værested på Stafsengen gård på Hvaler, i underkant av 100 m fra havet på Kirkøy. Omgitt av vakkert kystlandskap og frodig skog. Hvalerhagen dyrker og selger egne grønnsaker, krydderurter, frukt og bær som selges gjennom hele sesongen. Hvalerhagen er også en liten gave- og interiørbutikk med spennende designartikler og mye mye mer! Sortimentet bygger på Hvalerhagens verdier, bærekraft og nærhet, og vil således preges av norsk og lokalt design, fair trade, miljømessig bærekraft, gjenbruk (produsenter som anvender resirkulert materiale) og second- og third handprodukter. Stilmessig møtes det tradisjonelle (maritime), moderne skandinavisk design. 

Hvaler kirke


Hvaler kirke

I følge våre historikere skal Hvaler kirke være en av landets eldste. Hvaler kirke er en middelalderkirke, trolig påbegynt ca. 1000/1100 e. Kristus, og var i privat eie gjennom en årrekke fram til 1860, da den ble menighetens eiendom. Døpefonten, som er laget av Gotlandsk kalkstein, er antagelig fra 1300-tallet, mens prekestolen er fra 1620. Hvaler kirke med omgivelser er blitt valgt ut som kommunens tusenårssted.

Hunnebunnen/Hunnebotn

Hunnebunnen/Hunnebotn

Hunnebunnen er lokalisert i Skjærviken, like ved Oldsveien. En flott tur får du ved å parkere ved badestranden Vispen og gå rundt til den andre siden av bukta. To bratte bakker vel tøffe for rullestol, men man kan gå et stykke. Verdens første fiskeoppdrett var i Hunnebunn. Kyststien for Fredrikstad starter i området og stien slynger seg sammenhengende herfra til fergeleiet i Gamlebyen, Fantastisk tur.Krakker og infotavler tilgjengelig for besøkende.

Hunnfeltet 

Hunnfeltet 

På Hunnfeltet i Skjærviken er det registrert nærmere 150 synlige fornminner fra yngre steinalder, bronsealder og jernalder. Her finnes stensetninger, gravhauger, gravrøyser, bautastener og flatmarksgraver. Under bakken er det også funnet boplasser, rester av gamle åkre og flatmarksgraver. Gjennom feltet går eldgamle ferdselsårer, hulveier som dype furer i bakken. Snille beitende sauer på feltet. Feltet ligger rett ved riksveien. Kort spasertur.